luni, 13 martie 2023

#03 Jurnal de MSC - Primul capitol -

💭 Cateva ganduri despre saptamana care tocmai s-a incheiat

Saptamana aceasta a fost ca un fel de carusel... sus-jos :). Cu momente de la limita, dar si cu acea bucurie inaltatoare, pe care faptul ca minunile sunt reale( si se pot infaptui prin credinta, iubire, rabdare ) ti-l poate oferi.

Kouki mic avea o problema aparuta cam in perioada de stropiri si ce o mai fi fost atunci cu chimicalele (are o sensibilitate la urechi micul, ca deh... probabil ca nu degeaba ne-am intalnit). Ideea este ca arata rau... probabil ca daca nu as fi avut problemele pe care le am si nici nefericitele experiente prin care am trecut cu Dodo (dar si cu Kouki, cand abia venise la noi) as fi alergat la doctor. 

Am avut insa incredere si am ales sa nu ma speri si nici sa nu fiu.. comoda. Si l-am curatat zilnic, cu atentie, cu ceai de galbenele (evident ca nu i-am turnat in ureche, tamponam usor, si apoi grija sa nu ramana umed deloc). Stiam de la doamna doctor care l-a vazut ultima data si, dupa ce i-am povestit de reactiile la medicatie si aratat istoricul lui medical (a avut un traumatism foarte urat.. si niste analize nu tocmai bune atunci si probabil ca a ramas cu o sensibilitate, pentru ca face urat la medicatie) mi-a spus ca il pot curata asa (ca am intrebat). Si apoi am avut mare grija sa nu il las singur ca se scapina si isi facuse rani. Si cea mai mare bucurie a fost miercuri, cand m-au intampinat doua urechiurse curate, frumoase si fara probleme.

Sunt anumite afectiuni care pot fi tratate usor, bland si cu rabdare. Iar animalutele stiu sa ceara - ca si copilasii mici, daca esti atent. Dodo, dupa ce am aflat ca, de fapt, injectiile despre credeam ca ii iau durerea si il vindeca numai bine nu ii faceau, ci erau mai mult facute ca sa il linisteasca pe stapan si ameteasca pe patruped, cand calca stramb si incepea sa mearga in cerc, venea singur la mine sa il masez. Poate ca intr-o noapte nu dormeam prea bine, sau deloc. Dar a doua zi era perfect, fara probleme.. Altfel, cu "tratamentul" ne chinuiam cateva zile... Doar zic.

🔍 O privire spre ce a fost - cautand cauza/ele

Spuneam ca este bine sa ne intoarcem din cand in cand si in trecut - sa retraim momentele vesele, sa vindecam ce e de vindecat... Nu este bine sa retraim la nesfarsit lucruri negative (si nu stiu daca ati observat, dar asta e tendinta).

Probabil ca suntem programati (=invatat sa devenim) asa. Cand eram mici, daca te intreba cineva ceva, deobicei ii povesteai despre lucrurile faine care ti se intamplau. Sa vedem, poate ca invatai sa mergi cu bicicleta, sa scrii, sa citesti, primeai nu stiu ce joc interesant, mergeai in vacanta la bunici si mulgeai vaca etc. Gaseai partea buna in orice.

Acum... daca intrebi pe cineva ce mai face / sau ce mai stie de un prieten despre care nu ai mai auzit de mult timp, deobicei te astepti sa ti se insire cam cele mai naspa vesti. Cu amanunte. Daca e de bine... se rezuma la ... ah cutarescu, ii merge bine, are el pe cineva./ e un prost cu noroc etc. 

Am observat ca, daca iei pe cineva repede si ii spui sa enumere 5 lucruri pentru care este azi recunoscator, ii ia timp. Daca il intrebi ce probleme are sau ce il supara... Ohohohohhohohohoh... Dar, pana la urma, sa ne mire? Ca stirile sunt doar despre rau, rau si iar rau, sau... despre cat de bine le merge la unii care stai si te miri cum de au ajuns subiect de stire de interes national.. cum de sunt promovati.... si dati de exemplu. 

Asadar, azi am sa ma rezum la a remarca un lucru: sentimentul nedreptatii. Vine din faptul ca exista o presiune din exterior si uneori chiar din interiorul familiei (cand tine la aparente mai mult decat e nevoie) care distruge OMUL. Plus  programarile de toate zilele (care te fac sa te simti incomplet - de la reclame, la conditionarea sociala). Si acest sentiment se accentueaza atunci cand apare limitarea extrema (cand nu poti face anumite lucruri pentru ca nu ai bani, apoi pentru ca nu ai conostinte, apoi din cauza eternei injustitii.... si mai ales cand sanatatea iti este afectata de factori pe care tu nu ii poti controla). 

Cand paharul este prea plin, atunci vulnerabilitatea creste. Si probabil ca in momentul declansator, multi dintre noi ne aflam, fara sa ne dam seama, intr-o situatie de vulnerabilitate. Cu toate acestea, nu putem sa fim ipocriti si sa spunem ca asta e cauza principala a unei afectiuni - ca acesta este motivul (cum se tot incearca mai nou, o abordare simplista si cu gasitul de vinovati si spalatul pe maini de orice responsabilitate). 

Este important sa avem o relatie cu noi cat mai buna. Sa ne iubim si intelegem si sa ne pastram vibratia energetica sus. Asta putem face. Si sa alegem responsabil, pentru ca, alegand putem face ca anumite lucruri daunatoare, sa dispara de pe rafturi. Vor fi concedieri? Poate.. dar ganditi-va ca, acei oameni isi vor gasi pana la urma un alt servici (si unii poate chiar vor avea si o sanatate mai buna astfel), dar daca intretinem cercul - de castigat vor avea doar cei care au de castigat de pe urma unor foarte multi oameni bolnavi.

💚 Balsam pentru suflet - „tratamentul” creativ / lecturi /muzica / hobbies

Atunci cand creezi, cand reusesti sa te conectezi la tine, dincolo de masti si programari si conditionari... se intampla ceva magic. pur si simplu parca te deconectezi de la timpul conventional, scapi de bruiaje si traiesti atat de firesc si plenar, incat ... sentimentul este ca plutesti, ca poti face absolut orice si bucuria pe care o simti cand finalizezi un proiect, oricat ar fi el de mic, simplu, imperfect etc. nu se compara cu absolut nimic altceva.

Schimbarea in mine s-a produs cand am inceput sa imi ascult sufletul si mi-am dat voie sa margelesc, la inceputurile postarilor de pe Copilarim. Atunci a inceput cumva procesul de vindecare - cand am fost obligata de circumstante sa ma opresc din a crea / invata chiar (vezi Japoneza)... lucrurile au cam luat-o la vale. 

Oamenii sunt cam egoisti. Daca stam sa ne gandim bine - cu cat oferi mai mult, cu atata te ignora mai mult (sau ignora lucrurile de care ai tu nevoie). Faptul ca am revenit aici, in coltul meu creativ, din minunatul paianjen virtual - a fost ca si cand m-am prins la timp de colacul de salvare (ca.. nu stiu sa inot😅). Blogul meu, proiectul meu este unul creativ prin definitie - ca asta insemana a copilari. Multi confunda a copilari, cu a fi infantil. Gresit. E aceeasi problema cu adaptarea si conformarea. Poate ca sunt oarecum sinonime, au asemanari, dar exista niste nuante care fac diferenta.

