joi, 22 octombrie 2020

Secretul unui magazin inteligent - SmartCash RMS.

 Jurnalul Familiei Sâbî

Joi, 22 octombrie 2020

Dana


Bine v-am regăsit!
Tocmai m-am reîntors dintr-o deplasare în interes de viitor serviciu. Hehe! Sunt entuziasmată de absolut tot ce am aflat și abia aștept să le povestesc și celorlalți membri ai familie! Se pare că am găsit soluția perfectă, pentru a pune pe picioare un proiect ambițios: primul cash & carry regional cu produse sută la sută românești! 
Ei bine... cel puțin primul din zona în care locuim - ca să fiu sinceră, nu m-am interesat încă, dacă a mai făcut cineva așa ceva. 

Dar să revin la ce voiam să vă povestesc! Mai întâi câteva vorbe despre proiect, ca să știți și voi despre ce este vorba. Anul acesta, odată ce am renovat casa în care locuim, am reușit să o transformăm și pe cea a străbunicilor - o căsuță foarte veche și frumoasă - în muzeu. Am creat chiar și un mic spațiu destinat suvenirurilor - probabil va putea fi vizitată începând de anul viitor. Sperăm. 
 
Pentru că în localitatea noastră și în cele din apropiere oamenii sunt harnici, mari iubitori de tradiții, meșteșuguri și prețuiesc pâmântul și roadele lui, ne-am gândit ca, pe lângă muzeu, să mai punem bazele unui proiect - cel despre care am tot pomenit mai devreme: un depozit în care să se găsească tot felul de produse românești. Și aici intră:
  • de la fructe și legume, până la preparatele rezultate din acestea - conserve, gemuri și dulcețuri, fructe uscate etc.;
  • de la materie primă: lână, lemn etc. până la obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii, mobilă, obiecte decorative și așa mai departe;
  • nu vor lipsi nici produsele de origine animală, de brutărie, ori patiserie.

Și lista continuă. Pentru a realiza fizic spațiile destinate depozitării aceste produse, s-au transformat fostele clădiri din cadrul CAP-urilor de pe vremuri - un corp urmând să fie folosit pentru pregătirea de diverse preparate alimentare. 

Da știu, este un proiect curajos și ne dorim foarte mult să reușească - și noi, cei implicați direct (ca organizatori și/sau producători) și cele câteva minimarketuri, care deja și-au exprimat dorința, de a se aproviziona cu produsele pe care le vom pune la dispoziție.

Și așa, după un scurt rezumat despre ce ne-am propus noi să facem, mă îndrept cu „pași repezi” spre .... soluție. După cum spuneam, tocmai am revenit dintr-o scurtă călătorie - am fost în orășelul meu natal ca să mă întâlnesc cu Miruna. Imediat vă explic de ce:

Tatăl colegei mele, Miruna, tocmai deschisese un magazin de cartier, în perioada când noi ne mutam „la țară”. Ea m-a ținut la curent cu mersul afacerilor, mai ales că, la început, au trecut prin momente mai grele. Au fost la un pas de a renunța - nu puteau ține piept concurenței, care era mereu, cu un pas... înainte. Salvarea lor a venit de la un fost coleg de liceu al tatălui Mirunei. Acesta era pasionat de domeniul informatic și tocmai își reînnoise licența de tehnician, specializat în acordarea asistenței clienților care foloseau programul SmartCash RMS

Ghiciți ce îi lipsea magazinului respectiv - un sistem de operare inteligent! Da, în epoca vitezei, Tatăl Mirunei încercase să se descurce cu o casă de marcat simplă, un facturier și parcă avea și câteva registre. Nu era un lucru rău, dar nici nu e de mirare că a fost depășit de situație.

Odată „racordat” la singura platformă software românească potrivită pentru managementul oricărui format comercial (având rolul pe care bagheta magică îl îndeplinea în poveștile cu zâne), magazinul-dovleac s-a transformat într-un minimarket de succes, cu posibilități reale de a deschide în viitor și alte puncte comerciale în oraș.

Este greu să cuprind, pe scurt, atât de multe informații - dar acum sper că aveți o privire de ansamblu generoasă și, în sfârșit, pot să vă povestesc despre cum se percepe solutia informatica inteligentă, atât din perspectiva clientului, cât și descoperind cum stau lucrurile, în spatele casei de marcat. Pentru că... de aceea am fost plecată - ca să testez și să mă conving singură de eficacitatea aplicației, nu?

