luni, 6 martie 2023

#02 Jurnal de MSC - Primul capitol -

💭 Cateva ganduri despre saptamana care tocmai s-a incheiat

Saptamana trecuta... a fost ok. Sambata cel putin, de Baba mea, a fost o zi minunata - soare, placut. Am facut si pizza. Dar de duminica... cam de pe la pranz, nu stiu ce s-a intamplat  ca am inceput sa dau rateuri. Desi nu pot spune ca m-am obosit excesiv. E ca si cum, din cand in cand, ceva imi pune bete in roate si nu reusesc sa identific ceva-ul. Or fi vecinii de peste deal (cu centraluca nucle... hahahaha).

Cert este ca ma simt foarte obosita (si Buni la fel.. ) si .. nu numai noi. Sper sa treaca repede. Am observat aceasts stari de cand cu 5G-ul. Cu antenele astea care ne inconjoara efectiv - uneori ma simt inexplicabil de obosita. Sunt tari in... unde :)))).

🔍 O privire spre ce a fost - cautand cauza/ele

1997 a fost anul in care am fost la Romeo si Julieta, fix de ziua mea. Intr-o sambata. Este ceva destul de memorabil, pentru ca nu pot spune ca mergeam foarte des la cinema (sau oriunde altundeva, haha, in afara de liceu). Mai este si anul in care a fost o campanie in presa (de tv imi amintesc sigur) in care se anuntau modificari la detergenti - mai precis, inlocuirea formulelor folosite la acea data, cu unele noi. Se promiteau etergenti concentrati, care ar fi fost mai prietenosi... cu mediul. Se repeta ca va fi necesara o cantitate mai mica de detergent si ... se va consuma si mai putina apa. Cam asa ceva. Va amintiti?

Pana in acel an am spalat cu Ariel albastru (parca). Mirosea frumos si foarte slab (comparativ cu ororile de acum). De fapt, dupa acea schimbare, a fost imposibil sa mai folosim acea marca. Mirosul era infiorator de puternic si de ... scarbos, ca sa fiu eleganta. Am trecut pe Persil. 

Dupa momentul x, de cate ori treceam pe langa magazine cu detergenti, am observat cum simteam anumite reactii ciudate ale corpului: simteam un fel de moleseala in picioare si in maini, stomacul meu reactiona cu un fel de gol, apoi se revolta din senin si inima incepea sa imi bata din ce in ce mai alert. Cand am povestit, mi s-a spus ca probabil aveam o criza de hipocalcemie (de fapt asta a si fost mult timp „diagnosticul” meu.. lipsa de calciu - pentru ca, la analize, singura valoare care era putin mai scazuta, dar nu sub limita!!, era calciul si, pentru ca, toti refuzau sa vada legatura intre problemele mele si chimicale, era mai comod - desigur, o lipsa de calciu se trateaza). Mai adaugau si ca probabil exagerez, ca ma panichez, ca somatizez si ca astfel am mici atacuri de panica........
Bun, desigur ca, atunci cand simti brusc ca pierzi controlul asupra corpului, cel putin cand se intampla prima data .. clar te poti speria. Poate si a doua sau a treia oara. Dar eu sunt un om foarte cerebral, care se controleaza destul de bine (fara modestie - doar va scriu acum, nu? 😅). Asa ca la un moment dat, mi-a fost clar ca persoanele respective, ori nu au habar, ori nu ma iau in seama si ma considera o ipohondra sau mai stiu eu cum, ori ....nu? Eram atenta la ce se intampla - pentru inca de cand eram foarte mica, am inteles ca pentru a putea sa se puna un diagnostic corect, trebuie sa fii foarte atent la amanunte si foarte precis in a descrie simptomele si contextul. 

Doar ca vorbeam la pereti....  Asa ca, dupa ce am tot intrebat despre lipsa de calciu (si am vazut ca imi cam da cu minus) am facut ce am simtit ca ar fi nevoie sa  fac, ca sa imi fie mai bine: am scapat de spray-uri si alte produse care sesizam ca imi fac rau si am incercat sa imi ascult cat mai mult corpul. Si, intr-adevar, atunci cand nu intram in contact cu anumite produse, eram foarte bine, merci. Cu toate acestea, nu am respins ipoteza lor, cu calciul.

Cand am gasit*, in 2010, Asociatia MCS si am facut testul (eram singura, atunci cand l-am completat), nu mi-a venit sa cred. Toate intrebarile din test contineau FIX, dar FIX lucrurile pe care le recitasem de fiecare data cand mergeam pe la vreun specialist (care evident ca ma ignora si se lega de lipsa de calciu si dadea vina pe mine ca fie sunt eu mai sensibila, sau mai sperioasa, ca imi imaginez sau exagerez si asa mai departe). Efectiv radeam... ca sa nu plang :)).
Nici macar atunci, avand in fata confirmarea, unele persoane nu au acceptat realitatea. Mai mult, nici macar acum, multe persoane nu o accepta.

*Nu m-a interesat nicioadata sa imi gasesc boli, dar am fost fericita doar ca am gasit dovedit faptul ca exista asa ceva, si nu de acum, ci din anii 60, de cand cu produsele... petrochimice. Cum de am ajuns sa gasesc totusi Asociatia? Eram cum sa zic... la limita. Presiunea asupra mea din exterior era intr-atat de mare.. incat am zis sa caut sa vad... poate gasesc o explicatie. 

💚 Balsam pentru suflet - „tratamentul” creativ / lecturi /muzica / hobbies

De cand ma stiu mi-a placut sa creez - fie ca imi imaginam tot felul de povesti, sau ca ma jucam cu jucarii mele, sau desenam, sau citeam... sau ascultam muzica si dansam. Pana in momentul cand am inceput sa public pe Copilarim, am fost implicata in mai multe proiecte pe internet. Dar Copilarim... a fost, este si sper eu ca va fi si mult timp de acum inainte, locul unde pot sa scriu si sa ma joc creativ si in care imi doresc din tot sufletul sa aduc putina bucurie. 

Pentru astazi m-am gandit sa va povestesc putin despre un hobby al meu pe care l-am neglijat destul de tare: fotografia. Desi probabil ca nu exceleaza prin calitate (in acest moment, avand in vedere unde am ajuns cu performantele aparatelor), incerc in pozele mele sa surprind o emotie, ceva... Uneori imi reuseste, alteori ma saboteaza lumina sau ma sabotez sinugura, in fuga aceasta prin timp. 

📷

Imi placea tare mult sa fac fotografii in calatorii. Este posibil sa mai fi prezentat aceasta fotografie pe blog - dar este poza mea preferata in tema rubricii Reflexii, pe care o readuce la lumina, Carmen.  Este reflexia cerului pe capota masinii noastre de atunci.

2006 - cum se vedea cerul pe Seat Ibiza

Cele mai noi poze facute lumii de afara sunt din 3 februarie 2023 :)), de pe balcon - dar nu prea am prins reflexii (desi sunt cateva geamuri si nu numai, care reflecta lumina prin casa, cand ti-e lumea mai draga, haha). Iata-le:



Intalnirea cu aceasta rubrica este joi si sper sa reusesc si eu sa gasesc reflexii interesante macar, daca nu nemaipomenit de frumoase 😅, sa va arat (deocamdata am ales sa introduc in acest articol lung prima participare, pentru a nu rata startul).

🍏 Alimentatie / Stil de viata / Curatenie - solutii alternative, prietenoase si neinvazive

Nu stiti ce mi-ati cerut! :))) Sa va spun ce mananc intr-o zi? 

In primul rand, sa lamurim de la bun inceput. Nu am fost, nu sunt si nici nu intentionez sa ma transform intr-o mofturoasa. Si imi place mult sa mananc. Sunt lucruri care nu imi plac, desigur. dar cred ca asta e normal, pana la urma.
Am avut perioade mai dificile decat acum si cu siguranta perioada muuuult mai bune. Pentru mine, orice pas, oricat de mic este foarte important. Asa ca as spune ca acum stau chiar foarte bine, comparativ cu alte dati si avand in vedere conditionarile. 

In general, mananc cam de trei ori pe zi. Uneori de doua ori pe zi. Anul trecut nu am reusit sa fac foarte mult suc de rosii (pe care ma bazez) pentru ca parintii s-au captusit cu faimosul C, fix cand ar fi trebuit sa ia rosii... Ghinion curat. Am pierdut vreo 2 lazi cu rosii atunci, adica ... 6-7 poate chiar 8 sticle. Foarte mult - daca imi ajunge sucul pe care il mai am pana in aprilie, sunt norocoasa (cred ca visez, mai am doar doua sticle). Apoi...... sper sa ma descurc cu rosiile cherry puse la congelator (am vreo 2 pungute).

De cand cu nebunia cu baia si efectul nefericit pe care l-a avut asupra corpului meu (apropo, acum e bine si sper sa fie asa cat mai mult - niciodata nu a durat atat), plus stresul cu mancarea si faptul ca trebuie sa am mare grija cum ma desfasor, Mami m-a ajutat foarte mult si a preluat ea o parte din acest „sector”. Asadar, am trecut pe mancarici de cartof (uneori spre ciorbica, adica mai mult sos), mancarica de praz, sau... rar de tot, cate una de fasole boabe (numarate, ca nu am avut decat o punguta mica (sa zicem vreo 5 pumni mici, asa cam ca ai mei... pentru ca explicatie: se dau cu ierbicide si alte cele la porumb si nu mai planteaza fasole ca inainte ... zic cei de la tara). Am avut o scurta perioada in care am avut si morcovi (cred ca mai sunt 3-4), dar momentan nu mai are doamna de la care luam si lapte. Oricum vreo 2 ani nu a avut deloc - efectiv faceau viermi. 
Asadar - mancarica plus grisine (pentru ca tolerez mai bine sub forma aceasta, mai uscata). Apoi, am reintrodus pizza (ocazional), pe care o perioada nu am mai putut sa o mananc (blatul, crema de branza facuta in casa cu smantana stransa de pe lapte batut, ou)  si evident suc de rosii...  Fara suc de rosii nu pot manca pizza (pe incercate). A treia masa e deobicei grisine cu ceai de galbenele. Inainte mancam pancakes, dar vad ca acum nu le mai pot consuma (am mai avut probleme cu laptele, dar si cu ouale asa ca nu forteze nota).

Nu trebuie sa imi spuneti ca ar trebui si si si si.. ca stiu. Nu este vorba ca nu vreau. Cred ca va dati seama, nu? Sunt foarte recunoscatoare ca pot manca aceste lucruri si ca ma simt relativ bine. Cam asta e acum situatia.

🟩 Cati oameni, atatea povesti 

Deja am scris foarte mult azi... dar mi-am amintit despre o intamplare. Eram la plimbare cu Dodo si ne-am intalnit cu doua doamne (care nu se cunosteau, dar ma cunosteau amandoua si erau si pacientele lui Mami amandoua) si din vorba in vorba, nu stiu cum s-a ajuns la povestea aceasta pe care o voi nota. Nu stiu numele domnului (stiu doar ca era vorba despre un domn si ca era un om erudit), nici ce profesie avea/avusese. Cert este ca avea clar o problema grava de sanatate si ca era foarte restrictionat alimentar. Doamna care povestea era de parere ca ii cam sarise o doaga pentru ca avea aparat de masurat radiatiile si cand facea cumparaturi il folosea... Mie nu mi s-a parut nici amuzant, nici exagerat. De fapt regret ca nu stiu ce aparat avea - apropo, stiu ca in Japonia exista si inscriptionate (sau existau cel putin in parioada de dupa 2011) valorile ce tineau de radiatii. Si mai stiu ca acolo oamenii folosesc asa ceva, folosesc si masti, isi plimba si animalele de companie in carut si nimeni nu se uita ca la nebuni.  In fine, poate occidentalii :))). 
Dar sa revin. Ideea e ca domnul era abonat sa consume lapte de capra. Si cand a murit capra, a cedat si s-a .. sinucis. Nu sunt pentru acest gest... eu sunt genul care sa lupte (asa am fost si cu Dodo - efectiv am luptat pana la capat si am sperat si chiar am fi reusit daca as fi avut anumite informatii din timp, in fine..). Dar, in acelasi timp, ii pot inteleg disperarea. Nu mi s-a parut nici amuzant, nici ca o luase pe aratura. Ci doar foarte trist... de fapt mi se pare foarte trista imaginea egoista a lumii. Ce bine ar fi, daca nu am uita cine suntem... dar suntem invatati sa uitam inca de mici - ca asa e mai profitabil.

🟢 Inspirate de voi

Recunosc, nu am mai avut timp sa caut informatii - dar mi s-a parut foarte interesant si de notat observatia Mihaelei (Mniko), referitoare cu efectul pe care il au anumite produse asupra dezvoltarii copilului in perioada intrauterina si aparitia unor afectiuni (sau predispozitia pentru asa ceva) - de exemplu, alergii.

Dupa cum bine stiti (banuiesc), exista o multime de atentionari pentru gravide (care sa nu consume anumite alimente, sa nu foloseasca anumite produse, sa evite medii toxice etc). De fapt, persoanele la risc (excluzand bolnavii) sunt copii, gravidele si persoanele in varsta. Dar ma intreb, retoric, doar ei sunt la risc? Si riscul asta cum e? Ca ruleta ruseasca? Zic si eu... se merita? Adevarul este ca in jurul nostru, pe rafturi, majoritatea produselor au ingrediente de evitat, periculoase si chiar interzise (da, in unele tari nu gasiti produse care sa contina anumite ingrediente, in altele da - depinde de cat de permisive sunt autoritatile in domeniu - dar presupun ca stiti, nu?).

Ma gandesc ca daca ceva este potential daunator si neindicat unei categorii de persoane, logic ar fi sa nu se foloseasca... dar!