Alegi sa copilaresti - e o alegere constienta, de a te conecta la tine, de a iti permite sa fii tu insuti, sa te exprim creativ, sa fii curios, sa nu iei chiar totul de-a gata, ci sa incerci sa intelegi... sa cauti solutii. Copiii (sau cel putin eu asa am fost mereu) cauta solutii. Adultii cauta pretexte si piedici:)))) in marea majoritate a cazurilor. Si cand dau de greu... se eschiveaza, Si asta, my friends, este mai degraba infantilism. 

🍏 Alimentatie / Stil de viata / Curatenie - solutii alternative, prietenoase si neinvazive

Nu va pot spune cat de fericita am fost cand, dupa o perioada agonizanta, in care ajunsesem sa spal la mana pana si asternuturile, in lighean... cu singurul produs pe care il mai toleram, pentru ca era cel mai putin parfumat ... am descoperit ca exista si un detergent lichid bio, fara parfum. Era deja un moment critic - gelul de dus fa cu iaurt si miere aproape nu se mai gasea (o perioada imi mai aducea Ralu din Germania dar am renuntat la el definitiv dupa ce i-au schimbat formula... evident mai puternic, cum altfel) si, oricum, si acest produs lasa o mazga pe haine - noroc ca mai aveam sapun de casa sa le scot la lumina. Alternativ, ai mei foloseau inca Persil pentru copii, dar daca se punea mai mult de 5ml in capac si aia diluati, efectiv nu mai puteam purta hainele respective sau sta langa cei imbracati cu ele.

Si atunci am gasit produsele de la ECOS (pe wrapmama), care acum vad ca nu se mai gasesc. Foloseam detergentul lichid (fara miros, fara parfum) si puteam utiliza din nou masina de spalat. Pe post de balsam foloseam otet. Da, otet din vin alb. Sfant! (si ieftin)

  • unu la mana ca ajuta si la intretinerea masinii (si chiar ajuta - eu oricum nu am folosit niciodata pastilute si alte nebunii) 
  • si doi la mana ca ajuta hainele improspatand culoarea, curatand eventualele reziduuri lasate de detergenti la spalare.
Totul este sa gasiti doza potrivita - sunt unele marci care miros mai puternic, altele mai slab. Dar atentie cand luati otet, sa fie totusi de calitate si alb, nu din cel rosu (ca este si otet din vin rosu). 

Tot de la ECOS foloseam si sapunul lichid pentru maini (fara parfum) - foarte bland era cu mainile. Si mai era si solutia de spalat vase (evident fara parfum). Pentru ca parfumul nu are niciun rol de curatare pana la urma... e doar ceva asa, cum sa zic... hmmm ceva nenecesar ce ne este prezentat ca un mare bonus? :))) Dar de care chiar nu este nevoie. Din contra.

Ai mei au mai incercat produsele de la Ulrich Naturlich, DM detergent fara parfum si inca un detergent pentru bebelusi fara parfum (al carui nume nu mi-l amintesc). 

Ce folosesc acum? Pentru spalat pe maini / vase (si concetrat, fara a il dilua, curatenie in general)  Solutia de biberoane de la Frosch (fara parfum). Se gaseste si la DM (de la Ralu am aflat de ea). Alternativa la aceasta ar fi Oferta- Solutie fara miros pt vase, Ecomax, 740 ml | Ecozar (sau varianta acesta Oferta- Solutie fara miros pt vase, Ecomax, 740 ml | Ecozar) dar nu am incercat-o inca (pentru ca imi merge bine cu Frosch) - din aceasta gama (EcoMax) insa, folosesc de foarte mult timp detergentul si este absolut genial. Imi este drag sa spal cu el, va zic sincer.

Ca detergent folosesc:

Cu mentiunea ca cea de-a doua varianta este intr-un ambalaj mai nou si mai mare decat ceea ce am luat eu pana acum. Si ca, evident, le iau cand sunt reduceri - daca va faceti cont la Ecozar, veti primi pe mail notificari atunci cand sunt reduceri (sau daca va intereseaza va pot anunta cu drag - apropo, niciunul dintre linkurile din articol nu sunt sponsorizate, contorizate sau altceva, ca sa stiti :P).

La detergent as vrea sa mentionez ca exista pe capac niste dungi care indica dozajul. NU este nevoie sa turnati cu capacul - daca rufele sunt spalate pe ideea de intretinere (nu foarte purtate) este suficent si jumatate din cantitatea minima indicata. Daca sunt foarte murdare, atunci, desigur, se poate pune cantitate mai mare. Totusi, in acel caz, cred ca cel mai indicat ar fi sa fie inmuiate inainte. Ajuta (eventual lasate cu putin detergent - un strop, sau puteti daca aveti sapun de clasa clasic (din cel fara ierburi si parfumuri, calasic - cum se facea odinioara) puteti sa le sapuniti putin si limpeziti - sa stiti ca ajuta foarte mult tipul acela de sapun - norocosi sunt cei care il mai au la dispozitie. Cu sapun de casa am reusit sa scot la lumina multe lucruri stricate de detergentii lichizi clasici cu parfum care imbacsesc in timp tesaturile.

La otet am folosit in principal doua marci:

  • Raureni (otet de 90 de grade, atentie!! nu de mere cu miere etc, ci otetul de muraturi, daca vreti)
  • Topoloveni (otet de fermentatie din zaharuri si vin - cu o eticheta cu un cocos pe ea)
Pe primul l-am folosit mai rar - este mai puternic ca miros si deobicei puneam intr-un pahar de plastic cam de doua degete si diluam cu apa pana umpleam paharul 2/3. In ultima vreme nu l-am mai diluat si puneam asa, din ochi. Al doilea il folosesc frecvent - chiar ieri mi-a refacut Tati stocul cu doua sticlute.
Cum procedez
-cand aveam masina a carei usa se deschidea pe o parte, dupa terminarea programului, puneam otetul (atunci foloseam paharul) in compartimentul de  balsam. Apoi potriveam o clatire suplimentara (dura cam 15 min) si asta era. 
-acum, la masina care se deschide deasupra (verticala?) dupa program (folosesc deobicei programul rapid de 20/30 minute) deschid capacul, cuva si torn direct peste rufe otet (cam de 2-3 degete intr-un pahar de plastic, doar ca m-am obisnuit si torn ochiometric). Apoi pun la o clatire de 9 minute si dupa ea inca una tot de 9 minute, dar fara otet - ca asa am eu optiunea la AEG. Pot lasa si o singura clatire - nu e deranjant mirosul de otet, dar prefer, pentru ca stau la bloc si usuc rufele cum ar veni in interior, ca si terasele sunt inchise pana la urma, sa mai dau o clatire. Asa nu miroase a absolut nimic in casa, din contra, parca se si curata un pic atmosfera. Nu va zic ca, atunci cand e si afara aer curat (raaaaaaar de tot, deobicei de Paste si Craciun, sau cand se pleaca din oras pe motiv de zile libere.. hahahahahah si atunci daca nu e vreme urata si smog/ploaie etc), este atat de placut - deobicei cand e mai frig asa este, ca in copilarie cand uscam rufele pe sarmele din spatele blocului si veneam cu ele geruite, chiar inghetate, dar miroseau asa a aer, a proasptat - si nu, contrar a ceea ce afirma reclamele, aerul nu miroase a parfumul atat de promovat de ele.

