joi, 29 decembrie 2022

Tutorial: Plic Origami.

Buna!

Pentru astazi, am pregatit alaturi de asistenta mea, Rukkusu, un tutorial mult dorit, cerut, amanat (in trecutul mai indepartat -  adica dinainte de 2020) si in sfarsiiiit realizat: cum facem oare acel plic origami atat de dragalas?

Ei bine, pur si simplu... iata cum - am facut poze la toti pasii pe care ii parcurg (desi, recunosc, eu sar anumiti pasi, pentru ca, in timp, odata ce prindeti ideea, o sa vedeti ca ii veti sari si voi, dar am zis sa fie cat mai clar):


Inceputul este mereu unul promitator (lol) - am ales o coala A4 verde inchis si una mica, pe marimea lui Rukkusu, decupata dintr-o bucatica de hartie colorata ramasa de la alt proiect. Nu am masurat, am estimat asa, din ochi.
Desigur m-am gandit eu sa incep cu plicul micut - si dupa ce m-a terminat (haha) dar si eu pe el, i l-am inmanat lui Rukkusu (apropo - ea apare in poze pentru ca de cate ori incercam sa fac poza doar la coala, nu imi focusa si se vedea foarte aiurea (de la lumina asta ciudata - asa ca acesta este motivul). Si cand am trecut la plicul mare, am schimbat fara sa vreau coala (mi-am dat seama abia dupa cativa pasi si atunci am cautat si cealalta foaie si am facut cateva poze si in paralel.


Pasul 1: indoim coala pe lungime, ca in imaginea de mai sus (obtinem doua jumatati egale) - eu am desfacut dupa ce am indoit ca sa puteti vedea exact, dar dupa ce se indoaie va arata ca in imaginea de mai jos.


Pasul 1: indoim de data aceasta spre exterior, jumatatea de coala dinspre noi, astfel:


Pasul 3: Jumatatea de deasupra o indoim din nou (tot pe mijloc va veni indoitura), astfel:


Si obtinem aceasta forma pliata, pe care o puteti vedea mai jos fara mana subsemnatei (la unii pasi mi-am bagat si eu mana in cadru, ca sa incerc sa arat mai bine cum este miscarea).


Pasul 4: (unde mi-am amintit de coala mai inchisa): vom plia inca o data pe mijloc partea dinspre exterior: Dupa care vom repeta pasul, dar in sensul opus plierii initiale - coala verde inchis arata rezultatul final, in timp ce, pe cea verde deschis am fotografiat pasii. Sper sa fie clar:

pliem

desfacem

pliem din nou, pe prima pliere, dar in sens opus

Pasul 5: dupa ce am pliat, asezam aceasta pliere peste jumatatea de coala de la pasul 3 (practic impachetam aceasta ultima pliere - care va forma locul unde de va inchide plicul). Astfel:



Pasul 6: Ne ocupam de colturi, astfel: pliem pe linia formata de pasul 5, dupa cum se poate observa in imaginea de mai jos, obtinand doua triunghiuri.

latura triunghiului care este paralela cu latimea colii, este lipita de plierea de la punctul precedent

Pasul 7: Vom plia acum dinspre exterior, spre interior, pe lungimea colii, avand grija ca plierea sa se faca pe latura triunghiului, perpendiculara pe latimea colii. (parca as explica in chineza, haha - poate ar fi trebuit sa fac un tutorial filmat, dar momentan nu prea am cum face asta - sunt aici pentru orice intrebare si/sau nelamurire ).


Si repetam aceeasi miscare si pentru cealalta parte a viitorului plic, obtinand un dreptunghi, dupa cum se poate observa:


Pasul 8: Desfacem cele doua indoituri laterale si ridicam in sus buzunarul din mijloc (cel de la pasul 6!)


practic partea in care urmeaza sa fixam plicul este acum orientata spre interior

Pasul 9: urmeaza  sa repetam indoirea spre interior, dar de aceasta data, folosindu-ne de indoiturile create odata cu plierea celor doua colturi, vom duce spre interior doar o parte din coala, cea din interior, astfel:

In partea de jos se va forma tot un triunghi :)

aceasta este miscarea 

Pasul 10: readucem spre exterior „ buzunarul” creat la puncgtul 5 si ascuns spre interior la punctul 8. Netezim bine indoiturile.


