vineri, 5 aprilie 2019

Taxi aniversar (de 20 ) -- Ca ei


Buna!
Am ales pentru azi o fotografie care surprinde o pagina dintr-una din cele doua carti de colorat zen prin care, din cand in cand, mai las creioanele colorate sa alunece. Ar trebuie poate mai des... nu? Sa coloram in frumos lumea.. lumea pe care o vedem in jur, lumea in care traim.
Am ales imaginea asta si pentru ca piesa pe care as vrea sa vo arat astazi (in cazul in care inca nu ati aflat de ea) este dintr-o lume mult prea gri care are nevoie macar de un strop de culoare, de un gand bun, de energie pozitiva. E un pas micut... un pas mic, dar e un pas. 
Daca cei de la Taxi... cu ironiile lor fine, cu piesele lor in ritm vesel au atins asa un prag al neputintei, suferintei si durerii incat sa se exprime pur si simplu direct! Va dati seama? :) Probabil ca va dati. Sunt sigura de fapt. Toti cei care ne citim...
Nu fac politica - asta ca sa fie clar. Nu vreau dezbateri si ma tin departe de tot ce inseamna tensiuni si certuri. Pur si simplu nu imi fac bine. Fizic vorbind. Totusi acest clip trebuie sa circule. pentru ca adevar incomod. Pentru ca daca ne facem ca nu vedem si nu stim suntem si noi vinovati. Pentru ca, facand cate un pas mic fiecare, facem diferenta.




Asadar Taxi implinesc 20 de ani de activitate (la cat mai multi!) si dincolo de exprimari subtile, alaturi de un mare actor al nostru, Victor Rebenciuc, dau glas unor dureri ale realitatii noastre. Doar trei dintre aceste dureri:

Versuri (credit):
Când zic două sute de mii
Voi vă gândiţi la un tun
Pe care l-aţi dat sau urmează să-l daţi.
Eu mă gândesc la două sute de mii de copii
Care se culcă-n fiecare seară nemâncaţi
Şi-a doua zi se duc la şcoală,
Asta dacă se duc,
Pentru că mulţi muncesc pentru mâncare sau câţiva bani.
Şi d-aia-mbătrânesc înainte de vreme,
Şi d-aia au riduri, d-aia au riduri,
Riduri la paişpe ani...

Refren:
Bă, nenorociţilor,
Nu vă doresc să vă crape nici capu' nici inima-n trei!
Bă, nenorociţilor,
Nu vă doresc să muriţi!
Vă doresc să trăiţi!
Vă doresc să trăiţi ca ei!

Când zic zece mii
Voi vă gândiţi la o şpagă mică.
Absolut firesc, normal.
Eu mă gândesc la zece mii de copii născuţi prematur
Care mor anual.
Şi mii de femei nu sunt mame,
Şi mii de bărbaţi nu sunt taţi,
Şi vieţile lor sunt cărţi cu albe file,
Din ziua-n care-au privit neputincioşi
Cum copilul lor, copilul lor,
A murit cu zile.

Refren:
Bă, nenorociţilor,
Nu vă doresc să vă crape nici capu' nici inima-n trei!
Bă, nenorociţilor,
Nu vă doresc să muriţi, nu!
Vă doresc să trăiţi!
Vă doresc să trăiţi ca ei!
Ca ei!

Când zic trei euro
Voi nu-nţelegeţi ce zic,
Şi d-aia nu vă gândiţi la nimic.
Eu mă gândesc la un milion şi vreo cinci sute de mii
Care trăiesc cu trei euro pe zi,
Şi la sute de mii de bătrâni uitaţi
Care nu se gândesc niciodată la nicun "mâine",
Pentru că-n fiecare "azi" au de luat o decizie vitală,
Să-şi ia medicamente, să-şi ia medicamente,
Medicamente sau pâine.

Refren:
Bă, nenorociţilor,
Nu vă doresc să vă crape nici capu' nici inima-n trei!
Bă, nenorociţilor,
Nu vă doresc să muriţi!
Vă doresc să trăiţi!
Vă doresc să trăiţi ca ei!
Si .... ascultand versurile, mi-am dat seama ca in momentele de disperare, simtindu-ma strivita de sistem si de oamenii care nu vad, nu aud si nu inteleg ceea ce nu traiesc direct pe propria piele, m-am trezit strigand si eu ca le doresc sa traiasca asa ca mine... ca sa stie cum e. Poate asa inteleg, poate asa se schimba ceva.
Poate.... Pentru ca daca as putea sa traiesc, as putea la randul meu ajuta si mai mult.... :).
Ei... pana atunci mai colorez cateodata si ...
Ja ne! Pe curand :) !!

