duminică, 19 decembrie 2021

Calendarul Advent 2021 - Ziua 19. Placinta cu mac


Acum un an faceam o placinta cu umplutura cu mac (spun acum un an, pentru ca desi pozele sunt facute in 2021, textul il adaug in 2022).

Placinta aceasta voia sa fie initial un baigli, dar am pana la urma, nu forma a fost problema si nici aluatul ci macul - un mac bio, de altfel, ales cu mare atentie (de cand am gasit mac cu sulfiti in comert m-am tot uitat sa nu aiba asa ceva...). Ranced. Sau.. ceva de genul. 




Nici acum, dupa un an, nu inteleg cum de am putut avea un asemena ghinion - pentru ca aluatul a fost delicios (bine, nici umplutura nu era total compromisa - lapte bun... in fine - dar am patit ceva asemanator si cu stafidele, care aveau ceva ulei pe ele).

As vrea sa imi amintesc exact care a fost reteta (e posibil sa am textul pe undeva pastrat, dar nu l-am gasit in timp util ca sa il adaug (sau mai este posibila si varianta ca atunci am fost atat de trista ca macul mi-a am stricat minune de prajitura (desi Buni si Tati au fost norocosi si nu au dat peste portiuni cu gust indoielnic de mac... doar Mami a avut ghinion - eu nu am mancat... asta e).


Oricum, orientativ, blatul a fost facut cu: maia (2 polonice de lapte 25 grame drojdie, 2 linguri faina), si amestecul din bol de 6 linguri de faina intermeiara, 6 linguri de faina alba (pentru baza), 3 de integrala, 2 oua, smantana (o cana) si un vf de sare. Ah da si 4 polonice de lapte.

Apoi fana cat a cerut ca sa se faca un aluat elastic, nelipicios (fraged). Umplutura de mac nu mai stiu exact cum am facut-o... oricum cred ca varianta din Sanda Marin (sau Olexciuc...).

De aratat arata faintastic, mirosea bine (la umplutura dupa cum ziceam, macul a cauzat ceva probleme). Daca mai fac? Daca gasesc mac bun... de ce nu?

Asta e amintirea din 19 decembrie 2021.

🎄

Ziua 19 in Calendarele Advent 2010-2021 💗:
 

Linkuri directe:
🎄🎄
 
Pe pagina Sarbatoarea Craciunului puteti gasi si alte articole in tema sarbatorilor de iarna. Iata doar doua exemple:
Colectia de Colinde pe Copilarim
Decoratiuni pentru sarbatorile de iarna

🎄🎄🎄
 
Actualizare 💗 - lista linkurilor din colectia Inlinkz se va actualiza in fiecare an, adaugand articolele publicate ulterior.

  

0 comments :

Trimiteți un comentariu