Asta a fost ieri! A mai ramas ceva, dar, cum azi oricum nu puteam face alte chestiuni de pe lunga lista in asteptare, am zis sa profit ca mai am 300 ml de lapte disponibili pentru asa ceva si... sa mai coc o tura. Si pentru ca va spuneam ca la acest capitol imi permit sa improvizez, am sa va scriu cum am procedat si azi. Ieri mi-a iesit un aluat absolut superb. Imi place tare mult sa lucrez cu smantana la aluaturi, cred ca a fost una dintre cele mai faine descoperiri (am incercat acum cativa ani cand unt bun nu mai gaseam si voiam sa fac mucenici si toti imi spuneau ca nu merge fara unt, uite ca merge). Dar de curand am gasit iar un unt care e chiar ok. Imi place tare mult si faptul ca vine in borcan de sticla. Acestea fiind zise, sa trecem la runda doi!
vineri, 11 octombrie 2024
MiniCoznaceii si cele doua placinte.
Ieri si azi am „cocarit”. Imi place mult sa fac aluaturi si din ele bunatati. Si.. cumva imi ies, desi cam de fiecare data variez ingredientele. Cred ca e sectorul in care, ca si la torturi, am avut curaj sa ma aventurez cel mai mult si sa fac tot felul de experimente.
Ieri de exemplu, am facut aluatul asa:
🥮 1/2 drojdie de bere proaspata (adica 12.5 gr)
🥮 cam 300 ml de lapte (de vaca, de la tara, cu caimac)
🥮 cam o canita mica (de cafea cred) cu caimac - pus de Mami deoparte pentru ca incepuse o sticla noua de lapte de la Artesana.
🥮 o jumatate de canita de cafea cu smantana (adunata de mine de pe laptele prins).
🥮 un ou
🥮 6 linguri de faina intermediara
🥮 faina alba cat a fost necesar cat sa se faca un aluat elastic si nelipicios
Am facut maiaua (drojdia maruntita, linguri de faina alba si vreo 2 polonice cu lapte caldut). Peste cele 6 linguri cu varf de faina intermediara am pus un ou, caimacul, smantana, si restul de lapte caldut si am amestecat bine, a, adaugat maiaua si apoi am pus faina alba amestecand cu lingura de lemn, pana cand s-a format aluatul si l-am putut scoate din bol, pe masa, pentru a finaliza operatiunea aluat :). Am mai adaugat faina alba si am framantat sa zicem maxim 5 minute. Apoi am pus in bol aluatul si am lasat cam 30 de minte la crescut. Aluatul apoi l-am impartit in doua - prima tura a fost de mini cozonacei, a doua, o placinta.
La umplutura pentru cozonacei am folosit:
🥮 Un bolisor de nuca data prin razatoarea fina
🥮 2 linguri rase de zahar brun
🥮 2 linguri de cacao
🥮 gem de prune, pere si mere (fara zahar) facut cu Mami in toamna asta
🥮 gem de cirese si visine (cu putin zahar brun din trestie) facut de mine in primavara asta
Am intins foaia de aluat, am impartit in 8 patratele, apoi fiecare patratel l-am mai aplatizat cu mainile, am pus un strat de compozitie uscata (nuca, zahar si cacao), peste care am pus cam doua lingurite cu gem din para-pruna-mar, si vreo doua fructe din gemul de visine-cirese. Dupa care am prins lateralele formand niste pachetele. (poate voi rula candva chiar mini cozonacei)
La umplutura de placinta am folosit:
🥮2 bucati de branza de vaca (facute de mine, din lapte pus la prins, de pe care am adunat apoi smantana, ramanand doar iaurtul acela) care inghetasera in spatiul rece de la combina :)) - ceea ce pe mine m-a ajutat sa le dau prin razatoarea fina.
🥮 jumatate de borcanel cu smantana de la laptaria cu caimac
🥮 2 oua
🥮 jumatate de lingurita de sare neiodata de himalaya.
La aluat am folosit:
🥮maiaua din 1/2 pachetel de drojdie proaspata (adica 12,5 gr), 2 linguri de faina alba, 2 polonice de laptic cald
🥮intr-un bol am pus 6 linguri de faina intermediara, 1 ou, jumatate de borcanel de unt (cred ca undeva la 75 de grame, dar nu stiu exact, oricum borcanelul nu are 200gr) de la laptaria cu caimac, restul de lapte caldut, cu caimac (pana la 300 ml).
🥮 am amestecat cele doua de mai sus si am adaugat faina alba atat cat a fost necesar incat sa obtin un aluat elastic si nelipicios ( cata exact nu stiu, dar eu imi tin faina cernuta intr-un borcan care cred ca are undeva la 1kg.. sau aproape si atat in cazul la primul aluat, cat si la al doilea am „ras” borcanul).
