Buna!
Azi am facut doua placinte cu branza (care seamana cu Pasca). Am vrut sa immi fac mie niste saleuri si mi s-a parut ca branzica de vaci, ultima serie, este un pic mai acrisoara - de fapt nu am gustat, eu miros alimentele... Asa ca am zis, daca tot urma sa fac azi branza din nou, sa o fac pe aceea placinta.
Dar sa va spun ce am folosit pentru umplutura (crema se face amestecand ingredientele de mai jos, dupa ce branza a fost maruntita cu o furculita in prealabil):
- o bucata si jumatate de branza de vaci, facuta in casa
- o cana de smanatana stransa de pe laptele prins
- 3 oua de gaina de la tara
- sare de himalaya, neiodata
Aluatul l-a pregatit Mami (eu doar i-am dat ingredientele si la final am impartit si intins foi - pus in tava. Intre timp faceam branza :)).
La aluat s-au folosit:
- 5 linguri de faina integrala
- 6 linguri de faina intermediara
- 2 oua de gaina de la tara
- o cana de smanatana stransa de pe laptele prins (canile au fost ceva mai micuute decat cele obisnuite de 250... cam 225 asa, poate 200)
- maia (2 linguri faina alba, 1/2 drojdie de bere proaspata bravo - adica 25 gr si 3 polonice de lapte caldut)
- 3 polonice de lapte caldut
- faina alba cat cere, ca sa se faca un aluat nelipicios, elastic (din estimarile mele.. probabil cam 10 linguri.. cam asa, dar nupot fi sigura pentru ca eu faceam branza si Mami a framantat aluatul)
In imaginea de mai sus este prima placintica - e putin crapata pentru ca am incercat eu sa o scot cu o spatula, haha - pana la urma am scos-o prin.. glisare ca sa zic asa.. Am ridicat usor o parte si am lasat-o sa alunece pe platou :)).
Ah... dar stati. Odata aluatul facut, am impartit in doua parti egale. Din fiecare din cele doua am pastrat o bucatica din care sa fac gratarul... Din jumatatea mare am intins foaie cu vergeaua si am pus in tava, avand grija ca lateralele sa fie suite pe margini cam pana la jumatatea tavii. Am turnat jumatate din compozitia de crema, am pus apoi din portiunea pastrata cateva „bete”, formand un fel de gratar. Am bagat la cuptor la treapta 5 pentru 20-25 de minunte.
Dupa ce a fost gata prima, am repetat pasii si la cea de-a doua, pe care nu am mai reusit sa o fotografiez inainte sa fie gustata:
A doua a ramas la noi, miroase divin si Buni a fost incantata de cat de buna a iesit. Chiar si Kouki a primit o bucatica micuta.
Mie imi place foarte mult, dar in ultima perioada nu prea am tolerat combinatia aceasta (nici Pasca nu am mai mancat de ceva timp). Insa pot manca pizza cu branza ou si smantana si suc de rosii - daca incerc sa o mananc fara sucul de rosii, nu merge. Asa ca acum, ramasa fara suc, ma tot gandesc la un sos pe care sa il fac sa il pun pe pizza :))). Doar ca nu au aparut inca nici ceapa, nici usturoiul verde... si la un sos gen cel de stufat ma gandesc eu ca ar merge. Cu foarte putin marar tanar (nu din cel maturizat, pentru ca pentru mine este prea puternic.
Rukkusu a venit sa se pozeze cu placintica numarul doi:
PS: Va doresc de pe acum Florii cu sanatate si bucurie!!
8 comments :
interesanta reteta! Sa va fie de bine - savurati aromele!
La noi în casa, Helmut face Pasca dupa reteta mamei lui. La fel ca si Gugelhupf cu lichioar de oua... astea sunt prajiturile tipice pentru Paste. Eu faceam de obicei prajitura cu lamâie si foi cu amoniac (reteta de la bunica mea) si prajitura cu foi cu nuca si crema de ness.