🌈💙💗💚💛💜🌈


💕 Daca e vineri, celebram prietenia cu provocarea muzicala, alaturi de Carmen. 💕

7 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

Am ascultat cantecul de cateva ori pana acum, si la fel de dureros se simte.
Sunt oameni care nu cred ca exista oameni ca cei despre care e vorba in videoclip. Si sunt indivizi, care au azi painea si cutitul, care au fost ca cei din cantec cu numai o generatie in urma dar s-au "ajuns" cumva (spune in cantec cum) si-acum se tem sa nu revina la "situatia dinainte", unii se bucura ca altii sunt azi la cheremul lor, cum au fost parintii lor la cheremul altora. Altfel nu-mi prea pot explica "foamea de bani" a celor mai multe specimene.
Weekend frumos iti doresc, Rux! Pupici cu drag! <3

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana asa-? Dureros.
Ma tot gandeam. Eu cantam cand eram mica indemnul devenit intre timp imn. Imi placea mult. Era special si frumos. Dar nu cred ca e potrivit ca IMN. Nici prin mesaj ("desteapta-te romane" -- asta inseamna ca suntem etern adormiti.. nu e de mirare), nici prin muzica (care e destul de ... trista. El e minunat sa ramana un indemn.
Culmea e ca imnul vechi era vesel. Eu imi amintesc primele doua strofe. Era simpatice.
In rest....
Weekend frumos sa avem :). Si poate s-or trezi si romanii ca hiberneaza de vreo 30 de ani (!!!! Oh Doamne, vorba aceea... - cred ca am fost hipnotizati!!!). :) (umor negru)
Pupici!!

Alex spunea... [Raspunde]

Foarte simpatici cei de la Taxi. Deși... unele dintre cântecele lor sunt triste, pentru că reflectă atât de bine realitățile dureroase de pe la noi. Așa cum e și piesa de față... Ei, ca artiști, semnalează ceea ce nu e în regulă în societate, dar noi trebuie să luăm poziție împotriva celor ce se fac vinbovați de tot ceea ce este rău și greșit.
Mi-a plăcut tare mult desenul. Transmite așa o stare de veselie...
Numai bine, dragă Rux și zile cât mai frumoase! :-)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Alex asa este. Doar ca acest cantec (eu altul nu am auzit, sau nu imi amintesc) este parca cel mai direct si mai trist dintrecele ce vorbesc despre lucrurile rele care se intampla, nu?
Ei au multe cantece in care ironizeaza fin, dar parca sunt mai ritmate, mai pe ocolite cumva, cam ca la Divertis, ca sa spun asa.
Am folosit desenul intentionat ca sa echilibrez cumva balanta. :) Ma bucur mult ca ti-a placut!
Ganduri bune si de la mine catre voi!! :)

Diana spunea... [Raspunde]

@copilarim
Cred ca românii au adormit prin 1945-1949. :(
Imnul cu "tricolorul" facea parte si dintr-o poanta. Ceva de genul: - Ma crezi ca te fac sa minti? - Nu te cred! - Spune prima strofa din imn! - Trei culori cunosc pe lume... - Minti! Cunosti mai mult de trei culori!

Incepe o noua saptamana, si-ti doresc sa fie una buna-buna! Pupici! <3

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana hahahaha uite la asta nu ma gandisem pentru ca asociam cu "amintind de-un brav popor".
Foarte tare! Pai asa putem merge si mai departe in timp .... sa ne amuzam! (Chiar, daca stam sa ne gandim un pic, sub Tepes a fost disciplina, dar el ar trece acum sub ceea ce se numeste "dictator".. hahahaha)

Sa fie o saptamana buna :*!!! <3
Muuuah!!

CARMEN spunea... [Raspunde]

wow... o piesa ca un strigat de disperare! Speer sa fi ajuns la urechile celor ce au puterea politica în mâna si pot schimba in bine situatia copiilor, cel mai rapid. Dar, ma gandesc ca este si un apel umanitar, la fiecare dintre noi ce nu merg la culcare in nicio zi flamânzi din cauza ca nu ar avea ce mânca. Daca fiecare ar deschide ochii si ar privi la nevoile vecinilor si s-ar lasa înduiosati de neajunsurile acestora, atunci Lumea ar deveni mai buna si mai frumoasa.
Bine ai revenit Rux draga! imi place mult si desenul pe care l-ai colorat :-) Eu nu am timp sa colorez imagini dragalase, însa folosesc cu multa placere cariocile "neon" si ixuri cu culori puternice, pentru a-mi organiza programarile zinice din agenda sau diagramele dupa care ama ghidez la serviciu. Pot sa zic ca eu colorez in fiecare zi :-) culoarea face parte din viata mea! Te pup draga Rux. Pupici si lui Kouki <3

Trimiteți un comentariu