luni, 5 august 2024

Budinca de orez cu lapte.


De ceva vreme vreau sa incerc ceva. Si in ultima perioada s-au aliniat planetele (in directia asta cel putin ca in rest.. ohoho.. dar ne tinem tare de ceea ce ne ridica - asadar...) asa ca, in sfarsit am reusit sa fac budinca din orez cu lapte.

Dar sa incepem cu inceputul. Am ramas cu lapte (nu stiu cum a calculat mama „portia” pentru ea si Buni, dar iata ca ne-am trezit cu un surplus.. ). Ce e de facut? Am luat in calcul cozonacul si alte variante ce implicau multa multa caldura in plus, fiind oricum deja canicula afara si nu doar acolo, mi-am amintit ca am totusi niste orez integral romanesc. Asa ca pentru o zi l-am lasat la... apa :)))).
Cum si ce am folosit:
💛Orezul cu lapte
200 grame de orez integral romanesc de la Moara cu pietre, lasat o zi la apa
1200 ml lapte
1 lingurita de zahar brun
un varf de lingurita de sare de Himalaya neiodata
Din cantitatile de mai sus am facut orezul cu lapte astfel: Am pus laptele la fiert. Am adaugat orezul.. dupa ce a fiert 10 minute am adaugat sarea si zaharul si apoi a mai stat cam o ora pe foc, am amestecat periodic
Apoi am pus orezul cu lapte intr-o craticioara, l-am racit si l-am pus la frigider pana a doua zi (am facut orezul cu lapte seara).

💛Budinca
4 oua de gaina (de la tara) - separam galbenusurile si albusurile
2 linguri de zahar brun brut de trestie de zahar
1 varf de sare si o lingurita de zahar brun pentru albusuri
optional visine si cirese din gem
Am scos orezul cu lapte de la frigider, am amestecat bine galbenusurile cu zaharul si am batut tare albusurile cu sarea si zaharul. Am pus in tava hartie de copt. 
Mai intai am incorporat jumatate de cantitate dintr-un borcanas micut de gem de visine si dulceata (borcanasul fusese de iaurt si probabil este de cel de 100 si ceva de grame, ca idee).
Am adaugat apoi crema de galbenus in orezul cu lapte, cu miscari ample, apoi albusul batut tare, cu atentie sa nu ii stric volumul. 
Am pus in tava compozitia si am lasat 15 minute la nivelul 5, apoi alte 15 la nivelul 4 (deci foc mai iute si fic mediu, la cuptor pe gaz - eu am un aragaz zanussi, ca idee). 

Si a iesit o minune!! Efectiv nu imi venea sa cred (adaugire din septembrie, intre timp am facut aceasta reteta si fara a adauga gem. pentru ca nu am mai avut si a iesit tot la fel de bun, de aceea am scris mai sus optional la ingrediente).


Cand este fierbinte, atentie cand taiati - pentru ca este foarte usor sa se farame. Eu initial am incercat sa tai obisnuit. Apoi am adoptat alta tehnica (cutitul taind din aproape in aproape cu miscari mai mici), asta asa ca observatie.



Si sa arata o sectiune. La inceput prajiturica este foarte insiropata, dar pe masura ce se raceste stiti banuiesc cam cum se comporta orezul. Devine mai ferma :).


Iata si fructele ce se gaseau prin budinca - ciresele si visinele de anul acesta au fost foarte putine, dar nemaipomenit de aromate. ma bucur ca am reusit sa le fac atunci....



Nota din septembrie: in acest articol am reusit performanta sa adaug pozele toate fara a le edita finalul.. asta e. Nu le voi mai edita, le las asa - oricum, ca idee. asta e unul dintre momentele ce mananca ceva timp - editare pozelor. dupa ce le stampilez cu sigla, trebuie sa scap de chestia aia de final.
Dar sa revenim la august, la prima budinca de orez, care, culmea, nu a fost savurata din primul moment. Au pierdut de data acesta startul .. si au mancat-o abia ceva mai tarziu cand deja se racise:



Pozele de mai jos sunt bonus, urmeaza sa va povestesc si despre ce se afla in bolul respectiv... Mami mi-a facut pozele repective.. hehe:



Voi ati incercat budinca din orez cu lapte? Va place? Eu recunosc ca imi surade ideea si sigur o voi „ataca” de indata ce va fi posibil. Pana atunci intentionez sa mai repet si cu alte ocazii aceasta reteta, pentru cei dragi ( editare ulterioara - Kouki e si el mare fan).

0 comments :

Trimiteți un comentariu