luni, 27 martie 2023

Jucariile pasesc pe scena.


Buna!!

Iata ca a venit si momentul punerii in scena - #04 Salvam Papusi // Save the Dolls: O scena de poveste!. Cand a trecut timpul ? Parca mai ieri va prezentam personajul ales si cartea - Ursuletul Martinel. Apoi am aflat care sunt elementele de decor.

Dar, sa trec la subiect. Eu am ales sa pun in scena, o pagina din carte, care are o poezie draguta si o ilustratie simpatica. Poezia se numeste Elefantelul. Probabil va veti intreba, bine Rux, si atunci de ce personajul ales e Ursuletul Martinel? Simplu: aceste personaje apar prin mai multe povestiri - pentru ca este o carticica despre aventurile unor jucarii. Cand am ales cartea, am ales personajul - apoi, am ales si una dintre povestile unde apare. 😅.... ah, nu va intrebati? Ah ok.. atunci sa continuam 😁.


Nu mai repet deja binecunoscuta fraza cu una voiam sa fac, alta a iesit - ne este binecunoscuta (o sa va anunt insa cand iese fix ce mi-am propus.. hahaha ). Dar va spun ca seamana cu ce voiam, in mare parte. Ideea, cel putin, e acolo.

Am ales sa fac decorul dintr-un carton in care am primit carti, de la Libris. Probabil ca stiti - genul acela de carton care se roteste cumva si are un sistem prin care prinde cartile la mijloc. Ca un fel de mapa. Daca il desfaci, obtii sus trei segmente si jos unul. Pe scurt, are potential de transformat in camera, sa zicem.

Mi-am facut eu iluzii ca acele lipiciuri stick solide mai functioneaza (.... le am de la Ralu de vreo 13 ani), dar , pana la urma, am bagat banda dublu adeziva, cu... neajunsurile ei. Nu am folosit nici scociul



Eram convinsa ca am facut mai multe poze... acum, ori imi face telefonul figuri (s-a mai intamplat), ori nu stiu ce sa zic. Cert este ca lipseste poza cu suportul inainte sa il tai. Am taiat pe una dintre laturi un geam. Am folosit pentru el plastic, recuperat de la protectia de plastic a unei ... cutii de papusi. Respectiva protectie era sparta in vreo doua locuri. Ocupantul cutiei, jubileaza pe la spatele meu (acolo se afla momentan), asteptand sa fie eliberat din stransoare. :)). Nu vreau sa il dezamagesc, dar va mai avea de asteptat.


Va spun sincer, sa folosesti carton ca sa faci „pereti”, nu este chiar cea mai... ideala alegere. Si stiam asta. Pentru ca... nah, eu nu am lipici solid (am vreo 3 de fapt dar miros de nu le pot folosi.. ) si doar cu banda adeziva, hartia pusa pe post de tapet.. nu sta perfect. Desigur, nu am avut nici o hartie speciala - am folosit coli colorate dintr-un top de la Lidl, primite de la parinti... :)).

Dupa ce am cautat ceva ce as putea folosi ca tapet... m-am resemnat. Dar era prea tern albastrul ... si cel deschis m-am gandit ca s-ar putea sa se vada prin el cartonul. Asa ca... m-am apucat de desenat cerculete....


Am o rigla cu cercuri... pe care am gasit-o rupta pe jumatate .... ceea ce mi-a cam ingreunat munca - si am folosit sabloanele acelea (care merg si la quilling) ca sa fac cerculete... cu creioanele pastelate.

Taurasul s-a alaturat (cu paturica lui pictata cu markere textile) si a privit cum pregatesc „tapet” pentru camera lor.

