vineri, 30 decembrie 2022

Prajitura cu gem de corcoduse si bezea cu cacao.



Buna! 
Astazi este o zi speciala - aniversarea parintilor mei. Am zis sa le fac prajiturica aceasta foarte buna (pe care nu am mai facut-o decat o data in varianta cu smantana, in loc de unt si iata, iesind bine, am repetat si acum isprava).
Am vrut de atatea ori sa scriu reteta - si observ ca am uitat  (tot de atatea ori, se pare - dar!! am mentionat prajitura totusi aici: Dodo si ceva dulce si cu siguranta mai apare prin poze, undeva intr-un articol despre Paste).

Cand am incercat varianta fara unt, pe care l-am inlocuit cu smantana, am avut totusi inspiratia sa fac si aceste doua poze (restul, sunt de astazi):



Le-am vazut acum cateva zile intamplator, cand cautam altceva prin folderele salvate pe laptop si... am zis ca ar fi o idee minunata pentru ziua de astazi. Va voi scrie retata facuta de mine (in paranteza cantitatile din cea originala, copiata de la Buni din caiet - eu nu mai pot sa fac retele ca pe vremuri, trebuie sa le adaptez - cel putin zaharul este total schimbat si am observat ca nici parintilor sau lui Buni nu le mai place rezultatul daca respect retele vechi.....) in caz ca sunteti curiosi sa o incercati.
Modul de preparare respecta pasii din reteta originala, ca sa stiti - in cazul in care vreti sa o faceti pe aceea.

Ingrediente:
🍪5 oua
🍪 o cana de smantana (stransa de pe laptele pus la prins) 
/ (un pachet de unt/margarina in reteta originala)
🍪 zahar brun raw (aproximativ 75 de grame )
/ ( o cana de zahar farin  - in reteta originala )
🍪 350 de grame de faina 
🍪 gem de corcoduse / (caise)
🍪 2-3 linguri de cacao
🍪 2 linguri rase de zahar brun raw 
/ (3 linguri de zahar)
🍪 un praf de sare

Mod de preparare aluat: 
Am pus intr-un bol (in genul celor de mixer) smantana si zaharul si le-am amestecat pana am obtinut consistenta unei creme. Am adaugat pe rand cele 5 galbenusuri, incorporand apoi si faina. 

Asamblare:
Aluatul obtinut se transfera cu lingura in tava si se uniformizeaza cu ajutorul degetelor (daca e prea lipicios ne ajutam de putina faina).



Dupa aceea, adaugam un strat de gem - eu folosesc la prajitura aceasta gemul de corcoduse - dar merge foarte bine cu cel de caise (si probabil ca si de prune). Pe deasupra gemului, vom pune „bezeaua cu cacao”, preparata astfel: se bat spuma cele 5 albusuri, cu putin zahar brun - aproximativ 2 linguri rase; cand este batuta bine ( hahah), adaugam 2-3 linguri de cacao, incorporand cu miscari largi, cu telul, de jos in sus. 




Timp de coacere:
- aproximativ o ora la foc potrivit (se taie calda) - azi am scos-o cam la 50 de minute si era gata (testul scobitorii




Este o prajitura foarte buna - nu se face foarte greu, ingrediente putine - savuroasa si .... se termina rapid :)). 


Rukkusu a zis sa va spun ca am facut si o prajitura cu mar :)))).  La care nu am mai apucat sa fac poze (dar ma bucur ca am rausit pana la urma - in premiera acolo am inlocuit un pachet de unt cu o cana de smantana, am mai pus 2 oua, un praf de sare si faina - la aluat si pe mere le-am curatat, dat pe razatoarea de sticla, pus zahar si apoi intre doua foi de aluat, la cuptor - mai repet figura, acum am notat mai mult pentru mine - ca sa stiu data viitoare si maine aflu cum e rezultatul de la parinti).




Inchei prin a va oferi si voua o praiturica virtuala (la fel o savurez si eu momentan - dar acum cativa ani mancam alaturi de Dodo - el partea de jos.. evident, hahaha). Si desigur, le voi ura parintilor mei La Multi Ani!!  frumosi si sanatosi :D! 

Pe maine, cand vreau sa va fac urarea de an nou, pentru care am pregatit ceva dragut, special documentat pe parcursul lunii decembrie si, desigur, vom putea privi retrospectiv la cum a aratat aventura cu Rukkusu, luna aceasta (al doilea articol :D).