🟩 Cati oameni, atatea povesti 

Nu voi scrie mult - pentru ca deja am scris o gramada 😅 la celelalte rubrici. Dar voiam doar sa atrag din nou atentia asupra Uleiurilor Esentiale. Nu spun ca nu sunt bune - probabil ca pot ajuta, prin proprietatile naturale ale plantelor. Nu zic ca nu. Dar!!! Si vreau sa sublinez DAR! Uleiurile esentiale sunt prin definitie substante volatile active care pot declansa (si o fac, nu se sfiesc) o serie de probleme de sanatate foarte, foarte urate. Inclusiv MCS-ul. Culmea este ca, initial, nu intentionam sa vorbesc despre ele, dar cand m-am uitat pe pagina cu marturii - Témoignages - sos mcs, la cea mai recenta adaugata, din primele randuri ale lui Karine aflam ce anume i-a declansat aceasta problema, culmea, intr-un magazin naturist. De fapt nu culmea - chiar deloc. Dimpotriva. Suntem tentati sa credem ca daca luam ceva de la naturist, e sigur. Dar este? Cu adevarat?
Asa cum stiti ca ati spus si voi in comentarii nimic nu este 100 % sigur. Plantele nu mai sunt ce au fost. Pentru ca planeta este distrusa si poluata sistematic si ... cu siguranta ca, daca se trage un pardonel atomic 💥 (sa zicem, ca sa ne amuzam putin) in indepartata mare a nu-stiu-cui, acesta va avea impact asupra intregii planete, mai devreme sau mai tarziu.

Uleiurile esentiale sunt si ele o mica problema. Mai ales cand sunt folosite dupa ureche, exagerat, sau fara a tine cont de faptul ca unora dintre noi le fac efectiv rau si le pot aduce chiar sfarsitul. 


Ce solutie vad eu? Responsabilitate. Daca vrei sa folosesti asa ceva, te informezi si o faci intr-un mod resposabil, in asa fel incat sa iti fie tie benefic si sa nu ii afecteze pe altii. Si bineinteles, cu masura. Si tinand cont atat de beneficii, cat si de posibilele efecte adeverse. (m-am ingrozit citind de unele persoane care se apucasera sa difuzeze in spitale, sau in locuri publice, unde se aflau si alti oameni - mi se pare iresponsabil, pentru ca, pana la urma, nu stii cum reactioneaza organismul alcuiva - dar sunt unii care, in cazul in care cuiva i se face rau, rezolva rapid problema, dand vina pe acea persoana...😓)

🟢 Inspirate de voi

Discutand despre produsele de curatat, m-am gandit sa las cateva ganduri despre subiect aici. Ca sa nu incarc rubrica in care scriu ce anume folosesc, de aceea.

De cand cu „formulele tot mai puternice, parfumate si care fac treaba singure si se activeaza la atingere” (nu, serios acum, dupa atatia ani in care au „bla bla„-it aceleasi vorbe rasucite si invartite, mai credeti reclamele? eu una nici nu suport sa le mai vad/aud si nu stiu cum sa le evit mai repede.... cred ca 1 la suta merita vazute cu adevarat) am renuntat, pe rand, la mai tot ce foloseam inainte la categoria produse de curatenie si intretinere (nu ca ar fi fost extrem de multe) si este cu adevarat, mult mai bine.

Sapunurile din comert sunt absolut oribile (majoritatea) - ori iti usuca pielea, de iti trebuie mai apoi creme (bleah), ori iti lasa pe maini un miros de nu mai iese o lunga perioada de timp si se mai si transfera pe alte lucruri(horror - de ce sa imi miroasa mainile a nu stiu ce chimicale - iar cu ue  e si mai rau... am luat niste carti dintr-un magazin online, unde aveau „sapunuri naturale” si efectiv nu m-am putut apropia de cartile respective - si fusesera in tipla)

Apropo... ce are mirosul de om?? Ce?  Mai stim cum miroase un om? Am fost invatati ca miroase „urat” - e o minciuna. omul nu miroase urat decat daca e un dezechilibru undeva (asta e un semnal care sa ne puna in garda ca ceva nu e ok), sau e plin de murdarie (si daca esti plin de murdarie, ideal e sa te speli nu sa acoperi cu chestii parfumate, care, prin ingrediente, murdaresc, pana la urma corpul)... Ma intreb (retoric) cum mai simte un om imbalsamat cu toate nebuniile din lume, care ii mai este mirosul? Nu mai simte! Si nu este de mirare daca ne gandim cate chimicale pune zilnic pe el: sapun / gel de dus, balsam pentru par, creme care de care mai parfumate, lotiuni, geluri etc, apoi hainele sunt parfumate de la detergent (si deobicei hainele spalate cu detergent parfumat, ca sa isi piarda acel parfum, trebuie sa treaba si prin 10 spalari si tot nu se duce complet ... pe incercate), apoi alt parfum de la balsam. Ca sa nu punem spray-urile si alte pufaitori de camera.. peste toate astea nelipsitele deodorante si... desigur, cum sa iesi fara parfum (cat mai mult) din casa... E de mirare ca expus la atatea parfumuri simtul mirosului isi pierde puterea si rolul sau principal? NU. Realizeaza oamenii ce li se intampla si pe ce dau banii de fapt? NU. 

Daca stai intr-un magazin care are pufaitoare (in sistemul de aerisire) in timp te obisnuiesti si nici nu mai realizezi ca iesi de acolo mirosind a respectivul parfum. Nu realizezi ca tot ce iti cumperi de acolo are acel parfum impregnant, daca nu si mirosul agentilor de curatare pentru rafturi (ceea ce poate fi si mai rau, ca sa zic asa). Sa nu cumva sa credeti ca, daca ceva este ambalat, nu este afectat. Hahaha, bineinteles ca este - pe bune acum, ganditi-va numai ca untul (de exemplu) e invelit intr-o hartie. va asteptati ca hartia aia sa il protejeze de substantele cu care a fost sters raftul? Sau, am mai vazut unii influenceri, care incurajeaza sa ai o punga de material la cumparaturi. Pai NU - nu si nu. Aveti macar doua - una pentru produse alimentare si alta pentru altfel de produse. Unul dintre motivele pentru care nu am mai luat unt (pe langa faptul ca avea miros de lapte praf si gust de dulce artificial...) a fost ca in ultima vreme, din cauza obsesiei de a folosi detergenti puternici la curarea rafturilor (sa imi fie cu iertare, logic ar fi ca macar rafturile pentru produse alimentare sa fie sterse cu ceva fara parfum - cred ca ar fi suficient si cu apa de la robinet, ca la cat de tratata cu clor este... - dar sa nu radeti, exista si apa kangen cu un anumit ph care se poate folosi pe post de detergent, asa ca solutii sunt) untul mirosea a respectivele produse. Desfaceam pachetelul si mi se intorcea stomacul pe dos. Si sa vedeti ce frumos mirosea a detergent in bucatarie intr-o zi cand am copt folosind unt si faina luate dintr-un magazin plin de zel la capitolul curatenie. Atunci au realizat si parintii mai bine - pentru ca, la caldura, parfumul se amplifica. 

