Buna!
Astazi am petrecut aproape toata ziua in bucatarie. Am facut un pic de „ordine” in frigider si am incercat sa ma ocup de ce era mai urgent. Asadar, am facut o prajitura-cozonac si paine (4 bucati). Desigur, am adaptat aluaturile la materia prima disponibila (si care se cerea preparata urgent - eu imi notez data cand luam oua, data cand strang smantana - ca sa le pot folosi in ordinea corecta, ca sa zic asa.
Am mai facut prajitura aceasta acum multi ani - si atunci am facut tot un aluat de-al meu, cred ca adaptat dupa cel de la briosele pe care tot asa, le faceam in respectiva perioada ( Briose cu mere ). Dap... am verificat: #25. Craciun Fericit!!!, Steaua Craciunului. 😅
Sa revenim in februarie... de ce am ales sa fac aceasta prajitura si nu am facut cornuri? M-am gandit eu ca asa va fi mai bine distribuit gemul. Fapt amuzant, Mami cand a rupt o bucatica dintr-o raza, a nimerit-o fara pic de gem.. Cum de? Nu stiu :))) Doar a fost distribuit uniform.
Rukkusu mi-a atras atentia sa pun totusi si cateva date orientative, asa ca punct de plecare. Ma conformez si incep cu ce e mai simplu:
Umplutura: gem de prune (prima foaie), gem de corcoduse rosii (cea de-a doua foaie).
Aluat:
La maia am folosiy jumatate de pachetel de drojdie Bravo (adica 25 grame), 2 polonice de lapte caldut si 2 linguri de faina intermediara (deobicei folosesc la maia faina alba, dar nu aveam cernuta si ma grabeam - a iesit foarte bine).
In bolul de framantat (folosesc un bol de la mixer, pentru ca amestec foarte usor ingredientele din el cu lingura de lemn si practic am aluatul aproape format cand il rastorn pe masa de lucru ) am pus:
- 12 linguri cu varf de faina intermediara si integrala(juma-juma).
- 2 oua potrivite ca marime (de la tara)
- un praf de sare de himalaya (neiodata)
- o cescuta de smantana (luata de pe laptele prins)
- 4 polonice de lapte calduat
Dupa ce le-am amestecat, am adaugat maiaua. Apoi a inceput operatiunea faina ”cata cere”. O stiti? Nu? :))) E spaima celor care sunt la inceput de drum in ale bucataritului si incearca sa execute intocmai ca la carte reteta (cred ca toti am gustat la un moment dat din ea).
Nu as putea spune exact cata faina am mai pus - doar ca faina aceasta era din cea alba (aproximativ alte 12 linguri).
Ideea e ca oricum, faina difera foarte mult - cu siguranta data viitoare ar varia in functie de cum este lotul (eu iau faina de la Moara cu Pietre si sper sa imi trimita cat mai repede comanda ca raman fara 😱) si fiind faina prelucrata artizanal (cu moara cu pietre cea integrala si intermediara si cea alba moara obisnuita dar fara adaosuri) difera de la lot la lot.
Aluatul trebuie sa fie elastic, nelipicios. Asta e ideea. Asadar am adaugat faina alba cate putin, cate putin si am amestecat intai in bol, apoi am rasturnat pe masa de lucru si framantat foarte putin. Am impartit in trei bucati si am pus in tava o hartie de copt. Apoi am incercat sa dau cu sucitorul primei bucati cat de cat o forma rotunda.. 😜😅 si partea buna e ca mi-a iesit destul de bine - am vrut sa sar peste taiatul cu farfuria pe rotund. Am pus acea foaie rotunda pe hartia de copt si am uns-o cu gem de prune. Am repetat operatiunea cu a doua bucata de aluat - am uns cu gem de corcoduse rosii. La final am mai pus o a treia foaie rotunda. Haha.
Am taiat in 4, apoi am mai impartit fie care parte in 4 si am format steaua. Am uns cu ou batut (un ou mai micut) si am bagat la cuptor 15 minute la foc mai puternic un pic (treapta 5) si 15 la treapta 4 (mediu).
La painici nu am mai facut poza, nici la branzica facuta azi (am facut 3 branzici). Asta a insemnat, desigur, ca toate celelalte activitati (inclusiv proiectul amigurumi pe care voiam sa il fac) au fost puse pe pauza...
Am mai scris si cateva articole in gand (in timp ce faceam treaba la bucatarie) - acum doar sa fiu atenta sa nu ma trezesc ca va povestesc despre ele 😂😂😂 inainte sa le si materializez, ca sa zic asa.
Sa aveti o duminica frumoasa!!
Ja ne!!
2 comments :
Ai muncit ceva !!! Apetisante fotografii ❤️
Rukkusu ar fi bine, când tu ești cu munca, ea să scrie rețeta 👍- muncă împărțită echitabil 😇🧚
Pupici ❤️
@prietena-japoneza mi-a fost dor! De ani de zile coc in aproape fiecare zi (cand nu am copt am facut pancakes .. hahaha) - dar anul acesta de vreo luna am ucenic pe Mami :)))). Deja s-a specializat in bete din aluat de covrigi - un fel de grisine :O.
Asa ca sambata am activat in acest sector. Teoretic ar trebui sa fac acest lucru si maine.... practic, vom vedea.
Amm sa ii comunic :D!
Pup!!
Trimiteți un comentariu