miercuri, 28 octombrie 2020

Un Elefant, nu se legăna! Pentru copii, el povești scria!

  Jurnalul Familiei Sâbî

Luni, 26 octombrie 2020

Maria

Bună!

Astăzi vreau să vă scriu câte ceva, despre cele mai bune prietene ale mele: cărțile. Nu întâmplător am ales acest subiect! Pe când căutam o carte potrivită pentru cadoul de ziua Danei, sora mea mai mare, am făcut o descoperire foarte interesantă! Probabil cel puțin la fel de interesantă ca și următorul citat:

Sunt o parte din tot ceea ce am citit.
                                 Theodore Roosevelt

Citatul, l-am găsit în culegerea „repertoar” a bunicului și mi-a plăcut foarte mult. Îi spun culegere, pentru că este foarte mare - bunicul meu a lipit la un loc mai multe caiete tip, prinse între coperte groase, decorate de el. A completat-o de-a lungul timpului cu diferite citate culese din cărțile pe care le-a citit și nu numai. Cel mai vechi citat din culegerea bunicului trădează scrisul unui copil abia intrat pe băncile școlii, iar cel mai nou este de ieri. Pentru mine, este o comoară și sunt foarte recunoscătoare că Bunu o împarte cu noi, ceilalți membrii ai familiei. De fapt, cred că este oarecum și firesc, pentru că toți, cu mic cu mare, suntem pasionați de citit! Avem chiar o cameră special amenajată pentru cărți, pe ușa căreia ar putea să scrie foarte bine Bibliotecă.

Și căutam, după cum spuneam mai sus, o carte cadou pentru ziua Danei. Din partea mea. În fiecare an, de zilele noastre de naștere, primim (cel puțin) câte o carte și le-am păstrat pe toate! Este o bucurie să ne uităm, din când în când, mai ales pe cărțile pentru copii. De fapt, chiar peste o astfel de carte am dat, din întâmplare, în căutările mele:


„Dana și pisicile se numește? m-am întrebat în timp ce accesam curioasă site-ul  editurii Elefantul Meu. Părea un cadou foarte nimerit! Vedeți voi, încă de mici ne plăcea să ne imaginăm în rolul diferitelor personaje din cărți! Să ai o carte în care pe personajul principal îl cheamă ca pe tine este chiar și mai interesant. Poveștile pentru copii  au ceva magic în ele și, între noi fie vorba, nu sunt doar pentru copii - eu nu mai sunt chiar atât de mică și, dacă recitesc poveștile, găsesc de fiecare dată câte ceva nou - vouă nu vi se întâmplă la fel? Poate și pentru că, cel puțin pentru mine și Dana, cărțile au reprezentat mereu o poartă magică spre tărâmul nesfârșit al imaginației și cunoașterii.

Pe când căutam informații despre cartea cu pricina, am descoperit acest filmuleț, pe care vă invit să îl vedeți și voi! Din el veți afla mai multe amănunte, despre ceea ce am denumit eu, mai sus, descoperire interesantă:


Cred că aș putea folosi mai degrabă cuvântul fantastic. Mi se pare potrivit în context - doar vorbim despre cărți personalizate. Mie, mi se pare o idee genială. Dacă părinții ar fi aflat despre acest lucru atunci când sora mea s-a născut, peste 5 ani, Dana ar fi avut o bibliotecă formată din 23 de cărți în care personajul principal ar fi fost ea. WoW! Bine, mie mi se pare wow - nu știu vouă. Chiar, v-ar plăcea să aveți în bibliotecă o carte în care voi să fiți personajul principal? Dar să dăruiți astfel de cadouri pentru copii?

Dacă mă întrebați pe mine, în cazul în care nu este evident din ce am scris până acum, aș fi mai mult decât încântată. Cred ca este o idee foarte bună! Nu mai ești tu, ca cititor, doar un simplu spectator și nici nu mai trebuie să te strecori în poveste și să te ascunzi prin decor. Cel puțin pe mine (și, deși am împlinit de curând 12 ani, cred că pot să mă mai consider copil, cel puțin o vreme, nu?) mă încântă ideea unei cărți care, prin cuvinte și ilustrații, clădește povestea în jurul meu. 

 

Trebuie să recunosc, am o imaginație bogată și, de fiecare dată când citesc câte ceva, mă transform în regizor, ecranizând propria versiune a filmului cărții respective. Deobicei mă strecor, după cum spuneam, în decor, așa, ca figurant. Este foarte interesant și plăcut acest joc - și faptul că am fost înconjurate de mici de cărți și încurajate să citim, a contribuit foarte mult la creșterea și dezvoltarea noastră, cultivându-ne imaginația, educându-ne și îmbogățindu-ne cunoștinețele, dar și sufletește. Probabil de aceea ne place să și scriem și am ales să contribuim la acest jurnal online de familie.

Dar, când vine vorba despre o carte personalizată, stă un pic altfel problema. Ești practic parte din poveste - personaj cu normă întreagă. Rectific, chiar personajul principal. Este ca și cum un portal către o lume paralelă se deschide și tu te transformi în prințesă, aventurier, călător prin timp, ca să enumăr doar trei posibilități.

