sâmbătă, 8 octombrie 2022

O floare speciala.


Buna!

Noi o sarbatorim de ceva timp pe Buni pe intai, pe sase si pe opt. Adica azi. Bine, o sarbatorim si pe 21 mai si ori de cate ori avem ocazia. Dar astea trei zile de octombrie sunt ca un joculet al nostru. Desi ziua oficiala este cea de 6.

Tati i-a adus lui Buni joi si o floricica. Nu a adus crizanteme ca stie ca sunt puternice si nah, nici ei nu mai stiu cum sa faca - desi eu ma inteleg relativ cu crizantemele. Chiar puneam in anii trecuti frunze la uscat sa alunge moliile (si le alungau). Totusi, cu florariile astea si magazinele care parfumeaza si trateaza florile ca sa reziste.... nu mai stii ce si cum.

Asa ca a zis sa mearga el la sigur... si i-a adus o tija de planta suculenta care face flori roz si pe care o avem noi plantata intr-un ghiveci* enorm, pe terasa de la ghena, care este fix langa geamul meu de la bucatarie  - hahahahahaha.
(*ok, e mai degraba un .. butoias.. hahah - stati sa va zic scurt povestea lui: inainte am avut un buscus.. dar i-au venit binevoitorii de hac udandu-l cu ei stiu ce, apoi am avut iedera... kaput si ea.. cel mai tare a fost cand am avut fasole cataratoare cu bob mare - stiu ca mai aveam cateva boabe puse bine, cine stie, poate ca dau rod printr-o mare minune.. o sa incerc sa vad  n-am bucurat atunci de flori rosii si albe superbe dar pastai nu am prins... iar acum avem o planta superba Mana Maicii Domnului, aceasta plantuta care pare a fi o suculenta si inca o planta cu flori albastre micute - toate imi bucura privirea, fiind puse spre geamul meu, ascund tubulatura vederii, cu exceptia iernii si... da imi dau senzatia ca am o micuta gradina la inaltime)


Stateam si ma intrebam eu de ce am exilat planta asta frumoasa acolo si nu am plantat-o in ghiveci in casa (desi intre noi fie vorba ii merge bine ca uite, a rezistat ani de zile acolo ).  Mi-am reamintit astazi, cand am luat paharelul in care e pusa ca sa fac o sesiune foto - alaturi de Rukkusu.


Ne-am dus in camera lui Buni, care e inspre strada, asa ca avem lumina pentru poze. Am pregatit decorul (asa-i ca este dragut? :D) si ideea mea era sa realizez doua poze: una in care focusul sa fie pe papusa, alta in care sa fie pe floare. Si sa fac un colaj pentru articolul de azi - cel de sus, de la inceputul articolului, desigur.


Pana la urma m-am gandit sa mai pun cateva poze - sa puteti admira floricelele si, de ce nu, si pe Rukkusu, sau decorul.

Dar sa revenim... Stateam eu pregatita sa fac poze - geamul intredeschis, afara ceva targ de toamna (probabil un fel de sarbatoarea recoltei mai comerciala...). La un moment dat simt eu ceva... un parfum. mai sa fie.. eram atenta la unghiuri una alta.. ma strafulgera un gand....Aha.. deci de-aia erai tu pe balcon :))).


Si mai ca nu imi bag nasul in flri direct - uneori uit si implicatiile avantului imprudent de a mirosi flori :)))). Ce sa-i faci...  eu am fost copilul florilor. Bine, nu mi-am bagat (din fericire) nasul in ea. Dar cam la vreo cateva minute a trebuit sa imi intregesc costumatia cu mascuta din dotare si dupa alte cateva minute (din fericire) a trecut.

M-am bucurat ca, daca tin floricica in sufragerie cu geamul inchis, se pare ca o tolerez  ok - ma uit acu la ea si ii fac cu mana, asa de la distanta. eu pe canapea, ea pe pervaz. Probabil la fel ar fi fost si cu crizantemele. Lasa ca ma ocup eu si de partea asta cu crizantemele.... si dalii... si tufanele. Ah.. ca va spuneam de florarii... In perioada 2012 -2017 i-am tot luat lui Buni ghivece cu tufanele. Pe unele le tineam in casa si la scurt timp se umpleau de paducei.. si sucombau. Asa ca apoi am pus unele in suportul2 de pe balconul despre care am mentionat mai sus - ca sunt doua suporturi, mai ca uitasem, de cand nu am mai fost acolo hahaha. Nici acolo nu au avut viata lunga. In cele din urma am dus la Dodo, la mesteceni si plantat... Si alea au au avut o soarta similara. Nu stiu ce le fac in ultima vreme plantelor - probabil ca sunt menite sa supravietuiasca putin ca sa fie ulterior cumparate altele :))).

