duminică, 1 octombrie 2017

Capitolul 1. Când am fost stilistaToamnei Anotimp


În familia Anotimp, toate cele patru surori au un simț artistic aparte. Primăvara este delicată, iubește pastelurile, dantela si floricelele. Vara preferă culori calde si vii, strălucitoare și materialele vaporoase. Iarna albului imaculat reușește de fiecare dată să ne farmece cu ale ei mici cristale înghețate, mișcându-se cu eleganță în veșmintele-i pufoase. Dar Toamna.... Toamna este de fiecare dată doar joc și culoare, surprinzătoare, imprevizibilă, copilăroasă, misterioasă, elegantă și foarte vioaie.

Zilele trecute, în parc, căldura soarelui îmi amintea încă de Vară și un vânticel jucăuș îmi purta gândurile și privirea către dealul din apropiere. Ca în fiecare an, am întâlnire cu Toamna. Mă îmbracă în ținute care mai de care mai sofisticate, realizate cu stil și migală din cele mai frumoase frunze arămii, aurii și maro-gri pe care le culege chiar ea de pe crengile tremurânde de emoție ale copacilor. Mă întreb dacă anul acesta voi primi în dar iar castane și ghinde, sau dacă florile sale preferate mă vor ameți cu parfumul lor catifelat, când vom povesti despre culori, picturi și țesături inedite.

Mi-am luat caietul de desen cu mine, un creion și-o gumă... Schițez un contur ce va deveni ușor-ușor o siluetă, apoi un personaj...

- Ce-ar fi dacă, mi se adresă Toamna, privind ușor aplecată peste umărul meu stâng ce desenez, ce-ar fi dacă anul acesta m-ai desena pe mine?
- Pe tine Toamnă? i-am răspuns ușor mirată.
- Da, chiar așa, pe mine. Îmi răspunse zambind în timp ce ocolea băncuța pentru a veni să se așeze lângă mine. Anul acesta aș vrea nu doar să mă desenezi, ci să îmi fii și stilist, continuă. Să inversăm puțin rolurile, ce părere ai?

Nu știu exact ce se petrecea atunci în mintea mea - să fii stilist Toamnei este ca și cum ai fi profesor de pictură lui Tonitza, de exemplu... Dar am zis da. Așa că iată-mă, bâjbâind pur și simplu în încercarea de a-i crea Toamnei o ținută care să o reprezinte. Ceva .... simplu, dar jucăuș. Ceva lejer, dar călduros. O combinație de culori cu miros de toamnă, de tufănele și crizanteme crețe, mari și parfumate. Și musai încălțări comode, dar cochete - căci Toamnei îi place mult să alerge, să se cațere copilărește prin copaci, după fructe și alte mici comori de împodobit căminul.

- Toamnă dragă, ce-ai spune pentru început de un pulovăr călduros, dar nicidecum gros - crem ca si crizantemele tale preferate? i-am zis arătându-i un model tricotat din acril și bumbac, la baza gâtului.


credit photo Answear.ro

- Ar merge de minune combinat cu poncho-ul acesta cu guler înalt, pe gât! am continuat entuziasmată, gândindu-mă cu voce tare: Ahhh sunt numai bune de purtat când te odihnești și te bucuri de soare pe un pat de frunze viu colorate!

credit photo Answear.ro

Toamna le privi ca un copil în dimineața de Crăciun, imaginându-și probabil un vals printre castanii și nucii de pe alee.

- Are și ciucurași și, în caz că e o zi mai ploioasă și friguroasă, cred ca ți se potriveste de minune paltonul acesta călduros și pufos!! mi-am luat eu o măsură de siguranță, căci vremea în cele trei luni ale Toamnei, este imprevizibilă.

credit photo Answear.ro

- Și apoi, am continuat precipitat, fără a-i mai da ocazia să răspundă, uite pantalonii aceștia în același timp comozi și eleganți, de culoarea mahonului - îmi amintesc puțin de crizantemele țepoase pe care le purtai în păr anul trecut. În plus, reflectă atât de frumos lumina soarelui....

credit photo Answear.ro

Toamna îi privi încântată. Gata, mi-am zis, mai rămâne să o văd încălțată cu ceva practic și comod - o pereche de ghete de piele, și misiunea mea este ca și încheiată.

credit photo Answear.ro

 - Și, am continuat, în final, iată ghetele acestea practice, ce oferă o pată de culoare ținutei tale. Toamnă, i-am mai spus, pentru mine, parcă ai fi un buchet de flori printre frunze colorate, și roade înmiresmate.

- Așa mă vezi tu? Îmi răspunse cu ochii mari, admirând rând pe rând propunerile mele entuziasmat prezentate. Dar sunt minunate, îți mulțumesc! Zâmbi Toamna încântată (în timp ce eu răsuflam ușurată, ca după un examen greu, trecut cu brio) și pluti pe o pală de vânt spre dealul din apropiere, unde pare-mi-se are atelier de pictură.

Ne-am revăzut peste câteva zile într-o seară ploioasă - țopăia veselă la adăpostul paltonului de damă (de iarnă) gros și călduros. Și ieri, pe-o bancă în parc, cu soarele printre plete jucându-se cu  ciucurașii de la poncho în timp ce fredona o melodie, acompaniată de foșnet de frunze așternute sub tălpile ghetelor de piele, ce se mișcau în ritmul melodiei. În păr își prinsese trei flori: o tufănică vișinie, o crizantemă creață-creață și una țepoasă, bordo. Am făcut planuri pentru perioada imediat următoare și-am povestit mai ales despre paltoane - cred că a vrut să îmi sugereze indirect că frigul bate la ușă și ar trebui să mă pregătesc să îl întâmpin cum se cuvine, să nu cumva fiu luată prin surprindere. Apoi ne-am despărțit, eu purtând pe braț în coșuleț castane, în drum spre casă,  Toamna, cu desenul pe care i l-am făcut cadou, țopăind spre pădurea din apropiere, să îl înrămeze, la bătrânul Meșter Nuc.



https://blog.super-blog.eu/proba-1-daca-toamna-ar-fi-o-persoana-si-tu-ai-fi-stilistul-ei-cum-ai-imbraca-o/

2 comentarii: