duminică, 16 octombrie 2022

Sarbatorim ca suntem :D

 


Buna!!!

Ce bine e cand esti! Ahhhh si scriu din sufragerie, de la laptop. Inca sunt ragusita dupa experienta de ieri... Si in bucatarie, inca am avut ceva manifestari care par simpatice, in comparatie cu alte chestiuni - mai un tremur in maini, mai oboseala accentuata.. de-astea.

Azi Rukkusu a facut o poza alaturi de prietena ei Veverita, Kurhn (recunoasteti costumatia? hihi). Hainuta cu gluga de pe papusica Kurhn  (spoiler) este ceea ce se vedea acum cateva zile pe Licca (atunci cand spuneam ca i se pregateste ceva :O.). Nu se vede foarte bine - oricum despre hainuta va voi povesti intr-un articol dedicat ei. Dar asa ca idee :).

Mi-a facut Mami aseara niste "bete". Nu stiu cat se poate vedea din poza de mai jos - eu in camera aveam lumina de la becurile mele incarcate de la soare (care nu s-au incarcat ieri cine stie ce... lol). Am vrut insa sa le imortalizez pentru ca au fost foarte bune! Masa mea de ieri :D. Si ceai foarte bun.
Eu i-am scris reteta (am avut o perioada de cateva ore in care efectiv nu am putut vorbi - asa ca am sa va zic ceva: fugiti de toate produsele care promit ca parfumul va rezista mai mult, se va activa la atingere etc. - sunt efectiv otrava pentru noi, patrund in corp... in tot, trec prin pereti... rele, bad- bad. faceti-va un bine voua, celor din jur si naturii: otet din vin alb - costa in jur de 2,50, poate 5 maxim. pastreaza culoarea vie a materialului, il curata de eventualele ramasite de la detergent pe care ar trebui sa il alegeti fara parfum, daca tineti la sanatatea voastra si... are grija si de masina, asa ca nu mai trebuie produs pt calcar. nu ramane miros de otet in masina apoi - puneti daca vreti o clatire de 9 minute extra si nu se mai simte deloc. garantat - folosit de peste 10 ani cu rezultate foarte bune).


"Betele" astea eu le fac dupa cum simt - simturile ne sunt foarte bune (nu lasati de ex produsele parfumate sa va distruga simturile - pentru ca le distrug, altfel oameni care sunt imbalsamati efectiv, ar simti ca le miroase pielea a detergenti, balsam de rufe sau pufaitori). 

Folosesc cateva ingrediente: smantana (stransa de pe laptele pus la prins), drojdie de bere proaspata (nu uscata), faina alba, putina branza de vaci facuta in casa. Si sare, cand nu uit. Hahaha. 
Pun pt o tava 12,5 grame de drojdie (1/2 din pachetelul de 25g de la pakmaya), vreo 3 lingurite cu varf de smantana (sau cantitate cam de 2 degete dintr-o cana obisnuita) si o bucatica mica de branza (fac branza in casa din iaurt si zer ramase in vas dupa ce strang smantana - va pot povesti odata daca vreti sa stiti pentru ca nu e greu deloc si nu pun nimic nimic in ea si iese foarte buna). Branza cam cat doua degete - orientativ ca dupa ce le faci o data ai o idee si potrivesti cum iti place. Amestec bine tot (branzao pisez cu ligura de lemn) si adaug apoi vreo 2 linguri de faina... amestec si vad (vezi cu ochii, simti cu mana cand amesteci) daca mai trebuie. Daca e deja format un bot asa ca sa il poti scoate din bol fara sa te lipesti (lol) nu mai pun faina. Daca in schimb e ca o ... ciulama asa, mai pun faina. Reteta asta nu poate fi fixa fixa pentru ca depinde de smantana... si faina (care fiind home made nu au consistenta stas, normal nu? laptele luat de la vaca e diferit in functie de alimentatie, sau chef... haha, nu e omogenizat .. si pasteurizat si asa mai departe).

Odata ce s-a format aluatul (adica poate fi scos pe masa), punem putina faina in ploaie (eu pun cu mana) si incepem sa framantam un pic pe masa - prin asta inteleg mai degraba sa definitivam omogenizarea elementelor si dureaza foarte putin (1 minut poate, 2). Apoi iau sucitorul, pun putina faina pe masa, f putina peste aluat si intind o foaie nu foarte groasa, cam de lungimea tavii. Dupa care intind pe latime cat imi permite aluatul (uneori iese mai mult, alteori mai putin - depinde de smantana cat de densa e sau cat de apoasa...).Si tai "bete" adica fasiute. Cand nu uit pun pe mijloc sare - asta pt ca acum am sare care nu e fina, e cristale - cand am fina (si nu uit) pun cand e aluatul inca in vas, dupa ce am adaugat prima tura de faina. Pun cristalele de sare de himalaya (neiodata) pe mijloc, cate unul, sa nu exagereram  si pentru ca Kouki vrea si el sa manance, asa stiu sigur unde e sarea :D.


Am zis sa va arat si cel de-al doilea puzzle care sta (langa primul) sub masuta :)). Setul acesta de puzzle-uri de 500 de piese este superb si daca primul despre care v-am povestit aici 500 de piese de puzzle dintr-un puzzle de 365 de zile (Gorjuss meets Licca) este cu picoare in apa, marinaresc, al doilea este deeeeeelicios. O papusica pepenas. Asta a fost cadoul meu pentru mine ... pentru vara asta. :) [ adica in loc de mare si pepeni...]


Asa arata imaginea de pe cutie. Abia astept sa le pun geam si sa le am asa facute  (vreau sa imi aranjez astfel puzzle-urile si sa le pun intr-un suport si sa imi scot cate unul sa il pun undeva la vedere si sa le tot schimb si sa ma bucur de ele- tot ce mi-am luat pana acum are o semnificatie pentru mine :D ca asa sunt extrem de multe puzzle-uri absolut superbe... dar na, time, space, money... vba englezului... sau timp, spatiu. bani... ca avem si noi vorbe, sa nu le neglijez.. hehe).

Sunt asa de fericita ca sunt! Ca iata pot merge prin casa la mine.... E... cum sa zic, doar atunci cand ti se ia ceva absolut necesar si esti constrans si limitat la maxim, doar atunci ajungi sa intelegi lucrurile astea. Ceea ce nu doresc, desigur nimanui. Ar fi mai bine sa prevenim. Culmea e ca eu ieri chiar inchisesem usa, lasasem toate in ordine. Prin pereti.. da? Prin pereti. Asa ca data viitoare cand vedeti reclame cu dureaza mult mai mult, se activeaza la atingere etc... fugiti de chestiile alea cat puteti de tare si de departe. Si evitati magazinele in care se spala rafturile pentru produse alimentare cu chestii parfumate. Pentru ca, asa cum va puteti da seama deja, daca toxinele astea parfumate trec prin pereti, trec si prin ambalaj.. si trec si prin pielea voastra... si.. cred ca v-ati facut ideea. Bine, producatorii pun acolo semn ca e produs toxic, semnul de avertizare (cu capusor de mort sau ceva asemanator) - scriu ca daca apar reactii ...(dar nu trebuie sa asteptati sa apara reactie imediata, ca disfunctiile se pot produce si in timp, ca la broscuta care daca se obisnuieste treptat cu apa care se tot incalzeste nu mai poate sari din ea la punctul de fierbere pentru ca si-a pierdut energia). Am citit de curand un articol despre detergentii capsula - care se pare ca sunt printre cei mai periculosi (era un studiu referitor la popularia din Japonia, unde produsul a intrat relativ recent si a produs deja o serie de imbolnaviri cauzate de folosirea lui - daca il gasesc il adaug aici: The Sweet Danger of Scent Pollution | Nippon.com - apropo l-am recitit rapid si ghiciti cine e pe primul loc? Balsamul... sper sa pot spune sa ii fie tarana usoara. Traiasca otetul!). 