📗 Ce se spune / stie

De curiozitate am dat o cautare pe prietenul Google sa vad daca s-a mai scris ceva pe la noi si am gasit acest articol: Sensibilitatea la substante chimice - ce este si cum se trateaza. Pe langa faptul ca iar exista asocierea gresita cu alergii sunt total dezamagita de ce scrie pe acolo (cu cateva exceptii...). Mi s-a parut interesanta varianta cu foamea (dar pica, in ceea ce m priveste)... in rest... cum sa recomanzi uleiuri esentiale ?? Fie ele si naturale. Este unul dintre factorii declansatori. In fine. Macar spune de otrava aia pe care se da si o gramada de bani, pe care eu o denumesc generic pufaitori - odorizant de camera. Si care, intre noi fie vorba, nu ar trebui sa existe.

❓ Stiati ca....

Sarea iodata se obtine deobicei printr-un procedeu care implica folosirea a doua ferocianuri?

In 2010 (cand a fost scrisa carticica despre care va povesteam data trecuta (Ghidul Aditivilor Alimentari). cele doua ferocianuri erau trecute in cateogria portocaliu - Atentie! (rata toxicitate si alergii). 
Am descoperit prezenta lor pe lista ingredientelor din cutia cu sarea iodata din intamplare: era o perioada cand nu stiam ce sa mai fac cu arsurile (ce apareau dupa masa) si aveam si cateva manifestari ciudate (mai ales cand consumam branza telemea, sarata evident, in cartofii frantuzesti - deci gatita). Intr-una din zile, Buni a scapat putin mai multa sare (nu gatea sarat, ci potrivit, dar atunci s-a intamplat sa pice probabil un cristal mai maricel si a ajuns in farfuria mea). Asa ca, simtindu-ma foarte rau, am zis sa ma uit sa vad daca nu cumva de la sare o fi problema. Asa ca am luat repede cutia sa verific data expirarii, ca, ce altceva sa verifici.. doar era sare. Sau nu. Pe cutie apareau si doua ferocianuri. Despre ferocianurile respective gasisem informatia conform careia la temperaturi peste 100 de grade, s-ar transforma in cianuri (interesant, acum nu mai apare aceasta mentiune, doar ca nu sunt „extrem de toxice” - chiar imi pare rau ca nu am facut un print screen atunci). Cert este ca am zis sa fac un test - a doua zi, gatit fara sare. Nu am mai avut nicio arsura... nicio senzatie de rau. Incercat putina sare - probleme... Fara sare - fara probleme. Am schimbat cu sare de himalaya neiodata si nu am mai avut probleme. Din pacate mai nou vad ca se iodeaza si sarea de himalaya, sau, mai rau, sarea vrac care ar trebui folosita la muraturi. 
Oricum, dincolo de teorii ale conspiratiei (sau nu) si de faptul ca nu mai gasesc studiul facut de profesorii de la Univ de Endocrinologie (parca din Iasi) referitor la impactul (deloc pozitiv) al acestei formule nefericite (normal ar fi sa se gaseasca la farmacii, pentru cei care chiar au probleme) care se afla in ORICE vrei si ce nu vrei (mai ales), eu m-am ales cu o intoleranta la sarea romaneasca (vad ca si la cea netratata) si la iod. Asa ca ciuciu nuci verzi, din care inainte mancam fara probleme. 😓

💬 Motivational

Va invit sa vedeti un film: Multumim ca fumati! (2005) - IMDb. Mi se pare genial! Nu imi vine sa cred ca era cat pe ce sa il ratez, din cauza titlului. Dar, serios, este un film bun. Foarte bun, chiar!


De ce la motivational? Pentru ca sper sa il vada cat mai multi oameni, cu folos. Iar pentru mine este dovada ca se mai pot spune si lucruri incomode, pe tava. Intrebarea este insa... stiati de acest film? L-ati vazut?

Sunt cateva citate   „simpatice” in film - de descoperit (le puteti vedea pe unele pe pagina filmului - am lasat link mai sus), dar, de departe, am ales ca citat finalul:


    „ Domnilor, repetati aceste cuvinte in fata oglinzii: desi cercetam in mod constat acest subiect, in acest moment, nu exista o legatura directa intre folosirea telefoanelor celulare si cancer...”

📚📚

Acest articol este inscris si in tabelul gazduit de Suzana la rubrica Jocul de luni, facand parte din Serialul ”Citate favorite”😊

16 comments :

CARMEN spunea... [Raspunde]

draga Rux, adevarul este ca traim intr-o lume nebuna!
Sincera sa fiu, exact simptomele pe care le descrii le-am avut si eu, deseori - dar cica pe baza hormonala! Exact asa :"un fel de moleseala in picioare si in maini, stomacul meu reactiona cu un fel de gol, apoi se revolta din senin si inima incepea sa imi bata din ce in ce mai alert." Nu am asociat reactia asta in legatura cu niciun miros intens de detergent sau deodorat/sapun... dinpotriva. Imi plac parfumurile (ma rog, ale mele ☺) fac sauna si folosim uleiuri de plante... Foarte des mi s-a intamplat in vremea tranziției spre menopauză... Apoi dupa multe analize si consulturi, s-a ajuns la concluzia ca am tensiune oscilanta... ce tratament sa faci, cand tensiunea salta peste 150/90 si apoi scade la 110/60?! greu-greu... Au trecut mai bine de 10 ani de atunci, simptomele au fost tot mai rare si le-am uitat. Acum, de cateva luni iar au inceput... De aceea azi am aparatul portabil de masutat tensiunea si EKG-ul pentru 24 ore, habar nu am daca cineva va putea interpreta bine datele... De 3 zile ma simt din nou foarte bine, nu pot sa prezic niciodata cand mi se va face rau?!? ata ma inspaimanta, pentru ca as putea fi la volan sau ca pieton, pe strada, singura! Si eu sunt atenta la toate cauzele externe si incerc sa fac legaturile logice, sa gasesc "matrixul" dar habar nu am! Eu presupun ca acum corpul meu trece din nou o treapta (mai jos) si adaptarea este faza asta prin care trec... HM! Ne nastem "perfecti" in sensul ca nu vom fi niciodata mai bine decat atunci. Din momentul nasterii, incepem sa ne degradam, de la lumina, soare, apa, alimente, anturaj...
Nu am fumat niciodata! Dar bineinteles ca idustria tabacului si sistemul care faciliteaza producerea si vanzarea tabacului au interesul ca totul sa merga mai departe asa, sa se umfle contril in banca... sanatatea consumatorilor?! cui ii pasa?! nici macar celor care consuma! La fel si cu armamentul sau cu mediamentele... Chiar daca la inceput, ideea a fost de a proteja omul, pe masura ce conturile din banca sporesc, nimic nu mai conteaza, daunele sunt efecte colaterale! TRIST intr-adevar!
Oh jeee! Meniul tau zilnic este saracut tare! dar daca te simti bine, asta conteaza. Si inca ceva: nimeni nu se poate compara cu altcineva! suntem unici si ceea ce unuia ii face bine, poate fi daunator pentru altul... Important este sa incercam sa ne cunoastem cat mai bine si sa avem fiecare grija de noi.
Ah, sa nu uit, de ce am venit repede aici ;-) Reflexele din fotografiile tale sunt foarte frumoase. Nici nu imi vine sa cred ca cerul acela azuriu, este oglindit in capota masinii ♥ wow superb! Iar imaginile din fereastra, sunt deasemenea frumoase!
Te pup Rux draga ♥

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN ma bucur mult ca iti place poza! A fost un moment magic - este fi ce se vedea pe capota... fantastic de frumos era in realitate. Ma bucur ca iti plac si celelalte doua imagini - asa, am o panorama cu potential - sa vezi ce frumos se vad muntii cand sunt inzapeziti si e cate o zi senina, fara smog..

Da.. a mad, mad world, vorba cantecului. Eu mereu repetam ceea ce experimentam tocmai pentru ca sunt mai multe afectiuni care au manifestari asemanatoare. Si sa poata face diferenta.
Atunci cand am descoperit MCS cautam date despre o problema hormonala - dar din ce citeam mai mult ( si tinand cont de faptul ca eu am avut o mica probema cu hormonul de stres care a derivat din problema aceasta si presiunea constanta in care ma aflam atunci, deci nu a cauzat-o) realizam ca nu este acelasi lucru..

Tin pumnii sa treci usor si cu bine peste aceasta experienta (ma gandesc ca este un holter nu? am auzit vorbindu-se de atatea ori despre el, dar pana la urma nu stiu daca am si vazut unul, uite ca nu imi amintesc haha). Dar imi aminteste treaba asta de micul meu tensiometru pe care il tot butonam in prima perioada de la sfarsitul anilor 90.

Sa fie bine :* si sa se ajusteze de la sine!!

Cata dreptate ai cand spui ca ne ”nastem perfecti” si apoi.. dar! Am citit o carte foarte faina - Biologia Credintei de Dr. Bruce Lipton. Mi-a placut foarte mult abordarea si am gasit-o cumva aproape de caum simteam eu medicina. Poate o stii. Incerc sa gasesc o cale sa scap de unele programari din copilarie (cele care tin de pedeapsa, vina.. stii? urate rau, sau de cum ar trebui sa fie si cand ar trebui sa fie). Cand mi-e lumea mai draga se activeaza cate una si e destul de neplacut pentru ca te saboteaza. Chiar daca realizez, sunt inca lucruri care au inflenta asupra mea. Nesuferita treaba :))).

Da, foarte trist. :( Mi-a placut insa filmul mult - macar pentru ideea ca aduce printre altele in prim plan „plasarea de produse” prin filme, printre altele. O falsa realitate...

Dupa cum ziceam, a fost si mai saracut... Oho.. Doar ca stii care e faza? Macar atunci aveam de unde gasi produse diverse, adica in momentul in care trecea perioada puteam diversifica... pe cand acum.. e horror. gasesti pe toate drumurile de toate. Dar nu imi pot permite sa iau fasole pe care scrie made in UE. Nici macar tara... ca stiu ca inainte era trecuta si zona sau localitatea pe unele. Am incercat si am luat de la diversi producatori locali dar a fost un esec. Si nu imi permit luxul de a nu mai putea consuma apoi alimentul. Asa am patit cu dobvleceii. Eu mancam dovlecei foarte multi - in multe preparate si imi mergea excelent. Apoi a luat mami unii trufanda, micuti, probabil crescuti in solar ca erau primii aparuti, de la aceleasi persoane si nu vrei sa stii. Rezultatul a fost ca nu am mai putut manca multa vreme deloc dovlecel si inca am probleme cu el. In fine :)
Astept acum sa iasa spanacul... stevia si ce pot sa zic, ma rog sa pot gasi la oameni d ebuna credinta care nu trantesc prostii pe ele. dar au ramas atat de putini.. :(

Sunt perfect de acord cu ce spui. Asa este. Tocmai de aceea mereu am incercat atunci cand fac o alegere care poate sa afecteze pe cineva sa ma asigur ca nu fac acel lucru. Probabil ca mi-ar fi placut ca si eu sa beneficiez de un tratament similar.😅


Pup cu drag :*!!! Si iti multumesc mult :)

Diana spunea... [Raspunde]

Imi place mult reflexia cerului cu norisori!
Si, dupa acest senin, imi e cam greu sa trec la MSC...
Rar am intampinat probleme ca cele despre care scrii... De fapt, imi plac parfumurile tari (nu toate, evident!) Imi place si mirosul de diluant - si nu ma ameteste, nu-mi provoaca dureri de cap... Nici mirosul hipoclorului "casnic" nu ma deranja (foloseam rar si nu in cantitati industriale). Ma deranjeaza, putin, cam toate dezinfectantele cu miros (mai putin spirtul, al carui miros imi place). 😊 DAR! In 2020 mi s-a facut greata de la duhoarea clorului pe care unii doar ca nu-l beau! Unii oameni, pe strada, in autobuz, putzeau a clor!!! Capacul mi l-a pus o vecina de pe palier care turna clor pe presul de la intrarea in casa! Si, intr-o zi, mi-a venit "rau de la stomac", si ceva timp n-am mai putut suporta mirosul de clor, n-am putut manca! - totul avea... gust de clor!! (vecina in cauza a fost linistita de alti vecini - care i-au zis sa-si bage presul "clorat" in casa, ca altfel vor vomita ei pe presul ei).
Pentru ca nu-mi place sa am astfel de sensibiltati m-am fortat si acum suport bine mirosul clorului (dar nu chiar ca inainte).
Nu-mi place nici duhoarea care ajunge in casa de afara: pute a pacura (ceva de gen), uneori, a "paioase" arse sau seminte prajite prea tare - si, la un moment dat, simt ca ma ustura ochii. Detestabil, dar nu mi se face rau cum am patit cu clorul!

De ce am scris toata poliloghia de mai sus?! Pentru ca nu pot afirma ca inteleg MSC (desi imi e apropiata foarte o persoana care are unele dintre simptomele pe care le-ai descris). Pentru a-mi face o idee despre ce inseamna sa traiasca cineva cu MSC am incercat sa amplific de... 1000 de ori 😊 senzatiile pe care le-am incercat din cauza "dezinfectarii" irationale a unora. Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi sa vomit cand ies din casa (in 2020 am vazut o gravida vomitand - de la duhoarea de clor - in magazinul cu mancare pentru animale) sau ca mi se "taie picioarele"!
Poate exagerez, dar cred ca dupa "marea dezinfectare" din 2020 s-a marit numarul celor cu sensibilitate la unele substante (in special la clor) Doar banuiesc!

Partea deosebit de rea este ca... aditivii vor ramane in alimente, detergentii vor fi la fel de agresivi, odorizantele de camera vor ramane "la mare cautare"... Nu se vrea, cu adevarat, sa se renunte la chimicalele care fac parte din aerul pe care-l respiram, din
mancare, din apa... Nu stiu ce se poate face... Faptul ca cercetarile in acest domeniu par a nu fi profitabile face ca totul sa ramana ca acum - nu sunt... suficient de multi afectati incat sa merite costurile care, ulterior, vor fi acoperite (cu mult in plus) de profit - Sau... nu! Cand tot mai multi vor suferi de MSC poate ca se va "descoperi" un remediu... si... va creste exponential numarul "de cazuri" (fie ca oamenii au sau ba MSC) pentru profit (doar s-au vazut cazuri: diagnostic fals de cancer - cu sau fara intentie - administrare de medicamente care sa "defecteze" inima pentru a fi nevoie de interventii chirurgicale costisitoare si tot asa).