10 comments :

Suzana spunea... [Raspunde]

La Multi Ani pentru ai tai , draga Rux, dar si pentru finalul de an. Cred ca voi vedea mai tarziu ce postezi maine. Multumesc pentru prajiturica. As avea curaj sa incerc sa o fac!
Pupici si petrecere frumoasa la trecerea dintre ani! 😘❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana multumim din suflet! Sa fie :)!
Prajitura aceasta este foarte foarte buna. Totusi, si daca as face-o cu unt, tot as scadea cantitatea de zahar de la o cana (cam 250) la 75, poate chiar 50. Zaharul brun (alb nu as mai folosi) este mai dulce si aromat. :)
Cred ca voi face poza zilei acum - ca tot a trecut miezul noptii, ca sa pot termina si eu retrospectiva lunii... Apoi maine vin parintii si chiar nu stiu cand mai reusesc sa intru :D (cred ca le programez hihihi - practic poza de azi imi lipseste si gata).
Cea mai frumoasa petrecere va fi sa stam impreuna si sper asa sa si facem :D

Pupici cu drag! Sanatate multa sa avem si sa prosperam, sa ne bucuram de viata! Imbratisari cu drag :)

Puuuup!!

Diana spunea... [Raspunde]

Aniversare frumoasa parintilor! La multi ani frumosi impreuna! Sa fie sanatosi! ❤

Altfel... Stiam io ca nu trebuie sa vin aici, acum! Mi-e o pofta de numa'! Am in casa doar ciocolata si napolitane trase in ciocolata (bune si napolitanele, dar tot inghit in sec) 😂
Spor in toate! Pupici! 💕

MNiko spunea... [Raspunde]

La mulți ani părinților tăi. Să petreceți frumos azi.
Prăjitura arată foarte bine. Oare merge cu orice fel de gem? Chiar eram în căutarea unor rețete care să folosească gem.

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Ooo, arată apetisant ! Aveți grijă la dulciuri: dacă mâncați prea mult !? Rukkusu este fotomodel trebuie să aibă grijă cu silueta !!!
Pupici ❤️

fiordaliso spunea... [Raspunde]

La multi ani parintilor tai!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana multumim mult pentru urari!!! :* Doamne Ajuta - asa sa fie :).
te rog sa ma ierti :)).Dar sa stii ca nici eu nu am mancat - si mai era si prajitura mea preferata. :)). Imi tot venea sa ma infing macar in bezea... eh. Or veni ele si vremurile alea sa ma „indulcesc„ si eu un pic :)). Cred ca momentan sunt suficient de dulce :))).

Doamne ... cand am fost prin 2022 la mare.. ce de napolitane trase in cociocolata mai luam eu si prietenele mele.. si ce mai chicoteam pe tema respectiva :)).
Iti multumesc mult! Te imbratisez cu mult drag!
Pup
Si la multi ani :D

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko iti multumim tare mult!
Pana la urma abia sambata au ajuns si la mine (erau foarte obositi dupa drumul lung. De fapt tati abia azi. :D
Numai bine ca prajiturile astea se fragezesc pe zi ce trece :).
Cred ca merg foarte bine caise, prune.. dar am intrebat pe Buni si a zis ca merg si de cirese, de gutui, de capsune.. de mar.. de ce gem iti place tie - chiar, daca incerci cu alt gem sa imi spui ce conbinatie ti-a placut mai mult.
Eu il prefer pe cel de corcoduse ca e usor acrisor... si mie personal mi s-a parut combinatia geniala - dar, am mancat prajitura de genul acesta cu gem de caise si e fenomenala.

Si untul - sa folosesti din cel cu peste 80 (nu din cel slab) :) ca sa nu uit.
Pup cu drag:).

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza si sa stii ca e fenomenal de buna. Abia astept sa pot manca si eu din nou. Yum.
Imi facusem in 2014-2015 mai multe borcane cu gem de corcoduse ca sa le am fix pentru prajitura asta. si apoi mi-a facut untul figura si nu am mai putut sa mananc :)). Gemul de atunci il am - este ca o peltea. Doar fruct si putin zahar. Dar am avut corcoduse rosii (desi si din cele galbene se face gemul foarte bun). Le-am curatat de samburi si coaja si asa le-am pregatit.

Eu as manca si zece tavi (nu m-am ingrasat niciodata de la mancare buna , in schimb ma pufosisem de la prostiile din comert - poate voi scrie candva despre subiectul acesta, asa ca un fel de jurnal - poate cineva va avea ceva folositor de gasit in experienta asta a mea).
Rukkusu - bine ca nu mi-a cerut sa ii fac mini prajituriele :))))). dar pe viitor, nu se stie ce idei ii mai vin - ai vazut doar ca a vrut plin origami :O.

pup cu drag!!
La multi ani :D

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso itimultumim din suflet!!!
Imbratisari cu drag!
La multi ani!!!

Trimiteți un comentariu