luni, 14 decembrie 2020

Calendar Advent: Casa de Iarna - Ben Guterson (CDL#21)

 

Ei... iar face figuri. De vreo jumatate de ora incerc sa aranjez 5 poze. Ghiciti cate sunt gata de pus in articol. Ei bine, zero. Si, nu stiu altii cum sunt, dar mie imi place sa compun articolul cand am si pozele adaugate in el. (😤)

Pana una alta, este luni. M-am gandit sa pregatesc un articol pentru Coltul de lectura, ca nu am mai scris de mult. In plus, asa cum veti vedea mai jos, ma voi alatura din nou, unei rubrici foarte dragute!

Cartea despre care va voi povesti cate ceva azi, am citit-o anul trecut, cu Buni. Si ne-a placut foarte mult. Este o combinatie de aventura, detectivi, fictiune, jocuri de cuvinte..... si este primul volum al unei trilogii: Casa de Iarna, scrisa de Ben Guterson.

Romanul este structurat in patru parti si 38 de capitole. Copertele sunt desenate (si colorate), iar ilustratiile prezente in carte sunt alb negru. Autoarea lor se numeste Chloe Bristol si a sporit, prin desenele sale, farmecul cartii. Iata un exemplu, in ton cu sarbatorile de iarna:

Autorul a ales un mijloc inedit de a denumi capitolele, folosindu-se de metagrame. Dar, ce este o metagrama? Ei bine... se porneste de la un cuvant dat, de exemplu RABDARE (multumesc pentru inspiratie laptopului si programului care refuza sa coopereze) si se ajunge la alt cuvant format din acelasi numar de litere REUSITA - sa zicem (si speram). Cum? Prin pasi simpli, schimband de fiecare data cate o litera si creand cuvinte noi, pana ajungem la ce ne dorim sa obtinem. Iata insa un exemplu concret, din carte:

In acest caz, este vorba, asa cum se poate si observa, despre titlul  celei de-a doua parti a cartii. Metagrama este: VESTI-CARTE. La fel ca in cazul tuturor titlurilor, acestea sunt indicii despre ce va urma sa se intample in respectiva parte/ respectivul articol. Mi-a placut ideea aceasta jucausa si, chiar ma intreb cat de mult le-a dat de furca traducatorilor. Ma tenteaza sa imi iau si cartea in engleza. 😅

Nu intentionez sa va dau prea multe amanunte (nu ca as fi uitat - imi amintesc inca foarte bine firul actiunii si, oricum, am cartea langa mine, pentru ca exact ieri am inceput sa citim volumul al doilea al trilogiei, despre care sper sa va pot povesti lunea viitoare). Mi-as dori sa va bucurati de poveste descoperind-o singuri.

Povestea are un farmec al ei. La fel ca si personajul principal: Elizabeth Olivia Estival (o puteti vedea desenata pe coperta). La Casa de Iarna (un fel de hotel din care nu iti mai vine sa pleci) ii intalneste pe:

  • Freddy (in dreapta jos), care o va insoti pe parcursul aventurilor, 
  • Leona - bibliotecara (apropo, eu am invatat ca se spune negresa, mai e valabil, sau ipocrizia aia de corectitudine politica ne cenzureaza de tot 😅 ) - stanga jos,
  • sotii Marcus si Selena Hiems (la etaj)
  • Norbridge Autumnal (la fereastra de sus, sub..... fereastra cu cioara)

Evident, mai sunt personaje (multe chiar), dar am zis sa vi le prezinte pe cele de pe coperta. Mai jos, inca o ilustratie din carte, in care apare Elizabeth, alaturi de un tablou. In tablou se afla Norbridge, proprietarul hotelului, alaturi de sotia sa Maria si fiica lor Winifred.

Pentru ca am tot pomenit despre coperta, este mentionata pe ea varsta de la care este recomandata sa fie citita cartea: 9+. Chiar si asa, cred ca este bine sa fie citita intai de un parinte - doar acestia ar trebui sa stie cel mai bine ce i se potriveste copiilor lor.
(Si acesta este unul dintre motivele pentru care a trebuit sa renunt o perioada sa mai fac filmulete, dar va fi subiectul unui alt articol..)

Pe langa metagrame si anagrame, in carte se gasesc si tot felul de indicii, de jocuri de cuvinte si chiar .. coduri! Mesajele codificare fiind la ordinea zilei. De fapt, pornind de la un astfel de mesaj, pe care il veti putea citi in fotografia de mai jos, am ajuns la citatul de azi.