Si ce se intampla, deci, cand nu mai putem sa ne folosim simtul olfactiv la adevarata sa putere? Omul nu mai stie cand corpul are ceva sa ii transmita...si apoi se mira cand brusc se trezeste extrem de bolnav... si nici macar nu ii trece prin minte, ca toate acestea au o legatura.

Cine are de castigat de pe urma acestui lucru si cine are de pierdut? Sigur, stim cine are de pierdut, din toate punctele de vedere, pe termen scurt, mediu si lung. Consumatorii. Care sunt, mai presus de toate... oameni.

📗 Ce se spune / stie

Pentru astazi, nu am ales sa ma uit pe studii (ca oricum sunt doar ipoteze care se bat cap in cap si... nu am dispozitia necesara - vorba aia, sunt chestiuni ce pot fi prevenite prin interzicearea anumitor substante dovedite clar periculoase... altfel ne jucam de-a ruleta ). Asa ca ii voi inmana microfonul unei adevarate legende, care a spus in multe ocazii lucrurilor pe nume. Si a carui muzica, ale carui mesaje, chiar merita timpul si atentia noastra. Din 1996. Michael Jackson - They don't care about us (cu refrenul pe repeat - si bun de citat):


Versuri (credit):

All I want to say is that they don't really care about us
Don't worry what people say, we know the truth
All I want to say is that they don't really care about us
Enough is enough of this garbage
All I want to say is that they don't really care about us
Skin head, dead head
Everybody gone bad
Situation aggravation
Everybody, allegation
In the suite on the news
Everybody, dog food
Bang-bang, shock dead
Everybody's gone mad
All I wanna say is that they don't really care about us
All I wanna say is that they don't really care about us
Beat me, hate me
You can never break me
Will me, thrill me
You can never kill me
Jew me, sue me
Everybody, do me
Kick me, kike me
Don't you black or white me
All I wanna say is that they don't really care about us
All I wanna say is that they don't really care about us
Tell me what has become of my life
I have a wife and two children who love me
I'm a victim of police brutality, now (Mhhm)
I'm tired of bein' the victim of hate
Your rapin' me of my pride
Oh, for God's sake
I look to heaven to fulfill its prophecy...
Set me free
Skin head, dead head
Everybody, gone bad
Trepidation speculation
Everybody, allegation
In the suite on the news
Everybody, dog food
Black man, black mail
Throw the brother in jail
All I wanna say is that they don't really care about us
All I wanna say is that they don't really care about us
Tell me what has become of my rights
Am I invisible 'cause you ignore me?
Your proclamation promised me free liberty, now
I'm tired of bein' the victim of shame
They're throwin' me in a class with a bad name
I can't believe this is the land from which I came
You know I really do hate to say it
The government don't wanna see
But it Roosevelt was livin', he wouldn't let this be, no, no
Skinhead, deadhead
Everybody, gone bad
Situation, speculation
Everybody, litigation
Beat me, bash me
You can never trash me
Hit me, kick me
You can never get me
All I wanna say is that they don't really care about us
All I wanna say is that they don't really care about us
Some things in life they just don't wanna see (Ah)
But if Martin Luther was livin'
He wouldn't let this be, no, no
Skinhead, deadhead (Yeah, yeah)
Everybody's gone bad
Situation, segregation (Woo-hoo)
Everybody, allegation
In the suite on the news
Everybody dog food (Woo-ho)
Kick me, kike me
Don't you wrong or right me
All I wanna say is that they don't really care about us
All I wanna say is that they don't really care about us
All I wanna say is that they don't really care about us
All I wanna say is that they don't really care about us
All I wanna say is that they don't really care about us
All I wanna say is that they don't really care about us


❓ Stiati ca....

Am zis sa mai frunzarim putin Ghidul Aditivilor Alimentari (Corinne Gouget) - link catre o editie putin mai noua decat a mea.. Dar cinci ani, conteaza foarte mult - de exemplu, in 2010 E330 - acidul citric, era incadrat la verde, dar cu atentionare - intre timp, a migrat spre rosu; unul dintre motive fiind printre altele ca, in urma unui experiment realizat de un om de stiinta (pe care evident ca nu il mai gasesc acum), s-a dovedit ca ar fi contribuit la distrugerea bacteriilor bune - bacteriomul.

Cumparase un suc de fructe natural, din magazin. In urma experimentului a sesizat ca a fost afectat bacteriomul (bacteriile bune care ne ajuta sa functionam). Contactand producatori acestia au dat asigurari initial ca nu contine nimic sucul. Apoi au recunoscut ca in compozitia sa era Acidul Citric si asa a ajuns sa faca respectiva descoperire.

Din carte aflam ca  este un " antioxidant si acidifiant de origine vegetala, produs uneori pe cale sintetica sau din organisme modificate genetic. Uneori, ar putea contine glutamatul monosodic. "

Bun... si cum putem stii noi, citind eticheta, care este provenienta si cum este obtinut acidul citric folosit? Exact - ne putem increde cu adevarat ca producatorul x va opta pentru varianta naturala - considerata sigura? Sau va alege o alta varianta - cea sintetica, sau cea cu omg.... sau cu GMS-ul? Care pot provoca probleme, mai ales ca, acest aditiv fiind considerat sigur, nu exista o doza maxima recomandata. Puteti citi despre el aici: Acid citric - E330 (cesamancam.ro)

Si mai interesant este insa materialul de pe wikipedia (Acid citric - Wikipedia), singurul pe care l-am gasit in cautarile mele (se poate sa mai fie si in alte parti, desigur) in care se face legatura intre E330-acid citric-sare de lamaie. Poate vreti sa vedeti cum se obtine (emisiunea mea preferata la tv era how is made - cand afli cum se obtin anumite lucruri, te fac uneori sa ai... revelatii si iti cam taie pofta de anumite bunatati, aparente):

Mod de obținere

Din citrice

Sucul din fructe (lămâie) va fi tratat cu amoniac concentrat și filtrat. Citratul de amoniu obținut este ușor solubil, care tratat cu hidroxid de calciu rezultând citrat de calciu care este greu solubil în apă. Urmează o nouă filtrare a amestecului. Prin tratare cu acid sulfuric (25%) se formează sulfat de calciu insolubil care este din nou eliminat prin filtrare obținându-se acid citric sub formă cristalină.

Producerea bio-tehnologică

Acest procedeu constă în cultivarea mucegaiului „Aspergillus niger” pe medii cu glucoză în prezența ionului bivalent de Fe2+.

💬 Motivational

De cativa ani deja si in Romania exista o organizatie ( Younity ) prin intermediul careia puteti accesa tot felul de programe interesante. Nu pot spune ca sunt cu toate pe aceeasi lungime de unda - dar, atunci cand mi-a permis timpul, m-am inscris la Summit-urile online si la masterclass-urile gratuite. Pentru ca simt ca din toate ai ceva de invatat, sau macar iti poti reaminti de anumite lucruri pe care le stiai, dar le-ai uitat (pentru ca iuresul vietii intretinut de ritmul tot mai alert al societatii, te cam face sa le uiti). 

