miercuri, 28 decembrie 2022

Rukkusu si covrigii (reteta).


Bunaaa!!!

Astazi, am zis sa si povestim - eu cel putin. Si v-am pregatit cu drag o intalnire cu Rukkusu, covrigii si.... Kouki!!!!! Ei? Va place cum suna? Si voi scrie si reteta de covrigi, ca sa o avem pe blog, la indemana (nu am poze din timpul pregatirii, dar ne descurcam!).


Eu fac covrigi aproape in fiecare zi - aluatul folosit este cel pe care il folosesc si la pizza. Am ajuns sa fac acest aluat din intamplare (pur si simplu aveam foarte putina faina, foarte putin lapte... fata de retetele pe care le stiam si.. uite-asa. :)) Cine ar fi zis ca va deveni aluatul vedeta la noi. Toti, cu mic, cu mare, vor covrigi proaspeti.

Pentru ca fac de multe ori, am si cateva poze din alte dati - ca aceea cu covrigii rasuciti, ca niste melcisori, pozati in forma de brad sau alte cateva "modele" pe care le veti vedea in cele ce urmeaza. Am facut si astazi covrigi mari (pe care nu i-am pozat insa). Am vrut sa fie cativa pe care Rukkusu sa ii prezinte (adica micuti)... si ma gandeam ca, mai apoi sa ii ofere lui Kouki. Spre finalul articolului, veti avea si o surpriza :D, neprogramata insa, spontana.


Dar sa revin - initial faceam "bete din aluat" - care ieseau fie ca niste grisine, fie ca niste batoane (in functie de cat de groase le faceam, dar si in functie de aluat - pentru ca da, trebuie sa va spun, inainte sa continuam cu reteta, ca aluatul difera in functie de cum este laptele folosit si faina; uneori ies pufosi covrigii, alteori ies mai taricei/crocanti). 
La un moment dat, am zis sa incerc sa fac sub forma de covrigi - atat a trebuit. Am inceput sa fac si alt fel de forme anul acesta, in vara, cand au venit baietii in vizita si au vrut sa faca si ei - si de atunci fac si melcisori, ochelari si asa mai departe.


Dupa cum spuneam 😂..... Uneori, cand fac mai mult aluat (pentru 2-3 tavi) si am caimac din belsug, runda 2 si runda 3 cresc si seamana un pic cu japonezele de pe vremuri... Yummy. Ma refer la chiflele acelea impletite, pe care le gaseam alaturi de batoane, la paine. Ca sa fie clar, pentru cei care nu stiu.

Reteta este foarte simpla, dar ingredientele fac diferenta. Incercati pe cat posibil sa luati lapte neprocesat. De la tara, eventual, sau, eu stiu, acum multi ani mai era inca lapte la punga, care nu era ca cel pasteurizat la cutie (se tinea la rece, nu la raft) - se fierbea si se comporta la fel ca laptele de la tara. Mai exista? Si mai erau niste variante parca la sticla de sticla, care tot asa nu era ca cel omogenizat - de zici ca bei lapte praf. Conteaza foarte mult.