Ma opresc aici, deocamdata, dar mai am de zis. 😊
Pupici cu drag! ❤ 😘

CARMEN spunea... [Raspunde]

O zi de marti cat se poate de placuta 😘💞

fiordaliso spunea... [Raspunde]

Reflexia este mirifica! Am crezut ca e cerul, pana am citit ce ai scris.
Pe la 19 ani am inceput si eu sa ma simt rau, tremuraturi, palpitatii, nu aveam aer in spatii inchise, acelasi diagnostic mi s-a pus: hipocalcemie. Am luat calciu in disperare si degeaba. Acum, daca ma gandesc bine, era putin dupa 90 cand intrau si la noi la greu chimicalele straine. A durat ani pana am inceput sa ma simt mai bine, dar bine nu sunt nici acum. Acum nici macar la calciu nu mai am valori scazute, dar mi se zice ca e stresul de vina.
E foarte greu sa ai un regim atat de restrictiv, eu consum destule din comert, dar am si din gradina legume si fructe. Dar nu consum chestii din ambalaje fosnitoare, ca mancare nu prea pot sa ii zic, si extrem de rar conserve. De la astea am observat "cu ochiul liber" ca nu mi-e bine. Iti multumesc pentru acest jurnal si pentru ca iti impartasesti experienta cu noi. Daca nu erai tu nu ma gandeam ca pot face atata rau chimicalele, ramaneam doar cu impresia ca sunt eu mofturoasa, prea sensibila, printesa, exagerata... toate calificativele acestea le-am primit din copilarie.

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN multumesc mult :*! Incerc mereu sa fac zilele cat mai placute :) si ma ajuta mult faptul ca am revenit aici si ne putem citi si lasa cate un gand :)!

Suzana spunea... [Raspunde]

In 2007 a aparut o carte numita Biblia alimentara cu aditivii alimentari utilizati in UE, scrisa de Gh. Mencinicopschi. Probabil ceea ce ai tu este reeditarea. Altceva am vrut sa spun. Info sunt peste. Doar sa citim prospectele. Sa ne documentam. Nu intamplator scrisesem la o duzina, ca daca avand ochelarii pe nas nu vad continutul produsului, pur si simplu nu il cumpar... Nu am glumit. Chiar asa fac. Asta e prima triere. Detergenti nu mai iau decat pentru copii. Ca si sapunul. Acum cativa ani, cand am citit despre gluten, ca prin analize de sange nu se depisteaza sensibilitatea, am ales solutia radicala. Fara paine. Am trecut pe clatite din naut si pe placinte din legume, pe post de paine. Efectul l-am simtit dupa vreo patru luni. Adica efectele sunt lente, foarte lente.
Antenele habar nu am cum pot fi contracarate. Doar prin unire. Iar despre acele efecte am auzit. Sunt reale. Iar doctorii sunt cum sunt. Nu mai imi fac iluzii. Cercetarile pe astfel de subiecte ca si pe multe altele nu sunt finantate. Si sincer nu ii vad cand ar putea sa studieze ceea ce se scrie pe site-urile de specialitate.
Am mai auzit pe la TV de procese contra celor care au instalat antene. Doar ca in spate trebuie sa se stie daca sunt sau nu instalate legal. Sau asociatiile sa nu permita decat cele clasice.
In fine, cerul este superb. Daca nu spuneai nu mi-as fi data seama.
Apropo de sticlutele cu gel dezinfectant. Am testat o idee dintr-un filmulet pus pe blog: o pensula aproape neutilizabila, cam intarita, am acoperit-o cu gel si am invelit-o in folie alimentara. Dupa o zi, am desfacut-o, am spalat-o, am mai curatat-o si a fost functionala. Oare ce ne face chestia aia pe piele?
Pupici si seara linistita, draga Rux! 😘❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana mi-a disparut ditamai romanul de comentariu :)))
O sa rezum... ca e imposibil sa il mai redau cum era.

Ma bucur mult ca ti-a placut imaginea. M-am gandit sa echilibrez cumva informatia din jurnal - incerc sa prezint lucrurile intr-un mod cat de cat amuzant. Ca altfel ne-am incarca in plus cu realitati incomode si care sa ne scada vibratia energetica. Ceea ce nu e de dorit.

Inteleg perfect ce spui. Nu stiu daca am spus, probabil ca da, dar inainte nici eu nu aveam probleme. In sensul ca erau lucruri care imi displaceau dar nu imi produceau un rau imediat, perceptibil. Iar clorul pe vremuri nu era combinat cu parfumuri ...
Ah spirtul. Mai stii ca la un moment dat a fost un spirt care avea alta formula? Nasol mirosea.. Adica, parca nu era spirt!

Pentru cei cu MCS nu este un lucru bun sa fie asaltati de lucruri care le fac rau pentru ca raman fara resurse.. Stiu ca se promoveaza „adaptabilitatea” in sens de obisnuire, sau complacere, sau acceptare sau... conformare. Dar e mai bine ca in anumite cazuri, sa fie evitata. Pentru ca pana si producatorii spun ca expunerea in timp dauneaza sanatatii.

Da - cu siguranta multi au fost afectati de aceast exces de zel din 2020. Nu s-a inteles nimic pana la urma - s-a actionat mult si prost (ineficient si chiar periculos). Si toata lumea a abia a asteptat sa se scoata restrictiile ca sa se intoarca la viata normala (fara a invata nimic din aceasta experienta si revenind la comportamente ... gen scuipat pe strada, tusit fara sa se acopere fata, indiferenta fara de cei din jur - vorba aia, foarte darnici la dat impartit boli.. hahaha).

Apropo de de ce spuneai referitor la aditivi - se punea problema eliminarii din produsele pentru copii a unor substante rele. Si au spus cei ce urmau sa decida soarta... lol, ca sunt cunoscute efectele dar se pune problema pierderilor materiale :)). Zau asa, au si ei dreptate .. niste copii bolnavi se trateaza, trebuie folosite si tratamentele la ceva nu?

Cred ca putem face ceva, cu siguranta putem. Putem alege. Si mai putem sa ne reamintim de faptul ca simtul mirosului este foarte important. Rolul lui era sa ne apere. Dar fiind expus la atatea parfumuri el ajunge sa se atrofieze, printre altele. Este... anihilat, ca sa zic asa. Altfel nu imi explic cum unii oameni ies imbalsamati mirosind a detergent, balsam, produse de ingrijire, spray si... evident parfum :)))))

Si cand treci pe langa carucioare cu copii, unde ar trebui sa domneasca siguranta si ai senzatia ca tocmai ai trecut pe langa o fabrica de detergenti.. ei bine...

Pup cu drag! Sa facem cat putem noi, sa fie mai bine, prin alegeri asumate.

(ps: ma intreb cine a inoculat ideea ca cererea consumatorilor este de parfumuri care sa dureze cat mai mult si sa fie cat mai puternice si in absolut orice vrei si ce nu vrei.... )

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso exact aceasta a fost si senzatia mea. Desigur probabil ajuta si faptul ca SEatzelul avea culoarea albastra :D.

