Aveam sperante sa vin cu poze proaspete pentru aceasta fila de calendar (daca tot public calendarul advent 2021 un an mai tarziu, macar sa vin cu poze noi, acolo unde ar fi posibil -si aici era foarte posibil, ca sa zic asa, pentru ca e sezonul deschis la cozonacit... daaaar, mereu trebuie sa se bage un dar in peisaj, e bun darul ca si cadou, insa cand pune bete in roate... ei bine, se schimba situatia) dar n-a fost sa fie. :))))
Asa ca ne rezumam la monstruozitatile recuperate de pe telefon, din momentele mele de mare inspiratie, cand am cozonacit. Acest cozonacel nu este unul clasic - este o... nascocealo-adaptare de-a mea. Mi-am notat eu acolo (Doamne, imi notez retele cu hieroglife, la fel cum fac cu modelele crosetate si nu numai, hahah) ce si cum si am zis sa consemnez si pe blog, ca poate mai vrea cineva sa incerce.
Pozele sunt socant de nereusite, stiu. Dar sa facem abstractie de ele, pentru ca rezultatul e... chiar bun - de fapt, nu am poze mai multe pentru ca nu am apucat sa fac altele, s-a mancat pana sa gasesc eu o lumina decenta, un loc mai potrivit, asa ca asta am, momentan, la nivel de poze. (Insa o sa imi iau eu revansa si o sa fac si niste poze mai bune, cel putin sper... hahaha).
Sa facem insa un pic de istorie.. dar mai intai, ca sa descalcesc misterul primei poze - felia aia deja incepuse sa fie scalpata, dar se vede asa de bine umplutura si am putut sa pun pe poza fulgul vintage, asa ca de aia troneaza la inceput - clar nu stiu ce a fost in mintea mea, probabil in disperare de cauza, ca sa o aleg asa de afis, hahaha...
Am adunat toate pozele cu cozonaci realizati dupa aceastta reteta - tot ce am reusit sa gasesc pe whatsapp (pentru ca doar acolo aveam poze, facute pe repede inainte, ca sa le trimit familionului din dotare :)). Stiti voi - datul cu raportul, gen: ia uitati ce vraji a mai facut Ruxandra, in bucatarie. Hahah.
Bun. Si acum istoria, cat mai pe scurt, promit. Voiam sa fac cozonac, dar cel pe care il facusem eu cu unt, pica. De ce? Din lipsa de unt - nu mai cumpar din comert si de cel din care as fi incercat, nu aveam la noi (Nucet - am speranta ca acesta sa fie ok, pentru ca restul ...no comment). Asa ca, ce sa fac? Am tot intrebat specialistul (pe Buni) - oare sa pun smantana? dar oare deca pun gem o merge? dar daca pun in loc de rom putina visinata o fi bun? - in principiu astea trei cugetari adanci ma framantau :)).
Am facut deobicei cantitatea de aluat despre care voi vorbi pentru a putea fi pusa fie in trei forme (doua de yena pentru chec, deci mai mici si o minune din ceramica, pe care o veti vedea ceva mai jos, de paine) - sau in tava mea de toata ziua - iesind ca trei rulouri, pe care le puteti observa in pozele de pe la inceputul articolului.
Stiu ca uneori pozele arata niste cozonaci cam palizi, dar e vorba de lumina... in bucatarie am o lumina foarte slaba si ies niste poze nefericite la acest capitol. Totusi sunt si cateva poze decente, asa ca ... sa trecem la reteta.
- 25 grame drojdie proaspata pakmaya (sau bravo) - aceasta drojdie de Pascani imi place cel mai mult.
2 linguri cu faina si lapte cam trei polonice medii ca marime (in total am folosit 7 polonice de lapte sau o cana obisnuita), caldut evident..
Daca ati mai facut paine si cozonac sigur va dati seama la mana cata faina mai cere. Nu va pot da fix o cantitate ci doar orientativ pentru ca, asa cum spuneam, difera in functie de ingrediente, dar in principiu, in medie, cam 8 -9 linguri mi-au intrat in plus, fata de cele 14 de la inceput.
- doar cirese din gem.
- cirese din gem si cateva lingurite de gem de aronia facut de tati
- cirese din gem si gem de mar cu coacaze facut tot de tati
- afine din afinata si stafide
- putina visinata (stropit amestecul de nuca-zahar-cacao), visine din visinata, cirese din gemul de cirese, gem de corcoduse - de departe cel mai apreciat
- la fel ca precedentul doar ca am pus gem de prune in loc de gem de corcoduse
Sunt pur si simplu minunati, probabil ca una dintre cele mai faine reusite ale mele, la acest capitol (alaturi de pizza si covrigi). Atunci cand a venit Ralu acasa pentru cateva zile, numai cozonac a vrut sa manance - asa mult i-a placut cum au iesit. Pentru mine asta a fost cea mai mare bucurie si confirmarea ca e chiar bun.
Nu am framantat ca la cei clasici - timpul de pregatire a fost scurt, ei tin foarte bine (ii invelesc in hartie de copt si pun un vas peste ei - au tinut si o saptamana fara sa se usuce - daca apuca si nu sunt devorati, haha).
Sper sa va placa si voua, daca il veti incerca :)!
🎄 10. Winters' Eve Barbie
- Colectia de Colinde pe Copilarim
- Decoratiuni pentru sarbatorile de iarna
Actualizare 💗 - lista linkurilor din colectia Inlinkz se va actualiza in fiecare an, adaugand articolele publicate ulterior.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu