joi, 17 decembrie 2020

Calendar Advent: Un Kurtos la Tava va rog!

 

Buna!

In primul rand, sa nu uit, am publicat pagina de calendar de anul trecut. Va rog sa intrati pe ea, pentru ca veti un colind absolut simpatic cu un clip minunat (care, ca sa vezi, este in ton cu subiectul de astazi si cu desenul colorat de mai sus): Sia - Santa's Coming For Us.

Asa, acum sa trecem la ale noastre. Marti seara a trebuit sa fac ceva bun si satios pentru ca sa nu ne gaseasca miercuri fara nimic pe masa. Problema e ca nu prea mai aveam faina (doar ceva pe fundul sacului) si  am renuntat sa fac paine (pentru ca nu mai aveam nici oua.. hahaha). Si, atunci, am apelat la unul dintre cei doi asi din maneca: kurtos la tava. (celalalt fiind pizza)

Bun... Am descoperit reteta aceasta de kurtos la tava pe site-ul Savori Urbane. De cateva ori am repetat retata cu "sfintenie" (vai ... stati ca tocmai mi-am amintit cat de grasut a iesit cand l-am pus in tava cu pereti inalti, lol) si puteti sa consultati reteta de la care am plecat, aici. Dar, cum am prins si eu putin curaj (sau, cum am ramas eu in pana de anumite ingrediente, hahaha) m-am pus a o modifica putin si am ajuns la ce va voi povesti in cele ce urmeaza.

Eram sigura ca am facut poze si atunci cand am ornat kurtos-ul cu nuca data pe razatoare (mi-a ruginit masina.. chiar, idei sa o "repar"? - vazusem ca ar merge cu cola..). Nu le-am gasit, asa ca, mai sus. o poza cu miere.

Ok, sa va povestesc mai bine despre ce ingrediente folosesc si cum procedez. In mare, structura se bazeaza pe reteta originala, dar am renuntat la o parte din ingrediente, sau pasi si am obtinut "un produs" care poate fi mancat ca atare, cu ceva dulce/cu mancare, dupa preferinte.

🍴 Ingrediente:

  • 400 grame faina (eu folosesc alba, de la moara)
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 ou (de preferinte de la tara)
  • 1 praf de sare (de himalaya, sau neiodata)
  • pentru maia:
    • 250 ml lapte (cel de la tara, eventual si putin caimac de pe el, face minuni)
    • 20 grame drojdie proaspata


🍴 Pregatire:

Pasii acestia i-am pastrat si ii urmez ca atare, pentru ca mi se pare ca i se potrivesc foarte bine preparatului:

  1. Pregatire maia: se incalzeste laptele si se toarna peste drojdie intr-un bol. Se dizolva drojdia si se lasa in loc caldut pentru 10 minute.
  2. Pregatire aluat: se pun intr-un bol celelalte ingrediente: faina cernuta, oul, un praf de sare si doua linguri de ulei. Se amesteca usor. Se adauga maiaua (evident dupa ce a stat 10 minute) si se omogenizeaza. Se formeaza aluatul care se framanta putin, cat sa se incorporeze toate ingredientele bine.
    Nota: la acest pas, imi las vreo trei lingurite de faina pe masa, pe care le adaug in timp ce fac aluat intai in bol, cu ajutorul unei linguri de lemn, apoi finalizez pe masa, unde daca mai este nevoie (uneori mai este) mai pun in medie un pumn de faina (eu am mana mica, sa zicem cam... o lingura). 
  3. Se presara putina faina in bol si se pune aluatul framantat. Se acopera cu ceva ( eu pun hartia de copt, ca oricum am nevoie de ea pentru tava) si se lasa la crescut circa 40 de minute (dar am lasat si mai mult de cateva ori).
  4. Dupa ce creste, scoatem aluatul si il intindem pe masa de lucru, cu vergeaua (eu cu asta il intind, dar merge si cu facaletul, cred :D). Eu il intind dub forma de dreptunghi si sa aiba intre 50mm si 1cm grosime. Daca nu este chiar uniform, nu este grav pentru ca urmatorii pasi ne ajuta in acest sens.


  5. Si aici am poze!! :))). Dupa ce am intins, tai fasiute dupa cum se poate observa. Latimea uneia are cam 1-2cm (variaza in zona aceasta). Dupa ce le tai, incep sa le montez in pe foaia de copt. Iau o fasie, o .. "rasucesc" pe masa, ca sa capete forma cilindrica si incep sa o asez cum se poate vedea in imaginea de mai jos, formand ca un sir continui de serpisori :D.


