💕 La multi ani, MamaBuni! 💕
Buna!
Astazi am sarbatorit-o pe Buni :)! Am fost cam mereu in miscare - de unde si poza de mai sus. Micuta de Licca Rukkusu s-a gandit sa dea o manuta, ok chiar doua de ajutor.
Pentru ca timpul fuge parca zboara la propriu, am sa va povestesc fara prea multe alte devieri de la subiect (ok nu promit, ca .. doar ma stiti ca fac tot timpul paranteze, haha), despre dulcele improvizat azi. Ca sa fiu sincera, imi facusem eu planul pentru un tortulet in forma de chek, simplisor, insiropat cu niste compotel de criese, cu fructe in el, un gem.... si eventual o crema de ciocolata cu lapte si ou (fara unt). Doar ca.... surpriza. Buni voia sa isi serbeze invitatii (Mami si Tati) cu... altceva: prajitura cu mar.
Asa ca... hai sa vedem cum m-am descurcat :)))). (ignorati ca am uitat sa scot scrisul ala de pe poza de mai sus... nu am timp sa il mai corectez, pot doar sa sper ca la celelalte mi-a salvat corectura).
Am avut un noroc chior cu singurul borcan pe care il mai aveam cu gem de mere (facut acum vreo 3 ani.. sau ceva de genul - am rupt din greseala eticheta.. asa ca am o marja de eroare de + 1 an). Noroc ca s-a pastrat excelent si noroc ca a fost asezat dupa un altul si nu l-am consumat pana acum. Aveam ceva mere in camara dar... nu aveam timp, nu erau suficiente. Asa ca m-am bucurat de doua ori ca am avut atunci idee sa fac gem de mere si ca a iesit fenomenal de bun.
* Nota: la gemul acesta am folosit mere netratate, din gradina. Am curatat coaja si cotorul si am dat merele prin razatoarea de sticla (cum dadeam unul, cum puneam in craticuta pe foc mic si amestecam cu atentie). Asa nu s-au oxidat deloc si a iesit ceva de poveste. Am pus doar zahar brun - putin, cateva linguri - pentru ca am folosit mere de mai multe tipuri si erau destul de dulci.
Mami a zis sa vrut sa faca o poza amuzanta - asa ca iat-o. :)))) Voiam initial sa tai portii mai mici - dar era ca fierbinte asa ca am ramas lacele mari ( este si asta o strategie, acum imi dau seama... de genul: cate bucatele ai mancat? / a doar doua... :)))). traducandu0se cu vreo 4, de fapt).
Cu umplutura v-am lamurit: gem de mere. Mere de mai multe tipuri. Miroase divin. Putin zahar brun, brut.
Acum cu aluatul.... Aluat de tipul: ce am prin casa :))))))). Totusi, ca sa fiu mai specifica, am avut si pe Buni alaturi si am incercat sa fac un aluat fraged, cu smantana in loc de unt. Eu pun la prins lapte in oala emailata (sau vasul de yena). Cand se prinde adun smantana. Ei bine, am pus o cana de smantana (deci cam echivalentul a unui pachet de unt, doar ca fara toate prostiile care se mai baga in unt in ultimul timp, de nu am mai putut sa mananc si mi-a stricat si ceva prajituri.. :D).
Asadar: 1 cana de smantana, 2 oua (gaini de tara), 1 pachetel de drojdie proaspata pakmaya (de 25 gr), un praf de sare roz de H neiodata, faina integrala, intermediara si alba de la Moara cu Piertre.
Am pus intr-un bol drojdia, peste ea smantana, ouale si am amestecat pana s-a omogenizat. apoi am pus 3 linguri de faina integrala... si am amestecat. 3 linguri de faina integrala si am amestecat cu lingura de lemn. am adaugat un praf de sare. Dupa aceea am mai pus vreo 3 linguri de faina intermediara si intergala (amestecate). La momentul acesta am putut sa rastorn aluatul pe blatul de lucru si am mai adaugat faina alba la framantat pana cand am simtit la mana ca e perfect pentru a putea fi impartit in doua (parte mai mare pt asezat in tava si partea mai micuta pentru acoperit prajitura (deci cea care vine peste mar.
Nu am masurat cantitatea exact pentru ca, de atata timp, m-am invatat cu faptul ca sunt multi factori care influenteaza cantitatea de faina necesara. Am avut smantana - smantana mai ales cea naturala pe care o strangi de pe lapte, fara alta procesare, este diferita ... Dupa cum si ce mananca vaca, vorba aceea. Si atunci deja stiu ca difera de fiecare data. La fel e si cand vine vorba de oua. Iar faina in sine.. ei bine, fiind vorba de integrala si intermediara - clar aici trebuie sa simti un pic si pulsul aluatului, cu lingura de lemn il simt eu.. hahahaha:). La final imi place sa framant pe masa cu faina alba pentru ca ma ajuta sa obtin un aluat mai ascultator. Celelalte doua tipuri sunt oarecum mai umede... si lipicioase, din fire.
