joi, 4 iulie 2019

Campania "NU arunca chiștoace."

Buna!
Pe repede inainte va scriu cateva ganduri, caci timpul curge si eu mai am si de schimbat apa la doua testoase pana sa ajung la intalnirea cu sirena.... sunt morcovite la propriu si figurat :)).
Nu am timp sa mai intru pe laptop decat pe fuga, seara. Uneori ziua cand vrea micul N sa se uite un pic la "masini". Dar am vazut zilele trecute o campanie pe care o sustin din start si sper ca si voi sa va alaturati si sa facem diferenta, impreuna.

Campania este pasnica. Spun asta pentru ca de multe ori unii fumatori devin agresivi, desi nu le face nimeni nimic (o rugaminte nu are acelasi efect ca fumul suflat batjocoritor in nas). Nu este vorba despre a convinge lumea sa se lase de fumat... asa ca, stati linistiti! Este o rugaminte de a respecta mediul inconjurator, vietuitoarele si prin asta pe noi, oamenii. Ceva ce tine de educatie, bun-simt... Uneori oamenii uita sau nu stiu lucruri elementare - se intampla. E ok si sanatos insa, atunci cand ti se atrage atentia, sau le afli, sa le aplici in viata de zi cu zi.

Eu am aflat de campania NU arunca chiștoace, de pe pagina de facebook a Adăpostului Speranța. Daca nu stiti cine sunt... ei bine, de acolo vine Kouki mic si drag si scump!  Voi prelua mesajul lor, pentru ca este clar si puteti intelege de ce este atat de necesar sa faceti, dragi fumatori, acest gest  simplu, de a nu arunca chistocul pe jos (cu atat mai putin aruncat in timp ce fumega.. oroare) face diferenta intre viata si moarte:



"Câinii și pisicile de pe stradă sunt mereu înfometați. Ar mânca și mesteca orice. Deseori se întâmplă să înghită și chiștoace, iar unii mor din cauza asta.

Un chiștoc aruncat e o adevărată ”bombă” chimică, e suficient să dizolvi un singur muc de țigară într-un litru de apă ca să faci acel litru mortal pentru orice pește care ar intra în contact cu respectiva substanță. Imaginați-vă ce se întâmplă când acele chimicale se dizolvă direct în intestinele unui animal.

Aruncarea chiștoacelor pe jos înseamnă crimă. Fundația noastră se alătură campaniei celor de la Nu arunca chiștoace și vă îndemnăm pe toți să faceți la fel."

- mesajul si fotografia de la inceputul articolului apartin Adapostului Speranta

In alta ordine de idei, mi s-a facut un pic parul maciuca, amintindu-mi de Dodo mic... care, abia invata sa iasa afara si care, cu o repeziciune de neoprit inhata chistocuri... si care, ajuns apoi acasa, voma si se simtea rau... Oh, da... 
Nu stiam atunci ca pot fi fatale.. Deci, pe langa faptul ca este absolut hidos sa iesi pe strada si sa vezi numai asa  ceva peste tot... (au intrecut gumele de mestecat), mai fac si extrem de mult rau.

Sper sa va alaturati si voi acestei campanii! Multumesc :).

Ja ne! Pe curand!

PS: Vai sa imi fie rusine... :O. Peste o luna Micul H schimba prefixul... ;)). Asa ca azi sarbatorim 11 luni 💕.

10 comments :

ina02s spunea... [Raspunde]

Pentru micul H, La multi Ani! Eu nu mai fumez, deci nu aruncam chistoace, dar in jur voi spune. Sunt pro campanie. :) In general nu se arunca nimi' pe strada, cauti un cos de gunoi.
Si cate cotoare de mere nu aveam prin buzunare???

Diana spunea... [Raspunde]

Buna aceasta campanie! Sa vedem rezultatele... :)
M-au "iritat" intotdeauna cei care fumeaza pe strada si arunca chistoacele aiurea chiar si cand e la un pas de ei un cos de gunoi. Desi sunt fumatoare ma enerveza sa inhalez fumul altui fumator, pe strada. :)

Distractie frumoasa! Sanatate! La multi ani! :)
Pupici cu drag! <3

copilarim spunea... [Raspunde]

@ina02s Multumim mult :*!!