Pentru o tava (12 covrigi), folosesc urmatoarele ingrediente:
  • 12,5 grame drojdie proaspata (pakmaya sau bravo imi plac mie)
  • 3 polonice (medii) de lapte ( daca are caimac, cu atat mai bine)
  • 6 linguri de faina (cu varf - eu folosesc alba de la Moara cu Pietre, sau, acum ca am iar intermediara tot de la Moara cu Pietre,  fac din mix - 3 alba si 3 intermediara) - aceasta este baza, deobicei mai cere 1-3 linguri si pun alba.
  • un vf de sare de himalaya (fara iod si prefer din cea cristale)
Maiaua: Incalzesc laptele. Pun intr-un bol drojdia maruntita, faina alba (2 linguri) si 2 polonice din laptele incalzit. Le amestec pana se omogenizeaza si capata o consistenta ca de ciulama (bravo Rux - acum mi sa facut pofta, ca nu am mai mancat demult), sau smantana potrivita ca si consitenta (nici prea lichida, nici prea solida).
O las deoparte cat pregatesc restul ingredientelor.
Aluat:
Pun intr-un bol ca acela de mixer restul de faina, cu un praf de sare la mijloc. Pun laptele ramas si amestec cu o lingura de lemn. Apoi adaug maiaua (nu o las sa creasca cine stie ce - este o reteta rapida).
Amestec tot cu lingura de lemn.. pana se formeaza aluatul (secretul este in pereti inalti ai bolului). Mai adaug faina, in functie de cat cere (depinde de lapte, in principiu, cat e de gras... dar si de faina, pentru ca si ea difera). Uneori imi mai cere o lingura, alteori chiar si 3 (rar, dar s-a intamplat, mai mult).
Apoi rastorn aluatul pe blatul de lucru si framant (mult spus framantat, mai mult ii faci un pic de masaj) de doua trei ori usor - ideea e sa nu fie lipicios aluatul si sa se poata forma un sul/cilindru. Il tai in 12 parti. Le modelez cum vreau, dupa ce intai le dau forma de baza - adica aceea de grisina, ca sa zic asa. (in forma de covrig, bete etc  ) si le pun in tava. Le pot lasa sa creasca un pic (daca vreau - deobicei fac acest lucru cand am mai mult aluat, vrand nevrand), sau nu. Ies foarte bune si fara sa le las la crescut (depinde mai mult, dupa cum spuneam, cum sunt ingredientele folosite - uneori laptele este atat de fain, ca se topesc covrigi cand ii mananci - alteori este mai slab si sunt taricei, crocanti si nu pentru ca as fi pus eu exagerat de multa faina, nu atunci e alta treaba, ma refer strict la diferentele legate de laptele folosit).
Se pune tava in cuptorul preincalzit la semnul pentru pizza (eu am un Zanussi sis emnul este undeva intre treapta 5 si 6), pentru 15 minute (cand verificam sa vedem daca ii vrem mai crocanti, sau nu - iar conteaza cum merge focul sau uneori imi place sa fac grisine, mai uscate). Uneori ii scot la 15 minute, alteori dupa 20, sau chiar 25. 
Cel mai sigur - verificat la 15 minute. (Am descoperit ca imi este de folos sa pun ceasul mecanic de la aragaz - sa vedeti ce ma mai speria la inceput cand suna, hahahaha).


Am pregatit pentru Rukkusu 7 covrigi (de diferite forme) mititei - este si unul mai maricel, rasucit. Am avut emotii ca se vor arde, dar din fericire totul a mers bine - pe ei i-am scos la 15 minute, resul au mai stat inca vreo 5 (am mai facut eu miniaturi din acestea la Salvam Papusi in 2019... si mi le-a mancat Kouki... hahaha - primele intr-un moment de neatentie, cea de-a doua serie,  i le-am oferit eu). Asa ca speram sa iasa ok nu doar pentru poze, ci si pentru ca apoi sa ii fac lui o mica bucurie.


Am pregatit stergar, am pregatit decor, am luat bradutul cu steaua cu ingerasi si l-am asezat si pe el in cadru. am luat si semineul - mi s-a parut amuzant - Ruukusu a facut covrigi la semineu.. hahahah. Pe domnul elf si.... noul nostru prieten dragalas, primit de Craciun, de la Mami. un mic ursulet adorabil.


Rukkusu are si un covrig bun de dat la colindete (cel pe care il tine in manuta). Are trei covrigi clasic impletiti (unul langa mana ei dreapta, ceilalti doi in dreapta cum te uiti la fotografie). Mai are un covrig maaaare - primul facut, rasucit, apoi unul la care am pornit de la ambele capete spre centru - primul din stanga cum privim foto. Si, in cele din urma, unul gen melc - care aduce un pic si a japoneza.


Dar ce s-a intamplat dupa ce am fotografiile acestea frumoase, la care ne-a ajutat si lumina naturala foarte mult? Ei bine.... l-am invitat pe Kouki la .. masa. Si nu prea am fost eu pe faza - pentru ca nu ma asteptam sa vina (il astepta mancarea lui si eu l-am chemat mai mult in joaca, crezand ca se va duce la castronelul lui), de aceea vor urma niste poze (dar si filmulete) care sper sa va placa in special datorita lui, ca altfel .... :D. Bine ca totusi le-am facut:


Si in loc sa fac poza, de bucurie ca ii plac, am facut un filmulet (in care spre final, se vede si servetul din care am facut eu stergar de prezentare pentru covrigei si pe care, in graba, l-am lasat pe marginea canapelei.. haha).


