sâmbătă, 22 octombrie 2022

Improvizatii in bucatarie


Am facut un fel de opturi impletite. Am zis sa notez asa, ca idee....
Maia: 25 grame de drojdie proaspata, 2 linguri de faina alba si 2 polonice de lapte.
Intr-un bol am pus vreo 6 linguri de faina integrala, 2 oua, o cana de smantana, 3 prafuri de sare, 2 polonice de lapte si vreo 6 de linguri de faina intermediara. Am amestecat cu lingura de lemn si am adaugat maiaua. Apoi am mai pus vreo 4 linguri de faina alba si vreo 5-6 de faina integrala.. pana cand s-a format aluatul bine si l-am scos pe masa. La framantat au mai intrat vreo 2 linguri rase de faina intermediara. Dar asta e orientativ pentru ca, dupa cum spuneam, sunt in joc oua de tara, smantana facuta in casa si astea mereu sunt diferite. Oricum faina asta integrala mai ales (si intermediara) e mai umeda... hmmm.
Dar au iesit bune - asa zice Buni. Si daca zice Buni ... atunci e ok :)

A trecut o saptamana si eu inca nu mi-am revenit. Azi aproape ca am plans. Dar nu am putere nici de asta. Ce ravagii poate face un nenorocit de balsam inutil....

Pe maine!

8 comments :

Mor Düşler Kitaplığı spunea... [Raspunde]

Sounds delicious :)
Thanks for your sharing, have a good day :)

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Mi se pare mie ?!
Rukkusu are lacrimi în ochișori, este atât de tristă !
Își dorește atât de mult ca să îți "încarci bateriile" și să vă jucați iar !
Hai, curaj 👍
Pupici ❤️

Suzana spunea... [Raspunde]

Esti o harnicuta! Si nici nu stiu cand ai ajuns la poza 22!
Rux, cred ca ti-ar trebui o cura de detoxifiere. Pe bune.
Un balsam ca sa faca ravagii, trebuie sa aiba totusi un motiv.
Doar zic...
Pupici si grija ce faci, draga Rux! ❤️😘

Diana spunea... [Raspunde]

Citind reteta deduc ca acele "un fel de opturi" au fost delicioase!

Merg "pe fir" inapoi, sa aflu ce-i cu balsamul inutil. :(

Pupici! ❤

copilarim spunea... [Raspunde]

@Mor Düşler Kitaplığı my grandma said it was very good :D. So I am happy for it.
Thank you for the visit and the good wishes. :*
Hugs!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza ea ca ea, dar eu chiar am avut niste tentative de smiorcaiala :))))). Bine ca nu am avut spor (adica nu am avut energie de asa ceva).

Iti multumesc pentru incurajari - sa stii ca sunt extrem de importante si bine venite. Am invatat in timp (la un moment dat incepusem sa cred ca cei care iti plang de mila iti vreau binele.. haha si te inteleg - pana cand am realizat ca de fapt toata acea atentie iti face rau) ca e foarte important sa ai oameni frumosi care sa te incurajeze si sustina in perioade dificile. Pentru ca aceasta atitudine, gandurile lor bune, te ajuta sa te ridici ... sa iti revi, spe deosebire de mila care te plaseaza undeva jos.... in fine. :D
Ma straduiesc sa recuperez terenul pierdut odata cu sutul primit :D.

pupici cu draaag!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana of.... :))) am scris un raspuns lung si cuprinzator (lol) si a disparut in neant. Nici vorba sa il mai pot reproduce.. am sa incerc sa sintetizez insa.
In primul rand da... nu stiu cand au zburat zilele. Dar ma bucur de fiecare data cand reusesc sa bifez fila de provocare - din foarte multe motive, cred ca iti poti imagina.

Cat despre partea a doua.. aici a fost romanul. Am zis eu ca incerc sa sintetizez, insa e destul de greu. Totusi - e suficient sa intru in contact cu asa ceva, fie si pentru foarte scurt timp, ca sa ma dea peste cap in ultimul hal. De ce? Nu pentru ca as avea nevoie de detoxifiere (mai mult decat oricine altcineva, daca e sa ne gandim in ce hal de poluare de toate tipurile traim), am novoie mai degraba dupa... ohoho..
Pur si simplu este vorba de neurotoxinele pe care le contine.. si alte particule de gen... Sa ne intelegem. sunt produse si produse. Unele balsamuri (in principiu cele fara parfum, cele bazate pe plante) - sunt ok. Altele, cele preponderent chimice si mai ales cele parfumate (indiferent de parfum), daca te-ai uitat de curiozitate pe articolul pe care l-am mentionat de curand, balsamul este in topul listei celor mai periculoase produse parfumate.