Este o campanie frumoasa - suntem napaditi pur si simplu de chistoace si gume.. de fapt gumele au pierdut teren ;))).
In loc de iarba asta gasesti... Din fericire Kouki nu mi-a facut figura dar cu Dodo cand era mic de tot mai mereu o pateam si il tineam din scurt. :(
Asa este ... nu se arunca. Doar ca mai nou civilizatia si libertatea prost intelese se traduc prin : "pai aia de la salubriazare de ca sunt platiti" sau poate te si pocnesc. Amenzi?? Sigur ca da... cum sa nu.
Eu nu ma uit la stiri ca imi fac efectiv rau. Dar am zarit o stire ca un locatar (probabil aflat la limita rabdarii) a imbrancit un pusti obraznic care sia lovit piciorul in cadere. Eu stiu ce inseamna aceste personaje si cand vad copii nu de 19 ani ci de 12-14 ani fumand si mancand diverse si facand galagie si mizerie in fata sau in scara blocului altora... pot intelege disperarea omului acela care probabil ca fost jignit la greu ( odata era sa iau bataie de la o fata din asta. ma plimbam cu dodo si nici macar nu le-am dat atentie pur si simplu cautau senzatii tari... ).
Si noi tot la cos aruncam. Cand eram mici mai luam seminte de dovleac si aveam buzunarele pline... in fine. Alte vremuri, alta educatie..
:P

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana e foarte buna campania si eu sper sa aiba rezultate...

Stiam ca sunt rele si toxice si imi faceam probleme cand vedeam animalute sau pasari cu asa ceva in bot, cioc... dar nu stiam ca pot fi si fatale .. adica na, nu facusem legatura :(.

Eu nu am nimic cu fumatorii, nici nu mai incerc sa ii conving sa se lase pe cei apropiati. Nu prea mai am pe cine. Am avut o perioada dupa ce a murit o sora a uneia dintre bunici de cancer cand incercam sa salvez lumea..... Intre timp a murit si unchiul meu.. foarte tanar. Cancer pulmonar. NU vreti sa stiti cata durere ...

Cand aud ca tigarile nu imbolnavesc si nu ucid mi se rupe sufletul. Si mereu mami imi povesteste cum apar cazuri noi si cei cu caverne la 30 de ani se mira ca de ce? Ca si altii fumeaza... WTF? Mai rau este ca unii nu sunt fumatori dar fumeaza pasiv :(. Nu este corect. Oribil ... Pur si simplu.

Artrebui sa fie o alegere asumata. Dar in majoritatea cazurilor nu este.

Pe strada e horror. Zilele trecute batea vantul si o mamica iesise la tigara cu cea mica... ghici spre cine batea vantul.

Eu as vrea sa se faca cluburi pentru fumatori. Frumos, civilizat. Nu? Ca tot se castiga de pe urma lor la greu... Sa beneficieze de conditii. Poate si cursuri... sa li se dea permis (cum ar fi ?:P). Sa inteleaga ca nu se fumeaza pe scara blocului sau in lift - in pasaje.. pe strada


In fine.. sper sa avem o lume mai curata. Toti zic ca vor ca in afara. Pai in afara se dau amenzi pentru asa ceva si, de obicei, cei care incalca legea sunt ori teribilisti fara mare lucru in cap, ori straini needucati (multi dintre ei vorbesc .. romaneste :( ).

Pup cu drag!
<3

ps: Am prieteni despre care nu am banuit ca sunt fumatori si care sunt asumati si care nu chinuie pe nimeni. Se poate sa fii civilizat. Se poate.

Dar marea majoritatea... din pacate nu sunt. Stiu pe cineva care stie ca am intoleranta la tutun si ma chinuie si se mai si amuza.... L-am auzit razand cu invitatii in timp ce fumau fix sub camera mea... :(.

Diana spunea... [Raspunde]

Haha! :) Am si eu cunostinte, nu prieteni (prietenii stiu ca fumez) care cand afla ca fumez se minuneaza, si-mi spun ca nu m-ai vazut niciodata cu tigara aprinsa. :) Deci, stiu ca se poate. Am fost in case unde parintii fumau in aceeasi camera cu cei mici, si am refuzat sa faca la fel (cica e geamul deschis si nu e problema) :( M-am ferit mereu sa fumez langa copii, sa ma vada cu tigara aprinsa. La noi, numai eu fumez, si fumez intr-o singura camera (care arata jalnic) :)) - in aceasta camera fumeaza toti musafirii fumatori. :) Un geam e mereu deschis si fumul ajunge intr-un holisor atunci cand cineva iese sau intra - nu prea ajunge fumul in restul casei (in cazuri extraordinare - dar acestea sunt foaaaarte rare, spre deloc).
Nefumatorul care sta langa fumatorul care se fereste de ei isi asuma riscul. :)
Sunt unele localuri amenajate special pentru fumatori (putine, e drept, si mereu pline - inclusiv cu nefumatori). Acum, de cand cu interzicerea fumatului in spatiile publice inchise, a crescut numarul de fumatori pe strada (si, implicit, numarul chistoacelor aruncate aiurea - din acelasi motiv, aceeasi problema e si in Paris, unde fumatul in locuri publice inchise e interzis din 2006).

