duminică, 26 martie 2023

Broderie si pictura textila pentru incepatori - „Buzunarel”


Buna!
Imi propusesem sa continui astazi cu urmatoarele capitole din Cursul Domestika - Polina Oshu: Broderie si pictura textila pentru incepatori. (U1-U3). Dar, desi am terminat de vizionat si celelalte doua capitole, nu am reusit inca sa imi scriu si notite in caiet. In plus, hmm tema finala era sa brodam ceva pe un obiect de imbracaminte / decor.. Teoretic ce am facut eu s-ar inacadra la decor. Totusi... a venit mami acum cateva zile cu un obiect vestimentar cu potential de transformare in directia aceasta - asa ca, momentan, sa spunem ca Buzunarelul nu este proiectul final, ci tot un exercitiu, pornind de la curs.

Dar, cum a inceput totul? Initial voiam sa folosesc niste buzunare de la niste blugi si sa le transform intr-o gentuta - cine stie, poate voi face totusi si asa ceva (am buzunarele in cauza dar deocamdata stau mult prea bine fixate la locul lor, haha). De ce buzunare? Pentru ca.. aveam o restanta la tema asta -Tema #58 " Buzunare - Sorturi, Organizatoare, Traistute " si.. am intrezarit o oportunitate (in traducere s-au aliniat piticii, ca sa citez din 'clasici in viata' - Diana, dar si celelalte colegele de creatie care, deasemenea, au pitici cu personalitate.. dupa cum ziceam, ar trebui sa facem clubul Piticii Creativi Aliniati.. hahaha ). Asadar, cu gandul la buzunare (de blug), pe cand faceam schite cu zana pe luna (vezi linkul catre curs de la inceputul articolului), a aparut urmatorul desen:


Desi deobicei desenasem schitele intr-o forma de buzunar, aici m-am folosit de cercul cel mic de la gherghef - ca sa fac "rama". Bineinteles ca eram cu gandul si la tema cu mini-gradina -Tema #42 " Mini Gradina "(mai ales ca la acel moment nu intrezaream alta solutie...- intre timp s-a rezolvat, asa ca, pe langa aceasta gradina cusuta, metaforica, ca sa zic asa, vorbim marti si despre vedeti voi atunci ce 😅) .


Cum am facut? Ei bine... nu am mai creat acel tipar care sa ma ajute sa transfer 'in siguranta" modelul, ci am riscat si am desenat liber direct pe blug. Lipsa de timp. Am facut inca de la inceput cateva modificari pentru ca nu am mai aplicat pe un buzunar desenul - dungile acelea din schita mea erau fix dungile cusute deobicei pe buzunar - asta ca idee). 
Am schitat cu niste creioane pastel, apoi vopsit cu cariocele (creabox cu varful mai gros - lidl si cele cu varf mai subtire Centropen). Nu au o putere formidabila de acoperire (cum am vazut la marca folosita de profesoara in curs - Posca, ati folosit?) dar s-au comportat chiar bine pe blug - impresionant. Dupa doua ore (in care am lucrat altceva) am calcat frumos materialul (am pus deasupra alt material, nu direct) pentru fixare - dar nu trei minute.. haha, mai putin. si apoi, am montat pe ghergheful mic si m-am apucat sa cos:







Cand am terminat prima etapa, am facut o pauza - am scos lucrul de pe gherghef, pentru a nu se deforma si am pregatit materialele pentru urmatoarea etapa... Dupa cum va spuneam, am lucrat in paralel la  mai multe parti ale unui proiect mai mare...


In acel moment nu eram inca foarte sigura daca merg pe ideea de buzunar (cum ma gandisem eu initial) - si voi crea unul de la zero, sau sa fac tot o decoratiune rotunda cu franjuri - cap de fetita gradina - pe care sa o atasez pe proiect. Ambele variante aratau bine in mintea mea si erau dificile in acelasi timp. 


Am trecut la un gherghef mai mare pentru ca am vrut sa vad cum ar arata daca fac marginea cusuta... si, evident, trebuia sa fac cumva si bentita.. La acest moment am cam lasat deoparte schita si am inceput sa improvizez si mai mult... sau mai bine zis, sa ma las cu totul purtata de ac si ata si de ceea ce simteam in acel moment sa fac:




Si asa s-a impletit povestea (in mod normal ar fi fost perfect simetrica cromatic vorbind, haha - totusi m-am simtit atat de fericita si libera alternand culori asa cum simteam... proiectul acesta mi-a adus multa bucurie ).
Dupa ce l-am scos de pe gherghef, am realizat ca, pana la urma, vreau sa ii dau forma unui buzunarel - va fi locul preferat al Ursuletului (Cele doua cutii. (S11/52)). 