Mă gândesc că, acest lucru, i-ar motiva până și pe acei copii care nu au o imaginație atât de bogată ca mine, să dorească să citească - măcar pentru a afla prin ce aventuri trece personajul lor, ce intrigă se țese și care este deznodământul. Cred ca o astfel de carte le-ar trezi interesul și că ar putea constitui începutul unei frumoase prietenii între ei și cărți. Ar putea fi chiar primul pas spre începutul unei mici biblioteci  și, cred că nu greșesc dacă afirm faptul că, o colecție de cărți este o adevărată comoară!

Mi-ar plăcea mult ca, atunci când voi crește mare, să pot să scriu și eu (cel puțin) o poveste care să poată fi apoi personalizată! O poveste de care să se bucure alți copii, părinți și bunici; care să îi inspire și să le insufle dragostea pentru lectură. Desigur este doar un vis - inspirat tocmai de această descoperire. Dar cine știe, poate că drumurile noastre (al meu și al Elefantului creativ) chiar se vor întâlni cândva. 

Oricum, cert este că voi încerca să adaug în minibiblioteca mea cel puțin două dintre poveștile descoperite recent: cea cu Zâna Violeta - călătoare în regatul celor patru anotimpuri și Comoara. Ah da... și o alegere supriză pentru Dana, doar nu credeați că am uitat! Știu cu siguranță, că se va bucura!



 

 

PS:
Probabil că vă întrebați de ce am ales, totuși, acest titlu pentru fila mea de jurnal de cititor entuziast. Ei bine.... Fiind vorba despre povești, despre copilărie și mai ales văzând mascota acestui proiect inedit (sper să nu greșesc numindu-l mascotă), mi-am reamintit de cântecelul acela cu elefanții care se legănau. Și în timp ce fredonam melodia, au apărut două versuri, ri(t)mate:

Un Elefant, nu se legăna!
Pentru copii, el povești scria!

Mi s-au părut atât de drăguțe, încât am simțit nevoia să vi le fac și vouă cunoscute! (Cine știe poate le citește și el și se bucură - în lumea imaginației și a poveștilor, totul este posibil!) 



11 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

Imi place titlul pe care l-ai ales! Si-mi place si elefantelul albastru.
E o idee "povestea personalizata". In ceea ce ma priveste... in toate cartile citite in copilarie si adolescenta am fost unul dintre personaje. 😊

Spor in toate ce le ai de facut, Rux! Pupici! ❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana Ma bucur mult! :D

Si eu la fel - preferata mea era Fata de fum. Culmea e ca de fata am aflat tarziu cand eram deja la scoala. Toata copilaria am crezut ca povestea poarta numele eroului principal - un pescar foarte frumos. :))

Ma tenteaza povestea cu dinozauri pentru micul N. Este pasionat de ei.. :D Hihi.

Pupici cu drag si MULTUMESC !!
:*

ina02s spunea... [Raspunde]

Buna Ruxandra! Mi-au facut cu ochiul si mie elefantelul, dar cartea personalizata mai ales. Sa fii personaj dupa ce am trait substituindu-ma personajelor toate aventurile, povestile de dragoste, dramele, etc din cartile citite, pare un vis. Desi nu-mi place chiar mult sa fiu in centrul atentiei.
Bafta! Iti tin pumnii! Pupicii

copilarim spunea... [Raspunde]

@ina02s Multumesc mult! :)
Da cred ca este ceva inedit. Uite ca la partea cu centrul atentiei nu m-am gandit :))). ooops. Cred ca va fi un pic coplesitor. Dar practic este ca un film in care in sfarsit ai rolul principal, nu e ca si cand ai fi doar rezerva :).
Pupici cu drag!!

Stef Rof spunea... [Raspunde]

O idee grozavă cu cartea personalizată ! Deși lucrez în domeni, dar nu am auzit despre așa ceva..ce amintire mai plăcută poate fi, decât să ai o astfel că carticică cu autorul copilului tău..
Mi-a plăcut mult și "mascota".🤗

Duminică plăcută îți doresc !

copilarim spunea... [Raspunde]

@Stef Rof multumesc mult! Nu e prea tarziu sa iti faci un astfel de cadou.. :D! Chiar sunt curioasa tu ce ai alege.

Stef Rof spunea... [Raspunde]

Da, păi cu siguranță ar fi și vecinul și bprietenul meu Seby care am fost cei mai cuminți dintre toți ceilalți.. Nu aș bputea să nu amintesc o întâmplare, și chiar să fie și ilustrații, de când eram noi adolescenți și ne-am îmbrăcat în Moș Crăciun să dăm copilașilor bomboane și mărunțiș, numai că după ce am plecat la drum, eu deșteptu pământului, iam zis să nu trecem peste pod, să traversăm râul peste gheața, numai că nu a fost prea tare și sa crăpat cu noi și astfel moșii crăciuni au intrat la apă 🤣🤣🤣
Mereu râdem de ne prăpădim când ne amintim de această întâmplare, darămite să fie pusă într-o carte și nartă corespunzător.. 😇🤗

copilarim spunea... [Raspunde]

@Stef Rof ;))))
Foarte tare!!! Dar din cele propuse de Elefant, care ti se pare cea mai faina? :D

Stef Rof spunea... [Raspunde]

Alex și prietenii canini, Ionel și livada, Irina și cele patru anotimpuri și Melissa..
Toate sunt superbe, dar cel mai important este că se pot realiza astfel de cărți cu povești reale, de mare bucurie sentimentală.. 😇

copilarim spunea... [Raspunde]

@Stef Rof super tare! Asa e ;).

Stef Rof spunea... [Raspunde]

Mulțumesc mult ! 😇

Trimiteți un comentariu