duminică, 27 octombrie 2024

Prajitura cu prune.. de 93 de ani. (Amintiri din sertar).


Duminica am incercat sa ma ocup de blog si chiar am reusit sa recuperez din trecut, acumuland in prezent, restante. Totusi - am reusit sa fac poza zilei si sa aleg subiectul despre care urma sa povestesc.

Cum de proiecte creative nu prea se punea discutia, dar tot voiam sa fie ceva in directia aceasta, am apeclat cu incredere la sertarele cu amintiri. Si bine am facut! Am gasit ceva ce mergea cu siguranta luna aceasta, pentru ca inca suntem in octombrie: o prajitura aniversara, facuta pentru buni in 2021, pe 6 octombrie, cand a implinit 93 de ani. Happy days.

Da stiu, probabil ca o sa va fac si voua pofta :))). Dar ce.. sa ”sufar” doar eu? Glumesc sa stiti! Desi cred ca as manca o felie (nu am mancat atunci si mi-a cam ramas gandul la ea, chiar si dupa atata timp). Eu ma joc si jonglez de fiecare data cu blatul. Dar este un blat simplu, pandispan. Principiul de baza este: cate oua, atatea linguri de zahar (doar ca eu pun in loc de o lingura cate un varf de zahar brun pentru fiecare ou) si totatatea linguri de faina (doarca in cazul de mai jos, am inlocuit o lingura de faina cu una de cacao). Se separa ouale, se fraeaca galbenusurile crema cu zaharul si se bate bine albusul spuma cu un praf de sare. Se amesteca apoi adaugand peste galbenusuri faina si cacao, plus albusul batut tare, incorporand cu miscari ample, cu telul. Apoi la cuptor pentru 30 de minute (15 la treapta 5, 15 la treapta 4.. eu asa fac in ultima vreme). Ah da... si se pun desigur si prune, sau ce fructe vreti voi (in cazul meu... se vede cred ce am folosit - erau prune proaspete, dar merge foarte bine si cu cele congelate). 
Inainte sa pun la cuptor:




Si prajitura gata:



Portionata la mare arta (hahah - lasand gluma, chiar mi-a iesit figura de data aceea si am fost foarte bucuroasa sa ma pot prezenta in acest fel la Buni):



Si se pare ca si ea a fost incantata :D. Si va spun eu din casa ca si degustase si i-a placut mult. Ce momente de mare bucurie au fost pentru mine... :D.

Ah.. ca idee... si azi am facut o prajitura - un tort din acela de care v-am tot aratat in ultima vreme. Intamplator chiar am si o fotografie si o voi insera, alaturi de cateva notite, legate de acest experiment fericit:


La blat, ca sa obtin acel aspect absolut fascinant, marmorat, ce aduce un pic a ... pricomigdala (dar nu e) am inlocuit 2 linguri (din 4) de faina, cu amestec pentru cozonac (adica nuca data prin razatoarea fina, zahar brun si cacao), plus un varf suplimentar de cacao. A iesit ce se vede... ai mei spun toti trei ca e foaaarte bun.  Deci merge si improvizatia asta :))).

Pe curand :)!



2 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

Sănătate pentru Buni a ta! 💗 Multă putere și de la 96 încolo. 💗
Arată minunat și prăjitura și tortul! Bănuiesc că sunt (au fost) 😊 și foarte bune.

Pupici cu drag! 💞

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana iti multumesc mult pentru urare (si vai tocmai am realizat ca imi propusesem sa fac in noaptea asta un tort macar.. am uitat cu totul :O - dar nu mai e mult pana dimineata ... acum sa si pot dormi si sa nu stau toata noaptea gandindu-ma cum fac eu tortul... haha)
Prajitura a fost... stai, de fapt si tortul, ca l-au terminat ieri.. hahaha - de aceea si ziceam sa fac altul - se face repede, e sanatos, nu e greu si e si hranitor si lor le place mult sa il manance, iar mie sa il pregatesc deci e win win :)) cum s-ar zice).

pupici cu drag 💗

Trimiteți un comentariu