sâmbătă, 11 martie 2017

#05 Episodul în care am construit o Franciză.


Sunt câțiva ani deja de când urmăresc (și când îmi permite timpul particip activ) site-ul un joc online. Zilele trecute am intrat să văd ce noutăți mai sunt pe partea de grafică, pentru ca  îmi place foarte mult și mă binedispune mereu. Între timp s-au scris mai multe episoade, pe teme diverse. Fiecare episod are mai multe variante, în funcție de alegerile pe care le faci. Și acest lucru mi se pare interesant, mai ales că există funcția replay și astfel poți juca de mai multe ori, fără stres. Din când în când mai există și episoade speciale, deobicei cu ocazia sărbătorilor de peste an.
De ce vă povestesc toate aceste lucruri? Ei bine... Acum câteva zile vorbeam cu o prietenă despre hobby-urile noastre (pentru că la acest nivel ne permitem să le susținem momentan) legate de domeniul vast al lucrului de mână. Povesteam despre câte piedici poți întâmpina dacă ți-ai dori să dezvolți un start-up ( adică să creezi de la zero o afacere, cu tot ce presupune ea - brand, strategii etc.) și ce efort financiar ar presupune, mai ales dacă îți dorești să aibă succes. Din vorbă în vorbă am ajuns la subiectul francizelor. Și, mai în joacă, mai în serios, am început să cochetăm cu ideea investiției în această direcție. Ne mai rămânea să găsim o franciză profitabilă.

Seara, înainte de somn, am căutat pe internet tot felul de informații pe această temă și a adormit cu gândul la franciza care mă va transforma într-un antreprenor de succes. 
Dintr-odată m-a trezit soneria de la ceas. Doar că... eu nu am ceas deșteptător. Am întredeschis ochii și m-a întâmpinat o lumina ușor difuză. Priveam camea ca printr-un fel de ecran. Sus, în dreapta, era un meniu care indica punctele de acțiune disponibile. Jos se afla o bandă albă, goală, iar în capătul ei, în stanga, apărea un fel de poză... Un avatar. Avatarul meu din jocul online!!!
Am deschis ochii brusc și pe ecran a aparut mesajul:

Episodul 5 - În care construiești o Franciză de succes. Sau nu. -
( Apasă pentru a începe episodul.)
M-am gândit ori este vis -și nu am nimic de pierdut, ori m-am teleportat în jocul virtual și există o singură cale de a ieși, aceea de a juca și câștiga. Am apăsat pe scris și a început jocul.
Personajul meu fusese angajat pentru o perioadă de timp și  își dorea să devină antreprenor. În acest sens, urma să aibă o întâlnire cu echipa Francize.Ro și primul lucru pe care a trebuit să îl fac a fost să... aleg ținuta potrivită. Da... la jocul acesta este un clișeu. Nu poți avansa dacă nu alegi ținuta și trebuie să faci alegerea corectă. Cele două costume erau aproximativ la fel, potrivite petru întâlniri de afaceri. Diferența era o esarfă 
 prinsă cu o broșă discretă. Am ales acea ținută.


Dintr-o dată ecranul prin care priveam în jur s-a întunecat pentru o clipă și, când a început să se lumineze din nou, mă aflam într-un birou, în fața mea aflându-se două persoane cu prestanță, privind cu un aer serios un dosar cu diverse documente.
În joc persoanele nu se mișcă normal, ca în viață. Sunt de fapt câteva desene care se succed în funcție de șirul evenimetelor. Așa că nu m-a mirat foarte tare când, odată cu următoarea întrebare apărută pe banda de jos, cei doi mă priveau direct, zâmbindu-mi. 
-Felicitări pentru alegerea făcută! V-ați orientat deja din ce domeniu de activitate veți alege Franciza?
Am avut de ales intre trei răspunsuri: retail, food&beverage și servicii. Am ales domeniul retail.
Pe ecran au urmat apoi descrierile a cinci francize din acest domeniu: Used Products, Amazing Jewelry, Imprinto, Meli Melo, Inglot. La fiecare erau precizate informații importante despre domeniul de activitate, țara de origine, tipul de franciză, nivelul de investiție și alte lucruri necesare pentru a îți putea face o idee foarte clară despre ce ți s-ar potrivi.

Citind informațiile și recitindu-le, în cazul în care mi-am dorit să le revăd (pentru că după fiecare prezentare apărea pe ecran scris: recitiți sau mergeți mai departe), mi-au atras atenția două opțiuni:  franciza Meli Melo și  franciza Amazing Jewelry.



Mă așteptam să fiu invitată să aleg una dintre cele cinci francize, dar de fapt următorul pas a fost sa susțin un test grilă. Aveam de ales răspunsul corect la următoarele întrebări:
1. Care sunt atu-urile pe care le are o franciză?
- Brand înregistrat și protejat, asistență pe parcursul desfășurării ativității și know how, model de succes testat pe piață
- Nu știu
- Brand înregistrat și mobilier, un model necunoscut, adaptabil

Am ales desigur prima variantă. Se pare că a fost corect, pentru că apoi am trecut la următoarea întrebare:
2. Numiți o greșeală ce trebuie evitată când alegeți franciza pe care doriți să o dezvoltați:
- să te documentezi temeinic
- nu știu
- factorul emotie la investitor

De data  aceasta am ales ultima variantă și a fost, din nou, corect.
3. Care este principala diferență între o franciză simplă și o masterfranciză?
- pentru masterfranciză trebuie să ai master, pentru cea simplă nu
- franciza simplă se referă la o singură unitate prin care ai dreptul să îți desfășori activitatea, în timp ce masterfranciza presupune un teritoriu mai larg, fiind condiționată de un plan de dezvoltate
- nu știu.

Am ales varianta de la mijloc și în sfarșit am putut trece la ultima parte a jocului. Între timp, citind informațiile disponibile, primind explicații despre ce presupune activitatea de antreprenoriat și răspunzând la testul de mai sus, am putut să mă decid care ar fi alegerea cea mai bună pentru mine. Un brand local, aparținând unuia dintre cele mai puternice grupuri de accesorii din țară, susținător al creatorilor autohtoni: Meli Melo.

De îndată ce am apăsat pe buton episodul s-a încheiat. Pe ecran a apărut o diplomă în care eram felicitată pentru alegeri și mi s-a urat succes în noua activitate.
Se pare ca principala mea strategie a fost să mă informez corect - și am ales cel mai bun mod de a face acest lucru, apelând la cei mai buni specialiști în domeniu. Ei m-au ajutat să înțeleg perfect care este mersul acestei lumi, cea a antreprenoriatului, una la fel de paralelă ca jocurile virtuale de lumea mea, până să îi cunosc.
Jocul s-a încheiat, lumina s-a stins... liniște.

Dis de dimineață m-a trezit Mama. Era 1 martie și îmi adusese un mărțișor pictat pe porțelan. Pe plicul cafeniu era imprimată sigla Meli Melo, atât de cunoscută... Poate că jocul din vis va deveni realitate cândva.

http://super-blog.eu/2017/03/10/proba-5-innovation-game-construieste-o-franciza-de-succes/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu