luni, 22 octombrie 2012

"O zi fara R"

Buna!!
V-am povestit de curand despre concursul organizat pe Povestile Lizei de catre Claudia Groza. V-am spus ca ma pregatesc sa particip si eu. Am reusit sa trimit povestea (cu scuzele de rigoare pentru ca tot mi-au scapat 2-3 greseli:( uf). Ma bucur tare mult ca am reusit - imi face deosebita placere sa scriu si incerc sa ma strecor printre termene si programul destul de .... plin.
Am scris despre R - n-as mai fi Rux fara R, nu?:). Trebuie sa recunosc ca aveam mai multe idei si mai multe subiecte (numere de exemplu), dar ideea de a scrie povestea plecarii lui R a avut castig de cauza. Puteti citi povestea trimisa in concurs accesand acest link: "O zi fara R" (A treia concurenta - Copilarim :)) - Ma bucur Claudia ca am putut raspunde acestei provocari creative. Si ca nu am fost singura! Cu aceasta ocazie le felicit si pe celelalalte participante - Angi si Adriana - mi-au placut fffff tare poeziile!!!

Si pentru ca intre timp Angi a compus o super poezie vreau sa va pun aici 2 versuri care ma au ca protagonista pentru ca mi-au placut enorm:

" (....)Rux e doar indiferentul
In disputa TREI sau DOI
Ea sustine ALFABETUL
Povestind si nu ca noi.

Daca R-ul paraseste
Alfabetul deindata,
Rata,Rac,pRecum,opReste,
Nu au sensul de-altadata. (....)" 
Angi (credit)
Ca sa nu se supere 22 pe mine (suntem in 22 da?:P), am ales sa scriu astazi despre poveste:) 

"O zi fara R"


Posomorat din cale afara pentru ca iar fusese pus la colt pe nedrept, R se hotari sa plece din Alfabetar si sa paraseasca Taramul Literelor unde locuia alaturi de fratii si surorile sale. Se simtea neputincios si trist. De ce unii copii nu il pot pronunta? De ce altii il confunda cu fratele sau L sau il pronunta intr-un mod usor "graseiat" si apoi dau vina pe el ca sunt "rârâiţi"? Este el oare de vina?
Pasind afara din Alfabetar - locul preferat de joaca al literelor- el se indrepta spre poarta Taramului Literelor, mai hotarat ca niciodata. Vroia sa afle adevarul, asa ca avea sa plece intr-o calatorie lunga pentru a se intalni cu doi mari intelepti Fonetique si Ortographia. El nu stia insa ca, odata pornit in aceasta aventura, absenta sa avea sa lase un gol de neumplut.
R calatorea ganditor printre campuri cu flori minunate. Fluturi colorati zburau pe cerul azuriu, iar apa limpede a paraiaselor sclipea in lumina soarelui jucaus. Pasari ciripeau si animalute buclucase il salutau in jocul lor. Ajuns pe malul lacului care il despartea de casuta in care locuiau Fonetique si Ortographia, R isi privi silueta in oglinda apei. Pentru o clipa isi aminti de frati si surori si i se facu tare dor. O broscuta ce sari de pe un nufar pe altul tulbura luciul apei si R se pregati sa se imbarce pentru a traversa lacul.
In barca numita "Cuvantul", carmaciul Apostrof si cei doi vaslasi Cratima si Diacritic il purtara lin si il privira zambind cu bunatate. R avea emotii si atitudinea prietenoasa il facu sa fie mai increzator. Ajuns pe celalalt tarm el fu intampinat de Punct si Virgula care il condusera pana la intrarea in locuinta lui Fonetique si Ortographia. Acestia il asteptau pe prispa casutei cu acoperis de stuf. Il invitara pe veranda unde, asezat comod pe un scaunel de lemn ce avea o pernuta pufoasa lucrata de mana, R le povesti celor doi motivul tristetii sale, temerile ca ceilalti il considera nedemn de a mai locui in Taramul Literelor si framantarile ca ar putea sa ii faca de ras in Alfabetar.
Fonetique si Ortographia il intrebara pe R daca stie ce s-a intamplat in lume de cand a plecat el de acasa. Acesta isi dadu cu parerea ca probabil tuturor le este mai bine. Atunci, cei doi ii intinsera zambind o carte pe care R o cunostea si iubea nespus, un album de familie: ABECEDARUL. Privind insa coperta ca atentie R observa ca statea scris mare pe aceasta: ABECEDA..... Rasfoi cartea si observa o multime de locuri goale! Lipsea el.. lipsea R! Fonetique si Ortographia deschisera atunci o cutie muzicala - rasuna un cantecel foarte frumos: cantecul Alfabetului. Cuvintele insa isi pierdeau sensul! Lipsea R! In cele din urma, vazand nedumerirea lui R, Fonetique si Ortographia ii aratara intr-o sfera luminoasa o imagine a lumii: Oamenii nu reuseau sa se mai inteleaga intre ei, lucrurile isi pierdeau intelesul, totul parea cuprins de haos!
De ce? intreba in cele din urma R.
Pentru ca fiecare dintre voi este important si, odata ce ai plecat din lumea ta, absenta ta a dus la schimbarea ordinii firesti. In plus fratii si surorile tale iti simt lipsa! ii raspunse Fonetique.
Dar ... credeam ca sunt dezamagiti de mine, ca nu sunt folositor.. ca nu ma iubeste nimeni, spuse R. Creez atatea probleme.
R, fratii si surorile tale iti simt lipsa. S-au hotarat sa plece in cautarea ta... orice ar fi. Stii cum ar fi lumea fara litere?
R intelese ca locul sau era acasa - privi emotionat literele usor tremurande in "Abeceda...r "- incepu sa se vada din nou si incepu sa se simta usor si parca plutind se trezi inapoi acasa. Intelesese - aici era locul sau. Era iubit, apreciat, de neinlocuit si impreuna cu fratii si surorile sale avea o misiune foarte importanta.