Nu mi-am facut niciun tipar, am taiat pur si simplu cum mi-am imaginat eu ca ar trebui... si apoi am festonat (da, vedeti bine- am folosit alb si negru, fire ramase de la proiect care si-au gasit utilizare).


M-am folosit apoi de noile mele prietene - acele bold.. hahaha Si am stabilit forma finala a buzunarului, pe care urma sa il cos de jur imprejur cu fir verde (am taiat din firul cu care crosetez deobicei amigurumi si am scos unul din cele trei fire...  Yarn Art se numeste).



Nu am cusut in urma acului - cred ca se numeste insailare ce am facut :)). Am pornit cum se vede in poza de mai sus, si apoi m-am intors in sens opus. Mie imi place mai mult cum se vede si mi-a fost mai usor in conditiile acestea.


Nu este perfect, dar.. Nu aveti idee ce fericita sunt ca am reusit sa fac acest proiect. Iata cum arata pe spate, inainte sa ii aplic o dublura:




Evident Rukkusu nu putea lipsi din cadru - si asa nu stiu cum de s-a abtinut sa nu intre mai des ... :))). Am prins dublura cu fir de ata alba. Apoi am probat sa vad cum vine pe husa cutiei metalice cilindrice. Si, bineinteles, mi-am adus si ajutoarele colorate, menite de fixeze buzunarelul. De cand le am... mi-am usurat considerabil munca. Acum nici nu vreau sa concep sa nu le folosesc :))).


Si... iata-le la treaba, cu Rukkusu alaturi. Am cusut tot cu fir verde (mergand pe linia initiala, si indreptand pe cat posibil portiunile de cusatura care erau mai strambe.


Si... GATA!!! :). Ursuletul a probat buzunarasul balcon - a fost foarte multumit. Rukkusu si Raza de Soare au intrat si ele in cadru si ne-au ajutat, sprijinind cutia, astfel incat sa se vada cat mai bine buzunarasul.


Mai jos, aveti mai multe fotografii, din mai multe unghiuri, cu dragutul meu buzunaras creat de la zero. El are si rol decorativ, dar este, in acelasi timp si practic. Sper sa va placa si voua!





Nota:
Va multumesc pentru rabdarea de a parcurge acest articol lung. La final mai adaug cateva idei despre buzunar:
  • pistruii, luminile din obraji si boboceii din coronita sunt noduri frantuzesti
  • am cusut contururile in urma acului
  • la flori am folosit cusaturi simple, alternate (am povestit in primul articol despre curs, link la inceput)
  • personajul este o Fetita Gradina care viseaza... 
Ja ne!!

Actualizare: am gasit si  cele doua poze cu schitele initiale, realizate pe cand documentam prima parte a cursului:



😅

10 comments :

CARMEN spunea... [Raspunde]

Foarte frumos a iesit buzunarelul! O idee de brodat minunata!
Eu nu mai am timp de noi proiecte, meeeu se iveste altceva cand cred ca "acum a venit timpul pentru un proiect nou"... De vre o trei saptamani, am cumva senzatia ca sunt in defazaj de timp! Ah si azi noapte am mai pierdut o ora!
Ieri am fost la un curs d pictura in ulei, programat de cateva luni, pe care abia l am aateptat si... Vineri noaptea la 2 - ca nu stiu din ce motiv nu am putut adormi, pe cand tocmai ma gandeam ca "nu-i bai, maine dorm pana cand ma satur" mi am amintit ca am cursul si incepe la 9 dimineata! Am adormit pe la ora 3 si la 7 am fost in picioare!
O duminica minunata draga Rux 😘💞

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Jucăuș desen 😃 mi-a plăcut ideea și realizarea este de nota 10 ❤️
Rukkusu și Rază se joacă cu drag cu Ursulețul !
Pupici ❤️

Suzana spunea... [Raspunde]