Legea 15/2016 interzice si fumatul in scara de bloc, pe holuri, in lift, in pasaje. Partea mai grea e cu amenzile: trebuie prinsi in fapt si cand fumeaza unde nu e voie si cand arunca chistoace. Altfel... pot fi dovediti doar prin analiza ADN (care-i scumpa) si exista si riscul sa nu obtina mandat pentru a preleva adn de la "banuit". :) Cam la fel e si in cazul aruncarii altor gunoaie pe strada. :)

M-am alaturat campaniei printr-un text. Pentru ca e si dorinta mea un oras mai curat, dar numai scrisul nu rezolva prea multe.

Poti sa-i reclami pe cei care fumeaza exact sub camera ta si fumul lor intra la tine; stiu ca a facut asta o cunostinta, si-a avut castig de cauza: politaii i-au spus fumatoruli sa-si caute alta camera cu fereastra pe care sa fumeze - omu' a sunat la sectia de politie de care apartinea (nu la nr de urgenta) si i-a chemat cand acela fuma sprijinit de pervaz (sectoristul a fost ok si a asteptat ca fumatorul sa fumeze cand e si el in apartamentul de deasupra si i-a zis de pe geam ca va cobori sa discute; nu l-a amendat, dar i-a pus in vedere sa-si schimbe obiceiul daca nu vrea sa-l coste si mai mult fumatul (si si-a schimbat obiceiul). Pe vanzatorii de la magazinul aflat l-a parter i-a reclamat vecina sub ferestrele careia fuma si l-a fel s-a intamplat: s-au mutat la distanta de vreo zece metri (cand ploua, insa, tot sub ferestrele ei fumeaza - dar e mult mai rar) :)

Pupici cu drag! <3

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana cred ca ar face ( de fapt nu cred, am certitudinea) si mai urat.

Nu se dau amenzi nici daca ii vad. Ma disperatreaba asta. Si poti sa ii filmezi ca nu mai pot ei. Nu stiu daca ai vazut, poate iti amintesti, acum vreo 10 poate chiar mai mult de atat 15... ani, la protv, se filma in direct si o tanti arunca chistocul pe jos. Reportera ii atrage atentia si aia o sfideaza si ii spune ca nu este a ei. Filmata. In direct... mai ca era sa ii ia la bataie.

Mai sunt unii cu studii si pretentii si li s-a spus, au fost rugati si tot fumeaza pe hol si in lift.

O alta tipa cobora din lift si o rog sa astepta sa o aprinda cand iese din pasajul detrecere(ca avem unul) ca altfel intra pana la noi pe palier. Ea cu bricheta langa gura ca nu voia sa o aprinda (da si eu am fata de proasta multumesc) si urc in lift si ea ma ia ca ce .. cobor acum? WTF?? Trebuie sa cer voie cand sa ies? Eram si cu bidoane de apa pe care le caram pentru testoase. Cand am coborat sa iau urmatoarea tura mi-au dat lacrimile. Si am rugat-o frumos ca nu e un moft - mie chiar imi face foarte foarte rau. Vorba aia sa ajungi sa te rogi pentru un drept fundamental. Si sa fii tratat asa :(.

Vina o poarta societatea consumerista in special. Oamenii sunt tentati sa faca ce vad la tv... asta fac, fac si ei. Nu se mai gandesc ca e un film cu plasare de produse.. Aia mananca skittles, hai si noi. Ce daca sunt o mare mare porcarie... bleah. E cool..
LoL

Pupici cu drag <3!

Diana spunea... [Raspunde]

Imi dau seama ca ar putea fi mai rau inainte de a fi mai bine daca ii reclami, dar pentru a scapa pe termen lung trebuie rupta pisica in doua. Stiu din experienta cat de greu poate fi in astfel de situatii, dar ce fain este cand castigi razboiul nervilor. :)

Ce administrator / presedinte de asociatie de proprietari aveti acolo? Administratorul si presedintele asociatiei au anumite atributii - sunt scrise in L 196/2018, legea asociatiilor de proprietari. De ei depinde sa fie informatii locatarii, sa existe un statut in care sunt scrise si regulile care trebuie respectata in asociatie... La noi s-au pus afise (in lift, la avizier, pe usa de la intrare) imediat ce a fost modificata si completata L 349/2002 cu L 15/2016, in care scria mare ca e interzis fumatul conform legii cutare, art cutare, amenda cutare conform art cutare. Spatiu public inchis, conform legii, este "orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care e delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent" - art. 2, lit. m din L 349/2002 actualizata.
Pe la supermarket (dar nu numai) se gasesc autocolante sau semne din plastic cu "fumatul interzis". Cere la administrator sa aprobe cumpararea, pentru toate scarile de bloc sau cum e la voi, acestor autocolante pe motiv ca unii nu vor sa inteleaga ca le este interzis prin lege sa fumeze unde o fac. Cred ca dupa ce vor vedea afise sau "semne" vor mai fuma un timp - sa nu para impresionati - si vor renunta apoi (asa a facut la noi o vecina care-i tare incapatanata de felul ei - si e spurcata la gura de numa-numa).

