Buna!
Astazi este o zi speciala - aniversarea parintilor mei. Am zis sa le fac prajiturica aceasta foarte buna (pe care nu am mai facut-o decat o data in varianta cu smantana, in loc de unt si iata, iesind bine, am repetat si acum isprava).
Am vrut de atatea ori sa scriu reteta - si observ ca am uitat (tot de atatea ori, se pare - dar!! am mentionat prajitura totusi aici: Dodo si ceva dulce si cu siguranta mai apare prin poze, undeva intr-un articol despre Paste).
Cand am incercat varianta fara unt, pe care l-am inlocuit cu smantana, am avut totusi inspiratia sa fac si aceste doua poze (restul, sunt de astazi):
Le-am vazut acum cateva zile intamplator, cand cautam altceva prin folderele salvate pe laptop si... am zis ca ar fi o idee minunata pentru ziua de astazi. Va voi scrie retata facuta de mine (in paranteza cantitatile din cea originala, copiata de la Buni din caiet - eu nu mai pot sa fac retele ca pe vremuri, trebuie sa le adaptez - cel putin zaharul este total schimbat si am observat ca nici parintilor sau lui Buni nu le mai place rezultatul daca respect retele vechi.....) in caz ca sunteti curiosi sa o incercati.
Modul de preparare respecta pasii din reteta originala, ca sa stiti - in cazul in care vreti sa o faceti pe aceea.
Ingrediente:
🍪5 oua
🍪 o cana de smantana (stransa de pe laptele pus la prins)
/ (un pachet de unt/margarina in reteta originala)
🍪 zahar brun raw (aproximativ 75 de grame )
/ ( o cana de zahar farin - in reteta originala )
🍪 350 de grame de faina
🍪 gem de corcoduse / (caise)
🍪 2-3 linguri de cacao
🍪 2 linguri rase de zahar brun raw
/ (3 linguri de zahar)
🍪 un praf de sare
Mod de preparare aluat:
Am pus intr-un bol (in genul celor de mixer) smantana si zaharul si le-am amestecat pana am obtinut consistenta unei creme. Am adaugat pe rand cele 5 galbenusuri, incorporand apoi si faina.
Asamblare:
Aluatul obtinut se transfera cu lingura in tava si se uniformizeaza cu ajutorul degetelor (daca e prea lipicios ne ajutam de putina faina).
Dupa aceea, adaugam un strat de gem - eu folosesc la prajitura aceasta gemul de corcoduse - dar merge foarte bine cu cel de caise (si probabil ca si de prune). Pe deasupra gemului, vom pune „bezeaua cu cacao”, preparata astfel: se bat spuma cele 5 albusuri, cu putin zahar brun - aproximativ 2 linguri rase; cand este batuta bine ( hahah), adaugam 2-3 linguri de cacao, incorporand cu miscari largi, cu telul, de jos in sus.
Timp de coacere:
- aproximativ o ora la foc potrivit (se taie calda) - azi am scos-o cam la 50 de minute si era gata (testul scobitorii
Este o prajitura foarte buna - nu se face foarte greu, ingrediente putine - savuroasa si .... se termina rapid :)).
Rukkusu a zis sa va spun ca am facut si o prajitura cu mar :)))). La care nu am mai apucat sa fac poze (dar ma bucur ca am rausit pana la urma - in premiera acolo am inlocuit un pachet de unt cu o cana de smantana, am mai pus 2 oua, un praf de sare si faina - la aluat si pe mere le-am curatat, dat pe razatoarea de sticla, pus zahar si apoi intre doua foi de aluat, la cuptor - mai repet figura, acum am notat mai mult pentru mine - ca sa stiu data viitoare si maine aflu cum e rezultatul de la parinti).
Inchei prin a va oferi si voua o praiturica virtuala (la fel o savurez si eu momentan - dar acum cativa ani mancam alaturi de Dodo - el partea de jos.. evident, hahaha). Si desigur, le voi ura parintilor mei La Multi Ani!! frumosi si sanatosi :D!
Pe maine, cand vreau sa va fac urarea de an nou, pentru care am pregatit ceva dragut, special documentat pe parcursul lunii decembrie si, desigur, vom putea privi retrospectiv la cum a aratat aventura cu Rukkusu, luna aceasta (al doilea articol :D).
10 comments :
La Multi Ani pentru ai tai , draga Rux, dar si pentru finalul de an. Cred ca voi vedea mai tarziu ce postezi maine. Multumesc pentru prajiturica. As avea curaj sa incerc sa o fac!