Ca și client, am fost uimită să constat transformările: spațiul era cu totul regândit - spațios, luminos chiar; produsele erau prezentate într-un mod ordonat și logic, accesul către ele fiind astfel rapid și facil. Cel mai mult mi-a plăcut posibilitatea de a cântări singură fructele și legumele - pentru care primeam bonul pe loc. Miruna mi-a explicat că este vorba despre terminale SmartCash POS configurate în regim self buy, sau cumpără singur, pe românește. Găsesc această alternativă foarte atractivă. Nu doar că scurtează mult timpul de așteptare, dar îți dă și acel sentiment de implicare, de parcă ai face și tu parte din marea familie găzduită de acel magazin.
La casă nici nu m-am dezmeticit bine și produsele erau deja scanate - desigur, probabil ceva obișnuit la un magazin pentru noi toți, dar nu și pentru cum fusese cazul acestuia la început.

Totul părea și se desfășura extrem de firesc, simplu și rapid. Dar oare cum se întâmplau lucrurile de partea cealaltă a „tejghelei”?

 

Ei bine, nu vă așteptați la detalii foarte tehnice - nu am avut cum să mă „specializez” într-un timp atât de scurt în operarea unui program complex, ca acesta. Dar am aflat destul de multe lucruri interesante și utile, care mi-au confirmat faptul că și noi avem nevoie de un software cash &carry pentru a putea asigura reușita proiectului nostru, reușită de care depinde realizarea atâtor visuri. Nici nu s-ar putea întâmpla altfel, platforma fiind de la bun început gândită pentru a oferi ajutor imediat atât utilizatorului, cât și consumatorului. Și nu numai lor! Programul oferă o imagine clară asupra evoluției magazinului în timp real, îi ia pulsul non-stop - astfel cei care se ocupă de aprovizionare, pot avea o idee clară despre ce stocuri trebuie reînnoite, ca să vă dau un exemplu concret.

Ce am înțeles eu de pe urma acestei experiențe este că avem de-a face cu o platformă foarte... vie. Care crește non-stop, adaptându-se la schimbările care au loc tot timpul în lumea aceasta vibrantă, a comerțului. Cu ocazia aceasta, am mai aflat și că produsele oferite spre vânzare într-un magazin, intră sub diferite coduri și chiar legi, iar progamul este gândit în așa fel încât te ajută să jonglezi rapid cu toate acestea, fără să simți cum te ia amețeala de la atâta informație.
Am apreciat foarte mult și implicarea activă a creatorilor acestei platforme și faptul că oferă mai nou și un spațiu virtual creat special pentru clienții lor, unde aceștia pot beneficia de ultimele noutăți aduse serviciilor oferite. Miruna mi-a arătat și un pic din acest loc, pe fugă ce este drept, înainte să ne despărțim.

Și așa am ajuns și la final! 

Conluzie: Un program românesc, disponibil și în zona noastră mai retrasă, pentru un sistem cash & carry cu produse autohotone! Dacă am sta undeva într-un loc cu deschidere la mare, am putea spune: cu toate pânzele sus, înainte! Hehe! Oare ce s-ar potrivi în zona noastră de deal?

Acum, dacă vă doriți să deschideți un magazin, sau pur și simplu erați curioși să aflați informații despre subiect, aveți un punct de pornire. Iar eu mă grăbesc la reuniunea de familie, să le prezint și lor notițele și soluțiile găsite. 

Pe curând!



 
 

6 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

Curiozitatea aveam, interes pentru magazin nu, dar imi place ideea unui magazin cu produse "curat/e" romanesti.

Toate panzele jos! in cazul dat. Daca e sa-l cred pe S. Zweig (de ce nu l-as crede?) 😊 la cucerirea Constantinopolului Mahomed II a trecut flota peste o colina muntoasa. 😊 Daca flota a trecut muntele, afacerea in discutie reuseste!

Weekend usor iti doresc, draga Rux! Pupici! ❤️

Ciprian Enciu spunea... [Raspunde]

Salutare, spor sa ai in tot ce faci !! O seara faina.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana si mie imi place enorm. Sper sa prinda radacini ideea, sa incolteasca samanta si sa ne creasca si noua inima de bucurie in piept si nivelul de sanatate... :))

Atunci cu toate panzele jos inainte!! :D
pup cu drag!!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ciprian Enciu Multumesc frumos! Asemenea :)!

Stef Rof spunea... [Raspunde]

Mi se pare o idee foarte bună, având în vedere și pandemia..nu se mai pierde vremea cu statul pe la cozi și înghesuială, cred..
Seară frumoasă îți doresc !

copilarim spunea... [Raspunde]

@Stef Rof printre altele da! :D

Trimiteți un comentariu