Saptamana trecuta a fost din nou masterclass-ul sustinut de Gregg Braden (despre care am aflat acum cativa ani de pe Gaia - unde gazduia un serial cu descoperiri foarte, foarte interesante si care aduceau o noua perspectiva asupra a ceea ce traim, perspectiva pe care eu o intuiam cumva si pe care o simt mult mai apropiata de adevar, decat ceea ce ni se prezinta... in plus este si sustinuta stiintific). Mi-ar placea mult sa particip la un moment dat la un curs organizat de el. Momentan.. nu imi permit, dar mi-am luat cartea care sta la baza cursului prezentat la masterclas. Totusi, am zis sa va arat putin despre ce este vorba si am gasit pe canalul sau de youtube acest clip, in care vorbeste despre coerenta inima - creier. 

Despre carte (care se numeste Codurile Intelepciunii) va voi povesti la coltul de lectura, dupa ce o voi citi. Chiar - v-ar placea sa incercam sa citim cate o carte de acest gen, impreuna? Sa ne organizam si sa o dscoperim pe capitole, apoi sa discutam si eventual sa facem exercitiile? Vi s-ar parea interesant? Daca da, putem face un mic grup de discutii pe mail si sa stabilim detaliile. M-as bucura - cred ca ar fi interesant.

Despre filmulet - puteti activa subtitrarea (in engleza) automata - cu siguranta ca va fi mai usor de urmarit asa (cel putin mie imi place mai mult pentru ca pot si auzi si citi - si fixez mai usor informatia, plus ca este un exercitiu stimulativ... :D).

📚📚

Acest articol este inscris si in tabelul gazduit de Suzana la rubrica Jocul de luni, facand parte din Serialul ”Citate favorite”😊

12 comments :

CARMEN spunea... [Raspunde]

ai scris aici despre atâtea teme profunde ca... imi trebuie timp sa "rumeg" ☺
Este bine ca tu "deschizi ochii"... eu trec asa prin produsele astea ca gâsca pe apa... Bat in lemn si imi spun ca am noroc. Si daca pana acum nu au aparut complicatii, poate ca am scapat (ca anul asta voi implini 60). Niciodata nu m-am gandit ce contine detergentul, am avut pur si simplu incredere in marca- si sincer, aleg si dupa parfum. Unele sunt placute, altele prea intense, chiar daca dozajul e corect. Dar cum am zis, nu am avut niciodata probleme. Nici eu si nici familia.
In plus, acasa avem sauna si de cand cu economia de energie, facem doar de doua ori pe luna sauna. (consumul este echivalent cu al cuptorului la bucatarie, pentru doua prajituri) La sauna folosim uleiuri esentiale pentru abur si imi place teribil de mult. Iubesc aroma de portocala, cea de melisa, cea de pin, cea de menta si cea de salcâm. Ma simt atât de bine dupa o sedinta de sauna care dureaza 2-3 ore, cu 4 repetari de sauna cu abur, dus si repaus.
Ce sa mai spun, folosesc si parfum in fiecare dimineata dupa ce fac dus (cu sapun lichid - diverse arome) ☺ Fara parfum nici nu-mi inchipui cum ar fi ziua mea ☺☺☺ Cred ca pentru tine suna nebunie curata, insa eu sunt sincera si iti spun ca asa e viata mea.
Te pup draga mea . Gânduri bune si îmbratisari ♥

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN nu suna nebunie curata deloc :*. Nu am fost mereu asa... :))). Dar fiind practic obligata sa aflu ce imi face rau, odata ce am aflat niste lucruri, am ales sa nu ma fac ca nu sunt. Oricum, nu prea am de ales, intre noi fie vorba :)))).

Chiar mi-a venit in minte o amintire si realizez ca s-a intamplat cu putin timp inainte sa se declanseze acest mcs (pe care initial l-am crezut a fi lipsa de calciu.. pentru ca asa mi se tot repeta). Mergeam la liceu - imi amintesc doar ca era insorit si imi amintesc casa pe langa trecam... si nu mai stiu exact despre ce era vorba, cred ca cineva care avea o alergie.. ceva de gen. Si gandul meu a fost evident. Ce chestie.. o fi ceva in neregula cu persoana aceea, mie nu mi s-ar putea intampla niciodata, pentru ca nu am avut vreodata astfel de probleme. Asa gandim toti. Bine, nu am dat vina pe persoana respectiva, dar m-am gandit ca probabil avea un teren alergic ceva - un gand firesc pentru cineva care se pregatea sa dea la medicina.. Nici nu m-am mai gandit la acel lucru de atunci. Ah si stiu ca i-am dorit in gand sanatate. Si ca m-am bucurat ca sunt bine si nu am astfel de probleme.

In alta ordine de idei. Si eu am folosit ulei esential de portocala si imi placea - nu il foloseam insa in combinatie cu lumanare aprinsa. Dar... eram deja in perioada de dupa punctul x. Si desi initial nu m-a deranjat ... in timp am inceput sa simt cum, de fiecare data cand puneam picatura de ulei esential in recipientul cu apa, incepea sa ma doara capul. Pe cel de pin nu l-am placut nicioadata :))).
Totusi - faptul ca am folosit UE de portocale, m-a ajutat la altceva in timp. Si anume sa realizez cat de tratate au ajuns sa fie citricele. Dar poate o sa scriu despre ele in alta fila de jurnal, ca sa nu ma lungesc aici.

Mai zic doar ca si noi aveam incredere in firmele de la care luam... Dar increderea asta, e cam oarba. Am fost fortata sa caut raspunsuri - de aia m-am uitat ce contin. Gasisem la un moment dat un site pe care puteai sa vezi ce contin parfumurile si alte produse de gen si aveau si scor de periculozitate, in functie de ingrediente - ai fi fost uimita sa vezi ce scoruri aveau parfumuri celebre.. gen C5... Si mai era si unul pe care puteai sa vezi prospectele de la medicamente actualizate (stiu ca am cautat pe el despre un medicament si prospectul actualizat era cu muuuuuult mai mare fata de cel pe care il avusesem eu in mana - si nu mi-a placut deloc ce am aflat :( ).


Si tot la capitolul incredere, am o poveste cu un samponel.. :))). O sa pun intr-o fila de jurnal.


Inteleg si partea aceea - faptul ca nu iti poti imagina viata fara parfum, pentru ca, repet, nu am fost mereu asa. Aveam si eu un detergent preferat, cu un miros delicat intr-adevar, aveam si gel de dus, sampon... nah. Ba chiar si parfum. Da. Si e oarecum normal sa nu iti poti imagina viata fara ele, pentru ca, odata ce le folosim..... dau dependenta :))). Ca si anumite dulciuri .... si alimente. Si in aceste produse sunt ingrediente care, dau dependenta. Oh... da.

Cand scriu despre aceste subiecte, nu ma astept ca cei din jur sa arunce toate produsele. Scriu pentru ca, imi imaginez, ca ar fi bine sa se stie niste lucruri si sa alegem stiind niste lucruri. Ca, in cazul in care incepem sa simtim ca ceva nu merge, sa stim ca s-ar putea ca motivul, sa fie si aceste produse (nimeni nu se gandeste ca poate il doare capul de la parfum, sa zicem. si totusi - chiar poate sa te doara capul de la un parfum). Sau sa ... gasim alternative mai putin periculoase, daca odata aflat ce contine un produs nu mai dorim sa ne riscam sanatatea.

