luni, 6 martie 2023

Rukkusu si Martisorul lui Raza de Soare.


Buna!

Daca e ceva care sa ma faca fericita ... este sa pot sa fac mici proiecte dragalase (pentru mine cel putin asa sunt). Astazi am reusit  sa duc la bun sfarsit episodul Martisor - adica prima din cele 13 teme din editia de primavara a Salvam Papusi  de pe Provocari Verzi. (#01 Salvam Papusi // Save the Dolls: Martie-Martisor-Luna iubirii)

Si de data aceasta am ajuns sa realizez cu totul altceva decat ceea ce aveam eu in plan (devine traditie, ce mai!  Dar am reusit sa mai bifez inca o restanta:tema #55 "Margelute si figurine modelate din aluat" si pot sa garantez pentru trainicia acestor mici accesorii din aluat, care au rezistat foarte bine atata timp, fara lac sau altceva:


Ideea mea a fost sa fac o buburuza.. si de ce sa nu incerc sa fac dintr-o margeluta de aluat? Nu stiam daca mai am pictate - speram sa mai fie ceva intreg, ca sa fiu sincera, asa ca m-am bucurat sa le gasesc prezentandu-se atat de bine (dadusem peste cutie acum cateva zile, cand cautam altceva).
Nu m-am putut abtine sa nu pun  in poza si viermisorul meu de margele, anti-stres. Visam pe atunci sa fac mai multe pe post de breloc :))). Habar nu am daca mi-am notat modelul.. era in perioada cand inventam tot soiul de chestii :)).


Mi-am gasit si cateva resturi de material de la proiectele cu ii (mai vechi) pentru papusi si m-am pregatit de atac.


Domnisoara Raza, mesagerul meu, s-a imbracat urgent intr-o costumatie improvizata, (proba materialele), dar acest lucru nu a impiedicat-o sa intre in cadru, pe cand lucram bubuuza... Datorita ei, puteti vedea cum o margea de aluat... s-a transformat intr-o gargarita. 

Nu stiti cat m-am bucurat ca am gasit bucatica de fetru si firele negre ramase de la proiecte! Este tare „verde” martisorul nostru verde. Markerele acestea sunt absolut minunate (pentru ca nu miros). Mi-am recuperat astfel si fema cu figurina din aluat. Sunt foarte bucuroasa.


Martisorul nostru este aproape gata. Imi doream sa il aplic pe o banderola, asa ca , am profitat de faptul ca am reusit sa deschid usa de la vitrina, si am reciclat o agrafa pentru hartie, pe care o aveam la globuletele din Calendarul Advent facut de mine mai de mult.


Am fixat trifoiul norocos cu bucuruza de „banderola” verde pe un cerc din pluta (taiat de mine dintr-un dop). Am pus si un snurulet gasit tot in punguta cu resturi creative, daca pot spune asa si... gata!


Raza era asa de fericita incat a luminat intens - de unde si fotografia de mai sus. Am prins si capetele de la  banderola cu un scoci de hartie (pentru ca s-a stricat putin materialul verde cand am rasucit cu clestisorul capetele. Am tot zis ca o sa imi iau si eu scoci de hartie colorat... cand voi gasi :)).


A chemat-o apoi pe Rukkusu, ca sa probeze si ea banderola, in timp ce noi ne pregateam sa coasem o bluzita in ton cu primavara si  Martisorul.




Dar cum de am ales sa montez martisorul pe banderola? Ei bine, in liceu, imi placea sa imi prind in par snurulete de martisor - imi faceam cate o codita subtirica in stanga si una in dreapta (restul parului era lasat liber.


Rukkusu m-a ajutat sa cos manecile pentru bluzita. A fost o activitate simpatica (am folosit acele pentru prima data si desigur ca nu am avut niciun tipar). Asa ca... fiti indulgenti.