Anul acesta nu am facut nici unul nimic. Ba, Helmut a facut o placinta cu cirese din compot dar maine vor aduce fetele prajitura - asa au promis. Sincera sa fiu, eu nu mai sunt asa amatoare, cum eram alti ani. Mananc o felie, doua si gata... Ce facem cu restul?! Asa ca am cam renuntat sa coacem. Când mi-e pofta de ceva... mananc un mar ☺ Te pup. O duminica placuta! ♥
@CARMEN Nici nu maistiu de cand nu am mai mancat prajitura (cred ca dinainte de 2017, era inca Dodo). De ceva timp nici pancakes nu am mai mancat - sa zicem ca nu tolerez prea bine laptele de la vacutele astea (luam de la cineva care a avut o vacuta foarte buna - mancam si de 3 ori pancakes pe zi si nu aveam probleme...)
Este minunat ca poti manca fructe :D.
Placintica asta nu e chiar dulce, bine, nici foarte sarata... dar, nu are zahar deloc :))). Lui Buni i-am pus putin gem de cirese alaturi si iaurt proaspat.
Eu am mancat in seara asta niste mancare de stevie (Slava Domnului am gasit sa luam si e tare buna - sper doar sa mai gaseasca niste praz maine, ca s-a terminat :O).
Pupici cu drag!! Paste Fericit - si Florii cu bine :D!
De la mama și bunica am învățat să fac pască sărata, adică punem în ea și brănză sărată(telemea). Așa se face la bunica în zonă. Și noi puneam „grătare”, nu ațât de multe. Doar două bețe pe mijloc să formeze crucea, dar le puneam înainte de umplutură. Pasca asta noi o mancam cu oul rosu în loc de pâine.
De pască dulce am aflat doar după ce m-am măritat.
Ooo, siluetele voastre (tu, Kouki și Rukkusu...) or să o ia razna cu atâtea bunătăți !!! 👍
Pupici ❤️
@MNiko Ce buna era telemeaua - imi amintesc acnd cumparam pentru iarna, si puneam in „butoi” - ca nu era chiar butoi, in beci. La Buni aveam beci la bloc. :D
De cand baga sare iodata in toate... nu am mai luat. Tuseam foarte ura si ma ardea gatul de cate ori mancam ceva cu branza telemea. Dar branza pe care o fac in casa e foarte buna (fiind facuta din lapte prins nu e nici dulce nici sarata, nu stiu cum sa explic. Dar este chiar gustoasa fara adaos in ea. De exemplu mie casul nu prea imi place, iar la branza cu cheag .. hmm iar nu am mai luat: ba scartaia, cand o mancai, ba era potroaca.. mai nou si cheagul e din import, haha).
Pasca o faceam dulce. Placinta sarata :). Dar e interesant cum in functie de zona, sunt traditii diferite. :)
Am facut si cu cruce, in forma ovala. :D Cred ca am poza pe blog.. O ce intereasnt - deci puneai inainte pe aluat!
Eu nu pun in aluaturi deloc zahar. Asa fiecare poate transforma usurel preparatul dupa bunul plac. De cand nu mai folosesc faina stas, ci pe cea mai putin prelucrata, am sesizat ca nu e nevoie sa pui zahar, pentru ca de exemplu, la cozonac, e suficient sa pui putin in umplutura.
Asa ca se poate manca pasca foarte bine in orice combinatie (Buni a vrut aseara putin gem de cirese - desi pusesem putina sare in umplutura de branza, cea iodata nu sareaza ca cea romaneasca.. haha, decat daca pui foarte multa, probabil, ceea ce nu e indicat).
Puuup 💗
@prietena-japoneza noi... nu mancam :)). Bine, Kouki a gustat e drept, eu nu. Si Rukkusu nu are probleme cu silueta :)).
Dar sa stii ca eu mananc foarte multe fainoase si nu am probleme. Puteam sa iau in greutate cand mancam produse din comert (oho.. la cate prostii au in ele nu e de mirare).
Dar! A aparut usturoiul verde, o sa apara si ceapa... asa ca abia astept sa incerc un sos ceva de pus pe pizza ca sa pot manca din nou - pizza pe care o fac eu e tot cam ca Pasca aceasta :))).
puuup!!💗
@copilarim
Trebuie să întreb, căci am tot citit că te ferești de sraea iodată. De ce? Nu am studiat, dar știu că este recomandată, sau cel puțin așa am învățat când eram mică. Doar pentru conserve pentru căară folosim sare neiodată.
@MNiko ohooo... daca as fi stiut de la inceput ce am aflat pe propria piele nu m-as mai fi atins de ea in veci.