Pup cu drag :*!!! :)

Diana spunea... [Raspunde]

E adevarat ca sunt multe chimicale in jurul nostru si... in noi. Unii se adapteaza, probabil... Ca si Carmen, nici eu nu am probleme cu parfumurile si alte mirosuri puternice (imi plac!), cu pufaitoarele s.a.m.d. dar a trebuit sa ma adaptez, intr-o oarecare masura, pentru altcineva. 😊 Iar atunci cand am o problema (cum a fost cu clorul folosit de unii in exces, in 2020) m-am fortat sa "depasesc momentul".

Cred ca nu e prea placuta o lume in care oamenii sa se spele numai cu sapun de rufe sau numai cu apa. :-) Dupa efort sustinut, dupa mers prin soare etc. etc. oamenii transpira si... cam put (putini sunt adultii care nu emana mirosuri neplacute in anumit situatii). Sigur, nu e obligatoriu necesar sa foloseasca produse agresive prin parfum. Da, mirosul e "dat", in parte, si de ceea ce mananca oamenii - unii mananca ceapa, usturoi, carne, oua si multe altele (oricat de "curate" ar fi aceste produse (d.p.v. al tratarii cu chimical) tot se produc anumite reactii in organism (si sa nu uitam de bacterii, de ph-ul fiecaruia etc.).

Desi folosesc uleiuri esentiale sunt aproape sigura ca nu sunt obtinute strict din parti ale plantelor - prea sunt ieftine, cele mai multe, si prea sunt excesiv de puternic parfumate. Despre ambra si mosc (amintesc numai aceste ingrediente) se stie ca sunt sintetice de multi ani.

Intre altele, nu folosesc asa-numitele "suplimente alimentare", si nu doar pentru ca nu sunt verificate nici macar cat medicamentele generice... Au destule E-uri - despre cele mai multe se spune ca nu sunt daunatoare... daca sunt utilizate corect. Dioxidul de siliciu coloidal, de exemplu (nu mai stiu ce nr are E-ul), e eliminat total de organism, dar cand e folosit trebuie sa fie un praf extrem de fin! In plus, oamenii care lucreaza in fabricile unde e produs sunt supusi riscului unor boli de plamani...

Sapunul de rufe, in reteta clasica, are hidroxid de sodiu (= soda caustica/lesie); cred ca mai toate sapunurile au, pentru "procesul de saponificare" - probabil ca unele or fi facute folosindu-se cenusa de lemnoase, dar cred ca acelea au preturi mari spre foarte mari. Si, evident, au diverse uleiuri / grasimi (untura de porc, unt de avocado, ulei care a fost folosit la gatit... ca exemple)

Detergentul de rufe foarte parfumat si balsamurile pentru rufe le folosesc de regula pentru lenjerii de pat, coverturi si altele asemenea si mai putin pentru haine deoarece "altereaza" mirosul parfumului pe care-l folosesc. 😊

Sunt total de acord cu tine: in magazine (in locuri publice, in general) ar trebui sa se interzica pufaitoarele "ambientale" pentru ca pot fi nenorociti unii oameni.

Cu ani in urma, la TV era o emisiune in care se povestea despre efectul "odorizantelor" asupra oamenilor, despre cum se pot realiza "in casa" produse de curatenie netoxice pentru om si mediu, si le explica unora ca degeaba curata ei cu clor sau alte dezinfectante blatul din bucatorie pentru ca in cateva minute bacteriile sunt inapoi...

Suntem inconjurati de mult prea multe chimicale -a cesta e un fapt. Unii oameni, insa, se adapteaza. Vorba 'ceea: se obisnuieste organismul si cu otrava inghitita, daca incepe cu o cantitate infima si o mareste gradat... Ma gandesc ca e posibil ca la un moment dat organismul uman sa dezvolte "sisteme de aparare" impotriva chimicalelor sau sa le "accepte" ca pe ceva firesc... Pana atunci insa.... din punctul meu de vedere e mai bine fara atatea chimicale.
Dar! Cine poate opri producatorii? Cine poate opri cumparatorii? Pare ca traim dupa "principiu" "scapa cine poate"... Si cred ca e tare trist.

Pupici cu drag! 💗

CARMEN spunea... [Raspunde]

Da, eu te inteleg Si ma bucur ca scrii despre acest subiect. Uite ce multe teme au tangenta aici!
Da ... Imi spun de multe ori ca daca toti am fi corecti si sinceri si am vrea binele celor din jur, viata ar fi minunata si simpla si vesela si colorata!
Te pup. O saptamana buna iti doresc 😘

Suzana spunea... [Raspunde]

Cartea aia este pe agenda. Abia astept sa o citesc. De ani de zile, la bucatarie folosesc sapun de maini. Nici el nu e perfect, doar ca e mai bun decat un detergent. Inca nu am experimentat un detergent din sapun de rufe si putina soda pentru rufe. Deocamdata iau si eu din cel pentru copii. Nu mai imi fac griji. Fiecare este cu realitatea lui.
Este o idee pe care cu cat o intelegem mai repede, cu atat ne e mai bine. Asa cred.Si Jackson a avut realitatea lui, doar ca a cam fost alterata de unii pe care i-a crezut ca ii vor binele.
Totul devine din ce in ce mai complicat din pacate. Imaginatia si intuitia ne pot insa salva. Si evident... studiul!
Multumesc, drag Rux! Pupici! 😘❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN Da.. ar fi ideal.
Am trait intr-o lume care era mai aproape de acel ideal decat de ce este acum.. Cand eram mica... Nu spun ca atunci era perfect, dar oricum, comparativ cu acum, cand dadeai peste cineva imbalsamat era o extrema. Acum e invers :))).

Probabil si pentru ca am copilarit intr-un cartier cu multi oameni din vechea „garda„ ca sa zic asa, cu politete, respect, atentie fata de cei din jur, iubire pentru natura.. etc. Si cu masura. Simtul masurii (apropo asta ar ajuta foarte mult).

Pup cu drag :*

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana stii ce nu am incercat? Nucile de sapun. imi luasem dar nu am apucat sa le incerc (pentru ca testul trebuie facut de altcineva.. si nah. Nu am avut cu cine.

Nu am mai gasit un sapun bun... :(((. Aveam unele de la copii dar le-au schimbat formula si eu nu le mai tolerez. E bine ca ai unul pe care sa il poti folosi. Am vrut sa incerc din cele naturale (cu miere si galbenele) dar ghinionul meu, de fiecare data au venit insotite de unele care aveau parfum si le-au folosit ai mei.

Oricum, detergenetul pentru copii este ceva mai sigur (ca nu ar trebui sa aiba niciun produs pentru copii parfum e partea a doua ).

Tare rau ne e alterata realitatea de tv si reclame. Si la cata plasare de produse e prin filme.. si tot felul de imagini de viata perfecta... ihhh. Imi aminteste de piesa celor de la Vama - Pe Sarma.

