marți, 14 mai 2019

Painea Cozonac


Buna!!
Am imprumutat rama asta de la instagram :). Cred ca este preferata mea dintre toate. Si am pregatit pentru voi astazi... un articol despre o paine atat de buna, incat se mananca pe nerasuflate. Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant - puteti incerca. 
Totusi - vreau sa retineti un lucru: conteaza foarte mult ingredientele. Foarte mult!

Ingrediente:
🍞 4 oua potrivite ca marime, de tara
🍞 aproximativ 50 de grame de unt (eu tai 4 fasii) cu peste 80% (folosesc Bradet)
🍞 un varf de cutit de sare de Himalaya (am facut si fara sare - am uitat efectiv de ea si tot buna e painea)
🍞 3-4 polonice (medii) cu lapte de vaca (lapte de la tara, care nu este omogenizat si pasteurizat pana nu mai e lapte)
🍞 cam 12.5 grame (1/4 din pachetul de 50 gr) de drojdie de bere proaspata 
🍞 12 linguri cu varf cu faina intermediara (plus 4 linguri) - faina e foarte importanta in acest proces (eu am folosit de la Moara cu Pietre  - cautati faina din grau cat mai curat si fara adaosuri) - nu am incercat reteta de paine cu faina alba, dar am folosit-o la cornuri .
🍞 putin ulei cat sa luam pe degete si sa ungem vasul (al meu este din lut - semana cu teracota:P)


Cum procedez:
Pun laptele la incalzit (sa fie cald, nu fierbinte). In vailing (castron emailat) cern 12 linguri de faina. Drojdia o sfaram intr-un bol si pun peste ea 2-3 lingurite din faina cernuta. Torn lapte si amestec pana obtin maiaua (as spune ca seamana cu smantana, dar cea din comert nu e chiar un exemplu elocvent.... pentru ca e tare. o ciulama? sa zicem). O las sa creasca putin, timp in care: adaug praful de sare peste faina, apoi untul si ouale. Incep sa amestec tot cu lingura de lemn, turnand putin cate putin din lapte. Nu tot. Doar cat sa se topeasca untul si sa se omogenizeze ingredientele. 

Adaug apoi maiaua (nu trebuie sa creasca foarte mult, doar sa se activeze) si amestec din nou. Acum se poate observa daca mai e nevoie de lapte sau nu. [ uneori nu mai e nevoie - depinde de oua, de faina  si atunci stiu o maimutica dragalasa incantata de ideea de a bea laptic ]

Cern pe masa de lucru 3 linguri de faina (intr-un colt - pentru mine coltul din dreapta sus) si una peste continutul din vailing ca sa pot scoate usor pe masa aluatul. Apoi presar putina faina in vailing (din cea de pe masa) - pentru ca in el pun la crescut aluatul. Si trecem la framantat - incet, incet, incep sa adaug faina cernuta si sa framant - atentie, faina intermediara intra ceva mai greu in aluat fata de cea alba. De aceea e bine sa nu adaugam multa odata. Cand aluatul devine elastic si nelipicios punem putina faina cu mana (asa ca o mangaiere :P) pe partea care va veni orientata in sus si il asezam in vailing, acoperindu-l cu un capac. Se lasa la crescut cam 20 de minute, sau pana isi dubleaza volumul. Eu aprind si cuptorul daca este frig in bucatarie (daca nu il aprind la urmatoarea etapa :D).

Dupa ce creste, il rastorn pe masa, il framant putin cat sa se incorporeze faiana care a ramas pe aluat si apoi ii dau forma aceea de sul (forma potrivita pentru vasul in care se va coace) si il asez iar la... crescut.. De data aceasta in forma. Il las sa creasca 20 de minute (sau pana ajunge la marginea de sus vasului). Apoi merge in cuptorul preincalzit la treapta 4 (care cred ca e 180 grade - e un aragaz zanussi) pentru 30-40 de minute (verificati dupa 15-20 minute sa nu creasca prea inalt sa se loveasca de partea de sus din mijloc - mie mi s-a intamplat sa fie la un pas de acest lucru si il pun acum pe o parte ... hahaha).


Si cam atat... sper sa va placa daca incercati reteta! Pentru mine este reteta ideala de paine cu faina intermediara - pana sa o fac pe aceasta abia reuseam sa ma descurc cu painea impletita din faina alba (nu mai suportam painea cu mult miez).

Reteta asta are la baza cornurile gen mucenici despre care v-am povestit. Buni a venit cu ideea! Eu voiam mucenici si a vrut sa imi faca ea - din aluat de cozonac se fac cam greu totusi... si uite asa a facut ceva din mintea si mai ales din sufletul ei bun. Eu am avut inspiratia (ce bine) sa notez atunci pe loc cantitatile pentru o tava de cornuri si am tot jonglat si incercat sa adaptez in functie de ingredientele pe care le aveam la dispozitie. Si tot experimentand am observat ca cea mai echilibrata combinatie este aceasta. Asa ca o notez, sa nu cumva sa o pierd, ca pe altele 😅.

