luni, 19 septembrie 2022

#26 Florence Scovel Shinn - Puterea cuvantului rostit si alte scrieri (CDL)


Buna!

Cea mai recenta carte pe care am finalizat-o de citit..... Ah, sa imi fie de bine, tot sangele se ocupa de digestie - nu aveti pretentii prea mari de la mine in ceea ce priveste acest articol. Sa nu ziceti ca nu v-am zis... :)))).
Sa depasim zic acest inceput triumfator... Pe vremuri, pana nu terminam o carte nu incepeam alta. Acum am mai multe incepute :)))). Vreo trei-patru sunt de genul cu insemnari de citit zilnic (sau cand iti amintesti, sau cand apuci... altele sunt momentan pe pauza). Mai am vreo doua care ar necesita ceva exercitii sau miscare. Iar pe pauza.... Si una care avanseaza foarte lent, dar avanseaza -  despre Biologia Credintei, a lui Bruce Lipton. Am zis sa o mentionez, pentru ca multe dintre lucrurile dovedite stiintific (Bruce Lipton este doctor) pe care le mentioneaza el in lucrarile si prezentarile sale, se regasesc si in aceasta carte, despre carre vreau sa va spun doua vorbe azi (in cazul in care concentrarea mea nu se duce pe apa sambetei de tot, lol).

In primul rand, autoarea cartii, Florence Scovel Shinn, a trait intre 1871 si 1940. Cand citim ceea ce a scris, trebuie sa tinem cont de acest lucru, de perioada in care a trait - pentru ca astfel se explica si exprimarea/ rile pe care o/le foloseste. A fost artist, scriitor si profesor de metafizica la New York si o sustinatoare de marca a puterii gandurilor. 
 
Cartea de fata cuprinde 3 scrieri: 
  • Puterea cuvantului rostit (o "culegere" formata din 9 capitole publicata postum, in 1945, de catre unul dintre discipolii autoarei)
  • Cuvantul tau este bagheta ta magica - publicata in 1928 (o colectie bogata in afirmatii)
  • Usa secreta catre succes (publicata cu putin timp inainte de moartea autoarei - 14 capitole in care, pornind de la pasaje biblice, autoarea ne explica in ce fel putem atrage in viata noastra ceea ce ne dorim si cum ne sabotam singuri, prin ceea ce mai nou, stiintific vorbind, numim programari defectuoase).
Acum ceva vreeme, am citit si prima carte a autoarei, publicata in 1925 Jocul vietii si cum sa il jucam. Nu am avut atunci inspiratia sa fac poze (nici acum nu as fi avut, dar am vrut sa trimit cateva mesaje mamei mele si uite asa, avem cateva pasaje din carte la  dispozitie, lol (am inteles ca nu se mai foloseste lol, ca sa razi.... mi-a zis o prietena..... asa e? zise Dino Rux).

Dar sa revin (iar o luasem oe aratura) la carte. Asa cum spuneam mai sus, autoarea foloseste frecvent trimiteri la scrieri din Biblie, pe care le explica si prin care da raspuns la  intrebari care ii framanta pe oameni de cand pamantul. Mie mi s-a parut foarte interesanta aceasta lectura - multe dintre idei le mai intalnisem deja si pe testate, puterea pe care gandurile noastre o au asupra noastra este intr-adevar foarte mare. Programele defectuoase ne pun piedici si bete in roate tot timpul - insa avem puterea sa le rescriem (programele), sa devenim constienti de ceea ce gandim si ce atragem si sa facem alegeri... responsabile si bune pentru noi. Nu e nicio scamatorie, vrajitorie sau mai stiu eu ce altceva - poate doar un alt apel la trezire.. :D. 

Iata si un fragment din prima parte - Puterea cuvantului rostit:


Dupa cum spuneam, in Cuvantul tau este bagheta ta magica gasim o colectie de afirmatii care pot fi rostite in sau penru anumite situatii. De exemplu:








Ei bine, din cea de-a treia scriere nu am poze, asa ca am scos cartea special ca sa gasesc un citat si din Usa secreta catre succes. Apropo, capitolul 14 din ea se numeste "Semnificatia profunda a povestii Alba ca Zapada si cei sapte pitici" - autoarei i s-a cerut sa faca o interpretare metafizica a acestei povesti. Mi s-a parut foarte interesanta analogia mama vitrega - tipar de gandire negativa pe care aproape toti oamenii si l-au format in subconstient, un tipar de gandire care ne "tine mereu in zdrante si ne interzice orice bucurie".

In capitolul 8, Pazitorul portii, se face o referire la Vrajitorul din Oz. Mi-a placut foarte mult acest capitol. 

Trebuie sa avem cu totii un pazitor la poarta gandurilor. pazitorul portii este mintea supraconstienta.

Oamenii cred ca, daca fug de o situatie negativa, vor scapa de ea, dar situatia aceea ii va urmari oriunde se vor duce. Vor avea parte de aceleasi experiente pana cand vor invata lectia. Ideea aceasta e ilustrata in filmul Vrajitorul din Oz.