Am inceput sa citim putin din carte. Este foarte interesanta! :*

Pupici cu drag :) !!

ps: si da intuitia... si imaginatia folosita constructiv si creativ :D.


copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana incredibil. iar mi-a disparut raspunsul. E a doua oara - si nu era nici de data aceasta foarte lung. Hmmm

Ma intreb de ce :)))

Eu nu m-as baza prea tare pe adaptare la otravurile lor (ca sunt cam multe, se cam acumuleaza in sistem, nu prea pot fi eliminate si... sunt la baza la tot felul de afectiuni ce apar in timp ) dar mi-am amintit de un film (simpatic, japonez) in care personajul principal se obisnuise treptat cu otrava (obtinuta din natura...).

Dar transpiratia in sine nu miroase (murdaria, da. insa sa pui parfum, inseamna ca ne intoarcem in epoca aceea a celebrelor peruci inalte, hahaha). Asa cum spui si tu sunt cei care emana mirosuri in anumite situatii (pe disfunctii endocrine, stres...) si... evident alimentatia. Cam acolo e marea buba.
Imi amintesc ca citeam odata de indieni ca se mandream ca atunci cand corpul era pur (fara toxine) miroasea a fructele pe care le consumau.

Si acum ca ma gandesc, uite si la animale e valabil. Dodo si Kouki cand au consumat „boabe” si cand au mancat mancare (adaptata lor). Pai... de la cer la pamant. Nu miroasea a catel in casa.
Sau eu - pai vorba aia, pot sa transpir in voie :))))). Dar.. daca mananc ceva carne... ei bine, uneori si la lactate (depinde de ce mai mananca si vacuta, ca nu trebuie sa uitam de acest amanant).

Bun, dar eu nu zic ca sa dispara de tot produsele parfumate. Eu zic ca ar trebuie sa dispara astea periculoase si sa nu mai fie atat de mare concentratia... nu e normal sa miroasa asa mult. Era ok cand te spalai pe maini, mirosea frumos si apoi puteai sa iei un mar sa il mananci cu mana aia, fara sa mirosi a ... nu stiu ce chestie care sa se transfere si pe mar si pe orice pui mana... de nu mai stii cum iti miroase pielea in veci. :)))

Sapunul clasic de rufe (nu mi-a placut niciodata mirosul lui cand era proaspat.. haha, dar cand se usca - era ok). - stiu, am prins perioada scutece fierte, soda, alea alea :))). Eu pe acesta il vad super bun pentru spalat rufe mai ales. Pentru ca detergentii ceilalti le imbacsesc.

De suplimente si nu numai.. poate povestim :). Ai fi uimita ce descoperiri se pot face intr-un produs pentru copii... „sigur”.

Da si erau si emisiuni in care se arata cat de nociva e o casa in care se folosesc produsele astea de curatenie :O. Sau despre apa cu clor... si cat de mult ne afecteaza acei aburi inhalati la dus :O. Dar exista alternative si odata ce stim ce si cum, putem alege.

Suntem si noi formati din chimicale. Nu chimicalele in general sunt pana la urma problema ci acele chimicale periculoase si combinatiile dintre acestea... aici e problema.

Producatorii sunt cu profitul, consumatorii cu dezinformarea... :)). Dar de aia ne-a fost dat liberul arbitru. De facut, tot putem face ceva.

Si da... macar in institutii sa nu existe asa ceva. Mai are omul nevoie sa mearga sa refaca un buletin.... sau fereasca sfantul sa mearga pe la doctor... zic si eu.

Pup cu drag - sper de data asta sa nu il mai pierda in neant, nu ca ar fi cine stie ce pierdere dar... totusi.

fiordaliso spunea... [Raspunde]

Am citit zilnic ce ai postat, dar nu am putut comenta ca... am fost cam bolnavioara. Luni a fost o problema cu centrala termica la serviciu si am stat in frig, iar raceala mea s-a intors cu forte proaspete. Acum sunt putin mai bine si am chef de vorba, sau energie de tastat 😊.
Candva am facut detergent de rufe din soda de rufe si borax, sunt multe retete pe internet, dar am renuntat la el dupa cativa ani pentru ca nu spala hainele suficient de bine. Mai ales cele deschise la culoare, se faceau gri repede. Noi suntem activi si hainele se murdaresc, pana la urma am zis pas. Am cumparat si eu odata nuci de sapun si le-am folosit de cateva ori, nu imi amintesc nici un miros dar tot din cauza hainelor deschise la culoare am renuntat. La fel, prind tenta de gri.
Deodorant gaseam intr-o vreme (de multa vreme) si fara miros. Greu, dar gaseam, deodorant cu bila fara miros. L-au scos, ca nu avea trecere. Am trecut la piatra de alaun, am verificat pe blog, o folosesc din 2014 si inca mai am jumatate din ea. Pentru mine este perfecta, sotul meu nu vrea sa o foloseasca. El a ramas la deodorantele cu bila. Cele solide mi se par groaznice, cand au aparut mi-am ruinat niste haine cu ele, iar de cele spray pfff nici nu am ce sa zic, m-as sufoca sa le pulverizez in jurul meu. Uneori folosesc si parfum, dar nu le suport pe multe.
De cativa ani merg la un camp de lavanda din apropierea Clujului, de cate ori organizeaza festivalul lavandei. Se pot face fotografii deosebite, pentru asta ne ducem. Aerul miroase a lavanda de la distanta, plantatia e intr-un sat si o gasesti mai greu, dar simti mirosul inainte sa o vezi. Cred ca in 2019 au facut o demonstratie de distilare a lavandei in cadrul festivalului. Au cules lavanda si au pus-o imediat in aparat (e o masinarie mai veche, ne-au explicat ei, au cumparat-o din strainatate si au reparat-o), nu mai stiu cat a durat dar cred ca a fost cam o ora, timp in care gazda a povestit despre procesul de prelucrare si a raspuns la multe intrebari. Pe urma au inceput sa curga, intr-o parte apa de lavanda si in alta sa picure uleiul. In intregime natural, doar lavanda si aburul. Ei comercializeaza aceste produse plus altele, nu sunt preturi foarte mari, eu cel putin am vazut cum le fac si am capatat incredere. Evident nu stiu cum a fost intretinuta si tratata lavanda, pot doar sa sper ca o planta asa de parfumata nu are multi daunatori. Eu am cateva tufe de lanada in gradina si le merge bine fara sa le fac abolut nimic in afara de a ale asigura apa si soare.
Clorul... sa nu uitam a fost folosit pentru exterminarea prizonierilor din lagare, clar este o otrava.
Si daaa in institutii, sa vezi necaz cand lucrezi acolo si ai o colega obsedata 😒. De vreo 3-4 ani i-a venit unei colege ideea sa cumparam un difuzor de uleiuri esentiale si a trebuit sa facem cu a vrut ea. A cumparat si uleiuri, scumpe si renumite, si a inceput calvarul. Aparatul este electric, priza este in spatele meu. La un metru in spatele meu a inceput sa mearga dracia, cu functie de pulvezirare, pufaia abur in viteza. Pe langa ca era iarna si a facut umezeala, il administra cea care a avut ideea sa il cumparam. O sticluta mare de ulei a folosit in 2-3 zile. Toata lumea in afara de ea a inceput sa se planga de dureri de cap, mie imi si lacrimau ochii cand punea menta sau eucalipt, dar nu a incetat pana nu s-a plans si publicul. Da, la noi miroase urat ca, pardon, sunt multi nespalati, nu putem sta cu geamul permanent deschis in majoritatea timpului pentru ca e prea frig sau prea cald afara, si mai e si galagie, dar aparatul ala ne-a omorat pe toate. Si eu folosesc uneori candela acasa, cu lumare pastila, pun cateva picaturi, o sticluta ma tine un an. Dar acolo era ceva de groaza si cea care l-a cumparat era singura neafectata.
Sunt curioasa si eu ce parere ai despre suplimente, mai ales ca tu ai cunostinte in domeniul medical. Candva am luat si eu, astept postarea sa iti spun de ce am renuntat.😘

