Azi noapte am facut chifle graham. Am luat 2 saci de faina speciala, de la Moara cu pietre, ca sa ii testam (va las si voua link-ul la final, in cazul in care va tenteaza). Deobicei faceam eu combinatii intre faina integrala, intermediara si alba.
Mi-a placut mult cum arata faina. A fost o surpriza placuta. Am folosit pentru aceste chifle:
🍞25 grame drojdie proaspata
🍞6 polonice lapte cu caimac
🍞vreo 6 linguri de faina alba
🍞smantana adunata de pe laptele prins (1/2 cana)
🍞2 oua de la tara
🍞faina graham cat cuprinde (da, stiu... doar ca nu am masurat, pur si simplu am adaugat cu lingura pana s-a legat aluatul - dar daca sunteti curiosi data viitoare voi incerca sa tin cont)
Cum am procedat:
🍞 Am incalzit laptele, am pus intr-un bol drojdia si 2 linguri de faina alba si o parte din lapte cat sa fac maiaua.
🍞Am pus intr-un bol in care pregatesc aluatul vreo 5-6 linguri cu varf de faina graham, apoi, 2 oua, smantana si laptele ramas. Am amestecat si apoi am adaugat si maiaua. Am amestecat din nou si am continuat sa adaug faina graham pana cand s-a facut o consistenta cam ca la coliva :).
🍞Apoi am mai pus putina faina alba, vreo 2 linguri rase, cat sa pot scoate pe masa de lucru aluatul. Le-am incorporat si pe ele si cred ca mi-a mai cerut cam inca una ca sa il pot modela usor.
🍞Am impartit in doua aluatul, jumatate l-am pus la crescut pana a fost gata prima transa. Am facut din fiecare cantitate cate 8 chifle mici. Pur si simplu am impartit in opt, apoi am format o biluta, am asezat-o pe masa si am aplatizat-o putin, rotunjind marginile. Primele le-am decorat cu ajutorul cutitului si celelalte le-am lasat simple. Motivul pentru care le-am decorat pe primele a fost ca sa ma ajute pe mine sa vad daca s-a facut sau nu chifla - poti observa mai usor asa :).
Daca vreti faina graham de la moara, gasiti aici (acum e si o oferta la sacii de 5kg).
8 comments :
Rux, multumesc pentru reteta! De curiozitate, cat timp le poti pastra si in ce? Asta evident daca mai ramane ceva pentru pastrare...
Pupici si zile linistite!❤️😘
Foarte bine ti au crescut la copt! Hmmm imi inchipui ce bine a mirosit in casa! Si ce gust divin!
Ce bine ca faci paine de casa! Cea mai sanatoasa! Sunt persoane -cum ar fi sotul meu, care poate ca mananca abia doua feliute de paine pe săptămână!!! Eu nu pot sa traiesc fara paine! La fiecare masa, am nevoie de paine! Iubesc painea cu seminte de floarea soarelui si cu nuci.
Te pup. Trimit ganduri bune si imbratisari 😘🤗🫶🏻
Arată tare bine aceste chifle, așa căi- notat rețetă.
Mulțumesc Rux!
@Suzana, cu drag. Eu pastrez in vailing - acel vas emailat, acoperit cu un alt vas, sau pe farfurie acoperite cu vailingul, sau in hartie de copt in pungute. Se pastreaza bine asa, dar verificate, desigur. Uneori mai pun tot in hartie de copt intr-o cutie cu capac.
Mai avem doua ... s-au pastrat foarte bine. Trebuia sa fac azi altele dar .. nu avem apa :)
Pupici
@Carmen eu nu pot sa mananc paine din comert... nu mai pot adica.
Asa ca de prin 2009 fac in casa (facea si buni inainte). Am plecat de la painea clasica (ce dureaza mai mult ca timp de pregatire ) si am ajuns la ce fac acum, cu timpi mai mici de pregatire, dar rezultate foarte bune. Ce fac eu nu necesita foarte multa framantare si se poate pregati destul de repede..
Si mie imi placea painea cu .. cartof, cum se facea in copilarie, la buncii. :D Dar imi placea si paine pe care o luam de la alimentara, cea intermediara, sau franzelele cu lapte, mai rare, sau graham... pana si cea fara sare :)))). Sau batoanele, japonezele.. nu am mai mancat dinainte de 89 - ce a aparut apoi nu a mai avut nimic de-a face cu ce a fost. Alte ingrediente, alte retete... in fine...
Pup cu drag :*
@Ioana ma bucur ca iti place - sper sa incerci si sa iasa delicios :*!!
Pupici cu drag :)
Super tare ce-ai făcut tu aici!
Să știi că mi-am salvat și eu rețeta, iar când voi avea mai mult timp o să încerc pâinicile.
Mulțumesc pentru rețeta super detaliată pe care ai lăsat-o aici!🙏😇
@Stef - vezi, daca vrei sa incerci faina asta e la reducere inca (e ceva promotie pentru ca este o noutate in magazin). Am mai facut de doua ori de atunci, o data cu kefir si a doua oara, pentru o placinta cu branza. Foarte bun - se lucreaza usor, miroase fantastic a prajitura - adica a grau...
Ma bucur ca se mai fac si lucruri bune :).
Trimiteți un comentariu