Pasul 11: Pentru crearea partii superioare (care va intra in „buzunarel”), avem nevoie de niste indoituri in diagonala. Pentru inceput vom aduce partea superioara a colii peste buzunar pana la marginea de jos a acestuia, si latura paralela cu latimea colii a triunghiurilor formate in partea de jos a plicului (iar chineza... dar ma straduiesc, mai bine ne uitam la imagini):

intai potrivim cele doua laturi si apoi pliem

indoitura de mai sus, ne va ajuta la plierile verticale, pe care le vom face doua poze mai jos

Pasul 12: Pentru plierile verticale, mai intai vom indrepta coala indoita un pas inainte, apoi vom indrepta si lateralele, revenind la imaginea de la pasul 5. Dupa care, vom plia pe verticala:

mai intai ridicam parea superioara a colii, cea e care o indoisem la punctul precedent

dupa care indreptam coala, buzunarul fiind iar orientat spre interior

coboram buzunarul pe pozitia lui normal, deci privind spre noi si urmeaza sa pliem fix pe linia indicata de degetul meu (adica unim cele doua puncte)

indoitura vine orientata spre interior

repetam acelas lucru si la dreapta

Pasul 13: Repetam pasii 9-10, urmand sa ascundem triunghiurile spre interior, dupa cum veti putea observa din imagini - astfel vom finaliza partea de jos a plicului.

pentru inceput, iar pliem spre interior partea dinspre noi a jumatatii inferioare de coala

o fixam in partea de sus aducand buzunarul in jos.

de data aceasta indreptam partea cu triunghiul, dupa care il pliem inspre interior

astfel obtinem fara a folosi lipici, stabilitate in partea inferioara a plicului

in aceasta imagine puteti vedea cum pliez inspre interior, folosindu-ma de liniile trasate de plierile anterioare

si am terminat partea inferioara

Pasul 14: finalizam partea de sus, creand „clapeta” ce va inchide plicul si, in acelasi timp, va asigura rezistenta partii superioare a plicului.

ne folosim de linia creata la pasul 11 pentru a crea colturile de sus - indoim astfel incat latura dinspre exterior a plicului sa fie asezata pe linia respectiva.

repetand in ambele parti obtinem aceste doua triunghiuri.

acum devin folositoare indoiturile verticale de la pasul 12. le vedeti?  ne ajuta sa aducem in interior partea dinspre noi a paginii, pentru a da stabilitate plicului

avamd acea indoitura verticala pur si simplu impingem partea dinspre noi a hartiei inauntru, urmarind plierile facute mai devreme (cu triunghiurile ) 

astfel.

Ultimul pas: cum inchidem plicul? Foarte simplu. Vom introduce clapeta formata la pasul anterior, in buzunarel, dupa cum puteti vedea:


Si vreo 40 de poze mai tarziu, iata plicurile noastre origami. Eu le fac putin mai repede si voi  incerca sa fac si un filmulet totusi, in care sa pliez un plic - daca credeti ca v-ar fi util si/ sau v-ar placea sa vedeti cum ma „chinuie” talentul cand fac pliculete. Poate pe acela, daca ma filmeaza Mami, nu il voi face stramb (la aceastea am fotografiat cu mana dreapta cu telefonul si cu stanga pliam :)))).


Asadar, rezultatul nu este chiar perfect, dar mie imi plac oricum - pliculete si cocori, as face non stop. De aceea am mai facut inca un plic mare, galben, aceeasi nuanta ca a celui mititel al lui Rukkusu:

Rukkusu a vrut si ea un pliculet pe masura ei, dupa cum va puteti imagina - plic cu care am si inceput aventura (desigur ca a fost extraordinar de simplu... va imaginati, hahahaha - de acum sa isi faca singura, daca mai doreste).

Sper sa fi reusit sa fiu cat mai clara in explicatii si poze, sa va placa si sa va fie de folos. Eu m-am bucurat mult sa pot face acest articol. Desi cand a venit timpul sa explic, va spun drept, aveam senzatia ca scriu intr-o limba straina :))))). 

