luni, 15 aprilie 2019

Cornuri cu... drag.


M-am gandit sa semnez in condica de retete... 😊.
Am cateva retete pe care in anii trecuti le faceam des si le-am tot amanat pana le-am uitat, ratacit, pierdut 😅.
Asadar, cat e proaspata si de mare actualitate, iata o reteta super simpla de cornuri, ce s-au nascut pornind de la minunatii mucenici impletiti. Tot creditul merge spre Buni - ei i-a venit ideea. Eu doar experimentez si o adaptez. (Azi am uitat sa pun sare.... hahaha - mie personal mi se pare ca, fara sare, seamana foarte mult la gust cu japonezele si batoanele adavarate, adica cele dinainte '89. Fara suparare, dar ce am incercat in ultima perioada nu sufera comparatie - ori au stricat retetele, ori materia prima e de vina).

Cu un minim de efort, iata cum putem sa ne bucuram de cornuri proaspete si delicioase!
[ voi trece cantitatile pentru 2 oua / si pentru 4 - in primul caz mie imi ies 9 cornulete, in al doilea 18 - atentie, la faina, lapte, drojdie, unt, sare cantitatile sunt aproximative, pentru ca eu pun.. din ochi, ca sa zic asa ]

🍴 Ingrediente:
👀2 oua / 4 oua (eu folosesc oua de tara; cand fac cu cele Bio de la stat se simte diferenta si deobicei le cam evit ca nu imi priesc)
👀1/4 lingurita sare de himalaya /  1/2 lingurita sare de himalaya (am facut si fara si sunt foarte bune)
👀25 gr unt peste 80% / 50 gr unt peste 80% (eu folosesc unt de la Bradet, cel mai gras)
👀6 linguri cu varf cu faina (ca baza) + 2 / 12 linguri cu varf cu faina (ca baza) +4 *
👀aprox. 7-8 gr / 12.5-15 grame de drojdie proaspata (ca sa fiu sincera nu am cantarit exact, dar pun din ochi o suvita / doua suvite taiata/e dintr-un cub de 50 de grame si daca impart cubul cam atat vine)
👀laptic de vaca (de la tara) 2 si 1/2 polonice / 5 polonice (am un polonic din inox obisnuit ca dimensiune -cum se gaseste in comert deobicei )

🍴 Maia:
Se pune laptele la incalzit (sa fie cald, nu fierbinte, dar nici calai). Se sfarama intr-un bol drojdia si se adauga cam o lingura / doua  de faina din cantitatea de baza cernuta in prealabil in vasul de framantat. Se amesteca si adaugand treptat lapte se obtine o maia de consistenta smantanii (sau, pentru ca am vazut smantana foarte teapana sau foarte lichida, cum aratau piureul si ciulamaua..). Nu se va folosi, desigur tot laptele, ci doar cat este nevoie. 
Se lasa sa creaca putin (cat pregatiti ouale, untul.. si ce mai trebuie pentru framantat, ca sa se activeze, cum s-ar zice).


🍴 Aluat:
In vasul de framantat, peste faina cernuta se pun ouale, untul si sarea si se amesteca incet cu o lingura de lemn. Adaugand treptat si din lapte...  Nu tot, ci cat sa va ajute sa se topeasca untul mai usor. Se adauga si maiaua si se amesteca.. Daca e vartos aluatul se mai pune lapte. Uneori, in functie de faina, mi-l ia pe tot, alteori mai ramane (si Kouki e tare fericit)..
Deobicei imi mai trebuie 2/4 linguri de faina (2 pentru cantitatea mai mica / 4 pentru cea dubla). Cern una in vas, ca sa pot scoate aluatul mai usor si una pe masa (dublam cantitatea pentru 4 oua). Cam asa..

Framantatul nu dureaza mult (nu ca la cozonaci clasici, colaci, sau chiar si paine). Cam in 5 minute totul e gata - trebuie ca aluatul sa fie elastic, sa nu se lipeasca de maini .. sa nu fie rigid (daca se lipeste se mai adauga putina faina, daca e prea rigid, se mai pune putin lapte ). 
Apoi se lasa la crescut in vasul in care am framantat, acoperit, cam 20 de minute(sau pana isi dubleaza volumul) - depinde cat e de cald  in bucatarie. Dupa care, pentru varianta cu doua oua impart aluatul in noua, fac 8-uri (daca nu prindem bine capetele se transforma in iepurasi 🐰) si las la crescut in tava presarata cu faina cam 15-20 de minute, sa creasca. Cand am varianta cu patru oua, impart aluatul in doua, pentru jumatate urmez pasii descrisi mai sus, cealalta parte o las in vas acoperita pana cand bag primul rand de cornuri la cuptor. Atunci, repet si in cazul celeilalte jumatati pasii de mai sus, si las cornurile la crescut pe masa pana cand scot din cuptor primult rand de cornuri.
La cuptor (preincalzit cam la 150-180 de grade -- la mine e treapta 4) stau cam 20-30 de minute (in functie de cum merge gazul, haha). Dupa 15-20 de minute puteti incepe sa verificati cum se comporta.

