luni, 5 septembrie 2022

Un dulce de mai

 


Hihihi!

Buna! Hai ca de data asta i-am facut-o scrisului de jos (bine am taiat un pic si din codita lui p... dar asta e). Pana nu adorm, sa scriu doua vorbe cu drag si sa va ofer un pic de dulce la inceput de saptamana.

Norocul meu, printre putinele poze pe care le am pe laptop, s-a nimerit si aceasta frumusete (lol) de prin mai. Nu mai stiu a cata prajiturica (da au fost mai multe) este... dar oricum, a fost printre primele. 

Vai ce fuga de idei am. Bine ca nu puteti vedea ce e acum prin mintea mea. Se ciocnesc tot felul de imagine, mai o bataie cu perne... mai vine si Mos Ene cu desaga plina... Asa, sa ma concentrez - dar am o explicatie pentru tot: nu am dormit azi noapte. De data asta nu a fost nici discoteca, nici tantar si nici detergent... a fost ceva care mirosea a cartof stricat (stiti mirosul ala de te trazneste), sau otrava... Ceva de gen.

Booooon, dar pana la urma am dormit la zi, putin... asa ca sa revenim la dulce. Ziua numelui lui Buni se serbeaza in mai - Elena. Asa ca eu m-am gandit sa ii fac un dulce si asa a aparut tortuletul de mai sus. Este super simplu de facut, pe cuvant! Si vi-l recomand cu drag cand vreti sa faceti ceva dulce si sanatos, rapid. Iata si reteta, inventie proprie, inspiratie de moment, raportat la ce aveam prin casa.. haha:

Blat:
5 oua, 2-3 linguri rase de zahar brun, 4linguri de faina, 1 lingura de cacao, un praf sare.
Se separa in doua vase galbenusurile si albusurile. Se freaca bine cu zaharul galbenusurile pana se fac ca o crema. Se bat bine de tot albusurile cu praful de sare. Se cern faina si cacaoa intr-un bol si se amesteca. Apoi, cu miscari de tel lente, de jos in sus, incoporam cam in trei transe faina si cacao si albusul, in crema de  galbenus (adica punem o lingura de cacao si faina, una de albus batut si incorporam, apoi repetam, pana terminam - atentie, e mai bine sa se vada albusul in compozitie, sa nu il amestecati bine de tot ca nu mai creste).
Se pune hartie de copt intr-un vas sau se foloseste o forma de chec din yena (mai usor chiar) si se pune in cuptorul preincalzit la foc mediu 30 de minute.

Sirop si crema:
Compot de visine (sau cirese), gem de macese, bomboana pentru ornat.
Pentru ca nu voiam sa fac sirop din apa si zahar si aveam fructe la congelator, m-am gandit sa incerc ceva nou (pentru noi). Asa ca am pus o punguta cu visine in apa, cu o lingura rasa de zahar brun (eu numai zahar brun brut folosesc) si dupa 15 minute aveam compotel. am scos fructele, am scos samburii si le-am pus deoparte. Am lasat compotul sa se racoreasca. Cand blatul s-a racit, l-am taiat in doua si am folosit compotul pentru a il insiropa. Am insiropat intai partea de jos. apoi am uns-o cu gem de macese (am cumparat un gem facut in Romania, la Petrila, Delirs se numeste si alor mei le place foarte mult). Apoi peste gem am asezat visinile cate trei pe un rand (eu in pungura am avut aproximativ 50 de visine si am avut grija sa imi ajunga si pentru ornat). Apoi a doua parte de blat, am repetat cu insiroparea, apoi cu gemul si apoi cu fructele, intre care am strecurat o bombonica -  decor. 
In cazul acesta am folosit o singura bomboana - sunt unele cu imaginea lui Mozart pe ele (cu fistic parca in ele ). Am impartit-o in cate parti se vede si a ajuns la fix. Am mai facut variante ale tortuletului cu Merci - la acelea am impartit o ciocolatica in 8 parti parca (daca nu ma insel imi ajungeau 2 daca urma sa fac 8 portii - ca in cazul de fata).


Si asta e tot - putin la rece, daca nu se consuma imediat, oricum a fost un mare hit si chiar am facut multe prajiturele de gen vara aceasta pentru ai mei. 
Plus o varianta cu crema, dar, despre aceea, cand gasesc poze. Sper sa am :))))).

Pe curamd!

4 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

Cred ca este delicios! Dar super-simplu?! 😃 Iti zic sigur: pentru mine, nu! Dar as avea un spor fantastic la mancat! 😃

Multumesc pentru reteta, Rux! (tot gasesec eu sa conving pe cineva sa "faca o incercare") 😊

Pupici cu drag! 💕 🐾

Suzana spunea... [Raspunde]

Multumesc pentru reteta! Cam laborioasa pentru mine, insa cine stie, poate iau o initiativa!
Insiroparile le mai fac cu zeama de lamaie, diluata evident, sau afinata sau alte similare facute de mine, tot diluate.
Arata tare bine. Mi-ai facut pofta de tortulet...
Pupici si o seara placuta!❤️😘

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana pe cuvant ca este. :)) cel mai simplu tort pe care l-am facut vreodata. Chiar o sa fac un tutorial cu poze cand il mai fac... uite idee ! :*

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana Daaa am pus si eu afinata in torturi sau chiar si cand am facut cozonacelul cuumplutura speciala cu gem. Vai sper ca mi-am notat undeva (tot o traznaie de moment pentru ca nu mai folosesc unt si a fost asa, o incercare reusita, ca nu stiam ce va iesi).
Nu e laborios, pe cuvant. Pana si scosul samburilor nu dureaza mult.
Chiar va trebui sa le fac alor mei un tortulet si o sa incerc sa fac poze la procesul. (Sau o pun pe Mami.. haha),
Pupici

Trimiteți un comentariu