Am citi ca manifestarile acestea apar cam de la 16 ani... Dar nu am gasit articolul, asa ca voi incerca sa povestesc despre asta in alta pagina. Vai... cu calciu. In fine. Daca stau si ma gandesc, cared ca doar faptul ca eram foarte mica (ca varsta) m-a ajutat in clipele acelea si faptul ca totusi, nu era atat de multa nebunie ca acum. Adica nu aveam puafitoare in clasa, colegii mei nu aveau hainele sa miroasa a balsam si detergent de la coltul strazii. Acum e horror. MI-am luat o pereche de pantalonasi de la magazin si i-am spalat de 3 ori.. au stat 2 saptamani la aer si tot mai miros a ce au respectivii in magazin/ depozit. Nu e normal.
Atunci erau 2-3 magazine si se stiau care erau (care mai foloseau spray - pe alea le ocoleam clar...) sau pufaitoare. Metro avea problema asta la sectorul de haine mai ales... dar in rest nu. Doamne cum s-a ajuns.

Evident ca esti tu de vina.. esti tu mai sensibila ... duh. Nu stiai? :)))

Si eu am avut perioade super bune cand puteam sa mai mananc si produse de baza (gen niste paste, sa zicem). Acum sunt oarecum fortata sa evit cam tot ce e pe raft pentru ca baga in toate sare iodata. Si daca nu e sare iodata e ulei de palmier ca nici macar niste pufuleti nu iti poti lua. Sau ceva rondele de orez expandat - nu stiu ce au mai facut si la alea ca nu le mai tolerez deloc - orezul in general.

Of... faina din comert... e dezastru. Daca te uiti pe retetele vechi foloseam si eu dobrogea sau baneasa.. cine mai poate manca ceva de gen. Problema e ca in loc sa se faca sisteme de irigatii sunt stropite cu tot felul recoltele. Ce sa ma mire?
Mult timp amluat de la niste prieteni faina, cand nu s-a mai putut am mers o perioada cu 7 spice (cel fara aditivi) dar dupa vreo 3 ture cand a mirosit a detergent - ca deh, asa e la noi in magazine, am renuntat. Am mai mers ok cu una de la Lidl (de care nu am mai gasit). Acum iau de la Moara cu Pietre - si e altceva intr-adevar.

E greu.. insa asa cum ziceam a fost si mai putin bine de atat. Diferenta e ca atunci, cand trecea momentul de mai putin bine, aveam mai multe variante de unde alege, Acum cum au innebunit toti si baga la greu ierbicide si pesticide si tot felul care sa le garanteze recolte bogate care sa nu necesite sa stai pe camp... ce sa fac? Incerc sa imi fac eu ceva dar cat sa iasa din doua trei ghivece... ?? :(

In Pitesti am avut cea mai faina piata. Doamne... ce bine era.
Acum nici de la persoanele de la care luam nu mai pot lua pentru ca s-a intamplat ceva cu produsele. Nu le mai tolerez. E clar ca pun si ei ceva... generatia mai noua.

Da, chiar ajungi sa crezi ca esti tu defect... din cauza acelei presiuni am inceput eu sa caut sa inteleg ce se petrece totusi - pentru ca tot ce imi spuneau nu se mula pe ce simteam si traiam.

Te pup. Sper sa gasim totusi alternative sa ne fie bine.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana stiu ca Dl M a scris asa ceva, dar nu este cartea mea. E o cartulie mica, scrisa de Corinne Gouget. Mi-ar placea insa sa putem avea acces la informatii de gen mai usor. Au cam disparut multe surse credibile si a ramas informatia pe site-uri ce pot fi usor discreditate.
In plus nu stiu, va trebui sa mai caut, dar nu am mai gasit site-ul unde erau disponibile de exemplu toate prospectele medicamentelor cu adaugiri fata de ce gasesti in prospect (voiam sa va povestesc ceva despre asta). Sau mai era unul cu ingrediente din produsele de „ingrijire„ de la parfumuri la creme etc (sa vezi acolo ce grozavie era pe la parfumuri asa zise sigure, scumpe).

Ai perfecta dreptate. Informatiile ei le scriu - dar nu sunt citite (ca doar scrie de ex la spary-uri sa eviti fata, dar oamenii fac ca in reclame).
Inca ceva trebuie sa invatam sa citim corect prospecte / lista cu ingrediente. Nu doar asa in diagonala si sa bifam data. Sau sa ne uitam de calorii...

Sunt perfect de acord cu tine. Si asa nu poti fi sigur ca ce insira ei acolo este conform. E bine sa incercam sa luam produse cat mai putin combinate (sa fie lasat uleiul sa fie ulei si sarea sa fie sare... zau asa).

Ai dreptate si cu faina - dar nu neaparat glutenul in sine e problema ci tratamentele la care sunt produse granele. Alea le fac sa devina atat de agresive. Din pacate.
Si eu am observat diferenta intre faina pe care o luam de la stat si aceasta. Dar acum de ceva timp pana si pe cea mai putin tratata o tolerez mai greu pentru ca nu am alternative si uneori sunt nevoita sa abuzez de ea. paine din comert nu am mai mancat dinainte de 2009.... Aia oricum nu mai este paine (rar gasesti locuri care sa faca o paine adevarata, cu faina netratata, nu din mixuri, fara sare iodata si alte cele - cred ca in Bucuresti era Bacania Veche unde se gasesc produse care pot fi o alternativa la ceea ce se gaseste in comert.

Mi-as lua si eu linte, naut ... dar deobicei pe pungi scrie (si la alea eco si la bio ue ... si de unde siu eu de unde or fi.. vorba aceea - nu ca as avea cu mult mai multa incredere daca ar scrie rascaietii din vale, dar macar stiu si eu de unde). Si am avut neplacerea sa ia ai mei niste fasole nemteasca... bio cica. Pusa spalata, tinuta in apa, fiarta de cateva ori (ma rog, dupa tipic.. urat mirosea. eu ma bazez foarte mult pe miros - si acel miros nu imi inspira incredere, desigur, cu o tona de mirodenii, orice poate capata gust, dar am invatat pe pielea mea, ca mai simplu e mai sigur).

Da.. eu am unele care sunt fix la nivelul unde stam noi ... peste drum. Minunat ce ppot sa zic. :( la noi a fost data o antena de tv normala de pe bloc pe principiul ca iradiaza, dar ce e acum in jur :))))).Sper doar ca nu e si pe bloc. :O Habar nu am.

Ma bucur ca iti place cerul !! :D Este una dintre fotografiile mele preferate. Desi.. in ura acelei excursii m-am ales cu problemele cu fructele :(.