Dupa cine stie cate cerculete.. prima pagina a fost gata. Si am realizat ca , pana sa o lipesc pe ea, in mijloc, trebuie sa o fac mai intai pe cea cu spatiul pentru geam  :))). Asa ca m-am apucat, am masurat, am taiat si apoi ... am desenat. Dupa care le-am lipit cu banda dublu-adeziva:



Si... a fost o intreaga saga a cum sa lipesti colile ca sa nu se vada urat.... pana la urma a iesit acceptabil... si daca nu cunosti sau nu te uiti de foarte aproape, imbinarile pot fi trecute cu vederea. In fond, si in sufragerie la imbinari mi s-a desprins in vreo doua locuri, pentru ca ... abur din bucatarie fix cand a fost lipit... :))).

Am fost atat de prinsa de tot procesul ca.. nu am mai facut poze. Mi-am incaput 3 coli mari plus inca una impartita in 3 bucati, lipita in partea de jos. La fereastra am facut un cadru, folosind 4 bucatele de carton, imbracate in hartie de caiet de desen mai groasa, recuperata de la 2 invitatii facute pentru nunta lui Ralu.. :))). 


Dupa care, mi-am facut si eu un mic moft, ca sa zic asa. Am avut foarte multe idei in ceea ce il priveste pe domnul Elefantel.  De la clasicul fetru (doar ca, nu am gasit modelul dorit si nici fetrul dorit...), la cusut din material, la realizat din carton, imbracat in hartie de impachetat reciclata (cu figuri geometrice, :D - japoneza)... Dar m-a ramas gandul la el.. pictat. De fapt desenat-pictat. Pentru ca... voiam sa vad cum sunt culorile pastel.

Am masurat eu ochiometric - dar acum tot micut mi se pare ca a iesit. Oricum mai sus e schita. Am desenat pe un caiet de desen A3... dar foile sunt destul de subtiri :(. Si s-a cam sifonat... pentru ca....


Am testat creioanele pastel si am folosit apa. Nu pot sa va spun cata bucurie... Imi plac tare mult. Nu sunt decat 12 in setul de la Strigo, dar ce am incercat eu acum - negru, maro, verde inchis, albastru deschis si inchis si indigo, sunt foarte faine. Am incercat sa aplic apa cu pensula de la set pe desen.. dar am mai aplicat si pensula direct pe varful creionului. 

Cand a fost gata elefantul l-am decupat dupa contur, dar am uitat sa decupez si partea dintre trompa si colt. 😅 Am observat abia cand am pus sigla pe poze. Dar cred ca stiu care a fost motivul - am vrut sa vad daca il pot monta pe carton sau il las asa. Si apoi am uita de acea micuta zona.

In geam se vede un alt elefant, de pe o bucatica de tapet pe care mi-a adus-o Mami de la Ralu (o mostra de cand isi alegea ea tapet pentru camera copiilor).



ELEFĂNȚELUL

Este vremea când Moș Ene
Somn pe gene le-a picat
Tolănit într-o cutie,
Vițelușul s-a culcat.
Martinel sub păturică
Sforăie, dar în surdină,
Singur doar elefănțelul
Spionează o vecină.



De fapt, nu prea spioneaza, mai degraba... cerceteaza. Nu prea stie el ce e cu Circul - dar clar vecina cea noua, acolo lucreaza. A auzit Elefantelul, ca ar niste numere interesante de acrobatii. Oameni care fac tumbe, sar la trambulina si se dau in leagane suspendate. 


Intre timp, ceilalti doi prieteni... care pana atunci dormisera in paturile lor comode, se trezesc si... chiar atunci, vine in camera Raza de Soare, sa le arate ca, in calatoria ei pe Pamant, a gasit o carticica, in care apare povestea lor:


Vazand lumina la geam si auzind glasurile entuziasmate, vecina lor, doamna Elefanta, se apropie si ea sa vada despre ce este vorba. Foarte impresionata, ii invita pe toti a doua zi la circul veseliei.


Rukkusu, care tocmai isi bagase nasul prin ce am reusit sa mai lucrez si eu.... nu putea scapa ocazia! Asa ca s-a alaturat Razei si noilor prieteni. 


Si-am incalecat pe sa si... v-am spus povestea asa!

