joi, 9 martie 2023

Rukkusu si Mucenicii. (Reflexii in Oglinda 02)



Buna!

Anul trecut am avut inspiratia sa imi notez reteta de mucenici pe care am preparat-o. Nu de alta, dar au iesit foarte foarte buni - si cum eu mereu alternez, in functie de ce ingrediente am, aluatul, este bine sa ai si un reper - mai ales cand iese bine. 

Am gasit si cateva poze salvate, tot de anul trecut (sunt sase si le voi insera mai jos) - pentru ca nu stiu exact cate voi reusi sa fac astazi (sigur prima cu Rukkusu si ultima cu reflexia). Am zis sa fiu harnica si sa scriu introducerea, textul cu ingrediente si mod de preparare, pana se fierba laptele (azi e zi de lapte) - apoi fug sa dau nuca prin razatoare si ne apucam sa framantam.




Primele trei imagini sunt fix de acum un an (deci din 9 martie). Au iesit niste pufosenii de mucenici - ultimul este la baita in siropul realizat din miere (miere lenesa diluata cu putina apa). Mai jos sunt poze din 12 si 14, parca - pentru ca am tot facut mucenici din acestia o vreme (preferam sa fac cantitati micute, adica o tava de cate 9).




Pot fi mancati si ca atare, pe post de paine, sau cu gem, miere... ce vreti voi. Dar, mai bine, sa notez cum i-am facut (asa imi improspatez memoria - desi, in principiu, cam aceeasi a ramas baza la aluaturi - invartindu-se in jurul lui.. trei)

Ingrediente pentru o tava cu 9 muceni:
🥨2 linguri de integrala,
🥨3 de intermediara
🥨si pt inceput 1 de alba 
🥨plus 2 linguri de faina alba la maia
🥨12.5 grame drojdie proaspata adica 1/4 dintr un cub bravo de 50gr, sau 1/2 din pakmaya de 25grame ( prefer drojdia de Pascani - macar scrie unde anume e facuta si chiar este buna)
🥨3 polonice de lapte ( 2 la maia si unul la aluat)
🥨 2/3 dintr-o cana cu smantana (eu strang smantana de pe laptele pus la prins)
🥨un ou (folosesc oua de la tara - cele din comert se comporta mai diferit apropo, sunt... mai spumoase)
🥨un praf de sare neiodata, de himalaya
🥨nuci date prin razatoare
🥨sirop din miere diluata in apa

Nota: Faina pe care o folosesc este de la Moara cu Pietre (cea integrala si intermediara sunt macinata la o moara cu pietre si cea alba la o moara obisnuita, dar fara adaosuri - se vede diferenta cand o dau prin sita, fata de cea alba din comert, albita cu diverse si imbunatatita cu diverse). Mai nou au si un mix pentru graham, dar eu prefer sa imi amestesc singura cele trei tipuri, in functie de ceea ce pregatesc si de cum mi se pare ca ar iesi mai bine (in timp, daca faceti paine si alte produse de gen, o sa vedeti ca veti face combinatia intuitiv, ca sa zic asa)

Mod de preparare:

Punem in bol (gen cele de mixer) faina (2 integrala, 3 intermediara, 1 alba), praful de sare, doua treimi dintr-o cana de smantana (cana obisnuita, ca dimensiuni) si oul.
Intr-un bolisor preparam maiaua din 12,5 grame drojdie proaspata, 2 linguri de faina si 2 polonice de lapte caldut. Amestecam si lasam putin sa creasca (vreo 5-10 minute).
Adaugam in bolul mare celalalt polonic cu lapte si amestecam ingredientele usor, cu lingura de lemn, Adaugam maiaua si continuam sa amestescam. Adaugam faina alba si atunci cand aluatul s-a format prin amestecare (bolul tip mixer cu pereti inalti ne ajuta foarte mult) rasturnam pe blatul de lucru, pe care am presara faina. Toata faina care se adauga in plus este alba - si depinde cata mai cere de fiecare data. pentru ca smantana si oul, nu sunt standardizate si .. normal difera (la fel si faina). Aceasta este diferenta principala intre ingredientele luate din comert, standardizate si cele cat mai naturale. Dar, in principiu, mai intra cam 3-4 linguri.
Aluatul obtinut trebuie sa fie elastic si nelipicios. Il lasam sa creasca putin (15-20 minute - putem sparge nucile in timpul respectiv si sa le curatam). 
Mie, aceasta cantitati imi ajunge pentru o tava (de 35cm - ca m-am uitat pe fundul ei sa vad ce scrie, hihi). Impart in 9 bucati si formez opturile. Le pun la cuptor 30 de minute (adica 15 minute la treapta 5 si 15 la treapta 4 - 4 fiind foc mediu). 
Apoi cat se fac ma ocup sa dau nucile prin razatoarea fina (nu mai folosesc masina pentru ca cea veche a cam ruginit si nu am avut timp sa ma ocup de ea, iar cea noua are un sistem tip ventuza, care nu sta decat tinuta de altcineva... haha). Oricum, prin razatoare iese chiar mai fain. Cand sunt gata ii insiropez (pun cam o lingura de miere lenesa cu apa - de izvor, sau plata, nu e la robinet - cel putin la noi e atat de tratata incat ...) si pe o parte si pe cealalta si ii tavalesc prin nuca.

Gata. Am fugit la treaba si voi reveni cu pozele de astazi si cu cateva ganduri, eventual, daca e nevoie. Cat despre ceilalti mucenici - voi incerca poate mai tarziu sa facem - doar ca mirodeniile in ultimul timp, pentru mine sunt de evitat cu totul (oricum de multa vreme nu mai erau asa cum le stiam...). Asa ca as pune doar zahar brun/ miere si nuca raza.. vedem.