Si asta e tot. Se scot din tava, se lasa sa se racoreasca... Pot fi mancati simpli, cu miere, cu mancare (nu folosesc deloc zahar si sunt perfecti asa). 
Sper sa va placa si voua!!



___________________
* Faina am inceput sa o combin: inainte foloseam doar alba cand faceam aceste cornuri, acum o folosesc si pe cea cea intermediara - faina este cumparata de la Moara cu pietre, sau, cand nu mai am si nu reusesc sa imi refac stocul la timp, mai folosesc de la 7 spice, cea fara adaugari in ea (desi se gaseste rar, si am avut surpriza neplacuta sa iau de la supermarket si sa miroasa si sa aiba gust de detergent si mai este una al carei nume nu mi-l amintesc pe moment, de la Lidl, tot fara adaosuri in ea.
Pun de ex. 2 linguri de faina intermediara si 4 de faina alba. Desigur se poate jongla la cantitati, sau se poate folosi doar intermediara, dar trebuie tinut cont de faptul ca aluatul va inghiti mai multa sau mai putina faina si in functie de cum este aceasta.


PS: NU ingrasa :).
Pe testate!
[ cel putin nu cand folosesc ingredientele astea... ]

Ja ne! Pe curand!

6 comments :

Ella spunea... [Raspunde]

Multumesc pentru reteta!
Este fara zahar, atunci o pot incerca ... yes! :))
Tu zici ca maiaua creste si fara zahar ... sunt curioasa!
Cred ca am sa le las un pic mai mult la rumenit, eu am cuptorul electic ... ma descurc eu! :))
Pupici, Rux!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ella cu drag!
Creste, creste si fara! :)
Eu imi fac mereu astfel de painite cornuri. Daca sunt acoperite pot rezista proaspete pana la o saptamana (dar nu rezista hahaha, ca sunt mancate) si ies mai bine decat painea.
Nu am mai folosit de foarte mult timp zahar pentru maia. Desi e posibil sa am vreo reteta de paine de pe la inceputurile blogului in care inca mai foloseam zahar.
Secretul e sa fie lasat in doi timpi sa creasca (si am observat ca nu prea conteaza cat de mult creste maiaua, daca las cei doi timpi, atunci cresc frumos si in cuptor): o data dupa ce se framanta aluatul si a doua oara cand sunt puse cornurile in tava.
Pupici cu drag <3!!

Diana spunea... [Raspunde]

Si asta e tot! Zici tu, care nu trebuie sa stai cu ochii pe reteta. :)) Trebuie sa fie excelente (link postare salvat; incercat facut cornuri... hm) :)
Spor la cele ce le ai de facut! <3 Oh! Am vazut laptic pe botic de botic. :)
Pupici!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana :D
voi incerca sa fac poze la cum fac (pas cu pas ). Dar nu pot promite nimic, pentru ca desi fac zilnic, ar trebui sa ma ajute cineva cu pozele :))). Sau... cu lumina. Am o lumina f slaba in bucatarie (indiferent de ora din zi, sau noapte).
Multumesc mult <3.
Si tin pumnii!! Sa iasa bine din prima ( sa stii ca am avut si incercari mai putin reusite - vreo doua combinatii ;P).
Pupici cu drag inclusiv de la botic cel mic <3!!

Alex spunea... [Raspunde]

Mmmmm, ce poftă mi-ai făcut! Iar dacă spui că sunt delicioase și fără zahăr sau prea multă sare, chiar că sunt și mai atrăgătoare. Promit să încercăm rețeta ta. Sărut mâna pentru că ne-ai oferit-o! Cu Sara alături, desigur, care e foarte încântată să ajute la bucătărie.
Numai bine și zile frumoase, dragă Rux! :-)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Alex fara zahar le fac inca de la inceput. Eu nu mai tolerez se pare zaharul, nici macar pe cel brun raw... Si atunci nu pun deloc. Ies foarte bune. Am facut si fara sare (am uitat odata sa pun hahah) - ies nemaipomenite. Pot fi combinate cu orice. Se pastreaza mai bine decat painica.
Sper sa va placa si voua si sa fie o experienta faina <3.
Pupici cu drag!!! :*

Trimiteți un comentariu