A fost o calatorie minunata - in care am salvat de la plictiseala o carte care are aproape varsta mea! O carte cartonata, cu ilustratii frumoase - despre jucarii.  Am avut bucuria sa creez trei personaje din materiale diferite, obiecte de mobilier si asternuturi de pat. Va voi povesti cat de curand mai multe despre acea aventura!

Era sa uit - pentru podea am folosit o bucata de tapet din vinil (cred) - primita de muuuult de la Oana, de pe vremurile cand incepusem noi Provocarile Verzi. Arata super fain pe post de covoras.

Sper ca v-a placut povestea si cum am pus-o in scena! Mesajul cartii este ca jucariile se pretuiesc si ingrijsec si ca jocul ne indeamna imaginatia sa facem din nimic o adevarata lume de poveste (un fel de „Fa Rai din tot ce ai”).

Ja ne!

📚📚

Acest articol este inscris si in tabelul gazduit de Suzana la rubrica Jocul de luni, facand parte din Serialul ”Citate favorite”😊

14 comments :

CARMEN spunea... [Raspunde]

sceneta este absolut ca desprinsa din cartea ta! Inca mai frumoasa!
Am zis eu, ca poate o sa primiti oferte de colaborare la teatrele de papusi!
Superba intreaga actiune!
O zi minunata, Rux draga! 😘❤️

Suzana spunea... [Raspunde]

Ce poate fi mai frumos decat acest joc in care ne amintim copilaria si ne intrebam poate pe unde s-a ascuns!
Montajul e minunat, draga Rux. Eu sunt codasa, ajung mai tarziu. Oricum, iti multumesc ca m-ai ajutat la desmortirea unor amintiri!
Pupici si zile frumoase!😘❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN ma bucur tare mult ca iti place!! Acum stau si ma gandesc cum sa asigur elefantul.. :))) sa il plastifiez cumva.. daca pot zice asa...
Eu m-as dori mult sa ne putem juca in continuare! Sper sa se ia :)) - ativitatea creativa e o terapie pura.
Pe mine ma incarca cu energie pozitiva doar sa privesc lucrul de mana. Ah cand lucrez e fericire pura (ma rog uneori e si tortura, haha pentru ca sunt multe ingradiri si piedici - dar si cand gasesc rezolvari... si e gata proiectul. Ah... acel moment - apare zambetul de la sine.. si trairea.. minunat(.

pup cu drag :*
ps la noi e soare dar are colti nu dinti.. si cand se aude vantul...... brrr :)))

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana ma bucur tare mult ca iti place :*!!
E in noi. Ea nu pleaca, o gonesc altii :) si ne mint ca gata.. s-a terminat. Ca si cand s-ar putea sa se termine vreodata cu adevarat.. e doar inabusita de programari si programatori .. Spunea cineva ca atunci cand nu mai exista, cand omul isi pierde puterea creativa.. s-a pierdut si el.
Si la cat sufar cand nu pot crea... cred ca avea dreptate.

Abia astept sa ajungi - fac galerie, cum se spune! (si apropo de ziceri - cei care ajung la urma, vor fi cei dintai.. nu? :*)

Si eu iti multumesc si va multumesc tuturor ca ati acceptat provocarea. Ideea cu salvaturi cartilor a fost a Micaelei - si mie mi-a placut mult!! La vara am pastrat trei luni pentru asa ceva!!:)
Pup cu drag!!!

fiordaliso spunea... [Raspunde]

E adorabila scena re-creata de tine! Daca nu se bagau si fetele in cadru ziceam ca e imaginea din carte! Nu stiu care e mai dulce acolo!
Poate iti duce cineva elefantul la un studio unde printeaza fotografii de pe suport electronic, de obicei acolo au si aparat de plastifiere. Pe urma il poti decupa frumos, lasi doar o margine de 2-3 mm pentru siguranta, sa nu se desfaca.