Cu speranta de bine,
pe maine!

ps: nu mai aveam de gand sa vorbesc despre subiect, pentru ca am obosit, nu vreau sa plictisesc pe nimeni (ochi dati peste cap etc), nu doresc sa imi plag de mila (si nici sa mi se planga de mila) - Mila Domnului sa fie si atat.  Dar... daca macar un om isi schimba obiceiul nociv si programul distructiv alegand un produs mai bun, mai putin otravitor ... sau poate afla care sunt cauzele pentru anumite probleme de sanatate - atunci ar fi minunat. Asa ca m-am hotarat sa vorbesc despre asta si voi incerca pentru viitor sa inserez si link-uri referitoare la el, sau sa va povestesc cum am rezolvat eu anumite situatii si ce produse bune am descoperit (a fost un parcurs foarte anevois si sunt foarte recunoascatoare pentru ca am ajuns in acest punct ). 
Si, pentru ca tot scria Diana acum cateva zile un articol extrem de fain (Kundalini: În spatele măștii. Clickbait ) - atentie, mare atentie la reclame. Sunt ele sufletul comertului, dar atenteaza la sufletul vostru. Si in cea mai mare parte sunt... foarte daunatoare sanatatii. Nu uitti sa cititi si etichetele (cu ingrediente, cu tot) si inca ceva: e se evita produsele care dau dependenta! (printre care se afla si astea parfumate.... mda)

8 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

Faza: la magazinul de la parterul blocului aveau pe rafturi, la etaj (ca-i cu etaj magazinul), produsele de curatenie, de igiena, cosmetice, creme, vopsea de par si altele asemenea. Plicurile/pungile cu mancare (si alte produse) pentru animalute erau pe raft separat, la distanta de cel putin trei metri de cutiile/pungile cu detergenti... O singura data am luat de acolo, pentru ca era duminica si magazinul de unde luam de regula era inchis... Aveau miros de detergent! M-am gandit ca numai plicurile or mirosi asa, dar cand am pus mancare ain castron... acelasi miros de detergent (plicul era in cosul de gunoi). Poate ca ramasese mirosul in nasul meu, pe maini (desi ma spalasem) :)) dar nu am vrut sa risc, asa ca am aruncat plicurile si le-am pregatit supa la motani. :)

In anul 2020, cand parea ca majoritatea oamenilor erau razna a inceput, la un moment dat, sa se revolte stomacul! Putzea a clor peste tot! In taxi, in autobuz, in magazinele cu lactate, fasolea pe care am cumparat-o din piata mirosea a clor; o vecina, in special, isi uda presul din fatza usii cu clor! Oamenii miroseau a clor! A fost teribil! Si eu am folosit, la spalat, dar nu in cantitati industriale! Dupa clatire nici nu se mai simtea duhoarea clorului... Din fericire, am inceput sa ma reobisnuiesc cu mirosul, si nu-mi mi simt stomacul revoltat.
Altfel... trebuie sa recunosc ca-mi plac parfumurile, imi plac sapunurile parfumate, sampoanele parfumate si gelurile de dus parfumate, imi place sa ard betisoare parfumate (dar asta o pot face doar cand sunt singura acasa! :)) ) Nu-mi plac detergentii parfumati pentru ca "interfereaza" cu parfumul. :)
Banuiesc ca stii: inteleg - din experienta unei persoane apropiate - cat de greu iti este, uneori, cu toate "toxicitatile" care ne agreseaza.
Sper la atmosfera mai curata. Nu renunt la parfum si altele de gen (as fi ipocrita sa afirm ca as vrea s-o fac - doar daca as sta mereu langa cineva drag care nu le suporta, atunci da, fara ezitare - dar daca pot ajuta altfel, in general, cu tot dragul.
Sa-ti fie bine, Rux, e tot ce-ti doresc! Pupici! ❤
(multumesc pentru "referinta") ❤