Eu zic ca a iesit tare draguta - pentru o prima incercare :)). Ma incurajez singura. oricum lui Raza de Soare ii place. Si Rukkusu se tot uita lung.


Am hotarat sa ii cos si cateva margelute rosii  pe piept. Si apoi am facut ultimele poze. Tot atunci le-am povestit celor doua cum, in copilarie, am aflat ca in zona Ardealului se ofereau martisoare la baieti (cel putin, asa stiu de la Tati, dar si de la bunici). Imi amintesc ca intr-un an, cand am fost sa luam martisoare, a primit si Tati o cizmulita :))).



Sper ca v-a placut aventura noastra! Eu sunt foarte fericita ca am reusit sa termin. Yuppy!!! :) 

Ja ne!!

16 comments :

CARMEN spunea... [Raspunde]

martisorul este foarte frumos si intruneste tot ce poate simboliza 1 Martie mai bine: norocul si primavara! Trifoiul cu 4 foi si mamaruta! Tare frumos ti-a iesit, felicitari!
pupici. Noapte buna! ♥

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN iti multumesc mult si ma bucur ca iti place!! Si eu m-am bucurat ca pana la urma am facut acest proiect :D.
pup cu drag! Noapte buna :*!!!

fiordaliso spunea... [Raspunde]

Ai colorat fetrul cu carioca neagră? Sa știi că și eu plănuiam niște mărțișoare mămăruță pe trifoi din fetrul, dar din păcate nu am apucat sa le fac in timp util.
Știu că e al Razei de ☀️ dar ii stă atât de bine lui Rukkusu! Pare o voaletă elegantă pe căpșorul ei delicat.
Și daaaa, sunt drăgălașe aceste mici proiecte. Știi ce zice soțul meu? Tot ce e mic e drăguț 😄
Viermișorul tău din mărgeluțe e mortal, dacă nu ziceai că e viermișor credeam că e știulete de porumb 🤣🤣🤣🤣 sa nu te superi, părea comestibil. Așa, că spui ce este, mă duce cu gândul la Dune.

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso nu, nu! Din fertru am facut doar trifoiul. cariocele marker le-am folosit doar pe margeluta de aluat, vopsita acum cativa ani in rosu. Am cusut cu fir negru margeluta de aluat apoi am colorat partea dintre cele doua fire negre ce delimotau capul si am facut cu alb ochisorii :)).
Ce tare! Am mai facut si eu in trecut parca macar unul. am asa amintirea vaga :)) - va trebui neaparat sa fac la un moment dat postari cu imagini cu martisoarele pe ani. Ca le am asa lista, dar... deja e lista mare.

Daaa m-am bucurat ca ii vine si lui Rukkusu. hihihi. ma bucur mult ca si tie iti place!!

Zice bine (si noi suntem mici.. deci, normal, suntem dragute.. hihi)

Sa stii ca m-am gandit si la asa ceva (nu mai stiu de ce i-am zis viermisor, cre ca imi amintea de jeleurile gumate) cand am vazut pozele. Sau mai seamana si cu o painica :))). Nu ma supar - chiar ma bucur !!
Stiu de Dune (ca e si un parfum ca e si un film, dar doar stiu de ele, mai mult... mi se pareca primul este foarte puternic si al doilea foarte de groaza... haha)

Puuup

Suzana spunea... [Raspunde]

Este un martisor cumva clasic, insa frumusel tare. Si arata
minunat pe capul lor.
Bravo, Rux! Pupici! 😘❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana da - culmea este ca initial imi propusesem ceva la polul opus si am ajuns sa fac ceva cu simboluri clasice.. interesant nu? Dar ma gandesc ca e bine - uitandu-ma la galeria de creatii - practic fiecare dintre noi a acoperit o gama larga de posibilitati!!