Rux, multumesc pentru toate detaliile procesului.
Recunosc cu sinceritate ca m-as fi folosit doar de creion alb pentru schite, pentru ca materialul era inchis la culoare. Si odata pus pe gherghef, fiind intins, se 'creioneaza' usor. Poate nu am inteles eu bine si ai vrut sa respecti cursul. Oricum, ceea ce ai reusit a iesit fain.
Rukkusu pare multumita si tu la fel, asa ca totul e fain!
Daca ti-as spune ca am luat un kit de crosetat cu un catel!
Cred ca sunt truli putin...
Pupici si o duminica pe placul tau! 😘❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN iti multumesc mult si ma bucur ca iti place s tie :*

Sa stii ca si eu am acelasi sentiment...orice as face oricum as face mereu e un defazaj.

Faza interesanta este ca am un telefon mobil vechi (printre primele modele cu camera) si ceasul lui este reglat dupa meridian - a mers mereu bine. O perioada de timp nu l-am folosit, ca am avut altul de la Ralu, tot pe stil vechi. In fine ideea este ca, arata cu 15 minute in urma. Aproximativ. E interesant, pentru ca este facut inainte de cutremurul acela care se spune ca a schimbat axa pamantului, cand s-ar fi schimbat si viteza de rotatie.

Nici eu nu prea am putut dormi in ultimele nopti. Nu imi place deloc cand se schimba primavara ora.. hahaha.

Sper ca a fost super cursul - abia astept sa ne povestesti.
Pup cu draaag😘🌸

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza ma bucur mult ca ti-a placut! Si eu am gasit ideea dragalasa :D.
Rukkusu si Raza profita tot timpul de momente de joaca - acum stau amandoua pe un scul de bumbac si vorbesc (Rukkusu si-a accesorizat tinuta cu un obiect care vestimentar care nu ii e menit.. dar o las in pace ca e simpatica :)).

Pup cu drag (ps mi se inchisese brusc laptopul - nu am fost atenta ca se descarcase bateria.. bine ca nu am pierdut comentariul :D) ✨🌸💟

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana cu drag!

Am incercat sa schitez cu alb dar! nu se vedea bine.. :)) Am un alb normal si nu mergea pe blugul asta. Totusi, avand in vedere ca albul meu e normal (se recomanda in curs folosirea unui creion /marker care fie dispare la aer, fie e din categoria care se spala) si nu urma sa mai spal materialul, am folosit pentru schitare nuante de creion cat mai apropiate de culorile cu care urma sa vopsesc (markerle textile) - si watercolour.
Si nu e chiar denim - in poza dinainte sa il pun pe ghergheful mare se vede cat de slab se vede albastrul conturul pe blug...

Dar da, in principiu albul e f bun - si chiar gasisem un creion alb pt croitorie doar ca pana sa il iau a disparut.. :)).

Ma bucur mult ca iti place. 😘 Sa stii ca in momentul in care a disparut bruiajul si mi-am permis sa ma simt bine incalcand regula sietriei culorilor (hahaha) si pur si simplu am trait momentul a fost fenomenal de biiiine :*

Serios????? Ce tare!! Vai ce kit? Esti trully wonderful! :D
pup cu drag!! 🌸

Suzana spunea... [Raspunde]

De la Graine creative, 'Elementaire mon cher Teckel'.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana ;* va trebui sa caut :D
Pup si multumesc mult 🌸

MNiko spunea... [Raspunde]

Un adevărat seminar ai tinut aici cu buzunărelul realizat de tine, alsout adorabil și simpatic, cu ursuleț cu tot.
Frumoase si interesante si cele două schițe inițiale. Prima mă duce cu gândul la Sailor Moon.
Spor în continuare la curs.

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko Ma bucur ca ti-a placut - ca sa fiu sincera, aproape nu imi amiteam cand am terminat ce si cum am facut - am avut noroc ca am avut langa mine telefonul si am fotografiat pasii.
Chiar vorbeam cu ralu acum cateva zile de sailor moon. Noi am vazut pe italieni la inceput animatia.. Si acum mai cantam piesele cand avem ocazia.. la fel de bine, as zice :)))))). e cumva ca o teleportare in timp ... haha.

Iti multumesc. Mai am de conspectat ultimele doua capitole si pe agenda si ... sa fac proiectul final pe un accesoriu purtabil :)).

Pupici

Trimiteți un comentariu