Faptul ca unii oameni sunt ca maimutele si imita tot ce vad nu stiu cat are de-a face cu consumul excesiv sau cu studiile si cat cu personalitatile slabe ale celor care copiaza tot ce li se pare "cool". Din partea mea, oricine poate baga in el ce vrea; eu beau pepsi si fumez, deci nu sunt in masura sa dau sfaturi cuiva si, totusi, le-am mai spus unora ca tutunul nu e ok, si nici pepsi... dar nu are sens sa o fac din moment ce continui sa fumez si sa beau pepsi (iar ei nu ma iau in seama) :)

Vreau sa cred ca lucrurile se vor aseza la un moment dat, dar nu stiu cand...
Pupici cu drag! <3

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana Da. Exact.
Asa ar trebui. Am avut nu stiu cate semne (vandalizate) in lift.
Au fost discutii si se stie treaba asta cu fumatul pe scara blocului. Unii oameni sunt foarte rai si razbunatori. Considera asta un atac. Nu realizeaza ca alt om nu are ceva cu el. In fine..
Stiu ca e interzis.. Unii oameni cand ii rogi isi cer scuze si te respecta, altii cred ca ai auzit si tu, iti dau in cap.
:(


Ti-as povesti de exemplu cum a venit de doua ori (o data faceam sarmale ca venea Craciunul, alta data era in ajun de Paste) ca ii inundam noi pe unii (da de unde ca si noi eram inundati si nu s-au lasat pana nu a spart tata peretele - nu, nu siau cerut scuze, nu au dat bani pentru reparatii nimic), alta data ca vine de la noi apa calda pe teava de rece. In conditiile in care noi avem teava separata de apa rece... si centrala .. si nu era de la noi nici in cazul asta. Ba au venit si cand am varuit (sa vezi tupeu) ca haraia peretii.. Dar ei au spar cu picamerul, au aruncat apa pe pereti de ne curgea in casa si cate si mai cate.

Si dupa ce ca platesc cel mai mult la curatenie, mai imi spala si cu chestii de nu pot iesi din casa :)))).

Si eu sper sa fie bine. Si frumos. Nu stiu de ce oamenii s-au facut asa. Nu stiu :(.

Pupici!!

Stef Rof spunea... [Raspunde]

Hei Salutare !!!!

Nu puteam să nu mă alătur acestei inițiative, dacă eram din București participam la cules de chiștoace, dar asta nu mă împiedică să adun și de la mine din zonă, deșii chiar ieri am stat in câteva stații de autobuz și m-am îngrozit cât de multe mucuri am putut vedea aruncate pe jos, oribil, de-a dreptul oribil și înfricoșător, pe unele zone inverzite am văzut strat gros cu chistoace care îți da dureri de cap..
La mine la servici fumează Damele, deșii coșul metalic pus special pentru fumatori este la doi metri de ele, dar nu, nu, este mai simplu și comod să o arunce printre gratarele canalizarii, cât despre Men-uri, ei au arta de a proiecta mucul cu degetul mare și cu cel din mijloc, zis și degetul lu Stalin, torpiland astfel cele 400 de grade te miri pe unde..:((

Felicitări pentru acest articol !!
Chir nu stiam de atâtea rele care le poate face aceste nenorociri de chistoace, nu știam că pot fi chiar atât de toxice..

M-am alăturat grupului și incerc sa fac și un articol, eventual și filmare pentru canalul de yt + like-urile de rigoare și tot ce se poate ca așa îi vom convinge pe domniile lor că așa ca și Diana pot fi și ei civilizați, nu ??

Mule Salutări Tuturor și o Săptămână Frumoasă !!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Stef Rof da!! :)
Ma bucur ca te-ai alaturat!
Nu e nimic agresiv si nimic de care sa se planga fumatorii care nu au realizat ca printr-un simplu gest de a nu mai arunca pe unde le vine chistocul pot schimba viata atat de mult in bine. Si mie mia placut ideea Dianei de a avea cutiuta la ea - cand eram mica, am realizat acum, chestia asta nu era ceva nemaipomenit si chiar aveau oamenii cu ei tabacherem scrumiere mici, sau cutiute in care puneau resturile. De aia era atat de curat :O. Cum de uitasem?

Multumesc mult! Si tie la fel:)!!

Trimiteți un comentariu