Intrebam zilele trecute De mure... sau de zmeura??? ... :D. Daca despre zmeura am povestit putin aici, m-am gandit sa notez cateva idei si despre siropul de mure, un fel de tutorial:).
Povestea lui incepe cu 2 caserole pline cu mure mari si frumoase pe care le-am primit in dar. Mure de padure...
Ce avem nevoie:
1. fructele (mure in acest caz)
2. zahar (se pune 1kg si 800grame la 1 l de suc)
3. borcan
4. sticle
5. tifon (pe care il putem pune intr-o strecuratoare)
6. lingura de lemn (speciala pentru siropuri/gemuri)
Primul pas a fost sa le spal bine si sa pregatesc un borcan mare, din sticla, pentru a pregati in el siropul.
Optional se poate adauga apa plata ( eu am pus jumatate de cana de ceai la doua caserole de mure si a rezultat cantitatea pe care o puteti vedea in imaginea de mai sus).
Dupa 24 de ore putem trece la urmatoarea etapa - strecurarea. Am folosit o strecuratoare emailata (in genul celor folosite pentru pastele fierte) in care am pus tifon curat. Astfel am putut separa siropul de samburi. Pulpa fructului trece prin tifon si ramane doar ce trebuie aruncat.
Am masurat cantitatea de lichid rezultata si am calculat cantitatea de zahar necesara. Nu mai stiu exact cat a fost, dar la final am avut 1 sicla de 1litru si 1/2 de sirop.
Se pune lichidul in borcan (evident dupa ce l-am spalat:P) si se adauga zaharul. Se amesteca din cand in cand cu lingura de lemn pana ce zaharul se topeste (se tine tot cam 24h).
Cand se topeste zaharul siropul este gata si poate fi imbuteliat :P.
Atat siropul de mure cat si cel de zmeura au o culoare superba - de miros nu mai vorbim. Gustul am inteles ca este pe masura - asa ca abia astept anul viitor sa repet experienta:D.
Pe curand!
0 comments :
Trimiteți un comentariu