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso sper ca ti-a trecut. M-am gandit mereu la tine (se spune ca daca simti si iti imaginezi ca cineva este bine, atunci il poti sustine sa se vindece mai repede - si cred ca asa este) - ma bucur sa aflu ca esti mai bine (sa plece de unde a venit, zau asa) - eu am chef de tastat, de creat si am nevoie de niste energie.
Initial am avut senzatia ca ai zis ca ai facut sapun cu soda si borax. Eu am sapun de casa (din cel clasic soda si grasimi) - ma rog mult spus am.. o bucatica (si sper sa imi mai aduca Tati, daca mai gaseste). De la acela niciodata nu am avut probleme cu rufele. Nu doar ca nu le-a facut gri, ba si mai mult, scoate mereu din ele mizeria (unde e cazul). Si mi-a reparat hainele imbacsite de la detergenti (ma gandesc ca poate o fi de la borax? habar nu am)
Dar stiu ca prietena noastra spala cu fulgi de sapun. Adica sapunul de casa dat pe razatoare. Nu stiu sa iti zic mai multe :))

Pot sa zic insa ca am incercat sa scot mirosul de la detergent (in disperare de cauza) cu bicarbonat de la dr O.. si am patit fix opusul.. pe urma m-am chinuit sa scot mirosul de la bicarbonat, care spre stupoarea mea, mai nou mirosea (inainte nu avea miros... nu stiu ce au facut).
Acum ma amuz, dar atunci...

Deodorant cu bila .. era unul la nivea suuuuuper fin (dar nu cred ca mai este - vba aia, ce nu miroase din avion... out.. haha). Da, am si eu piatra de alaun. Si e foarte buna. Pe vremuri Bunicul meu o folosea si la ras.

Vai si deodorantele solide:)). horror -distrugatoare de haine.. haha. Stai ca trebuie sa iti povestesc de o intamplare cu spray. eram cu Dodo afara, aproape de strada - la intrarea dinspre bloc (distanta de vreo 100 de pasi pe pun, poate chiar mai mult...) o doamna se opreste si scoate din geanta un spray impulse. il agita si incepe se il descarce efectiv in jurul capului. iti jur ca am ramas pe loc cu gura cascata pentru trei secunde nu m-am putut misca .. dupa care am rupt-o la fuga cu Dodo ca ajunsese deja pana la noi mirosul. Cred ca l-a terminat dintr-o tura..... Oh.. da.

Eu cand aud de lavanda.. La mine exista inainte de lavanda si dupa. :))) inainte de lavanda eram fata cu florile. Cea care astepta buchetelul de levantica... cea care statea cu nasul prin flori fara probleme.. care adora teiul.. etc etc etc.
2 picaturi de ulei esential de lavanda erau sa ma faca sah mat si de atunci am ajuns sa am probleme cu plante pe care inainte le imbratisam fara probleme. Nu stiu exact nici daca lavanda nu e usor diferita de levantica. Adica am senzatia ca desi e aceeasi planta, sunt ceva diferente (levantica autohtona e mai micuta cumva, mai putin agersiva... asta de e acum atat la moda, pare un pic diferita... si sincera sa fiu, ideea de camp de lavannda ma incanta la fel de mult cu inotul in apa inghetata... adica deloc. :)) Vorba aia, mie mi se inmuiau genunchii de la doua fire cand batea vantul dinspre ele.

Da - am vrut si eu sa spun de Clor.Ai prefecta dreptate. Si florul daca e sa ne gandim, la fel. (Si daca intram in detalii si ajungem la unii producatori de medicamente si nu numai, ajungem sa ii regasim si pe ei pe acolo).

Oh Doamne.Difuzoarele alea mi se par alt cosmar nesfarsit. Si mi se pare foarte priculos faptul ca unii oameni vor sa faca „bine” fortat altora. Pentru ca in grupul lor (in care sunt pentru ca m-a inscris cineva si am ramas ca sa vad daca se vorbeste si de ce unor oameni le fac rau - nu se vrobeste, te da in sec 2 afara) nu se spune si despre faptul ca unor oameni le poate face rau (ci se sugereaza ca vezi Domne e ceva conflict si ca ti-e rau pt ca te purfici si bla bla - right...). Eu zic doar ca nu e normal sa ii incalci altuia dreptul la viata, folosind ceva ce are potential de vatamare (si au si asa ceva. sa ignoram partea asta, ar fi nedrept. fac si bine, dar fac si rau).

Mi-am notat sa nu uit. Parerea mea e ca nu.. :))).

Pupici

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Subiecte multe pentru reflecție și răspuns...
Am avut dezvoltat complex de inferioritate - am scăpat (atât cât am putut..) pe la vreo 30 de ani, recurcând la voință ...
Da, ai dreptate: ca să rezistăm în societate ne înfășurăm în straturi multe, fiecare cu masca lui...când reușești să le dai jos, descoperi ceva minunat: copilăria👍
Da, Michael avea versuri puternice, iar energia lui apăsa puternic pe pedala ce ar duce spre copilărie dar el crea dependență (ceea ce iar arăta ceva negativ...)!
Sunt adepta autodidacticii - nu am încredere în cei ce vor să te "modeleze"...greu am încredere în cineva...îi prefer pe cei ale căror lucrări le-am trecut prin "simțul" meu (ceea ce Kouki are și pe care noi oamenii avem teamă să-l descoperim la noi înșine...)!
Îți doresc zile senine 👍
Pupici cu drag ❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza ma gandesc ca am avut multe de tras tocmai de la faptul ca mie modelarea asta imi face rau. Adica o simt.. si ma resimt. De cand ma stiu am fost asa. E posibil ca acest lucru sa fi contribuit la slabirea mea... si crearea unui moment de vulnerabilitate... nu e exclus deloc.

MJ? In ce sens dependeta? Mie (in afara de earth song pe care ajunsesem sa nu il ma suport pentru ca il repeta cineva in bloc de efectiv ma innebunise. hahaha) intotdeauna mi s-a parut ca piesele lui ma incarca pozitiv. DAR! E drept ca eu daca ar fi sa ma numesc fan-ul unui artist as fi un fel de fan atipic :)))). Dar asta ar putea fi in sine subiect de jurnal... :))). Ca am cateva povesti amuzante.

Te imbratisesz cu drag :*

ps: la o masca tin insa 😷 :))). Atat cat e ea de eficienta, decat deloc... haha.

Trimiteți un comentariu