Dar sa revin la cazul de fata. A fost vorba despre un produs care la nici 5 minute (sub 3 minute mai precis) de cand a intrat persoana in casa la noi a trecut prin pereti si a invadat efectiv toata casa. NU exagerez Deloc. Deci fara gluma. Usi inchise, da? Adica au mai fost oameni in casa, cu usa inchisa am stat bine merci, au plecat, a aerisit Mama si toate bune. NU A stat dl respectiv vreo 30 de minute - a aerisit Mama pana seara - pe holuri nu puteai sta... eu cel putin. Si cand am mers in bucatarie, unde a stat, am avut o reactie atat de puternica incat abia am ajuns in baie (unde nu mirosea ) si am cazut efectiv din picioare.

In fine.. aceste produse ii afecteaza pe toti oamenii, doar ca nu la fel de puternic si nu toti fac legatura. Asta sigur avea in compozitie lavanda. Nu am aflat exact cum se numea, dar mi-a fost confirmata teoria ca asta era. Din cauza ca la tv sunt reclame dragute se ignora ce mai e scris pe produs, avertismentele, si se ignora pana la urma niste chestiuni de logica: un produs care se agata de tesatura (de un alt produs) cu particulele sale si persista dupa enspe spalari, se raspandeste la contactul cu aerul si invadeaza un spatiu dupa bunul plac, nu va avea niciun stres sa iti invadeze organismul si sa actioneze la nivel de sistem nervos si nu numai. Nu trebuie decat sa ne gandim un pic.... daca mai si citim ceva despre astea, atunci, lucrurile devin si mai clare. Dar ... pe langa lipsa de beneficii reale in ceea ce priveste tesaturile (sa fim serios - nu tii haina aia 100 de ani ca o speli cu balsam, de fapt la cat de repede se schimba hainele, balsamul nici nu isi are rostul, haha) pe care le imbacseste cu tot felul de structuri poluante - adica murdareste haina, balsamul mai vine la pachet cu ceva: cu faptul ca creaza dependeta. Ahhh mirosul acela de primavara atat de minunat (care miros de primavara... ca primavara numai asa nu miroase, dar de unde sa mai stim cum miroase cand si florile de florarie sunt parfumate articificial....).
Da... e o afacere foarte profitabila.
(am avut si eu un balsam preferat candva... si un parfum. stiu cum e.)

Sper pe asta sa il pastreze :)))) La comentariu ma refer
Pupici si iti multumesc pentru gand :*

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana da au fost - eu nu am gustat pentru ca am mers preponderent pe faina integrala si intermediara si avand in vedere ca momentan ma aflu intr-un echilibru destul de fragil am zis sa nu imi fortez totusi norocul. :))))
Dar miroseau delicios si .. uite chiar azi a terminat Buni ultima bucata - s-au pastrat extraordinar de bine.


Ce sa fie.. inca imi da de furca. Aia e. S-a lucrat destept. Intai s-a indus ideea ca daca nu esti parfumat esti murdar (ceva spoturi cu spray-uri si asa mai departe), apoi au bagat reclame mirabolante cu animalute care vin acasa si dau cu puf-uri care se activeaza la miscare (ca vorba aia stam la grajd si trebuie sa acoperim cumva putoarea... ), apoi minunatele programe de detergenti mai concentrati, mai parfumati, mai incapsulati (culmea e ca la mine, fiecare declansare a starii de rau a coincis FIX cu cate un episod de gen: declansare 97, si imi amintesc pentru ca at am schimbat ariel cu persil ca putea oribil...bleah / apoi 2008 cand nu am mai suportat efectiv detergentul praf si am trecut pe lichid si a fost un experiment atat de naspa ca nu am putut intra in camera mea 3 luni .. si am si acum haine intr-o punga vidata pe care nu am reusit sa le scot la liman - cand le iei nu miros cand le pui pe tine incep sa emita un fel de ceva care aduce a ou stricat de mi se taie picioarele)/

Nu... treburile astea nu sunt ok. sunt oameni care au pielea pur si simplu imbibata de o amestecatura de: detergent, balsam, parfum, aftershave (dupa caz), crema parfumata musai, odoriant de camera (aka pufaitoare) si lista poate continua. Daca cineva e atat de credul sa isi imagineze ca pielea este o bariera suficient de puternica sa tina la distanta toata nebunia asta e cel putin credul... la fel cum ambalajul nu garanteaza ca produsul nu va prelua mirosul (si ce mai vine la pachet cu el) de la detergentii puternici cu care se spala sau de la pufaitoarele de pe raft etc.

Nu putem ignora niste chestii ... care se intampla. In rest... Ruleta ruseasca. :)

puuuupici

Trimiteți un comentariu