sâmbătă, 10 august 2024

Tortulet Ciocolatos.


Mi-a reusit o crema... wow wow. Si inca un wow. Entuziasm mazxim.. clar acesta este un tort ciocolatos la propriu.
La mine totul pleaca de la ceva extrem de simplu - de la o baza. Practic blatul ete cel clasic de pandispan, doar ca eu scot din cantitatea de faina si adaug cacao si nuca data prin razatoare. teoretic la aceasa forma de chec din sticla, eu folosesc 3 linguri rase faina, una generoasa de cacao si una mai rasa de nuca data prin razatoare. La acest blat am pus si afine :D. In perioada respectiva mai aveam cateva la frigider, luate de Tati din zona Recea, Brasov.
Separ galbenusurile si albusurile.  Galbenusurile le bat spuma cu zahar brun (la 5 galbenusuri pun 5 varfuri de lingura de zahar brun brut de trestie - eu micsorez cat se poate de mult cantitatea de zahar). ce vedeyi voi mai alb in maginea e mai jos este albusul batut spuma tare cu un praf de sare. Cand incorporez crema de galbenus, cu albusul batutu spuma tare si uscatele (faina, cacao plus nuca) am grija sa nu fac praf albusurile pentru ca ele ajuta blatul sa creasca fara alte prostii adaugate :D.


La crema am folosit 2 pungi de prune congelate - le-am pus in apa de izvor si am facut un fel de compot (am lasat pe foc pana cand s-au inmuiat suficient prunele ca sa se poata decoji usor, apoi am inchis focul, am dat deoparte cat si-au lasat prunele aoma in zeama - de aici rezulta sucul pentru insiropare, aromat natural, fara adaos de zahar.
Odata ce s-au mai racorit prunele, care erau taiate deja in jumatate de cand le-am pus la congelat, inlatur coaja, le separ de zeama, ce va fi folosita la insiropat si le pun in vasul de mixat. adaug 2 cuburi de ciocolata neagra fara alte chestii in ea (eu deobicei am una de la Lidl, cu 90 si ceva cacao). In crema mai adaug pun gem de cirese si visine pentru extra aroma (daca am, sau variatiuni) aici nu a fost cazul. A iesit o crema ... wow.


Dupa aceea am trecut la asamblarea tortului.A fost o adevarat placere sa lucrez cu aceasta crema... chiar mi-am facut un pic de cap si... la final apus crema ramasa intr-o punguta si... m-am jucat :)))).





Sigur, daca aveam un pos cum trebuie ar fi iesit ceva dragut dar... mi-am facut si eu damblaua, cum am putut. Sa ne amuzam un pic, zic:


Risu a fost pe faza si am reusit sa facem o poza a zilei rapida, in timp ce pregateam tortuletul. A fost o mare bucurie aceasta reusita, care a mai indulcit la propriu niste zile mai... ciudatele. 


Se pare ca august mai mult voi gatesc... ca altceva nu prea mai reusesc sa misc... abia reusesc sa fac pozele zilei... si mai nou prost obicei am salvat totul intr-un folder parca vad ca nu voi mai stii ce si cum cand va veni vremea sa le aranjez :))) (as putea spune ca foarte buna observatie, acum in septembrie cand, in sfarsit acord atentie recuperarilor.. hahaha),

0 comments :

Trimiteți un comentariu