Buna:)
Am promis ca va povestesc despre cele mai bune briose cu mar! Acum aproape 2 saptamani cand bucataream eu de zor am observat cum vreo 4 mere varatice erau jumatate stricate. Nu stiu cand reusisera performanta dar probabil fusesera putin batute si caldura le ajutase din plin. Era prea multa cantitate ca sa plasez portiunile salvate la testoase (yup avem testoase, desi poate unii dintre voi stiu deja acest amananunt ) si le plac merele:D. Ce sa fac, ce sa fac... imi cade in mana cartea de bucate si ca un facut deschid exact la .... briose cu mere....
Ma sucesc, ma invartesc... ce fac eu acum? De unde scot forme.. DAR!! :D Nu era nevoie de forme. In sfarsit briose care nu au nevoie de forme. Fericire mare! Reteta era de genul - preparati aluatul ca la reteta numarul cutare si merele ca la reteta numarul cutare ("ador" chestia asta... hahahaha). Daca aveti cartea de prin 83 (parca) - Olexiuc puteti gasi reteta originala acolo. Noi (prima data cand am incercat reteta am lucrat in echipa cu buni) am schimbat putin cantitatile.
Incep cu 300 de grame faina (dar pe parcurs la framantare mai adaug aproximativ 150-160). Se cerne faina in vasul de framantat si din cantitate se pune intr-un bol cam o treime. Fac la mijloc o gropita si adaug drojdia - mai putin de un pachetel de 25 de grame (cam 20). Incalzesc o ulcica mica de sticla cu lapte (nu este cat un pahar de apa normal... sincera sa fiu nu am masurat cat are...gata - are 150ml :) ).Adaug laptele la drojdie si faina si fac maiaua pe care o las la crescut.
Pregatesc untul - 150 grame, 5 oua (dintre care unul pentru uns), putin sare (un varf de lingurita), 2 linguri de zahar (potrivite, nici rase, nici cu varf).
In faina care a ramas in vas fac o gropita la mijloc si adaug sarea si zaharul. Apoi cele 4 oua. Incep si amestec incet sa se incorporeze cat mai bine. Adaug si untul (este bine sa fie cat mai topit, la temperatura camerei) si amestec. Adaug maiaua, care a crescut intre timp si continui sa amestec. Daca faceti briose in forme speciale, acum aluatul este perfect pentru a fi turnat, dar pentru reteta noastra, ca sa putem intinde foaie, mai este nevoie de faina. Asa ca adaug treptat inca aproximativ 150 de grame (poate mai mult) pana cand obtin o coca elastica pe care o pun la frigider pana cand este gata umplutura:).
Din cantitatea de aluat obtinuta ies 16 briose (coapte in 2 randuri). Pentru cantitatea aceasta folosesc 2-3 mere varatice, mai acrisoare. Imi place tare mult cum se prepara marul: 2-3 mere se spala, decojesc, scoatem casuta cu samburi si apoi se taie in feliute subtiri. Se pun intr-o craticioara, se adauga 3 linguri de zahar si 3 de apa si o lingurita de unt. Se calesc frumos pana cand sosul de leaga si merele capata un aspect semi transparent. Apoi se racesc.
Se scoate de la frigider coca si se imparte in doua parti. Una va fi pusa din nou la frigider, cealalta se framanta foarte putin si apoi se presara pe masa putina faina si intindem o foaie de jumatate centimetru din care taiem 8 dreptunghiuri. Impartim in doua cantitatea de mar din craticioara si jumatate din compozitie o asezam pe fiecare din cele 8 dreptunghiuri. Strangem apoi colturile la un loc si "sigilam" fiecare briosa.
Tapetam tava (se unge cu putin ulei si apoi se tapeteaza cu faina). Spargem al 5lea ou si il batem bine cu o furculita. Punem cele 8 briose in tava si le ungem cu ou. Intre timp deschidem cuptorul - eu coc la foc potrivit, ii ia cateva minute pana se incalzeste si atunci focul este mai iute, dupa care se regleaza automat la focul potrivit.
Pana este gata cuptorul ele mai cresc putin. Le pun in cuptor si dupa 15 minute ma uit deja sa vad daca trebuie sa intorc cumva tava. Sunt gata cam in 20 de minute (in functie de cum sunt gazele de "iuti", poate varia). Repet operatiune si cu cealalta parte de coca si cantitatea de mar ramasa.
Toate pozele de mai sus sunt din aceeasi serie realizate. Cele de mai jos sunt briose cu faina Dobrogea - faina 000 alba... Cele de mai sus sunt cu faina de la moara. Diferenta: faina alba din comert se incorporeaza foarte repede comparativ cu cea de la moara... Dar... Nu stiu de ce mi-au inflorit toate briosele, desi am respectat intocmai pasii.
Alta diferenta este de culoare - desi am mai dres putin paloarea celor cu faina alba cand am uns cu ou. Am inteles ca ies bune (eu nu am mancat din seria cu faina Dobrogea:P ). Am facut o perioada paine si cu Dobrogea si cu Baneasa, nu se compara cu faina de la moara, dar in lipsa de altceva au fost bune:P.
0 comments :
Trimiteți un comentariu