Nu de alta, dar am o planta care cred ca face anul acesta... Oh Doamne, cat ani oare? 25 de ani ... si e bine merci. Hmmm... Dar pe vremea aia inca nu se practica nici parfumatul florilor ca ceva obisnuit.... si inca mai gaseai flori si plante netratate.


Si cam asta a fost joaca noastra de-a fotografiile de azi. Surioara mea mi-a donat un telefon nou (pentru mine e nou, ca el are o varsta, haha) pe care sa il folosesc pentru poze - celalalt dadea niste rateuri destul de uratele (nu mai focuseaza, nu ca ar fi exceat vreodata, dar totusi). Telefoanele astea smart sunt foarte dragute - dar eu nu mi-am luat niciodata unul ... probabil si pentru ca functionez pe alta frecventa si cand dau un car de bani pe un lucru ma astept sa tina.... o viata hahahahahaha, sau macar vreo 10 ani ).


Aveti idee ce plantuta o fi? Frunzele (sunt vreo doua mai mari in spatele florilor dar nu se prea vad ) sunt de tipul acela carnos, specific suculentelor. 

Pe maine! :)

6 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

Imi plac fotografiile, dar ce planta este... nu am idee.
Nici la tratarea plantelor nu ma pricep.
Cred ca ar fi plina casuta voastra de flori, daca s-ar putea. Cine stie?! Poate, intr-o zi, se va gasi un remediu si pentru astfel de "neajunsuri"...
Te imbratisez cu drag! Pupici! ❤
*
Tubul ghenei e pe fatada blocului, la voi?! Asa deduc, iar daca e asa nu ma mir ca o vrei desfiintata...

Suzana spunea... [Raspunde]

Nu am vazut suculente cu astfel de flori. Arata superb! Sa ne mai povestesti cum evolueaza. O sa mai caut, poate descopar.
Minunat au iesit pozele. Bravo, Rux!

Pupici si o duminica frumos colorata!❤️😘

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Este tare plăcut sufletește să fii sărbătorit în mai multe zile...când încă familia mea era mai mare, eram sărbătorită și eu în mai multe zile...De fapt, am 2 zile pentru data de naștere (una, cea reală, alta pentru cea e la înregistrarea oficială, mult mai târziu), plus cea a prenumelui (unii mă felicită și pe 15 august, și pe 8 septembrie...) 🙂😀🙃
Buni cred că este tare iubită de familie--incă o dată :LA MULȚI ANI CU SĂNĂTATE ❤!
Nu cunosc floarea deși am mai văzut-o...ar trebui să vii în vizită în grădina mea cu flori ce miros natural...
Mă bucur că Rukkusu este mai rezistentă cu aceste flori !!!
Îți doresc să ai mai multă liniște din partea celor din zonă!
Pupici ❤

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana sa stii ca a fost. Am avut mereu balconul ca o gradina.
Dar mai bine stai ca o sa caut cele doua articole cu poze:
gradina mea partea 1 Din tot ce vezi doar 5 au mai supravietuit.
gradina mea partea a doua si culmea e ca si de aici tot 5 (dar doar doua nu se repeta din pozele de la partea 1 -- deci cam 7 planture mai am din ce era acolo.....)

Sa fie vreme buna si cu putina sustinere (pe partea de facut mancare hahaha) reusesc eu sa scot la lumina jungla. Trebuie. Abia astept sa fac iar poze printre plantutele mele.

Plus ca am planuri mari de o mica sera in partea alor mei de balcon (la ei e mai larg si am eu un vis sa pun fasole... hahaha si rosii.. si samburi de pruni - am mancat in sfarsit anul asta prune, dupa mult timp, geniale e putin zis .. am pastrat samburi).

pupici cu draaaaag!!!