Nu stiu ce ne face, dar stiu ca au venit ai mei de vreo 2 ori dati cu asa ceva. In vremea aceea cu pande.. in fine - fusesera sa ia benzina si a fost caz de urgenta. Ideea e ca s-au spalat pe maini jumatate de ora si psrfumul ala nu s-a dus... a mai intrat si la Kouki in par de nu am putut sta langa el buna parte. Interesant experimentul si nu ma mira deloc. Eu le consider alta bomba cu ceas - apropo, mai tii minte de Protex? Sapunul? Fusese foarte recomandat si utilizat in nebunie pana s-a descoperit ce ravagii face nu mai stiu ce ingredient... A disparut o perioada reclama agresiva la el.(nu stiu daca si dupa rafturi)

Detergenti pentru copii am folosit de prin 2009 (dar pe at singurul pe care il gaseam era cel de la persil si ala e parfumat. era cred ca cel mai bland la ora aceea de pe piata si ma innebunea pt ca lasa un soi de mazga pe haine.. sapunuri gasisem unul la dm cu miere (era aproape fara parfum. vai ce fericita am fost, apoi i-au schimbat compozitia cu miere de manuka... sa nu il simt prin preajma. Am inlocuit sapunul cu solutie de curatat biberoanele. Sa nu razi :))))

pup!





MNiko spunea... [Raspunde]

Nu e prima data cand citesc articolul dar și atunci și acum imi găsesc greu cuvintele. Sunt multe informații și cu comentariile mi se amestecă toate în cap și nu știu de unde să încep.
Prima idee pe care o concluzionez e că ai nevoie de cât mai multe alimente bio, neprocesate pentru că e mai sigur pentru tine procesarea lor în casă în condițiile tale decât industrial. Aici cred că este o adevărată problemă, găsirea lor. Iar cumpărarea de la tărani că e mai natural este este o utopie. Am mai spus pe undeva că de când m-am mutat la țară am văzut că tăranul folosește azot, îngrăsăminte și ierbicide, insiecticide din plin. Sincer fără aceste „ajutoare” nu se fac legumele, sau se fac în proporții foarte mici. Eu chiar am incercat ani de zile. Aotul pentru a le stimula creșterea nu-l folosesc nici acum. Ingrășăminte folosesc compostul făcut de mine. Dar realizez că e posibil să aduc fără să știu pămant cu aditivi cand cumpăr pămant special pentru răsaduri. Nu am citit niciodată pe acei saci.
In ceea ce priveste ierbicidele - la mine a fost clasicul jumulit de buruieni și folia agricolă. Dar în curtea din fața casei, am folosit ierbicid sistemic Total( auzisem intr-un am că s-a folosit pe grâu ca să se usuce mai repede grăul să se poată culege boabele).
Iar pentru insecticide am incercat cu variante din plante ( macerat de urzică, ceai de soc, etc..). Problema e că eu nu folosesc, dar folosesc vecinii și atunci găndacii de colorado afidele nu se mai duc la vecini și vin la mine, pe plantele mele. Si mi le strică
Am auzit de ferme bio, dar adevăratele ferme bio se întind pe hectare intregi cu zone de tampon intre culturile bio și restul . Nu stiu câte chiar sunt certificate corect pe la noi. Dar sper să găsești una așa cum ai nevoie.
În magazine sunt rafturi cu produse bio. Ai incercat de acolo? Există vreo diferentă pentru tine? Ca pentru mine de cele mai multe ori diferenta pe care o simt e doar la buzunar.

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko si eu am aceeasi senzatie, desi ma straduiesc de fiecare data sa sintetizez informatia, ma trezesc ca scriu un roman, ca si cand am sta fata in fata si am povesti. Si atunci se fac paranteze in paranteze, simt nevoia sa mai glumesc, sau sa mai explic... stii? :))

Da, nu ma pot baza pe nimic din comert si asta in special din cauza sarii iodate. Deci asta ma limiteaza din start.
Este - daca pana acum cativa ani aveam inca in piata cativa oameni pe care ma puteam baza, ori au plecat dintre noi, ori copiii, care au preluat sarcina muncii la camp, au trecut pe varianta facila, cumparand utilaje care vin la pachet cu tot felul de chimicale oferite chipurile ca sa le usureze viata. Odata ce ei folosesc acele chestii, automat asta are impact nu doar asupra culturilor lor, ci si a celor din jur.....
Cand oamenilor li se recomanda sa foloseasca azotati ca ceva normal (fara sa se tina cont ca multa lume cultiva pentru consum propriu, nu pentru productie la hectar, nu ca aia ar fi o scuza), atunci probabil se inoculeaza ideea ca e sigur.... In fine. Este foarte trist ce se intampla. Probabil ca si tu ai prins ca si mine ce insemna pe vremuri agricultura la tara. Imi amintesc ca erau pline campurile in zona Brasovului de oameni cu palarii mari care ieseau sa pliveasca si curete cartofii (verii mei faceau concurs de strans gandaci de colorado in borcan la bunici in gradina, noi am mers la plivit la morcovi si nu numai). Se poate face si fara ierbicide, pesticide si alte nenorociri - asa cum spui si tu se pot folosi alternative naturale.
Stiu ca si un amestec cu drojdie ajuta foarte mult la unele plante si in plus, cum sunt asezate plantele unele langa celelalte - iar conteaza mult. Cu siguranta tu stii mult mai multe decat mine, care in ultima vreme am stat in turnul de fildes :))).

Apropo - habar nu am cum este cu pamantul pentru rasaduri. Eu am pus mereu cate o samanta, un bob in pamant (pamant luat din gradina, dar neimbogatit cu ceva anume - fusese o muscata in el inainte) si am udat cu apa de izvor.. :)) Sper sa am noroc si de acum inainte.

Mi se pare normal ca atunci cand se stropeste sa se anunte vecinii - mi se pare normal, de bun simt.. si logic pana la urma. Poate omul e alergic, sa zicem. Asa daca stii poti acoperi cu ceva daca vrei sa protejezi o zona (folie, ma gandesc), inchide solarul... na, macar stii.

Doamne, unde sunt vremurile in care mancam fara grija din marul din fata blocului si rosii si ceapa, sau salata din mica gradinuta de legume facuta de vecinul de sub noi, intre gardul viu si bloc. Ha! Pai atunci nu era nebunia asta! si imi amintesc clar ca daca cinneva voia sa dea cu ceva anunta. Parca era alta lume.

Am.. incercat, dar nu am putut consuma. A luat Ralu niste fasole... mirosea foarte dubios si eu am incredere in mirosul meu :)). Nu am gustat ca nu era nevoie (simt gustul prin miros si pentru ca am testat in diferite ocazii sa vad daca chiar asa este, am incredere in el - treaba asta am educat-o in timp).
Mi se pare foarte aiurea ca la ceva ce costa si foarte mult, uneori sa nici nu stii exact de unde provin.

Dar, desi eu acum am o perioada in care nu am mai mancat lucruri care sa contina cacao, pot sa iti spun ca am luat niste cacao bio foarte buna (din care ii fac lui Buni cacao cu lapte si mai faceam tortulete in casa). Cred ca e cam singurul, pe langa zahar... plus ca scrie de unde e.

Pup :*


ps: cand vad reclamele alea in care e incurajata bunica sa isi ia tracor si sa primeasca la pachet si ierbicide si alte cele.... ca sa aiba timp sa stea sa se uite la telenovele.. mi se pare tare trist.