MNiko spunea... [Raspunde]

Frumoasa punere în scenă, o scenă muncită mult. Felicitări.
Am pățit si eu cu lipiciuri păstrate prea multsă nu mai poată fi folosite. Uitasem de ele într-o cutie și ce mă bucurasem că am când le-am găsit, dar...surpriză, erau prea uscate și nu lipeau deloc.
Elefantul îl poți lamina daca ai aparat si folii, apoi îl decupezi pe contur din nou. Sau o altfel de ”laminare” - cu scotch lat transparent

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso :D Pai vezi ca sunt vreo trei poze si fata fete (dar si fara carte, ce e drept.. haha).
Ma bucur mult ca iti plac :*!!!
Da m-am gandit si eu sa il puna in tipla. Chiar ma intrebam daca pot sa decupez dupa ce e laminat!! :D De fapt... sa nu razi eu am un laminator - dar mirosea cutia si nu a vrut nimeni sa mi-l scoata la aer :))). Poate mai spre vara!!! Ah ce m-as bucura.
Pup cu drag :*

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko iti multumesc mult si ma bucur ca iti place :)!!
Culmea este ca pare ca lipiciul ar mai functiona... cumva.. hmm - oricum sa imi tii pumnii . Mi-am luat unul acum si sper sa fie bun (creioanele au fost super). Aflu probabil dupa joi ... :D.
Am aparat si teoretic am si folii in cutie :))). Asta ii ziceam si Pompiliei. Am vrut sa il desfac eu.. dar mirosea a ceva si nah.. la fel am patit si la pistolul de lipit, doar ca acolo miroase cutia aia de... yucks. :)) (e marca aceea de aparate care se gaseste la lidl. buna.... dar uite ghinion cu acea cutie in care e. Cea de la surubelnita electrica de exemplu era ok..

AAAAA chiar cu scoci e iar o idee. Doar ca ala lat pe care il am iar... miroase asa urat :)))))). Si mai e si galbui. Dar da.. buna si ideea cu scoci :D.

Pup cu drag :*!!

Diana spunea... [Raspunde]

E tare, tare frumoasa "materializarea" scenei din carte! Elefantelul e un deliciu! ❤ Dar si doamna de la circ e faina!
Cand ii priveam pe Martinel si pe tauras in paturile lor... il simteam pe Mos Ene cum imi da tarcoale pe la gene. 😊
Superb ce ai lucrat!
Pupici cu drag! 😘 💗

fiordaliso spunea... [Raspunde]

Scociul se ingalbeneste si se usuca in timp, iti strica imaginea. E o solutie doar cand vrei ceva pe moment. Am probat eu.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Dianama bucur mult ca iti place!! Si mie imi e drag elefantelul. Ma tot uit la el ca e inca pe massuta in sufra, sprijinit de o cutiuta...
Doamna de la Circ, da:)). Uitasem ca am bucatica aceea de tapet. S-a potrivit la mare fix (daca ai stii catma rog de arlu sa imi pastreze materiale din astea - de fapt, pe aceasta mi-a adus-o Mami ... a fost acolo la momentul potrivit, ca sa zic asa)
Mie imi da niste tarcoale acum... deh, se cer recuperate cele 3 nopti cam albe.. :)))

Te imbratisez cu drag :*!!!
Puuup

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso unele sunt deja galbui... Dar cred ca ar merge genul acesta de scoci transparent (incolor) pus pe piese de mobilier sau pe parchet - care sunt imprimate pe hartie).:D
Puup!!

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Mi-e drag de joaca tuturor ! Felicitări pentru apropierea dintre ei, că ai făcut să trăiască toți o poveste - ai muncit ceva !!!
Pupici cu drag ❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza ah ce ma bucur ca iti place :D - a fost o experienta superbe. Banuiesc ca ai vazut deja si celelalte scene facute de fete (apelativ drag pentru colegele si preietenele noastre)!! :D Poate... poate la vara, iunie -august, cand vor fi iar trei teme legate de carti ni te alaturisi tu, daca nu gasesti chiar si mai repede timp si bucurie in astfel de activitati :D).

Puuuuuuup :*

Trimiteți un comentariu