Diana spunea... [Raspunde]

M-am intoxicat cu otravuri si am uitat esentialul! :))
Imi place si acest puzzle cu "fetita-pepene"! E dragalas!
Spor la frumos!
*
Toate tablourile puzzle pe care le-am montat le-am lipit pe carton si am "pictat" rame; la mijloc, sus, am capsat... o capsa rotunda cu gaura, sa nu taie cartonul firul de agatat, si le-am atarnat, cate 3-4 (in functie de marime), de un singur cui, cu fire mai lungi - cat sa se vada toate, unul sub altul. Unele sunt cate 3 agatate direct de capsa - pe acestea le mai "rotesc", sa schimb peisajul. :)
Pupici! ❤

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Sunt foarte frumoase cele două puzzle, dulcele...
Mă bucur că nu am patima balsamurilor...când mai trec pe lângă vreo persoană tare parfumată, mă gândesc: oare este balsamul sau o întreagă sticlă de parfum, efectiv !!!
Surioara mea este atentă la multe produse de pe piață și și-a creat ea singură diverse (detergent, etc...)...și ea folosește mult oțetul ... bicarbonatul...
Mă bucur că cele două prietene, Rukkusu și Kurhn, au fost drăgălașe cu
fetița din puzzle ... (adică nu sunt geloase pe ea că ții atât de mult la ea 😇) !
Îți doresc multă sănătate !
Pupici ❤

Suzana spunea... [Raspunde]

Eu trebuie sa incerc retete fara faina alba. Singura mea tentativa nu a fost prea buna. Cu toxicele de prin preajma noastra e complicat, dar nu imposibil, totusi. Declicul personal a fost cand am citit un articol despre cei care au cancer la ficat. Nu au voie sa foloseasca nimic gen gel de dus, sapun deo. etc. Doar apa, gomaj cu malai, cam atat.
Fain trio-ul din prima imagine. Ma tot impulsionezi cu puzzle-urile tale.
Si ai perfecta dreptate, e tare bine ca suntem!
Spor la tot, draga Rux! Pupici! ❤️😘

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana mai mult ca sigur mirosea mancarea. Eu am patit asa cu unt, cu faina (sa vezi ce fain a fost cand am bagat la cuptor ca toata lumea zicea ca mi se pare - cum mirosea bucataria... horror a fost). Trece ..trece si intra in toate.
Si cei care stau in acel mediu nu isi mai dau seama. Si ii cred. Uite - am fost la lidl la un moment dat (ca era mai mare si parea mai aerisit) si a fost cat de cat ok, am rezistat. Cand am iesit afara, era mai cald, fiind vara si am ridicat mana sa imi asez sapca. Nu mi-a venit sa cred - mana mea mirosea a cu ce dau ei prin sistemul de aerisit (pufaitorile astea). Cat am stat - 15 minute probabil, ca eram cu ai mei si Buni...

Oamenii au o problema lansata inca de prin 90 cu tot felul de programe de genul: daca vrei sa fii curat da-te cu spray ( a fost o campanie de gen lol). Curatenia nu are a face cu asa ceva. dar s-a facut asocierea. Si apoi nebunia asta cu rufele. Pentru care motiv ar trebui sa se spele rufele cu dtergent parfumat, apoi cu balsam si ala parfumat si combinatia asta haluginogena sa mai fie garnisita si cu pufaitoare din casa si parfumuri. Unde e curatenia?? Ca e intozicare pura. daca mai pui si produse sanitare, o iei razna cu totul. :))) pana sa omori microbii care ar pune probleme te ucizi pe tine :))).

Si clorul... o nebunie totala. Cantitati industriale si in combinatie cu chestii parfumate.