  6. Si fac treaba aceasta pana termin toate fasiile si le aranjez pe hartia de copt. Dupa care.... iau sucitorul si 'latesc' formatiunea obtinuta. Adica intind un pic pe latime (nu lungime, ca aceea e suficienta - e pe dimensiunea tavii).
    Pasii acestia doi ii urmez conform instructiunilor din reteta originala, asa ca nu ezitati sa va uitati ca este explicat probabil mult mai clar decat am facut-o eu (recunosc ca este cam tarziu si ca Mos Ene ma tot imbie cu niste vise de ... abia ma pot concentra, haha)


  7. Acum transfer de pe masa pe tava aluatul asezat pe hartie si bag la cuptor (preincalzit la foc mediu - treapta 4 la mine, probabil undeva cam la 150-170 de grade, pentru ca nu stiu exact 😅). Eu il las 30 de minute (daca focul face figuri in ziua respectiva il las si 35, dar la 30 controlez, pentru ca, daca merge cum trebuie, risc la 35 sa fie cam prea "rumenit"). Apoi il scot si il rezem de gura unei oale (lol), dupa ce scot hartia de sub el.



Si, in principiu, asta a fost tot. Pentru ca eu asa il consum. Am mai pus si miere (prima data cand am facut reteta fara zahar, am pus miere pe el si a doua zi de dimineata era super dulce si bun). Cand este cald e foarte bun cu miere! Asa ii place lui Buni.
Parintilor le-am facut si varianta cu nuca (si lui Buni). Dar, cel putin eu, il consum simplu. Am zis la ingrediente ca prefer laptele de la tara. Desigur - conteaza foarte mult cu ce este hranita si cum este ingrijita vacuta. Dar, eu am avut noroc sa gasesc doua locuri de unde luam lapte si... ce pot sa spun, vis! Una e inspre munte, alta la ses. Nu am nevoie de zahar cand folosesc laptele acesta si faina de la moara. (cel putin la blatul de pizza unde pun jumatate faina, intermediara jumatate alba... mereu imi zice Buni ca nu am pus sare 😅😅 -- laptele e dulce, faina la fel; o dulceata naturala, placuta; pun sare, doar ca nu am mai "macinat-o" si imi mi face figuri si nu se dizolva uniform, hahaha)

Am mancat Kurtosul simplu, cu miere si ... cu mancare. Se face relativ repede, se consuma repede (fara relativ, hahaha) si este dellicios. Sper sa il incercati si voi, sa gasiti formula care vi se potriveste cel mai bine (sau formulele, de ce nu, pentru diferite ocazii) si sa va bucurati de ceva bun, facut in casa.

 Pe maine!

🎄

Ziua 17 in Calendarele Advent 2010-2020 💗:
 
 
🎄🎄
 
Pe pagina Sarbatoarea Craciunului puteti gasi si alte articole in tema sarbatorilor de iarna. Iata doar doua exemple:
- Colectia de Colinde pe Copilarim
- Decoratiuni pentru sarbatorile de iarna

🎄🎄🎄

03 - 23 decembrie (20:10 a.m.)

🎄🎄🎄🎄
 
Actualizare 💗 - lista linkurilor din colectia Inlinkz se va actualiza in fiecare an, adaugand articolele publicate ulterior.
 
 

 

6 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

As putea devora kurtos (cu miere) pana mi se face rau, si apoi as lua-o de la capat.
Prepararea pare simpla, dar stiu din experienta ca ceea ce pare simplu la bucatareala nu e intotdeauna simplu (pentru mine). 😊 Multumesc pentru reteta.

Spor la ce faci tu pe acolo! 😊 Pupici! ❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana chiar si asa... poate ca vei incerca odata si odata. :P
S-ar putea sa fie o aventura incununata cu succes :D.
Cu mult drag :*!!

Ohh... sa fie. Sa fie!!! <3
(ar fi trebuit sa dorm la ora asta, dar ma tarai pe aici sa termin pentru maine...)

ina02s spunea... [Raspunde]

Uau ce bun este, mai ales făcut de altcineva. 😋 Mie nu-mi ies deloc, dar deloc frământările. Dar tu ai descris așa fain că poate mă mai incumet odat'. Pup Ruxi 😘❤️

Stef Rof spunea... [Raspunde]

Hmmm, la așa bunătăți trebuie să-ți inviți prietenii la o degustare.. 😇
Cam multă muncă pentru debitat asemenea minunăție, dar cred că ar merita încercat - nu de făcut, de mâncat 😅
Mulțumim !

copilarim spunea... [Raspunde]

@ina02s nu l-as pune la "framatari". Eu pana si la paine nu mai framant ca pe vremuri. Am un bol de plastic de la fosrtul mixer si amestec totul in el cu lingura de lemn si cand e aproape omogenizat totul rastorn pe masa de lucru si sa zicem ca framant vreo 5 minute maxim.
Era o vreme cand framantam 30 de minute :))). Sa incerci neaparat - este chiar rezonabil (doar ca sunt timpii aceia de asteptare, in rest, curge lin, ca sa zic asa.
Pupici cu drag <3

copilarim spunea... [Raspunde]

@Stef Rof pana ajung prietenii se termina el si inca vreo doi frati de-ai lui :))))))))).
Serios ca nu e. Multa munca. E chiar rezonabil. Zic sa incerci :D
Tin pumnii!!

Trimiteți un comentariu