Ei bine, asa scrie si in carte, increderea este cea care face posibil miracolul si salveaza Casa de Iarna si pe toti locuitorii ei de la ... Dar asta veti afla citind cartea, nu? Daca sunteti curiosi :D.


Iata si citatatul ales de mine pentru azi:



 
📚 
Cartea a aparut la editura Humanitas (Junior) si eu am cumparat-o de aici (atentie, link-ul este catre versiunea ebook, pentru ca cealalta nu este momentan disponibila).
Pe pagina Repertoar puteti gasi cele mai recente (din decursul ultimiilor 5 ani) lecturi ale mele [ despre cateva am scris deja ]. Daca v-ati dori sa povestesc despre ceva anume din acea lista, dati-mi de stire si ii voi acorda prioritate ✅.
Pana la urmatoarea  noastra intalnire de la acesta rubrica  va doresc lectura plactura. Daca veti scrie si voi despre carticica voi crea cu drag si un tabel pentru a reuni impresii pe marginea ei.

📚📚
Acest articol este inscris in tabelul gazduit de Suzana la rubrica Jocul de luni, facand parte din Serialul ”Citate favorite”. 😊
 
Pe maine!
PS: am reusit sa public si pagina de calendar de anul trecut: O bascuta colorata.

🌲
 
Ziua 14 in Calendarele Advent 2010-2020 💗:



🎄🎄
 
Pe pagina Sarbatoarea Craciunului puteti gasi si alte articole in tema sarbatorilor de iarna. Iata doar doua exemple:
- Colectia de Colinde pe Copilarim
- Decoratiuni pentru sarbatorile de iarna
🎄🎄🎄

03 - 23 decembrie (20:10 a.m.)

🎄🎄🎄🎄
 
Actualizare 💗 - lista linkurilor din colectia Inlinkz se va actualiza in fiecare an, adaugand articolele publicate ulterior.
 

8 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

Sunt faine citatele pe care le-ai scris/fotografiat 😊 aici.

Cartea pare a fi faina - inclusiv in sensul de interesanta.
Multumesc pentru recomandare.
Saptamana minunata iti doresc! Pupici! ❤️

ina02s spunea... [Raspunde]

Mi-a plăcut mult prezentarea cărții. Îmi place titlul, imi plac desenele ilustrate și faptul că e stimulanta. "Pe langa metagrame si anagrame, in carte se gasesc si tot felul de indicii, de jocuri de cuvinte si chiar .. coduri! ". Și povestea se anunță antrenanta.
Citatul lui Goethe frumos, potrivit și cu anotimpul. Mulțumesc! 😘❤️

Suzana spunea... [Raspunde]

Ce simpatice aceste carti. Mi-ar placea sa am o idee despre un astfel de subiect.
Multumesc pentru inscriere, draga Rux si pentru subiectul deosebit!
Pupici! <3

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana sa stii ca este o carte usor de citit si simpatica. In plus, desi poti sa banuiesti cam ce se va intampla (sau nu.. depinde), are o gramada de chestii interesante (de pilda metagramele) si nu te plictisesti.
E haioasa si din punct de vedere al numelor personajelor. :)

Noi am inceput volumul doi duminica seara si deja azi (luni) am ajuns la partea a doua. :D
Cartea are 4 parti ca si aceasta.

Acum astept sa apara volumul 3

Pupici cu drag !!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@ina02s ce ma bucur :D!!!
Chiar este stimulanta! Si desi este voluminoasa, se citeste repede.

Mi-a placut citatul lui Goethe pentru ca se leaga de ce se spune si in carte, in legatura cu miracolele si increderea ;)).

Pupici cu drag <3

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana este o carte din care avem si de invatat multe. De exempu cum mintea ne poate juca feste, cum trebuie sa rezistam tentatiilor... de a face lucruri nepotrivite.
Este chiar reusita si usor de citit. Ceva asa, care sa fie alaturi de tine de sarbatori, de un ceai cald (chiar sa merg sa imi fac si eu unul) o paturica (eu il am pe Kouki lipit de mine, deci nu am nevoie de paturica... ) si un colind.
:)

Pupici cu drag :D!!

Stef Rof spunea... [Raspunde]

Suuuper citatul.! 😇
Eu pozele le pun după terminarea textului. Uneori pierd mai mult timp căutând o fotografie, decât tot articolul în sine.. 🙈

copilarim spunea... [Raspunde]

@Stef Rof Pe mine ma inspira si ghideaza fotografiile, video-urile si prefer sa le am de la bun inceput.
Oh, da ... cand scriam pt sb am pierdut f mult timp din cauza pozelor pe care nu le puteam descarca si aranja. :-s

Trimiteți un comentariu