Una peste alta... la figurat, dar si la propriu (una bucata aluat intins cu sucitorul si pusa in tava, apoi gem de mere nivelat frumusel - a incaput jumatate de borcan de 800, ca idee, deci mai am de o praji si, in final, o plapiumioara de aluat intepat cu furculita), am bagat tava cu prajitura la cuptor, pentru 30 de minute. Am scos dupa 25... la fix. Norocul meu ca am un nas fin si ma anunta :))))).
Am facut cateva poze sa ne amintim de azi si sa va arat si voua ce dulce am improvizat. Toti trei beneficiari s-au declarat super multumiti, fapt care m-a bucurat peste masura. Sa zica merci ca inca nu pot manca asa ceva... ca apoi sa te tii! :))))
Si acum am incalecat pe o sa si ne vedem maine, da? :D
6 comments :
La multi ani pentru MamiBuni! ❤
Fix ieri a facut si mama prajitura cu mere! Norocul meu, as zice, pentru ca dupa ce am vazut aceste poze as fi inghiti in sec la greu!!! E doua noaptea acum, dar tot merg sa tai "doar doua" bucatele de praji! 😃
Papusa la "cratita" e tare amuzanta!
Inteleg ca a fost o zi frumoasa! Toate zilele sa va fie frumoase!
Pupici si imbratisari, Rux! Si pentru Kouki! 💕 🐾
P.S. Ieri am plimbat-o pe Miki pe langa toti castanii pe care ii stiu in zona - trei, adica - si am gasit o singura castana! Era intr-o parcare... Ori nu s-au facut, ori le-au si adunat deja (dar nu am vazut nici coji si nu am vazut castane nici in copaci...)
@Diana multumim mult de tot!!! :*
Asta imi aminteste de cand mancam si eu praji sau briose cu mar. Momentan nu fortez nota... dar sunt oricum super happy ca dupa multa vreme am reusit sa mananc cateva prune crude... pot sa zic ca nu a trecut anul fara folos.
Am avut o zi frumoasa pentru ca am reusit sa fim, atat cat s-a putut si cu Mami si cu Tati (eu si Buni zic).
Doamne ajuta sa fie bine :*
Imbratisam si noi cu drag!!
Ps: e posibil sa fie valabile ambele variante - stiu ca la noi cam la sf lui septmbrie inceptul lui octombrie se faceau. Dar la Brasov, poate mai tarziu (stiu ca la Sinaia la sfarsitul lui septembrie nu prea erau facute... ca idee). Mai este posibil si sa nu se fi facut (au fost si la noi ani cand a fost productie mica - poate cand au inflorit a fost vreme rea, sau cine stie).
Oricum - apropo de o singura castana, Dupa ce a plecat Dodo, iarna, am gasit o singura castna in coaja... (nu stiu cum o fi rezistat ea- probabil ca atunci cazuse, in sfarsit, din copac... ca un cadou anticipat de Craciun am simtit ca a fost.... de la el).
La Multi Ani pentru buni! Sanatate si bucurii sa aveti!
Si ce pofta mi-ai facut cu placinta de mere! Nu am mai facut nici nu mai tin minte de cand.
Pupici si un final de saptamana perfect!❤️😘
Cred că a fost un deliciu prăjitura !
"La mulți ani, multă sănătate" pentru Buni ! De fapt pentru toată familia !
Scumpica de Rukkusu a ajutat plină de elan dar a gustat apoi și ea din prăjitură ?!
Pupici ❤
@Suzana multumim muuuult!!!
Ohhh... imi pare rau - nici eu nu am mancat. Dar mirosea foarte bine (uneori eu mananc mirosind unele lucruri, haha). Maine fac iar - mai am jumatate de borcan de gem si nu vreau sa se strice plus ca... ei abia asteapta si eu abia astept sa ma bucur de bucuria lor :)). Reteta asta incropita e f buna. Inainte faceam foaie cu unt.
pupici cu mult drag !!
@prietena-japoneza sa stii ca a fost. Nu mai este :)). Mirosea foarte bine - asta pot sa iti zic sigur. Si dupa miros si gustul era bun.
Iti multumesc mult. Doamne Ajuta!!! :*
Sa stii ca nu a gustat :)). Poate ii dau data viitoare sa vad, cine stie. :P
Hihi
pupici cu drag!
Trimiteți un comentariu