MNiko spunea... [Raspunde]

Anul trecut am descoperit cu surprindere că de exemplu azotul în mintea unor vecini de-ai mei nici măcar nu este ceva chimic, atât de înrădăcinată în sistemul lor este această practică. La începuturile mee aici nu mi s-a parut anormal să vad plantele mele mici dar pe ale lor mari și frumoase. Apoi cand am început să ne cunoastem mai bine, cu unii am lucrat impreună ba la mine ba la ei, nu mai pricepeam de ce asa diferentă desi procedam exact in acelasi mod. Pe vecina de langă mine care sustinea că ea nu dă cu nimic, a surprins-o mama intr-o dimineata pe la 5,că dă cu azot pe furiș, să nu fie văzută.
Pe altii i-am tot intrebat, dar ce faci de ai castravetii asa mari ( ii pusese cu mult timp după mine) le-ai dat cu ceva? Nu, că ei nu folosesc chimicale. Sigur? Sigur! Dar cu azot ai dat? A, da, sigur! Eu am rămas pus si simplu săcată. Ei pur si simplu nu concep să pună răsadurile fără să le ude cu solutie cu azot.

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko da... de aceea in ultima vreme ii pun pe ai mei sa intrebe si daca i s-au dat vacii, sau poate daca gainile au primit, vitamine... (nu mai zic de alte tratamente / vaccinuri etc). Si exact ce mananca.
De exemplu am luat lapte la un moment dat de undeva unde se folosea mulgatoare. Curat, frumos, ingrijit - nu zic nu.. dar de la ceea ce foloseau pentru mulgatoare (ceva cu iod) am ajuns sa a ceva probleme serioase.
Tot asa cu niste oua care in anumite perioade aveau miros de ceva chimic - faceau tratament gainile.

Asta pentru ca am fost cumva dezvatati sa gandim si mai mult sa „ne traim viata” ghidati de altii (care ne si arata tot ce avem nevoie in reclame :))).

Cand mergeam in copilarie la bunici, vara, pai... apa din paraul care curgea prin fata curtilor era sfanta. Cu sa zic pestisori, racisori.. se faceau bulboace pe cursul lui sa se scalde copilasii. Daca pe curs cineva spala... apai se anunta! Si se spala doar cu sapun de casa. Din cel clasic. Si se puneau rufele la soare pe iarba. O bucurie
Si cand voiai puteai manca direct din copac.. sau rupeai rosia si o mancai asa. Mancai fructe fara grija.
Acum cand se stropeste ca la nebuni... stai si le speli si exista si niste prafuri din scoica ce neutralizeaza pesticide, ierbicide (nu am folosit, dar exista). Si tot se mai intampla neplaceri.

Bine, inainte omul (eu vbesc acum de zona Fagarasului, de zona Cosmina PH... pe unde am fost in copilarie la buncii/ strabunici) iubea pamantul. Pentru el pamantul, animalele erau sfinte. Dupa 90... am inceput sa vad schimbari. Ba venea cutarita si se lauda ca a vandut padurea si si-a luat electrocasnice (asta efectiv m-a lasat fara cuvinte... pe mine copil), ba venea nu stiu care sa se laude ca a vandut driganele si vaca sa ia una din nu stiu ce tara ca da mai mult lapte... Ba au inceput sa foloseasca treburi de-astea ca sa munceasca mai putin si sa stea pe la telenovele si sa barfeasca... si uite asa a inceput sa se duca totul de rapa. Daca in copilarie mancam cei mai buni cartofi din zona bv, acum nu ii mai suport. Aia mari au de multe ori zone negre in ei. Erau si in copilarie cartofi mari, dar ii mancai si cruzi.. asa de buni erau. :(

Unde mai pui ca mai toti oamenii aveau porumb d fiert macar si fasole o gramada. :(

Si e trist ca au distrus pamantul cu nebunia asta. dar ideea e ca ar putea macar sa anunte in jur ca cei care vor sa isi protejeze macar parcelutele de pe langa casa sa stie. sa inchida geamul, sa aiba grija de animale.. na, nu stiu, sa ia rufele de pe sarma. Chestii elementare pana la urma, ca nu dau cu apa ... dau cu chimicale.. :(.

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Descopăr că ai scris mult, comentariile sunt la fel de lungi - provocarea lansată de tine ne ìmpinge să scriem și noi mult...voi citi mai târziu celelalte comentarii, scriu mai întâi și eu...
Încep cu: "să trăiești în lume dar nu ca lumea..." - asta am preluat demultișor în viața mea altfel te distrugi ... îmi plac filmulețele prezentate ❤️👍... și eu ascult ce îmi transmite corpul fie referitor la persoana întâlnită, fie la arome/parfumuri/săpunuri/detergenți, etc...cam greu cu mâncarea/muzica, etc: mi-am impus psihic un blocaj referitor la ceea era înainte și după "plecarea" părinților mei într-o lume mai bună...totul altfel pentru a depăși o perioadă grea...
Cu mâncarea "curată": ce mai este "curat"?! Am observat în grădina cu floricele, aveam o zonă verde superbă, bine crescută...a plouat 2 zile acum...rezultatul: pe o porțiune, acele tulpinițe superbe sunt arse...deci ?!
Cititul îmi umple masiv timpul...blogurile prietenelor, atât de variate ca preferințe, mă ajută...sper să pot menține scrisul pe blogul meu...
Și eu am zile când nu am suficiente resurse dar nu mă îngrijorez pentru că (din multele lecturi) am descoperit informații privind bioritmul, influența fazelor lunii asupra corpului (mâncare, sănătate, etc)...
Speranța și credința mă ajută să depășesc greutățile !
Îți doresc să ai zile liniștite, plăcute ❤️👍
Pupici cu drag ❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza de fiecare data cand imi propun sa scriu putin.. scriu mult :O.
In plus aici e ca si cand as vorbi, si am obiceiul sa fac paranteze sa explic... :))).

Ai perfecta dreptate - asa simt si eu. E cumva ca si cand marea majoritate are un ritm impus atat de ametitor.. incat am senzatia ca imi sufla mereu cineva in ceafa :)). E obositor ...

Deci da... cine stie ce ne mai ploua... e putin dezolant nu? Totusi.. cred ca mai ales avand in vedere ca aceste lucruri nu le putem controla, macar ce se poate controla si tine de fiecare (ce fel de seminte, rasaduri si ajutor cat mai natural pentru ele), sa fie fara lucruri care sa ne puna sanatatea in pericol. Zic si eu.. altfel...

Si pe mine m-a ajutat mult cititul (apropo de ce spuneai mai sus, in perioada aceea grea, imediat de dupa plecarea lui Dodo, am citit foarte mult) - iar acum faptul ca am reusit sa reiau proiectul si sa ne recitim, ma ajuta foarte mult. :) :*. Si eu sper la fel - sa pot continua.

Apropo de resurse, nu stiu ce o mai fi fost cu influentele azi, dar in seara asta nu m-am putut concentra sa fac nimic - as abrusc, dn senin. De fapt... abia reusesc sa ma concentrez la ce scriu acum.. asa ca probabil ca ma voi retrage si sper sa reusesc sa si dorm :D
Pupici cu drag! Sa fim bine!! :)

Trimiteți un comentariu