Pam-Pam! Am zis insa ca nu voi incarca filmuletele acestea pe youtube, inca nu am reusit sa ma ocup de canal - dar am reusit sa refac disponibile o parte din filmulete - daca vreti sa va uitati: Copilarim . (apropo - iar au schimbat diverse asa ca habar nu am - cum se poate trimite invitatie pentru clipurile inca private, ca sa poata fi vizionate? era asa simplu acum cativa ani, cand puteai pune parola la anumite clipuri - ce enervant ca au scos posibilitatea asta, la fel cum au stricat si editorul video 😐 si cica au simplificat ca sa ne fie mai usor.... nu zau!)



Kouki a prins o vitezaaaaaa ametitoare. La un moment dat, am facut si o serie de poze (ca un fel de gif) dar cand am incercat sa il fac filmulet a iesit asa ceva:


Desi s-a pierdut ideea din gif, tot simpatic este - si m-am jucat si eu putin cu editorul acesta care mi-a permis sa pun scris (de care editor habar nu aveam, dar se pare ca este la pachet cu Windows-ul - apropo, eu am win10, dar imi tot trimit sa imi instalez gratuit win11 - a trecut cineva la 11? cum este?).


Sper ca v-a placut surpriza "koukiceasca" si sper, daca incercati si voi reteta, sa va bucurati ca si noi de covrigi rapizi, proaspeti si numai buni de rontait (daca ii vreti mai crocanti). 
Acelasi aluat il folosesc si la pizza (deobicei fac cantitate dubla si bag intai covrigii la cuptor si cat se fac ei in 15 minute pregatesc pentru pizza branza, cu smantana si ou - crema, sucul de rosii de pus deaspra si intind foaia ca sa fie gata de pus in tava - ei, iata si un mic bonus, daca tot ati rezistat pana aici). 

Pe maine!






12 comments :

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Wow...2 actori desăvârșiți: Rukkusu și Kouki ❤️
Pupici ❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza Hiihi - el este de departe un adevarat as in rolul de degustator :))))))). Zici ca nici nu joaca :))). Ah, stai ... nu joaca.
Ma bucur ult ca ti-au placut :D
Pupici cu drag!!!:)

Diana spunea... [Raspunde]

E un scump Kouki! ❤ Vazand miniaturile exact la el m-am gandit! "Sunt numai bune pentru gurita lui". 💕
Mi-ai facut pofta de covrigei! :))

Un timp n-am mai vazut acele batoane de patiserie, dar de cativa ani gasesc la o alimentara din cartier, ambalate cate doua. Mai erau niste batoane (mai scurte) umplute cu crema de vanilie! Imi placeau de numa'!

Rukkusu este intr-o companie placuta! Ursuletul e un dragalas, si el!
Decorul rustic e frumos tare. Sarbatorile la tzara. 😊 Nu stiu acum, dar cu ceva ani (destui) in urma, erau tare frumoase sarbatorile la tzara.
Seara frumoasa iti doresc, Rux!
Pupici! ❤ Si pentru Kouki! Mi-a facut o deosebita placere sa-i vad boticul! 💕 🐾

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana :D stiam eu ca o sa te bucuri sa il vezi :D. Abia asteptam sa vezi articolul - mai ales ca sunt si niste mici filmulete. :))))

Poti incerca - in 5 minute e gata aluatul, in 15 ei... :).

Eu nu am mai mancat de foarte mult timp batoane. aparusera si pe aici la un moment dat dar au fost o mare dezamagire (acum depinde, am mai auzit ca si in alte parti din tara mici brutarii au facut asa ceva si erau foarte bune). Cam ca cipii astia care s enumesc cipi, dar nu au nimic in comun cu cei de cand eram copil :)))).