Iti multumesc. pup cu drag!!🌸

fiordaliso spunea... [Raspunde]

Dune in primul este o carte dar trebuie sa fii fan SF sa iti placa. A fost interzisa in comunism si s-a tradus dupa 90 pentru prima data, a costat o groaza de bani si am citit doua volume intr-o zi si o noapte, nici nu m-am putut duce la cursuri a doua zi (eram in primul an de facultate). Nu e de groaza 😊 dar are un miez de duritate. O luna am tot imprumutat cartea, s-a uzat rapid, a avut o gramada de fani.
Parfumul e intr-adevar foarte greu, uitasem de el.

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso oh. Cum de nu m-am gandit la asta - stiam doar despre film si, ca sa fiu sincera, nu m-a atras deloc ce am vazut (secvente). Cartea insa cred ca as citi-o. Mai ales din ce imi povestesti - sunt curioasa ce perspective mi-ar deschide.

Da, exact. Dar avea o cutie frumoasa :))). mi-a amintesc doar vag. Parca avea o culoare ce amintea de coniac :))). Si capac cu o nuanta de rosu..visiniu ceva de gen

Pupici si merci pentru lamuriri! :D

Diana spunea... [Raspunde]

Frumos martisorul! Foarte frumos! Imi place mult cum ai reusit gargarita!

Am avut doua siraguri de "margele" facute din aluat, modelate in diferite forme si apoi vopsite - le mai am si acum pe undeva. 😊

Frumoase mai sunt papuselele! ❤ Si hainutele Razei de Soare sunt reusite! Imi place mult combinatia la care te-ai oprit.
**
Rux, in ce zona din Ardeal se ofereau martisoare barbatilor?! Tata si parintii lui sunt nascuti (au fost nascuti) in jud. Brasov (la "un pas" de oras) dar n-am auzit despre acest obicei.
***
"Dune" e o serie de romane (cele mai multe faine) care sunt ceva mai mult decat SF - e filosofie, religie, supravietuire, "clase sociale" (si lupte, e drept)... Din punctul meu de vedere, nicio ecranizarea nu poate cuprinde, cu adevarat, ceea ce scrie in roman.

Spor la ceea ce iti propui! Pupici cu drag! 💗

MNiko spunea... [Raspunde]

Foarte frumos mățișorul, dar și bluzița. Nu avea cum să nu atragă lumina, doar e Rază de Soare, nu?
Incredibil cât de bine au stat mărgeluțele tale de aluat. Ce rețetă ai folosit? Mai știi?

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana ma bucur mult ca iti place!! :D
Si eu sunt fascinata de gargarita aceea... :)))). Un moment de inspiratie a incheiat o agonie de vreo saptamana... :)))

Da? wooooe ce tare!!!! Poate le gasesti si le faci poza sa le vedem si noi.Mi se par fascinante aceste lucruri si nu stiu.. cred ca sunt o sursa de inspiratie care sa ne arate ca sunt si astfel de variante.

Si mie imi place cum a iesit Bluzita ! Am gasit din intamplare, atunci cand am vazut margelutele, resturile acestea de material si langa ele si un pliculet cu margelute :))). La fix!

**
Fagaras, Blaj... undeva pe acolo cred? Iar am uitat sa il intreb pe Tati. Deobicei la Bv stateau bunicii toamna si iarna.
E foarte posibil sa nu fi auzit parintii tai de acest obicei. Poate ca era ceva local/zonal, sau tinea si de familii cum se transmitea din generatie in generatie. Nu as stii sa iti zic, pentru ca am presupus ca era ceva cunoscut si nu am cerut lamuriri, haha - dar am mai auzit si de la alte persoane. Uite, prima data cand am auzit ca si baietii primeau martisoare, eram la Pitesti pe la inceputul anilor 80 (doamna de la raionul de bijuterii era de aici si stia de un astfel de obicei)

**

Mie reclamele la film mi-au taiat orice dorinta de a il viziona. Nu prea vrea sa vad asa ceva. insa din ce mi-ati spus voi, cred ca as citi cartile. :)

Pupici🌸


copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko ma bucur mult ca iti plac! Asa m-am gandit si eu si chiar m-am amuzat cand am descarcat poza - nu observasem initial.
La acelasi lucru m-am gandit si eu, mai ales ca initial fusesem putin demoralizata ca atunci cand le-am facut primisem tot felul de prognosticuri sumbre :))))).