Am sa trec peste faptul ca, din cate inteleg (a fost o emisiune despre asta, daca o gasesc o sa o adaug in jurnal) au mai fost doua experimente dezastruoase intr-un zona / sau comunitate micuta (in alte parti ale lumii) cu sare iodata, dar la noi este sport national. Am sa trec si peste faptul ca, de la a oferi sare iodata populatiei, s-a ajuns la a fi folosita in absolut orice (ceea ce, daca o sa calculam cu atentie, depaseste binisor doza recomandata zilnic... Si trecand peste faptul ca iodul ar trebui administrat celor care au nevoie cu adevarat de el, sub supraveghere, am sa zic doar ca, atunci cand bagi ceva (de care nu ai nevoie) in cantitati destul de mari, te poti trezi in timp cu probleme serioase. Ceea ce se si intampla.
Nu ca ma feresc - din cauza acestui produs am ajuns sa nu pot manca nuci, sa am reactie la iod si efectiv sa nu pot consuma nimic din comert/ sau de la altcineva. Eu, om care nu a avut niciodata problema cu iodul sau sarea. Nucile verzi erau ceea ce abia asteptam toamna.
Am aflat, evident dupa ce raul a fost facut. Noi foloseam sare de cacica (cea cu ambalaj albastru). Si am aflat, asa: in 2009-2010, orice mancam aveam niste arsuri groaznice si nu mai puteam lua nici nimic, mai mult, la cartofii frantuzesti, sau produse care implicau mai multa sare (adica de ex aveai branza telemea in compozitie, care desigur era cumparata) aveam niste fenomene foarte ciudate, nu ca astmul, dar ca ceva prafos si innecacios care aparea la scurt timp dupa ce mancam.
Punctul extrem a fost atins odata cand a scapat Buni un pic mai multa sare (bni nu a gatit niciodata sarat, ci potrivea mereu foarte bine la mancare) si atunci m-am gandit ca poate are vreo legatura. I-am zis ca a doua zi sa nu puna sare deloc ca sa vad ... si nu am mi avut nimic. Nu imi venea sa cred. Nici arsuri, nici altceva (mancarea avea un gust ca fara sare, dar trecem peste, haha). Abia atunci m-am uitat la pachetul de sare sa vad daca e in termen (desi din cate stiam nu prea expira sarea...). A fost si prima data cand am vazut ferocianurile mentionate -ori nu fusesera in anii precendenti, ori abia atunci incepuse sa fie obligatoriu sa se precizeze, cert este ca am avut asa un fel de soc..:))). Mai ales cand am citit ca la temperaturi ridicate acele ferocianuri se transforma in cianuri si dau FIX simpotmele cu care ma confruntasem in ultimii ani: arsuri, reflux, senzatie de sufocare venita din stomac... Am cautat info despre sare iodata si am gasit un articol scris de profesori de la endocrine Iasi (il tot caut sa vi-l arat in jurnal, dar nu il mai gasesc din pacate si am o banuiala de ce - scrisesera cui apartine afacerea cu sarea iodata) unde se tragea un semnal de alarma si se spunea ca din cauza acestei iodari a sarii au aparut probleme mai mari (de la intolerante la iod la cancere )... Evident ca nu m-am mai gandit la asta, am schimbat sarea si .. mi-am vazut de viata. Problema a fost cand au venit ai mei cu nuci verzi si eu incantata am simtit ca ma strange de gat de cum au intrat cu ele in casa, nici macar din cele uscate nu puteam manca (de aia am si renuntat la cozonac si alte produse de gen)... Asa ca am un mare cui pentru acest produs. Cred ca locul lui este in farmacie. In niciun caz pe raft la kg. Lucrurile sunt strambe rau la acest capitol. Si nu ar avea ce cauta in produsele preparate termic!! Punct.
Vezi ca sarea vrac din comert este iodata. Am vrut noi sa luam asa tocmai in ideea ca teoretic trebuia sa fie fara si sarea pentru muraturi era tot iodata.
Am luat sare de salina si nu o mai suport nici pe ea (desi sper sa reusesc sa o pot folosi la muraturi). Probabil ca din cauza celei iodate nu o mai tolerez nici pe cea simpla.. conexiuni ..😅
Pe scurt. :)))
Trimiteți un comentariu