V-ati intrebat vreodata cum ar fi lumea fara litere? Dar fara R?:)

10 comments :

Angi spunea... [Raspunde]

O poveste foarte frumoasa pentru copii,dar si pentru oameni mari ,care inteleg numele personajelor ,extrem de bine alese.pupici!

dulceameacasa spunea... [Raspunde]

Mie nu-mi trebuie "R"...numele meu nu contine aceasta litera, dar...ce m-as face fara "R" din "Rux", "DaRia", "TeodoRa", "TudoR".....? Va imbratisez pe toti...si va iubesc....si "la multi ani" 22 :D

copilarim spunea... [Raspunde]

@Angi
Iti multumesc mult Angi:D!!
Si ca sa vezi coincidenta, a fost a doua poveste scrisa pentru concursurile creative realizate de Claudia si a treia participare (prima fiind... o poezie)

copilarim spunea... [Raspunde]

@dulceameacasa merci mult Oana :* !!!!

Gianina spunea... [Raspunde]

Am citit povestea,foarte frumoasa,esti talentata,eu n-am putut compune nimic,desi am vrut sa particip...
si ce-ar fi lumea si cuvantul "IubiRe",fara R,nu-i asa?!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Gianina neaparat data viitoare sa incerci:D!!!
pupici

ghemulet spunea... [Raspunde]

ce draguta este povestioara...ma bucur ca si in ea ai pus handmade-ul..."pernuta lucrata de mana"...foarte draguta

copilarim spunea... [Raspunde]

@ghemulet si eu ma bucur ca iti place:D!!!

Anonim spunea... [Raspunde]

Foarte inspirata ai fost cand ai scris povestea lui R. Imi place foarte mult!

Am incercat sa las comentariu chiar pe blogul "Povestile Lizei", insa dupa 7 incercari mi-am pierdut rabdarea. Este insuportabil codul acela de verificare.

copilarim spunea... [Raspunde]

@creatiimanuale Intr-adevar - codul nou este un chin:)cu acea combinatie de litere si cifre. Culmea este ca uneori le scriu corect si imi baga imediat alt cod......
Eu am renuntat din start - mai bine moderez comentariile personal. Numai ca am avut surpriza la un moment dat sa mi se selecteze automat codul? Sper sa nu mai fie cazul dar daca il vedeti aparand pe blog sa imi dati de stire sa il scot:D - clar nu eu l-am bagat.

Trimiteți un comentariu