marți, 20 martie 2012

vALLuntar - "Ghidul sanatatii familiei - Clinica Mayo"

 copilarim valluntar
Buna!
In cadrul campaniei vALLuntar am mai scris despre:
Pe langa faptul ca ne-a invitat sa lecturam, aceasta campanie se va finaliza cu "ore" de voluntariat! Fiecare recenzie a adunat 15 minute si fiecare comentariu la o recenzie a mai adus inca 3 minute.:) 
De aceasta data va voi vorbi despre o carte cu greutate atat la propriu, cat si la figurat (aprox. 3.3 kg): Ghidul sanatatii familiei tale -Clinica Mayo, editia a 3-a. Aceasta a fost cea de-a doua carte aleasa de mine pentru recenzie dupa Totul despre cainele tau. Daca atunci v-am povestit ce se aflau in 750 de pagini... acum am 1500 in fata mea:). 
Va multumesc de pe acum  pentru comentarii si sper ca aceia care se intrebau despre ce este vorba in aceasta carte sa gaseasca raspunsuri. 

copilarim valluntar

De ce am ales aceasta carte? Speram sa gasesc raspunsuri. Si am gasit! Deci, daca sunteti in cautare unor raspunsuri in ceea ce priveste sanatatea le veti gasi - in ce masura veti fi de acord si cum va vor ajuta, acest lucru depinde fireste de credintele si parerile propri.
Ca prezentare cartea este o minune - hartia folosita este lucioasa si placuta, copertile sunt duble (adica au acea "coperta" de carte, cum ar veni. cuprinsul este foarte bine structurat - in 6 parti care insumeaza un total de 43 de capitole, un capitol special despre cum se utilizeaza cartea - explica in cel fel sunt structurate informatiile in pagina si binecunoscutele rubrici: cuvant inainte, prefata, glosar, resurse, index.
Parteaa a3a  Interpretarea semnelor si a simptomelor si partea a4a - Primul ajutor si ingrijirea de urgenta - sunt marcat pe muchie cu albastru (deschis si inchis), dupa cum puteti observa in imaginea de mai sus. Cu portocaliu sunt insemnate foile din Ghidul Vizual - anatomie si afectiuni frecvente - alcatuit din planse color, reaalizate pe foi de hartie mai joase. Astfel informatiile din aceste sectiuni sunt gasite foarte usor si se disting de celelelte prin marcaj si/sau textura. Consider ca acesta este un plus pentru carte - se parcurge usor. si capitolul 40 care contine un ghid al medicamentelor are un marcaj cu grij.
Pentru ca tot am amintit despre primul ajutor, stiati ca printre cele mai frecvente plante otravitoare se gasesc unele pe care le consumam relativ frecvent, sau in preajma carora ne aflam? M-am gandit ca ar fi interesant sa vi le enumar. Voi adauga in paranteza partile otravitoare:
"piersici (samburi), cirese (saamburi), mar salbatic (toata planta), lacramioara (toata planta), vasc (frunze si boabe), prune (samburele), poinsettia (frunze, tulpina, seva), caartofi (muguri, radacini, lastari), rubarba (frunze)"
Dar sa va spun mai bine ce contine cartea, pe parti (si eventual si capitole) :
Partea1 - Sa traim corect  cuprinde 11 capitole.. si primul este despre vaaccinari. Probabil ar fi bine sa precizez ca este o carte care trateaza subiectul sanatate prin prisma medicinei alopate. Tot in aceasta parte putem citi despre: alimentatie, greutateaa corporala, despre faptul ca trebuie sa ne mentinem activi. Controlul stresului este un capitol interesant si mi-a placut cum este structurat. Avem la final si o trimitere care minusculul capitol 43 (ultimul din carte) care se refera la medicina alternativa si complementara. Alte capitole din prima parte dezbat probleme legate de comportamente de risc (fumat, alcoolism, abuz de substante etc), ingrijirea dintilor, cum sa ne ingrijim de sanatatea noastra, masuri pentru siguranta, sanatatea atunci cand calatorim si perioada terminala aa vietii.
Partea a2a - Afectiuni si ingrijorari frecvente de-a lungul stadiilor vietii - se intinde pe parcursul a 6 capitole care acopera etapele vietii de la sugari la persoane in varsta.
Despre partile 3-4 si ghidul vizual m pomenit deja mai sus.
Partea a5a - Boli si tulburari  cuprinde nu mai putin de 21 de capitole. Aici puteti gasi informatii despre genetica si legatura acesteia cu bolile si apoi tot felul de boli si afectini pe care nu cred ca are rost sa le insir aici..:)
Partea a6a - Teste si tratamente - cuprinde 5 capitole, printre care unul dedicat medicamentelor si minuscului 43 - medicina alternativa si complementara.

