vineri, 10 decembrie 2021

Calendarul Advent 2021 - Ziua 10. Cozonac rapid


Buna!

Aveam sperante sa vin cu poze proaspete pentru aceasta fila de calendar (daca tot public calendarul advent 2021 un an mai tarziu, macar sa vin cu poze noi, acolo unde ar fi posibil -si aici era foarte posibil, ca sa zic asa, pentru ca e sezonul deschis la cozonacit... daaaar, mereu trebuie sa se bage un dar in peisaj, e bun darul ca si cadou, insa cand pune bete in roate... ei bine, se schimba situatia) dar n-a fost sa fie. :))))

Asa ca ne rezumam la monstruozitatile recuperate de pe telefon, din momentele mele de mare inspiratie, cand am cozonacit. Acest cozonacel nu este unul clasic - este o... nascocealo-adaptare de-a mea. Mi-am notat eu acolo (Doamne, imi notez retele cu hieroglife, la fel cum fac cu modelele crosetate si nu numai, hahah) ce si cum si am zis sa consemnez si pe blog, ca poate mai vrea cineva sa incerce.


Pozele sunt socant de nereusite, stiu. Dar sa facem abstractie de ele, pentru ca rezultatul e... chiar bun - de fapt, nu am poze mai multe pentru ca nu am apucat sa fac altele, s-a mancat pana sa gasesc eu o lumina decenta, un loc mai potrivit, asa ca asta am, momentan, la nivel de poze. (Insa o sa imi iau eu revansa si o sa fac si niste poze mai bune, cel putin sper... hahaha).

Sa facem insa un pic de istorie.. dar mai intai, ca sa descalcesc misterul primei poze - felia aia deja incepuse sa fie scalpata, dar se vede asa de bine umplutura si am putut sa pun pe poza fulgul vintage, asa ca de aia troneaza la inceput - clar nu stiu ce a fost in mintea mea, probabil in disperare de cauza, ca sa o aleg asa de afis, hahaha...


Am adunat toate pozele cu cozonaci realizati dupa aceastta reteta - tot ce am reusit sa gasesc pe whatsapp (pentru ca doar acolo aveam poze, facute pe repede inainte, ca sa le trimit familionului din dotare :)). Stiti voi - datul cu raportul, gen: ia uitati ce vraji a mai facut Ruxandra, in bucatarie. Hahah.

Bun. Si acum istoria, cat mai pe scurt, promit. Voiam sa fac cozonac, dar cel pe care il facusem eu cu unt, pica. De ce? Din lipsa de unt - nu mai cumpar din comert si de cel din care as fi incercat, nu aveam la noi (Nucet - am speranta ca acesta sa fie ok, pentru ca restul ...no comment). Asa ca, ce sa fac? Am tot intrebat specialistul (pe Buni) - oare sa pun smantana? dar oare deca pun gem o merge? dar daca pun in loc de rom putina visinata o fi bun? - in principiu astea trei cugetari adanci ma framantau :)).



Am facut deobicei cantitatea de aluat despre care voi vorbi pentru a putea fi pusa fie in trei forme (doua de yena pentru chec, deci mai mici si o minune din ceramica, pe care o veti vedea ceva mai jos, de paine) - sau in tava mea de toata ziua -  iesind ca trei rulouri, pe care le puteti observa in pozele de pe la inceputul articolului.

Stiu ca uneori pozele arata niste cozonaci cam palizi, dar e vorba de lumina... in bucatarie am o lumina foarte slaba si ies niste poze nefericite la acest capitol. Totusi sunt si cateva poze decente, asa ca ... sa trecem la reteta.


Eu am pus o cana de smantana stransa de pe laptele pus la prins.  Pentru ca untul mi-a facut probleme si nu am mai cumparat.  (cel putin tot ce incercasem in ultima vreme miroseau asa frumos a lapte praf, iar deja a doua zi, cozonacul era uscat) Asa ca am zis sa incerc, ca nu strica. Si ... a mers! De fiecare data cand am facut reteta.

Maia:
  • 25 grame drojdie proaspata pakmaya (sau bravo) - aceasta drojdie de Pascani imi place cel mai mult.
  • 2 linguri cu faina si lapte cam trei polonice medii ca marime (in total am folosit 7 polonice de lapte sau o cana obisnuita), caldut evident..

Omogenizat si lasat deoparte.

