luni, 29 iulie 2019

Tratatii cu cartof dulce si "incercarea".


'Neata!!
In fine - acum s-ar putea sa dorm, am pregatit dupa 00:00 articolul si l-am programat. Ma trezesc pe la 5:45 ca sa vad, poate pacalesc masina cu apa puturoasa care trece sa curete strasa ( sau ce o face de fapt, lol).
Azi vreau sa impart cu voi o experienta culinara fericita: tratatii cu cartof dulce. Sunt niste "bete" (lol) cu foarte putine ingrediente, pe care le-am pregatit pentru Kouki (dar care au fost testate si de ceilalti membrii ai familiei si au trecut testul cu brio).
Ideea nu imi apartine - am citit la un moment dat pe net ca e recomandat cartoful dulce pentru caini si se pot face piscotele avandu-l ca baza. Ca tratatii.


Iata mai sus si prima tava  (suntem deja la a doua, lol - deci cele din prima poza si din colajul de mai jos sunt tura 2). Reteta pe care am facut-o eu este adaptabila. Am folosit ce am avut la indemana. Ralu cumpara cartof dulce pentru micul H. Si mi-a luat si mie doi pentru Kouki.

Dar sa las vorbaria si sa va spun ce am folosit:
1 ou
1 cartof dulce
putin ulei de floarea soarelui
faina intermediara si alba (de la Moara cu Pietre)

Cum am procedat:
Am spalat, curatat si taiat in cubulete cartoful. L-am pus intr-o olita mica, am acoperit cu apa si am lasat sa fiarba la  foc potrivit cam 25-30 de minute (sau pana cand e cartoful fiert - adica intra furculita in el usor). Apoi eu l-am lasat sa se raceasca.
Oul l-am pus intr-o farfurie adanca, am adaugat putin ulei (din ochi ... cam o lingurita nu mai mult) si am amestecat un pic cat sa se omogenizeze, dupa care am inceput sa adaug bucatelele de cartof pe care le pasam cu furculita. Cand am terminat acest pas, am inceput sa adaug faina - nu ma intrebati cata, nu stiu  :))). E pe principiul "cat cuprinde" = adica pana se face un aluat cam ca de paine. Eu am adaugat faina si am incorporat in pasta obtinuta din cartof, ou si ulei. Cand incepe sa se lege si sa arate a aluat pun pe masa faina si desert si incep sa framant.
Asta-i tot. Am pus putina faina si in tava (se tapeteaza lol) si in prima varianta am incercat sa intind cu mainile o foaie (am pus faina ca sa nu se lipeasca), din care am taiat piscotele mai lungi, iar in a doua varianta am avut ceva de facut asa ca am pus aluatul la rece si cand l-am scos am portionat si facut un fel de "betigase". La cuptor, la foc mediu - cam 30 de minute.


Daca se tin in hartie se fragezesc - am inteles ca deobicei se pun in borcane de sticla sa fie crocante - dar e suficient sa tin un bat din asta afara cateva minute si devine crocancios. Miros delicios si arata foarte bine (eu personal nu am mancat, dar sper sa am ocazia candva in viitor :P - oricum am sa mai fac cand mai cumpara ai mei cartof dulce).

Iata si un proverb care a aparut asa "la orizont" in timp ce pregateam articolul:


"Incercarea moarte n-are."

Asta pentru ca, in timp ce incercam eu prima data sa obtin aluatul... ma tot gandeam daca iese ceva sau nu :))). Dupa vreo 3 linguri de faina, nu arata prea promitator. De-aia zic, nu stiu exact cata a intrat pana la urma, depinde mult si de ou cat e de mare si de cartof cata zeama mai are in el :))). Si de faina..... Dar, daca incercati, nu va dati batuti! :)
 
Acest articol este inscris in tabelul gazduit de Zina pe minunatul blog cu Povestiri pe scurt, in Serialul ”Citate favorite”. 😊 

Ja ne! Pe curand!
 
 
 

10 comments :

Suzana spunea... [Raspunde]

Imi plac mult cartofii dulci. O sa incerc si eu reteta!
Multumesc pentru aceasta surpriza, draga Rux! Pupici! <3

Stef Rof spunea... [Raspunde]

Interesante baghete !
N-am mai încercat așa ceva, si nici nu știu ce gust au cartofii dulci, n-am mai mâncat, am văzut că sunt de cuparat dar noi până acum nu am facut ceva de mancare asa ca sa îmi dac o idee..
Dar dacă au în compozitie si zahar sau miere, atunci sunt pentru mine :))
Mulțumesc de rețetă, poate încercăm !
Săptămână faină îți doresc de aici din centru unde s-au adunat norii și se cam plouă..!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana cu mult drag - sunt sigura ca se poate imbunatati ;). Eu am facut cu ce am avut si ce poate consuma Kouki. As fi incercat si cu faina de ovaz (sau fulgi) - dar nu am avut. Lol

Imbratisari cu mult drag <3!!

ps: eu nu am mancat, dar am inteles ca se aseamana cu dovleacul (care imi place :P).

copilarim spunea... [Raspunde]

@Stef Rof nici eu nu am mancat - miros cam ca dovleacul si am inteles ca ar fi asemanatori la gust. Eu i-am facut doar fierti, dar am citit ca ar fi foarte buni taiati feliute sau pai si pusi pe hartie la cuptor. Ies ca chipsurile, sau cartofii prajiti dar crocanciosi.
Nu cred ca e nevoie de surplus de dulce pentru ca ei sunt prin definitie dulci - pentru copiii mici se fac ca un piure, sau in combinatie cu orez tocmai pt ca sunt dulci.
Si la noi sunt nori si ploua. Mam trezit de dimi si am tras pe dreapta dupa vreo 15 minute de privit pe geam cum ploua la greu :).
Sa avem o saptamana minunata! :D

Zinaida Strinu spunea... [Raspunde]

Foarte interesant! Aș încerca și eu să fac pentru cățelușa noastră bătrânică. :) Mulțumesc pentru idee și rețetă!

Săptămână excelentă, dragă Rux!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Zinaida Strinu cu mult drag <3. Daca are probleme cu dintii poate merge mai bine varianta asta: putin orez fiert si cartof fiert pisate - e ca un piure cu gust de prajitura. Sau piscotelele astea tinute in servetel ca sa se fragezeasca :P

Pupici cu mult drag <3!!! Multumesc mult, la fel :D!!

Diana spunea... [Raspunde]

Delicios! Habar n-am daca am mancat cartofi dulci, dar baghete o sa fac! E la stadiu de dorinta deocamdata, dar daca fac, te anunt! Sunt sigura ca si mie mi-ar placea si lui Miki! :)
Multumesc pentru reteta!
Pupici cu drag! <3

daurel spunea... [Raspunde]

Am tot vazut cartofi dulci, dar mereu uit sa-mi intreb sotia...
Multumesc pentru idee si reteta!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana <3!Eu primul cartof dulce l-am vazut in 2017. Citisem ca e f bun pentru catelusi si mi-au luat ai mei pentru Dodo... dar nu am apucat sa ii fac.
Anul asta cand au fost baietii si Ralu pe aici, ii fierbea lui H si i-am dat atunci si lui K putin si cand au plecat mi-a cumparat doi. Am zis ca el oricum nu cred ca se omoara sa ii manance fierti si mi-am amintit de piscotele.
Sa nu te enervezi daca dureaza pana prinde consistenta unui aluat. :*
Pupici cu drag <3!!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@daurel cu drag!
Si ii tot vedeam mentionati prin retete, sau feliati ca si cartofii pai.
O saptamana minunata :)

Trimiteți un comentariu