Am folosit doar trei ingrediente: sare (din cea de muraturi, de-a noastra, neiodata) - si de aceea din loc in loc are scanteieri, faina (imi ramasese niste faina alba intr-o punguta) si apa. Stiu ca reteta cea mai cunoscuta are si alte ingrediente dar eu asta am folosit.
Reteta era.. 1 masura de faina si jumatate din masura aia apa si sare. Cu ocazia asta mi-am amintit de tutorialul facut pentru revista atelierul:
https://www.revista-atelierul.ro/2016/03/16/tutorial-decoratiuni-primavaratice-din-lut/

dar sunt sigura ca ar trebui sa am undeva si tutorial la margelute in sine.... Da, clar trebuie sa reorganizez putin tutorialele... :)))) sa le fac cu poze alea-alea:

http://www.blog.copilarim.ro/2018/05/t-cum-facem-decoratiuni-din-coca_21.html

Pupici 🌸

Diana spunea... [Raspunde]

@copilarim
Bunicul patern a fost invatator; de la el stiu despre o multime de obiceiuri / traditii ale zonei - e improbabil sa nu ne fi povestit tocmai despre Martisor.
Stiu ca in Moldova este/era acest obicei si e posibil ca moldovenii sa fi adus - la o scara mica - obicieul cu ei.
Daca am drum in Centru orasului intru si intreb la muzeul de etnografie, dar m-as mira foarte sa fi existat acest obicei in Ardeal. Iar daca tinea de (unele) familii nu prea poate fi numita "traditie din Ardeal". 😊
Dar... orice e posibil! 😊 Ce nu stiu / n-am vazut nu inseamna ca nu exista.

O sa caut margelele respective - sunt deja insirate, pe "fir" din piele. Cred ca mai repede gasesc margelele decat o sa reusesc sa fac o postare cu fotografii. :(((

Pupici! 💗

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana da, ar fi foarte interesant sa intrebi ! :)
Oricum i-am lasat si eu lui Tati un mesaj ( in ultima perioada abia am reusit sa mai schimbam o vorba... si de fiecare data am uitat sa intreb, ca m-am luat cu altele... 😅 plus ca lui nu i-am facut martisor.. :))))

Abia astept sa vad margelutele, cand vei reusi sa le faci poze :*
Muah!!

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Buburuza este minunată ❤️👍
Acum, ce să scriu ?! Ai două fotomodele total diferitè:domnișoara Raza este decent îmbrăcată acum, are 2 bluzițe superbe ❤️felicitări pentru realizare👍îi stă bine cu mărțișorul pălăriuță !
Despre Rukkusu am scris și scriu: este atât de copilăroasă în toate prezentările !!! Când am zărit-o cu mărțișorul așezat pe cap, mi-a fugit gândul, poznaș, la un film cu Robin Hood, ce avea pe cap o pălăriuță mititică...😃😃😃
Pupici cu drag ❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza si mie imi place buburuza ma totuit la ea si nu imi vine sa cred ca e acolo :))). De-ar merge asa si la restul temelor si provocarilor... :)).
Ma bcuur ca iti place bluzita noua. Maieutul dinainte era din echipamentul ei de baza - din lumea florilor :))). Sa stii ca are doar o bluzita (cealalta era doar asa, la probe - adica nu e cusuta (dea cu maneci lungi ) - dar cine stie, poate ca va fi, la un momentdat si aceea .
Iti multumesc mult!

Haha - chiaaaar Robin Hood :D Ce tare :)))))

Pupici cu drag :*

Trimiteți un comentariu