sâmbătă, 17 februarie 2018

#01 Regatul lui Kensuke - Michael Morpurgo (CDL)


Inca putin si se implineste anul de cand am inaugurat rubrica coltul de lectura. Am tot amanat sa ma ocup de ea... era ca si cum incercam sa conduc cu frana de mana trasa. Nu reuseam sa cern in mod eficient cum as vrea sa organizez exact rubrica si ma pierdeam in detalii. Apoi s-a suprapus cu participarea mea in competitia de scriere creativa (si am pus pe pauza ), a urmat timp pentru tine si ulterior evenimentul care mi-a schimbat viata si haosul aferent din care tot incerc sa ma sustrag. Am perioade in care mi se pare ca gata, s-a rezolvat, dar peste cateva clipe realizez ca sunt inca acolo - ca intr-un labirint inselator.
Cartile insa nu mi-au lipsit in tot acest timp. Mi-au fost evadare, alinare, suport (cred ca la cate sunt ar putea fi suport si fizic.. as putea sa imi fac un patuc bunicel. haha). Au fost sursa de creatie - regizor, actor... si de inspiratie si invatatura.

Astazi va invit sa cititi o carticica scrisa "pentru copii", cu recomandarea 9+ (totusi din experienta mea carticelele pentru copii au, de cele mai multe ori, multa intelepciune din care adultii au ce invata - asa ca nu va lasati inselati) al carei autor este Michael Morpurgo. Cartea se numeste Regatul lui Kensuke si a aparut la editura Nemira (Nemi). Eu am cumparat-o de pe Libris.ro - de aici.
Are 149 de pagini, zece capitole, un post-scriptum si un glosar. Si mi-a placut mult citatul care apare pe coperta de final:
" Povestile te fac sa gandesti si sa visezi; cartile te fac sa vrei sa pui intrebari " - Michael Morpurgo



Un lucru sigur este ca mi-a atras atentia de cand am zarit-o prima data. Din descrierea ei nu reiese absolut deloc ca ar avea legatura cu o anumita tara [ paranteza: mie imi plac doua locuri in mod special in lume si amandoua sunt insule: Anglia si Japonia ] care nu este Anglia, punctul de plecare in aventura.  Totusi, de cate ori citeam titlul eram din ce in ce mai convinsa ca legatura exista si abia asteptam sa se schimbe statusul cartii din wishlist, in cosul de cumparaturi si, in cele din urma, in coletul livrat, pe care urma sa il deschid cu bucurie. Cand acest lucru s-a intamplat, adica marti,  banuiala mi-a fost intarita de dedicatia autorului de la inceputul cartii (nu m-am uitat si la cuprins).
In descrierea cartii ni se dezvaluie faptul ca personajul urmeaza sa plece intr-o calatorie pe mare alaturi de parinti si catelul sau pe nume Stella Artois. La un moment dat va avea parte de propria sa aventura (in care este insotit de Stella) si aceasta incepe cu momentul in care cei doi cad din barca si ajung pe o insula.... pe care traieste Kensuke.
Lectura este usoara si nici nu stii cand ajungi la finalul cartii. Dar filmul care se deruleaza apoi in minte este unul bogat in imagini, in sentimente si.. sunt foarte curioasa cum veti gasi voi aceasta carte. Ce v-a placut, sau ce nu v-a placut. Asa ca, de indata ce o veti citi, m-as bucura sa va aflu parerea fie intr-un comentariu, fie intr-un articol publicat la voi pe blog, pe care il veti putea inscrie in colectia de mai jos (sau, daca a expirat perioada de inscriere, imi puteti lasa linkul pe mail / in comentariu si il voi adauga eu :P).
Asta imi doresc eu de fapt sa fie coltul de lectura - nu neaparat recenzii, ci mai degraba cum ati "simtit / trait" voi cartea, ce anume v-a emotionat... ceva dincolo de ce ni se cere deobicei la romana, gen comentarii, sau recenzii foarte serioase. :P




Si pentru ca imi plac mult semnele de carte (stiti deja:P) voi pregati cateva si pentru voi, prietenii care va veti alatura acestei rubrici. Din cand in cand voi trage la sorti si va voi trimite un semn de carte pentru a va tine companie in timp ce cititi. :).

4 comments :

Ella spunea... [Raspunde]

Ma pot înscrie cu ultima carte din care am luat citate lunea trecuta?

CARMEN spunea... [Raspunde]

o draga mea, ai descri atât de frumos cartea ca zau mi-ai facut pofta sa o citesc din cap în coada. Daca o voi gasi pe aici in librerii (materiale sau virtuale) cu siguranta o voi cumpara.
Lectura placuta in continuare! Weekend minunat sa ai, pupici <3

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ella :D eu ma gandisem intial sa ne " concentram fortele " pe lectura cartii de fata, dar!! e o idee foarte buna si draguta sa inscriem si alte lecturi din perioada in care ne intalnim la "coltul de lectura" ;P.
Asa ca sigur ca da!!

Pupici cu drag <3

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN si se citeste foarte usor si repede. Mi-ar fi placut sa fie chiar un pic mai mare cartea - mi s-au lipit de suflet personajele. Plus ca as fi vrut sa aflu mai multe despre familia lui Kensuke... si evident mi-am imaginat ca, char daca au trecut 10 ani, au plecat in expeditie si s-au regasit totusi.. :))))
Hmm cred ca pana la urma e bine ca ti se lasa portite de a descoperi unele lucruri care nu apar in carte si sa iti imaginezi si mai multe lucruri pornind de la ce este scris.

Apropo de insula (regatul lui kensuke e o insula - spoiler alert ... lol). Cred ca am mai spus (daca nu spun acum) ca imi place sa calatoresc cu google maps (streetview si satelit view sunt prietenii mei ..haha).

Tot uitadu-ma la zona China - Korea de Sud - Japonia am cautat la un moment dat si insula Iwo Jima (inca nu am citit despre ea amanuntit si nu am vazut nici filmul desi il am cumparat de vreo 2 ani deja...:P )- e un punctulet micut in mijlocul apelor si se vad pistele de avion. Si am citit cartea imediat dupa ce vazusem insula.. care desigur nu se potriveste cu cea din carte ce nu are a face cu aerodromurile, dar este tot pierduta asa in mijlocul apelor.

:) si acum ca am amintit de Iwo jima cred ca azi am sa citesc despre ea totusi. :D

pupici cu drag!!

Trimiteți un comentariu