Pe maine! :)

ps: Sa imi spuneti daca vreti sa fac si clipul video, ca il fac cu drag, de indata ce ma ajuta Mami, sau gasesc eu o modalitate de a filma singura (nah, ca acum ar fi fost buna camera foto... hmmm ma intreb daca incarcatorul ei este in dulapul care nu se deschide... ca atunci... hahaha). Si il pot adauga ulterior - va trebui sa vad si ce culoare sa aleg pentru plic, pentru a se putea vedea mai bine....

12 comments :

MNiko spunea... [Raspunde]

Multumesc mult pentru tutorial. Sper să îmi reușească.

MNiko spunea... [Raspunde]

Revin cu stirea ca am reușit sa fac plicul după tutorialul in imagini. Nu cred că tin minte imediat pasii, dar am reusit la prima incercare doar cu imaginile. Multumesc mult.

Suzana spunea... [Raspunde]

Multumim pentru tutorial, draga Rux! Oare Rukkusu catre cine va trimite pliculetul...?
Pupici si seara frumoasa!😘❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko cu mare drag! :)
Ma bucur ca in sfarsit am reusit sa il fac :D.

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko ma bucur si mai mult!! Yuppy!!!
Super bucur :D
(sa stii ca uneori nici eu nu respect fix pasii, mai ales atunci cand fac mai multe pliculere, dupa al doilea deja le fac asa... cumva automat :))
Cu mare drag!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana cu mare drag!! Ma bucur ca am reusit sa il fac!
Ca sa fiu sincera.... nu mi-a spus. I l-a dat in custodie personajului acela alb simpatic :))))). Care il tine in mana, si sta langa bradutul artificial.
Pupici cu draaag!!

Diana spunea... [Raspunde]

Draga Rux, multumesc pentru instructiuni.
La pasul 11 creierul meu era invaluit intr-o ceatza deasa! 😂 Poate-ti amintesti ca am mai scris: la origami (dar nu numai) nu ma descurc! Se innoada neuronul, se aduna ochii la centru... si cam atat, dar voi incerca sa fac un astfel de plic, cu prima ocazie. E prea fain pentru a nu incerca!
Pliculetul miniatura minaturii e UAU! E super ca ai reusit sa aplici aceasta tehnica pe mini-bucatica-bucatelei de hartie! 😊
Felicitari!
Pupici! ❤

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Vai de mine, cred că ceva am reușit să învăț 🙃🙂...dar Rukkusu ți-a "sorbit" fiecare mișcare pe care ai executat-o cu atâta precizie...să nu te miri dacă își va deschide un micuț atelier pentru a crea și ea diverse...👍
Pupici ❤️

fiordaliso spunea... [Raspunde]

Multumesc pentru "reteta" plicului!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana :* Daca te ajuta cu ceva, eu sunt super repezita. Deobicei cand fac din astea, adica chestiute origami, patesc ca si tine.. cand suceste intr-un fel hartia... trebuie sa pun pauza dupa pauza dupa pauza.. daca e clip. Daca nu... e si mai amuzant. :)))
Asa ca, eu zic ca pana la urma o sa te imprietenesti cu plicul :D. Si o sa iti si placa :*. (S-ar putea apoi sa faci mereu plicuri :)))).

Sa stii ca plicul in miniatura mi-a cam pus rabdarea la incercare - dar asa mult ma bucur ca a reusit... :)))). E asa un mic triumf. Si unde mai pui ca bucatica de hartie ramasese fix asa, de la alt proiect. Cum s-a nimenrit.
Pup cu drag!!! Imbratisari :* si la multi ani!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japonezahihih - uite ca la asta nu ma gandisem. :) :D
Cred ca ea s-ar putea sa stie oricum mai multe decat mine. doar la origini e... japoneza. :D
Ma bucur mult daca ti-a fost de folos si sper sa te mai jocicu micutele plicuri origami.
Pup cu drag!!
La multi ani :D

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordalisoCu mare drag :D !! Ador plicul acesta - o singura chestie insa are si el.. ca un minus. Daca pui in el felicitare, trebuie sa fie micuta :).
Eu insa il ador si il fac de cate ori am ocazia.
:)

Trimiteți un comentariu