*

La fiecare etaj e o terasa dragalasa care are tubulatura intr-o parte. Tubulatura e practic pe partea cu bucataria celuilalt apartament pentru ca blocul e in L. Eu o vad, de la geam. Hahaha.Nu ar fi o problema daca s-ar aplica niste reguli elementare: sortarea gunoiului, aruncatul responsabil, neinfundarea ghenei - care se intampla deobicei fix la noi la nivel... ca sa nu mai zic cand efectiv rupsesera usita de era valea plangerii la propriu si figurat - tot ce se arunca de sus pica la noi in balconas.)
Teoretic din 2012 trebuia facut sistem decolectare selectiva (visam atunci sa se puna in holul de jos niste containere pt plastic, hartie, sticla - cu cheie pentru locatari... da-mi voie: HA HA HA). si teoretic din 2018 trebuia desfiintata ghena (s-au facut nici eu nu mai stiu cate sesizari.. si de cate ori sa semnat - eu nu mai arunc la ghena asta de ani de zile si ai mei la fel - coboara pana in spate unde sunt tomberoanele. In fine... am acordat prea mult spatiu tubulaturii. desi nu e ea problema... pana la urma. Dar poate odata asa de fun o sa pun la mfc niste poze cu revarsari :))))))).

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana asa-i? Nici eu nu imi mai amintesc exact cum de au ajuns la noi. Sigur sigur au adus ai mei tot asa si s-au prins dar le-au pus acolo pentru ca floricelele au totusi un parfum. Cand e geamul deschis, atunci se simte si mie nu imi face neaparat bine.. dar asa cand nu adie nimic dinspre ele sunt chiar ok. Am sa ma uit sa vad cand prind radacinuta (trebuie sa prinda...). Nu fac flori chiar tot anul deci cumva as putea cred sa pastrez intr-un ghiveci. Cred :D.

Iti multumesc mult si ma bucur :*!!

Am avut azi caeva momente de mare topaiala... si bucurie maxima. Am primit... CASTANEEEEEE.
oho... zici ca am facut dansul ploii (glumesc dar probabil ca la cum topaiam acolo nu eram chiar departe) de bucurie.
Pupici cu drag!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza hihi si la Buni este la fel. Tot doua, plus ziua prenumelui. A treia zi era cea in care fusese declarata la primarie si am zis ca de ce nu:))). Dar uite ca pana la urma asa sunt 4 .. si la tine ar veni deci tot 4. Ce dragut ca aveti acest joculet al zilei de nastere !!

Iti multumim mult pentru urari! Doamne Ajuta asa sa fie :). Buni e iubire. <3

Ai mai vazut-o? ce tare!! Oh... stai ca ... cred ca stiu de unde o avem. Am o vaga banuiala cel putin - cand mi-ai zis de gradina am vizualizat o alta gradina in care nu am mai fost de un car de vreme si stiu sigur caam primit de acolo un vlastar. oare asta sa fie? Ma intreb..... Hm :) Cum se deschid serarasele amintirilor, nu?

Mi-ar placea enorm sa ma plimb prin gradini reale si cine stie, candva poate voi putea face din noua asta. Sa stii ca si plantuta asta e tot cu miros natural - excluzand crinii aia albi cu care nu pot spune ca m-am inteles f bine vreodata (prea puternici), nu aveam probleme cu florile. Dar de cand cu tratamentele si nebunia parfumurilor, am avut surpriza neplacuta sa nu pot suporta unele plante care sunt ma parfumate (ca regina noptii, teiul, levantica...). Ce e si mai interesant este insa ca depinde si unde sunt plantele - de ex am stat sub un tei undeva mai departe de oras si nu am avut nimic si in oras nu puteam respira de la ei (dar aici e poluare la greu si probabil ca teii sufera - am auzit foarte multe persoane care nu le mai suportau parfumul - cineva era sa lesine pe strada. noi avem si fffffffff multi-- sunt peste tot).



Eh, domnisoara e rezistenta la orice (mai putin la chestii care pot sa ii pateze pielea ... hahaha. Iti multumesc mult - uite pana acum chiar a fost liniste - mai stii, poate in seara asta nu au program. Sper sa nu ma fi bucurat prea repede... povestim maine :))).

Pupici cu drag :*

Trimiteți un comentariu