A rezultat tot un aluat fain, aparent un pic mai dens ca in cazul smantanii. Dar rezultatul final, a fost foarte fain si a crescut frumos.
Am impartit cantitatea de aluat la doi si am facut intai mini cozonaceii si apoi placintica. Ce mi-a placut este ca nici ieri si nici azi nu mi s-au desfacut mini cozonaceii si nu a curs compozitia in tava - se mai intampla uneori. Culmea e ca nici nu am uns cu ou, de aceea nu stralucesc :))).
La umplutura pentru minicozonacei am folosit cam acelasi lucru ca data trecuta, doar ca am pus doar o lingura cu zahar brun de trestie de zahar. In rest, am mers tot pe umplutura de cozonac, plus cele doua gemuri (am terminat gemul de prune-pere-mere :)) ). Dar, am reusit sa fac o poza cu sectiune :D.
La umplutura pentru placintica, am facut insa o schimbare mai mare:
🥮 jumatate de rotita de cascaval de la laptaria cu caimac (din lapte de vaca) data prin razatoarea fina
🥮 jumatate de branzica de vaca facuta in casa de mine (branza asta o fac, asa cum am zis, din lapte prins si seamana foarte bine cu cea cu cheag, doar ca nu are asa ceva in ea)
🥮 jumatate de borcanas cu smantana (de la laptaria cu caimac - fac precizarea asa ca idee, mai mult pentru mine)
🥮 2 oua.
Nu am folosit deloc sare in plus, banuind ca are cascavalul in el. Si bine am facut pentru ca a iesit ce trebuia. Din cate mi-au spus Mami si Buni.
Si cam asta a fost aventura mea din aceste doua zile la acest capitol (bine am facut si pizza - ca trebuie sa mananc si eu ceva, totusi, haha, dar nu am mai documentat-o).
Pe maine :)!
Trimiteți prin e-mail
Postați pe blog!
Trimiteți pe X
Distribuiți pe Facebook
Publicat de
copilarim
la
10/11/2024 08:49:00 p.m.

Labels:
365dezileculottie
,
bunatati
,
ganduri
,
homemade
,
Lottie
,
ooak
,
Papusi
,
poze
,
retete culinare
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
10 comments :
Hmmmm ce pofta mi ai facut! Hmmm ce imi vine sa musc din telefon! 🥴🥰😍 Sa va fie de bine! Ma bucur pentru voi, cei ce v ati înfruptat din aceste bunatati!
Pupici. Un weekend minunat! 😘🐾🤗
Trimite-mi si mie prin curier, te rog! Arată delicios! Weekend plăcut!Pupici
Arata minunat si delicios. Ar trebui sa las lenea la o parte si sa
incerc si eu, desi nu prea am de unde lua un lapte bun cu adevarat.
Sa va fie de bine bunatatile astea!
Pupici, draga Rux! Weekend linistit!❤️😘
@Carmen sa stii ca le-a fost. :D Mai au si maine, asa ca azi am facut doar pentru mine ceva de mancat.. am mancat pe la 8 si acum uitandu-ma la poze parca mi se face iar foame :))))))
Pup cu drag.
@Danuta am putea sa ne riscam odata :))))). :D
Am zis eu ca, de indata ce se aseaza lucrurile (zic sa zicem impreuna cat ai multi o ruga, sa se urgenteze, ehehe), poate reusesc sa ma mut undeva la casuta, fac un party sa sarbatorim si va fac de toate :D.
Puuup
@ Suzana sa stii ca Artesana chiar bun. Am luat de ceva timp si obisnuit si BIO - a avut mereu caimac si cred ca o singura data a avut mai putin, dar eu am gatit pentru ai mei cu el si se comporta foarte bine. (am incercat si de la laptaria cu caimac, dar parca cel de la artesana este mai aproape de cel de la munte pe care il iau eu).
Sa incerci - sa stii ca tot ce fac eu pe partea de aluat nu necesita un efort mare :).
Pup cu drag!!!
Arata delicios! Eu ma inscriu la cozonaceii cu cascaval :))))
@ Pompilia nu rade ca, in momentul in care va fi posibil, sunt in stare sa iti fac cu dedicatie un cozonacel cu cascaval :))))))).
Pup cu drag!!
Noroc că mi-am făcut ieri pofta de dulce cu niște clătite, că sună tare bine niște cozonac. Abia aștept sărbătorile să pot mânca.
@ MNiko sa stii ca de Sarbatori cred ca voi incerca si eu.. :D. Asa ca asteptam impreuna. :*
Te pup cu drag!!
Trimiteți un comentariu