Ja ne! Pe curand :) !!

ps: Se poate manca atat cu mancare gatita cat si cu gem, miere (ah .. mi s-a terminat mierea = am terminat-o 😱) sau pur si simplu ca atare.

16 comments :

Ella spunea... [Raspunde]

Cum sa mananci paine cu mancare gatita? :) Nu se poate asa ceva!
Glumesc! Stiu ca asa se mananca in Ro! Eu am renuntat de mult la "procedura" asta!
Trebuie sa fie tare buna painea, ai idee si cate calorii contine? LOL
Pupici, Rux!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ella :)))
Pentru ca numele de paine cozonac duce cu gandul la un desert, sau un fel de mancare de sine stator. Dar e paine toata ziua.

:)))
Ca sa fiu sincera, eu nu prea pot manca mancarea fara paine (am incercat lol).
Sa stii ca este extraordinar de buna (si se mananca pe nerasuflate la propriu si figurat - una pe zi e cam la limita ).


Ah... nici asta nu ingrasa, nici cornurile. Dar cred ca depinde foarte mult si de sursa ingredietelor folosite.


O singura data am luat in decursul existentei mele ceva kg la bord (Si atunci cica aveam greutatea ideala conform IMC-ului ... NOT! Rezulta ca si IMC-ul este ceva destul de relativ) - cand am stat in Buc. Mancare "sanatoasa" ce sa zic! Desi excluzand croissantele cu cioco, se gatea la noi dar na.... pui din comert, oua din comert, lapte din comert, branza idem, legume de la market.. si condimentele alea asortate - mereu mi-era rau de la ele :(. Oricat incercam noi sa luam din cele mai bune, tot... se vedea diferenta.

[Vai ce mi-e pofta de niste masline bune.... greu mai gasesti sa nu fie cu prostii in ele :( -- de fapt gasisem unele dar erau mult prea amare.]

Pupici cu drag <3

ps: Azi ar trebui sa fac doua paini (numai sa termine odata astia cu fibra lor optica - toata bucataria miroase a noxe de la masinile lor si eu trebuie sa deschid totusi cuptorul hahahaha)

Ella spunea... [Raspunde]

Sa înteleg ca va instaleaza fibra optica? Atunci (sper!) ca vei avea o conexiune si o viteza foarte buna pe net!
Si eu îmi fac painea acasa, dar clasica, apa faina drojdie si un pic de ulei ... si, si asa este mai buna decat cea din comert! :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ella asa zic ei. Ca instaleaza fibra si au spart peste tot strazi, trotuare etc. Lucreazacat de cat curat - dar nu poti sa respiri de noxe.

Eu am internet prin fibra optica :))). Asa ca ma intreb....
Nu am cine stie ce viteza ametitoare. Uneori abia se taraste. (Dar, cablul instalat de operator, e cablu de fibra optica)

Da si noi facem reteta clasica. (o am si pe blog doar ca nu mai punem zahar de mult), dar, daca vreau sa folosesc faina intermediara, reteta asta e mai buna - iese mai pufoasa painea, mai gustoasa. E "ultimate bread" ca sa zic asa.

Din 2009 eu numai paine de casa mananc - asta din comert e oribila. Vel Pitar aveau o paine integrala pe vremuri (pana prin 2008 asa) care semana cu painea ... Dar a disparut si aia. :(
Toate sunt feliate.. Meh.

Pupic cu drag <3!!

ps: Ne pastram in forma cu painea de casa :))))). <3 Framantare, framantare :D. :*

Diana spunea... [Raspunde]

Te cred ca-i tare buna painea ta! Mie mi se pare cam complicat de facut... ;) Dupa reteta clasica am facut de doua ori: prima data mi-a iesit excelenta la gust, dar palida ca mine; a doua oara (cred ca n-am avut rabdare sa framant) a iesit numai buna sa bat cuie (miezul, totusi, a fost moale, dar putin - pentru ca n-a crescut!)
Ziua frumoasa sa iti fie! Pupici cu drag! <3

CARMEN spunea... [Raspunde]

o daaa... a fost o vreme cand faceam foarte des paine in cuptorul electric, in forma de cozonac. Cand erau fetele mici, consumam zilnic paine, acum... rar mananc, o chifla pe saptamana. Uneori servesc paine toastata, razuita cu usturoi si unsa subtire cu unt, atata vreme cat inca felia de paine e calda. Tja... tare mult m am schimbat in ultimii 15 ani 😁
Dulce foc Kouki 😍 Te a ajutat la cantarit si framantat, nu i asa? 😜 Si Leo ma ajuta pe mine in toate treburile casnice 😀
o zi frumoasa, draga Rux. pupuci si imbratisari

Stef Rof spunea... [Raspunde]

Pâinea ta îmi aduce aminte de cozonacii ăia care se faceau pe vremuri la țară, acum nu se mai prea fac decat raslet, unde si unde, dar seamănă foarte mult cu cozonacii clasici făcuți la cuptor clasic, ce fain !!
După parantezele ce le-ai pus tu la ingrediente, înseamnă că mâncăm o pâine absolut eco/vegana :)
Și așa eu painea din comerț dacă simt in gât gustul intens de gluten, de obicei la franzelele care nu stiu ce inalbitori pun în ea de o face asa albă, apoi dacă e plină de gluten, imediat parcă mi se umfla grâu și n-o mai mananc..
Eu la o ciorbă bună, dacă lipsește o paine bună, atunci sa stricat totul. Ca si cum folosești apă de la robinet pentru fierberea unui ceai bun..