Da... era frumos - am facut cred ca de doua ori Craciunul la ara - la primul eram doar eu (nu si sora mea) si am mers pe jos de unde stateam pana la strabunica noastra si era zapada... si strada goala ..... si nuci pe margini :)))). A doua oara era si Ralu... :D Aproape ca le-am stricat adultilor party-ul (am recunoscut cine imbracase hainele Mosului.. hahahahahahah - de fapt ajutor de Mos, stim noi).

Iti multumesc si ma bucur ca ti-am facut o mica bucurie cu pozele cu Kouki :*!!!
pupici!!

Suzana spunea... [Raspunde]

Multumesc pentru reteta, draga Rux. Si va doresc pofta buna! Cred ca mai vroia un covrigel?
Pupici! Seara frumoasa! 😘❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana cu drag!! :*
Multumim mult!! A primit, sigur ca da - deobicei nu fac asa covrigei mici - dar a fost foarte dragut si mi-a placut :))). A primit si covrigel mare. :D
Pupici cu drag :)

Mihaela Toilă spunea... [Raspunde]

Foarte rapidă rețeta! Voi încerca și eu! Frumoși sunt si Kouki și Rukkusu!
Pupici.

MNiko spunea... [Raspunde]

Trebuie neaparat să încerc ți eu rețeta asta. Arată totul atât de delicios. Rukkusu și Kouki sunt niște scumpi.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Mihaela Toilă sa stii ca este extrem de rapida si perfecta pentru cand vrei covrigi calzi ca sa rontai cu un ceai, o carte..
Spor!! :*
Multumesc amandoi. Ii transmiteam lui k si da din coada pe aici - de bucurie cica sa il masez putin sa sarbatorim.
Noi am nancat pizza azi - aluatul il fac dupa aceiasi reteta :D
Pupici cu drag!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko Sa stii ca am facut covrigii din aluatul acesta asa, din joaca (initial faceam aluat de pizza si / sau un fel de batoane/ grisine, ca sa mananc cu mancare.
Cei mici au venit cu ideea sa le facem si in alte forme decat covrigii clasici. :))) A fost amuzant, asa ca am pastrat ideea si fac si eu ce forme ma inspira in momentul respectiv.
Kouki a fost foarte cuminte cat am facut pozele... dar cand l-am invitat, nu a asteptat sa repet a doua oara - de aceea aproape ca era sa ratez momentul si sa nu il fotografiez/filmez :)))

pupici!

fiordaliso spunea... [Raspunde]

Multumesc pentru reteta! De data asta o notez :) nu ma mai bazez pe memorie. Covrigeii mici sunt adorabili! Ced ca i-a savurat Rukusu, pardon Kouki :)
Japoneze la noi se numeau niste chifle usor dulci si impletite ca un coc :) eu suspin dupa eugenii. Se gasesc cu gramada dar nici una nu e nici macar pe aproape de cele originale.

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso:D hihi!
Sa stii ca sunt foarte simpatici - ma gandesc ca ar fi dragut de facut asa ca mini apritive - in loc de salatini sau alte chestii.. doar ca sunt un pic migalosi.
Da- asa erau si la mine Japonezele. Nu am aici astfel impletite (seamana putin cele ca niste melcisori), dar am facut si ca acelea.
De la lapte e aluatul putin dulceag :D. Laptele de tara - si de la faina intermediara iar. Eu nu pun deloc zahar. Stiu pentru ca ata e baza si la aluatul de cozonac :)))). Jonglez doar cu ingredientele - cantitatile mai bine zis (acolo pun si ou).

Nu.. eugenii, cipi.... au fost odata. De fapt mai nimic nu mai are gustul de odinioara - noi nu mai avem fabricile noastre de ingrediente si mirodenii - toate sunt importate si au acelasi gust (asta imi aminteste cand am facut blat de cacao, frisca si nu mai stiu ce de la dr oetcker.. si aveau toate acelasi gust negust :))))). Inainte erau altfel esentele... cel putin. In fine.
Am mancat odata cipi si erau minunati. Ii asteptam sa apara la alimentara dar si cand apareau.. yummy. La fel si pufarinii... (acum au bagat si in aia ulei de palmier.. duh). Raman cu amintirea.

Pupic!!!

ps:



Trimiteți un comentariu