Nu.... si se mai uita la teoria conspiratiei :))) pai la asa tratament nu mai e nevoie.

Si mie imi plac parfumurile. Ma rog imi placeau (si culmea sunt unele, foarte putine si delicate, abia perceptibile pe care le tolerez totusi - adica sunt persoane langa care pot sta fara sa simt ca lesin in secunda doi). Nu cele tari - cele gen Dune care efectiv te daramau. Dar stii care e problema? eu cred ca parfumul trebuie sa fie ca o unda de mister. Nu sa se simta de la intersectie. Ca vorba aia ai vrea sa spuna lumea: uite vine si Xn, nu.. uite vine ariel, cu lenor si glade si (in caz fericit un parfum bun) chanel 5. :))) Vai ce combinatie minunata..
Adica, ok, la balsamuri si detergenti chiar nu vad o utilitate. Inteleg parfumul, hai si sapunul (desi nu inteleg incapatanarea de a le face sa puta sa nu le poti folosi- gasisem si eu unul la dm si i-au schimbat formula de si alor mei li s-a parut gretos - ceva cu miere).
Gel la fel - aveam si eu unul cu care ma intelegeam - fa cu yaurt si miere (vba vine, hahaha) - l-am facut disparut si cand a reaparat (prin Germania cel putin) avea formula schimbata. :(

Oh nu imi spune de betisoare. Aveau si ai mei in copilarie. Dar acum recent era sa cad pe scari cand a deschis o vecina usa si inainte sa vad negru in fata ochilor am vazut un betisor. Noroc ca eram cu Dodo si mintea mea mi-a ordinat sa alerg pana la primul geam ... am fost fericita cand am simtit iar aerul intrand pe nari. yucks.

Da stiu :*! Mi se pare normal sa te bucuri de ceea ce iti face placere - la fel mi se pare firesc, sa incerci atunci cand tii la cineva sa nu ii faci rau - la fel fac si eu, ca si tine, in general. totusi nu toata lumea gandeste asa. Si rezultatul se vede...

Iti multumesc mult! sa ne fie bine !! :*

ps: stai ca mi-am amintit o faza. e o nebunie acum cu tot felul de promotii la produse din astea indoielnice. Eram cu Dodo afara si ne-am intalnit cu o doamna. Doamna se cam parfuma (genul cu care sa nu urci in lift ca nu stii daca mai ajungi la destinatie intreg). Din fericire ne-am intalnit afara si vantul mi-a fost prieten, nebatand din directia ei. Povesteam una alta pana cand vine o pala de vant si simt parfumul. Am avut intentia sa ma uit la osul de la zgarda lui Dodo sa vad daca mi-a iesit vreo punguta de acolo dar nu. Era chiar parfumul ei. Fix acelasi folosit pentru pungile de adunat KK de catel.... da. Ce pot sa zic.nu cred ca i-ar fi convenit sa stie cu ce anume se daduse... dar asta e. Promotii cu tot felul de chestii dubioase, pentru cei care consuma un parfum pe saptamana.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana :))) :*
Iti place ?:D Le-am facut pe amandoua. M-am gandit la varianta cu lipit dar... hmmm stii tu ca si cu lipiciul sunt oarecum probleme. Am vreo trei tubusoare si toate sunt.. parfumate :))))))) Ca vorba aia nu?
Ma gandeam sa iau niste folii pentru puzzle. (uite asa : folii ) si apoi sa pun ca si tine folie - cred ca am unsa suficient de lata - luasera parintii pentru impachetat candva.... sa vedem :). Foarte tare te-ai gandit!

ps: si apropo de intoxicat, mi-am mai amintit o faza. eram undeva aproape de strada si am vazut pe cineva care se plangea ca nu crede ca ar lua un animal in casa ca aduce microbi (lol) si care efectiv si-a golit un tub de impuls in cap, ca in reclame. cateva secunde am ramas blocata dupa care am luat-o cu Dodo la goana ca deja ajunsese pana la noi mirosul :)))). Dar da.. microbii de la caine erau problema. Sigur.