Aluat:

In bol (unul de mixer) am pornit cu 14 linguri de faina (7 intermediara si 7 alba de la Moara cu Pietre). La mijloc, putina sare de himalaya (cam 2 varfuri de cutit)

Am adagat cana de smantana, 3 oua (dintr-unul am oprit putin pentruuns.) si am amestecat. Am adaugat restul de lapte, iar am amestecat cu lingura de lemn in bol.

Dupa aceea am pus si maiaua si am amestecat iar sa se omogenizeze .. si apoi am inceput sa adaug faina - cred ca  mi-a mai luat vreo 8 linguri in total (dar depinde de fiecare data de oua, smantana si faina - pentru ca ele difera) - pana a inceput aluatul sa se adune frumos ca sa il pot rasturna pe masa

Am pus putina faina pe masa de lucru, am rasturnat aluatul si am continuat sa incorporez faina pana am simtit la mana ca nu mai este lipicios, a ramas insa elastic.
Daca ati mai facut paine si cozonac sigur va dati seama la mana cata faina mai cere. Nu va pot da fix o cantitate ci doar orientativ pentru ca, asa cum spuneam, difera in functie de ingrediente, dar in principiu, in medie, cam 8 -9 linguri mi-au intrat in plus, fata de cele 14 de la inceput.

Umplutura:
Dupa ce am pus putina faina in bol, am pus aluatul si l-am lasat la crescut, acoperit. Am spart vreo 40 de nuci pe care le-am dat pe razatoare (nu prin masina), am pus peste ele doua linguri de cacao si 2 de zahar brun melasa raw din trestie de zahar... (ca e mai aromat natural) si am amestecat.





Am impartit aluatul in trei parti (aveam trei forme: doua mai mici 1 mai mare) si am intins cu sucitorul...pentru ca aluatul acesta este un pic spre fraged. Am impartit la trei, din ochi, umplutura.

Am pus pe o foaie intinsa amestecul de nuca, zahar si cacao. Dupa care au fost mai multe combinatii si am mai pus:
  • doar cirese din gem. 
  • cirese din gem si cateva lingurite de gem de aronia facut de tati
  • cirese din gem si gem de mar cu coacaze facut tot de tati
  • afine din afinata si stafide 
  • putina visinata (stropit amestecul de nuca-zahar-cacao), visine din visinata, cirese din gemul de cirese, gem de corcoduse - de departe cel mai apreciat
  • la fel ca precedentul doar ca am pus gem de prune in loc de gem de corcoduse
Am strans colturile la foaie si am rulat cozonocelul, l-am pus in forma unsa tot cu putina smantana ( aveam o cana pusa in spaiul rece si aproape ca se facuse unt in spatiul rece  din frigider ) si am uns cu ou (stiti ca am spus mai sus ca am pastrat pentru uns). 


La cuptor i-am tinut 15 minute la treapta 5 si 15 la treapta 4 (asta inseamna 180 si 150 cred - deci undeva putin mai iute focul si apoi mediu).  Si se scot (se verifica - testul cu scobitoarea, eu deobicei ca la 25 de minute ma cam uit la ei - uneori la noi gazul e mai puternic, alteori mai slab... asa ca verific).

Se scot din forme - care, preferabil, nu crapa in doua ca a mea de paine ... in cazul in care va intrebati ce reprezinta poza de mai sus - dar voiam sa va arat ce frumoasa era... pacat ca nu si rezistenta. :( Se lasa la racorit si .. se mananca :)).

Sunt pur si simplu minunati, probabil ca una dintre cele mai faine reusite ale mele, la acest capitol (alaturi de pizza si covrigi).  Atunci cand a venit Ralu acasa pentru cateva zile, numai cozonac a vrut sa manance - asa mult i-a placut cum au iesit. Pentru mine asta a fost cea mai mare bucurie si confirmarea ca e chiar bun.

Nu am framantat ca la cei clasici - timpul de pregatire a fost scurt, ei tin foarte bine (ii invelesc in hartie de copt si pun un vas peste ei - au tinut si o saptamana fara sa se usuce - daca apuca si nu sunt devorati, haha).

Sper sa va placa si voua, daca il veti incerca :)!


🌲
Ziua 10 in Calendarele Advent 2010-2021 💗:


 
Linkuri directe:
🎄🎄
 
Pe pagina Sarbatoarea Craciunului puteti gasi si alte articole in tema sarbatorilor de iarna. Iata doar doua exemple:
Colectia de Colinde pe Copilarim
Decoratiuni pentru sarbatorile de iarna

🎄🎄🎄
 

Actualizare 💗 - lista linkurilor din colectia Inlinkz se va actualiza in fiecare an, adaugand articolele publicate ulterior. 

0 comments :

Trimiteți un comentariu