Pupici si petrecere frumoasa la trecerea dintre ani! 😘❤️
@Suzana multumim din suflet! Sa fie :)!
Prajitura aceasta este foarte foarte buna. Totusi, si daca as face-o cu unt, tot as scadea cantitatea de zahar de la o cana (cam 250) la 75, poate chiar 50. Zaharul brun (alb nu as mai folosi) este mai dulce si aromat. :)
Cred ca voi face poza zilei acum - ca tot a trecut miezul noptii, ca sa pot termina si eu retrospectiva lunii... Apoi maine vin parintii si chiar nu stiu cand mai reusesc sa intru :D (cred ca le programez hihihi - practic poza de azi imi lipseste si gata).
Cea mai frumoasa petrecere va fi sa stam impreuna si sper asa sa si facem :D
Pupici cu drag! Sanatate multa sa avem si sa prosperam, sa ne bucuram de viata! Imbratisari cu drag :)
Puuuup!!
Aniversare frumoasa parintilor! La multi ani frumosi impreuna! Sa fie sanatosi! ❤
Altfel... Stiam io ca nu trebuie sa vin aici, acum! Mi-e o pofta de numa'! Am in casa doar ciocolata si napolitane trase in ciocolata (bune si napolitanele, dar tot inghit in sec) 😂
Spor in toate! Pupici! 💕
La mulți ani părinților tăi. Să petreceți frumos azi.
Prăjitura arată foarte bine. Oare merge cu orice fel de gem? Chiar eram în căutarea unor rețete care să folosească gem.
Ooo, arată apetisant ! Aveți grijă la dulciuri: dacă mâncați prea mult !? Rukkusu este fotomodel trebuie să aibă grijă cu silueta !!!
Pupici ❤️
La multi ani parintilor tai!
@Diana multumim mult pentru urari!!! :* Doamne Ajuta - asa sa fie :).
te rog sa ma ierti :)).Dar sa stii ca nici eu nu am mancat - si mai era si prajitura mea preferata. :)). Imi tot venea sa ma infing macar in bezea... eh. Or veni ele si vremurile alea sa ma „indulcesc„ si eu un pic :)). Cred ca momentan sunt suficient de dulce :))).
Doamne ... cand am fost prin 2022 la mare.. ce de napolitane trase in cociocolata mai luam eu si prietenele mele.. si ce mai chicoteam pe tema respectiva :)).
Iti multumesc mult! Te imbratisez cu mult drag!
Pup
Si la multi ani :D
@MNiko iti multumim tare mult!
Pana la urma abia sambata au ajuns si la mine (erau foarte obositi dupa drumul lung. De fapt tati abia azi. :D
Numai bine ca prajiturile astea se fragezesc pe zi ce trece :).
Cred ca merg foarte bine caise, prune.. dar am intrebat pe Buni si a zis ca merg si de cirese, de gutui, de capsune.. de mar.. de ce gem iti place tie - chiar, daca incerci cu alt gem sa imi spui ce conbinatie ti-a placut mai mult.
Eu il prefer pe cel de corcoduse ca e usor acrisor... si mie personal mi s-a parut combinatia geniala - dar, am mancat prajitura de genul acesta cu gem de caise si e fenomenala.
Si untul - sa folosesti din cel cu peste 80 (nu din cel slab) :) ca sa nu uit.
Pup cu drag:).
@prietena-japoneza si sa stii ca e fenomenal de buna. Abia astept sa pot manca si eu din nou. Yum.
Imi facusem in 2014-2015 mai multe borcane cu gem de corcoduse ca sa le am fix pentru prajitura asta. si apoi mi-a facut untul figura si nu am mai putut sa mananc :)). Gemul de atunci il am - este ca o peltea. Doar fruct si putin zahar. Dar am avut corcoduse rosii (desi si din cele galbene se face gemul foarte bun). Le-am curatat de samburi si coaja si asa le-am pregatit.
Eu as manca si zece tavi (nu m-am ingrasat niciodata de la mancare buna , in schimb ma pufosisem de la prostiile din comert - poate voi scrie candva despre subiectul acesta, asa ca un fel de jurnal - poate cineva va avea ceva folositor de gasit in experienta asta a mea).
Rukkusu - bine ca nu mi-a cerut sa ii fac mini prajituriele :))))). dar pe viitor, nu se stie ce idei ii mai vin - ai vazut doar ca a vrut plin origami :O.
pup cu drag!!
La multi ani :D
@fiordaliso itimultumim din suflet!!!
Imbratisari cu drag!
La multi ani!!!
Trimiteți un comentariu