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza asa-i? :D
Am zis ca sa am un pic de vara dragalasa acasa .
Noi am folosit pt scurta perioada balsam. Scurta perioada ca nu a avut el zile ... miroasea asa sclab ca l-au scos de pe piata si inlocuit cu o ticalosenie - stiu pt ca mai am inca haine care nu au scapat de oroarea aia,nici dupa 10 spalari. si daca nu ar fi fost ceva la care sa tin foarte mult cred ca le-as fi aruncat ... ca pe disc :))).

Ai dreptate - se foloseste f mult si sunt din ce in ce mai puternice. Au fost cel putin doua etape cand s-a trecut la variante mai concentrate, chipurile sa foloseasca oamenii mai putin sa protejeze natura. Ce s-a intamplat insa a fost ca s-a folosit aceeasi cantitate, sunt persoane care nu realizeaza ca efectiv ei miros a chestiile alea... si uite asa.

Eu tanjesc dupa sapunul acela clasic de casa... cand imi mai aduce tati cate o bucatica (a mai gasit la bunici - o comoara) sunt cea mai fericita - sa vezi cum imi curata de bine lucrurile.. ohoho. si apoi la aer si miros toate a aer.. divin. Bine, cand nu e fum afara.. hahahaha.

Da, in lumea papusilor si jucarilor (mele cel putin) este pace, armonie si bucurie. Este un fel de refugiu si reconectare cu acel loc in care te regasesti.

Iti multumesc mult!! Sa fim cu totii sanatosi, ca asta e cel mai de pret :*

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana merge si cu faina intermediara sau integrala sa stii. Eu momentan nu ma mai inteleg foarte bine cu integrala. Si de data asta intermediara a fost aproape ca integrala :))). faina alba e tot din acelasi grau ca si celelalte si tot produsa de cei de la Moara cu Pietre (doar ca la moara normala) fara adaosuri. Pe cea din comert nu o tolerez deloc. La betele astea eu (pentru ca pentru ai mei fac si cu integrala si intermediara) tolerez doar varianta cu alba. Dar la pizza sau covrigi de exemplu, combin mereu cu intermediara. uneori si la pancakes.

of. Se poate trai foarte bine fara ele. Nu au nicio legatura cu curatenia. Dar aici e buba. S-a facut o campanie de catre cei interesati si care au gasit o piata buna in Romania... si ne-au intoxicat cu chestii groaznice. Care tin tot mai mult si se activeaza si alte dracii de gen. Si partea proasta e ca dau dependenta. Substantele astea. Chiar dau.
cel mai ipocrit mi se pare ca au bagat la greu parfumuri in lcururile pentru copii. Inca de la bebelusi.. hai, adultii sa zicem au posibilitatea de a folosi in cunostinta de cauza, sa se informeze etc, dar copiii???

Pielea noastra nu ar trebui sa miroasa a produsele astea. pentru ca trebuie sa simtim cum mirosim. daca mirosim a ceva anume, trebuie sa identificam cauza, dar daca oamenilor li s-a sugerat sa se imbalsameze, ca sa mascheze anumite mirosuri... (ca asa sa mirosi a om nu e un lucru nasol nu?). In fine... fuga de responsabilitate si vacanta de moment, cum spunea Dr. Bruce Lipton.

Nu ai idee ce ma abtin sa nu mai incep unul. Mai am inca doua cu fetite :)))))). plus ca ma tot gandesc. Acum vine iarna si am doua de iarna. Si trece toamna si eu nu am avut ocazia sa il fac pe cel de toamna (care este un peisaj japonez. uite poate o rog pe Rukkusu sa pozeze langa el zilele astea sa vi-l arat, sa ne amuzam un pic.. haha).

Sa fie! Multumesc. Sa avem spor ! :*

Trimiteți un comentariu