Îți Mulțumesc Mult pentru că ai împărtășit cu noi si această rețetă de mare interes gastronomic, pentru ca astfel mancarea să devină mai gustoasă..
Mulțumim si la buni a ta, Dumnezeu să-i de-e sănătate si viață lungă !

Multe Salutări din Inima Țării !!!

Ella spunea... [Raspunde]

O iau de la capat ca a plecat pe Marte comentariul ....... hrrr!
M-ai facut sa rad! Daca tu ai instalat la tine acasa fibra optica si pe strada (de la cutia elui care îti da internetul) nu este este doar coax cablu atunci nu ai fibra optica... Ma intelegi? Dupa ce vor schimba cablurile atunci ... :)))
Cu ce activezi drojdia daca nu folosesti zahar?

Poteci de dor spunea... [Raspunde]

Arată foarte şi cu siguranţă e delicioasă. Am făcut şi eu o singură dată. M-am lenevit, recunosc :oops:

ina02s spunea... [Raspunde]

Superba paine! Si ce pofta imi faceti cu retetele astea. Cat de gospodine sunteti. Toata admiratia mea. Si pe langa asta aveti timp si de blogarit... Eu ma consum privind blogul, dupa ce vin de la serviciu. Trag de mine sa mai fac una alta. :) Numai bine si mult spor!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana nu este (daca faci din cantitatile astea - poate deveni daca maresti cantitatile - e mai mult de lucru).
Hehe - stai linistita ca intamplari din astea tot sunt. La mine era o teroare pana cand incepea sa se lege aluatul - nu imi placea deloc sa mi se lipeasca ingredientele de mana... haha. Am o lingura cu care amestec pana aproape ca se face aluatul si apoi incep sa framant.
In timp se formeaza mana ca sa zic asa.
(si chiar si asa mai avem cate o surpriza de genul... prea multa faina, adauga iar apa/lapte..... pfff).

Tin pumnii ca painea numarul 3 sa iasa fenomenal de buna!

Muuuah!

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN ohh am avut si eu o perioada cand mancam paine prajita cu ulei de masline, rosii si busuioc... pana cand nu au mai facut painea aceea si celelalte sortimente erau atat de "false", incat am renuntat.
Eu nu mai mancasem de multa vreme genul acesta de paine cu mult miez. In ultima perioada am mancat fie painici mici impletite, fie cornuri.
Ne tot schimbam, da :P.

Kouki e un minunat mic. Trebuie sa il cam tund si imi fac curaj :))). Ma intreb daca i-o placea masina de tuns :O..
Pupici cu drag si salutari si lui Leutz!!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Stef Rof din comert sunt doar doua tipuri de faina pe care le-am mai tolerat de nevoie ... si se gasesc destul de greu. :(
Asa e - seamana si la gust cu cozonacul si miroase tare bun. Dar nu este cozonac :). Am facut odata cozo traditional si am si reteta pe blog - este foarte foarte obositor pentru mine. Am senzatia ca imi raman mainile lipite in aluat :))))).

Multumim si noi pentru gandurile bune :D!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ella :)
Oh si mie mi se intampla sa se stearga comentariul cand vrea sa dau send.. sau sa apas pe backspace si sa imi reincarce pagina ...epic.

Asa o fi.. eu stiu doar ca acum vreo 2 ani ne-au bagat de la Telekkom fibra optica. Si aia platim.
Cand am intrebat de ce sapa prin toata zona au zis ca baga fibra optica (la ce.. ei stiu). [ au mai lucrat si inainte si au schimbat cabluri ]

Cu lapte / apa calduta. Se activeaza si creste foarte frumos. Din cate stiam eu zaharul grabeste procesul, dar eu prefer sa il omit (si fac asta de mult timp cu succes :D).

:*

copilarim spunea... [Raspunde]

@Poteci de dor chiar este buna - asa m-am bucurat ca am reusit sa imi fac o paine pe care sa o pot manca si eu cu placere incat m-am grabit sa notez :P.

copilarim spunea... [Raspunde]

@ina02s multumesc mult si ma bucur :)!
Eu trebuie sa imi fac paine daca vreau sa mananc paine - asa ca vreau nu vreau, fac :))). Uneori recunosc ca sunt uneori foarte obosita... noroc ca imi place reteta asta ;)) si intr-un fel ma destinde.
Pupici cu drag :)

Trimiteți un comentariu