Concluzia mea este urmatoarea: daca vreti sa aflati si intelegeti mai bine termenul de sanatate din perspectiva medicinei traditionale alopate aceasta carte va va ajuta. Veti putea intelege ceea ce vi se spune cand mergeti la specialisti si veti afla informatii utile. Pentru tinerii care isi doresc sa urmeze o facultate de profil este foarte util, la fel si pentru medici. Eu o voi face cadou parintilor, cu drag:). Evident voi citi in continuare din ea (deocamdata am parcurs doar o mica parte din informatie, in primul rand ce ma interesa pe mine si apoi cate ceva din fiecare capitol pentru a putea realiza recenzia). 
Sincer, m-as fi asteptat sa aiba informatii despre un subiect din mai multe perspective, dar avand in vedere faptul ca (asa cum am mi spus) este realizat de o clinica prestigioasa de medicina traditionala am apreciat ca exista totusi si referinte (putine.. ok, la 1500 de pagini foarte putine) la medicina alternativa:P. In afara de acest lucru - este exact asa cum m-am asteptat: bine structurata, cu un limbaj care se adreseaza atat celor cu cunostinte de specialitate, cat si celor care nu au tangente cu acest domeniu.

Vreau sa multumesc editurii ALL pentru aceasta campanie, voua pentru ca ati scris/citit/comentat :)/

8 comments :

Unknown spunea... [Raspunde]

cand eram in primii ani de facultate, lucram cu norma redusa la biblioteca unei fundatii, de fapt eram singura persoana care se ocupa de cartile lor :D asa ca am avut ocazia sa frunzaresc vreo doua carti din seria Clinica Mayo si mi s-au parut foarte valoroase pentru cineva care vrea sa stie mai multe despre propriul corp fara sa aiba nevoie de limbaj de specialitate. Cred ca n-am avut ocazia sa ma uit in asta, era ceva cu inima cea pe care o aveam eu in biblioteca.

copilarim spunea... [Raspunde]

Din exact acel punct de vedere este foarte bine realizata! O adevarata enciclopedie ... Sau un fel de dictionar:)). Si din acest punct de vedere da - are 10 din 10.
Dar! Nu mi-a placut faptul ca vrea sa iti cam bage pe gat anumite chestii ca lege - cum ar fi foarte multe imgunizare, flourarea apei si .. ah da, si in cazul in care ai anumite intolerante, in loc sa iti zica trateaza cauza ei sunt cam pentru tratarea efectelor (adica sa iei antidepresive si ceva pentru anxietate pe scurt). Pe mine in primul rand chestiunile acestea ma interesau (eram curioasa cum le privesc pentru ca m-am tot lovit in ultimul timp de ele direct sau indirect).
Dar e chiar faina:D (si eu am frunzarit si citit multe carti din domeniul medicinei;)) )

DulceaMeaCasa spunea... [Raspunde]

interesant de stiut. fac parte din categoria oamenilor carora le pasa ce mananca, cat si mai ales aleg prevenirea decat administrarea de medicamente. e bine ca sunt multe informatii necesare pe care oricine trebuie sa le stie (mai ales treaba cu plantele otravitoare care sunt la "indemana" si de care trebuie avut grija mai ales atunci cand ai copii mici). imaginile sunt si ele de un real folos.
multumesc .

copilarim spunea... [Raspunde]

cu placere:)

Carmen Tobias spunea... [Raspunde]

Wow, nu glumeai cand ai spus de 3 kg :)))
Si eu am fost tentata de ea, dar am manualul Merck in casa, plus un medic, imi cam ajunge :))

copilarim spunea... [Raspunde]

Chiar deloc:) - mai in gluma mai in serios e buna si de arma de aparare:).

Micaela Gh spunea... [Raspunde]

Wau suna foarte interesant.Felicitari pentru inca o recenzie foarte bine facuta:)

copilarim spunea... [Raspunde]

:)

Trimiteți un comentariu