Dorothy vrea sa scape de o femeie din sat care vrea sa i-l  ia pe Toto (catelusul ei) si viseaza se mearga dincolo de nori unde este o lume mai buna.Tornada o duce in tara lui Oz unde totul pare minunat la inceput. Doar ca Dorothy incepe sa aiba aceleasi experiente la scurt timp. O vrajitoare malefica (semanand izbitor cu femeia din sat) vrea sa i-l ia pe Toto. Si tot ce isi doreste e sa se intoaca in Kansas.  Zis si facut, stiti probabil povestea..... si probabil ca stiti si intalnirea cu vrajitoarea cea buna de la final. Ea le spune ca dorintele lor (ale noilor prieteni ai lui Dorothy - Leul, Omul de tinichea si Sperietoarea de ciori) s-au implinit deja, si o intreaba si pe Dorothy "Ce ai invatat din experientele tale" la care aceasta raspunde "Am invatat ca tot ce imi doresc cel mai mult se afla la mine acasa.". Dorothy ajunge acasa si descopera ca cei trei prieteni din tara lui Oz lucrau la ferma unchiului sau.

Povestea aceasta ne invata ca nu poti fugi de problemele tale, oricat de mult te-ai stradui.

Nu te lasa tulburat de o situatie, iar aceasta va disparea de la sine.

 

📚 
Cartea a aparut la editura Introspectiv, in Colectia Spiritualitate (💖) si nu mai stiu de unde am cumparat-o 😅 .
Pe pagina Repertoar puteti gasi cele mai recente (cam din 2016, toamna) lecturi ale mele [ despre cateva am scris deja ]. Daca v-ati dori sa povestesc despre ceva anume din acea lista, dati-mi de stire si ii voi acorda prioritate ✅.
Pana la urmatoarea  noastra intalnire de la acesta rubrica  va doresc lectura plactura. Daca veti scrie si voi despre carticica voi crea cu drag si un tabel pentru a reuni impresii pe marginea ei.


📚📚
Acest articol este inscris in tabelul gazduit de Suzana la rubrica Jocul de luni, facand parte din Serialul ”Citate favorite”😊
 

Pe maine!


11 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

Sunt interesante pasajele. Toate pasajele de acest gen sunt faine, scrise cu intentia (in multe cazuri) de a-i ajuta pe altii.
Cand citesc (rar, recunosc) astfel de carti mi-ar placea sa stiu care este/a fost - zi cu zi - viata autorului, cum este/a fost autorul in cercul sau intim, nu ce arata public. Pe scurt: mi-ar place sa stiu cat din teoriile lor acesti autori le aplica/le-au aplicat in viata personala. :D

Multumesc pentru lectura, Rux! Pupici! ❤

Stef Rof spunea... [Raspunde]

Mi-a plăcut mult acest buchet generos de citate! Unele dintre ele sunt pur exerciții și practici pe care, dacă le-am aplica în viața noastră, mult bine ne-ar face, nouă, în primul rând, dar și în relația cu ceilalți.
Mi s-a părut interesantă și interpretarea psihologică a desenelor animate. 😇
O zi bună îți doresc!

Rajani Rehana spunea... [Raspunde]

Beautiful blog

Suzana spunea... [Raspunde]

Ce deosebita alegerea ta! Nu mai stiu unde am citit despre ea, sau poate ca era referita la bibliografie, chiar nu imi aduc aminte.
Afirmatiile sunt o metoda pe care o consider extrem de folositoare.
Pur si simplu pentru ca rostind ceva sau gandind ceva, in sensul unei mantre, rugaciuni, etc. ajungi sa-ti domolesti multe alte ganduri.
Multumesc mult, draga Rux pentru aceasta inscriere speciala!
Pupici si o duminica placuta!❤️😘

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana mie mi s-a parut oarecum ciudatel sa citesc cartea cu voce tare.
Sa stii ca si eu ma intreb de multe ori despre autori. Cu unii am rezonat foarte tare, cu altii nu prea.... Dar pana acum cam din tot ce am citit am ramas cu ceva. :)
Pupici cu drag!

ps: in sfarsit reusesc sa ajung si eu pe blog :)))

copilarim spunea... [Raspunde]

@Stef Rof ma bucur ca ti-au placut! :)
Adevarul este ca sunt destul de logice... daca stam sa ne gandim. Cuvintele au putere creativa... :) E important sa fim atenti ce cream, atunci cand vorbim. Sau, mai bine zis, sa ne dezvatam de programele negative inutile :).
merci mult :D la fel!!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana M-am gandit ca s-ar putea sa ti placa. ce ma bucur!
Am profitat ca am terminat-o acum, recent. Si o aveam inca la indemana (plus foto din timpul lecturii - hehe).
Chiar au un efect bun - afirmatiile. :)
Imbratisari cu draaag! Si pupici!

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Cărți destul de interesante ! Am citit ce ai fotografiat (nu știam despre scriitoare până acum...) - sfaturi utile tuturor !
Mă bucur că ai avut "ceva" timp pentru postare !
Pupici ❤

Rehoboth spunea... [Raspunde]

Wonderful Post
Thanks

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza Da... si mie mi s-a parut interesanta cartea. e un fel de reminder sa fim atenti la ce gandim si ce spunem... ca de multe ori pornim programe negative de gandire si verbalizam ce nu ne-am dori. Ne punem singuri bete in roate, cum ar veni.

Si eu ma bucur... de fiecare data. Am incercat sa intru de pe telefon - am reusit sa citesc ceva din ce ai postat, dar m-am impotmolit la comentat. Asa ca... acum merg sa recuperez :D
Pupici!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Rajani Rehana thank you! You have a very interesting project!

Trimiteți un comentariu