Actualizare (cateva ore bune mai tarziu, dupa ce am reusit sa facem doua tavi de mucenici copti- de fapt a doua e inca in cuptor):

Prima tava, tocmai scoasa din cuptor.

A doua tura, gata sa intre la cuptor.

Rukkusu estimand cat mai este pana la ... impact. 😅

Sunt fericita ca am reusit sa fac si anul acesta! Maine o sa imi fac si mie cativa - doar ca ii voi manca fara nuca (multumesc sare iodata pentru acest minunat efect secundar!!) si sincer, cred ca voi sari si peste miere - pentru  ca ... o sa ii mananc asa, cu ceai.

Din ceilalti.. nu am mai facut. 
📸

Inscriu aceste reflectii in tabelul gazduit de Carmen, preluand rubrica  „ Reflexii in Oglinda ” initiata de Sorin.

” Dacă doresti să participi, publică într-un articol pe blogul tău, o imagine sau un clip, pe care tocmai le-ai vazut în "oglinda" (poate fi si cea retrovizoare) ”
Si poza special realizata:



Ja ne!!

10 comments :

Suzana spunea... [Raspunde]

Arata minunat! Si acum, crezi ca Rukkusu se apuca de bucatareala? Nu prea cred, dar sigur te va ajuta!
Pupici si pofta buna, ca eu inghit in sec! 😘❤️

CARMEN spunea... [Raspunde]

Hahahaha, chiar credeam ca azi ai gresit rubrica de reflexii dar iata, finalul este Bam! 😂
Interesanta reflexie!
Hmmm ce deliciosi mucenicii tai! Ce pofta mi ai facuuuuut! Acum inainte d culcare 😁
Multumim pentru reteta. Voi incercat si eu candva...
Pupici. Noapte Buna 😘

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana si spre marea mea bucurie au iesit si foarte buni (si de data aceasta - testati de Buni si Mami.. ah si Kouki a primit un coltisor, dar fara miere si nuca).
Ma ajuta la... poze :)) Nu prea are incotro - pana la sfarsitul lui septembrie... cel putin :)).
Sa stii ca nici eu nu am mancat (pe ai mei ii fac doar cu faina intermediara si cu alba (cu integrala nu ma mai impac bine - asa casper sa reusesc maine sa fac cateva cornuri si pentru mine). :*
Pup cu drag :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN Am vrut initial sa fac un mucenic care se reflecta in borcanul pentru faina... apoi sa il asez cumva deasupra bolului cu sirop de miere si.. nuci (asta e „meritul” meu pentru ca inevitabil cand tavaleam prin nuca mucenicul mai ramaneau si pe mana firimirturi de nuca ..haha). Dar nu iesea ce voiam... si tocmai atunci am fazut reflezia aceea din dreapta, salvatoare :D.

Cu mare drag! Sa stii ca se fac usor, nu este genul de aluat sa te termine la framantat. Si sunt pufosi si gustosi. Eu la ai mei nu mai pun si intermediara (inlocuiesc cu alba), pentru ca nu tolerez momentan integrala ... Maine vreau sa fac si pentru mine.
Pup cu drag! Noapte buna!! :)

MNiko spunea... [Raspunde]

Arată foarte delicios. Nu am făcut niciodata mucenici copți, de altfel și fierți am făcut doar cu mama când făcea ea aluatul.
PS: Nu ai putea să faci o rubrcică la jurnalul tau , nu chiar rubrică ci un fel de retrospectiva, o listă cu rețetele pe care le folosești tu?

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko Sa stii ca sunt foarte ubuni si poti sa ii mananci si asa, pe post de paine (sau dimineata la micul dejun). Timpul de preparare e de max 15 min plus coptul 30. Nu framanti mai deloc, doar cat incorporezi faina la final.. Nu e ca la alte produse de panificatie .. de fapt tot ce fac eu e simplificat la maxim, pentru ca trebuie sa imi dozez energia..

Ideea este foarte buna - am acolo rubricuta in care scriu despre ce mananc / produse de curatenie folosesc. Chiar am scris ultima data o foarte cuprinzatoare lista zilnica.. hahahahaha.
Cam tot ce am eu in lista la Bunatati (in meniul de sus) sau dupa etichete Retete Culinare - am putut sa mananc la un moment dat (cu mentiunea ca nu mai pun de foarte multa vreme zahar la maia la paine - pentru ca varianta din 2010 iarna, daca nu ma inseala memoria, era facuta dupa reteta lui Buni clasica). Insa, mi-am notat si nu stiu daca fila urmatoare de jurnal, sau cealalta, am sa incerc sa fac un triaj si sa pun linkurile doar catre retete.. :D
Dar in principiu, puteam sa mananc si eu in preparatele despre care am scris si pe care le fac de cate ori am ocazia alor mei).
Ah.. uite acum realizez ca am o reteta de branza (dar pe care eu deobicei nu o fac... insa a fost un test sa vad daca pot face si asa) dar nu am de la ceea ce fac frecvent. Hmm sa imi notez pentru aprilie..

Pup 🌸

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Vai, m-au prins fotografiile cu mucenici înainte de masă...😇
Sunt așa de apetisanți !!!
Rukussu și Kouki au gustat ?
Pupici cu drag ❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza oooops 😅😅
Rukkusu doar virtual, Kouki da, dar dintr-unul care nu fusese insiropat si tavalit prin nuca, deci dintr-unul simplu. Eu nu :)))
Si nici nu am mai reusit sa fac :))). Poate le mai fac maine o tura, desi am facut azi paine asa ca sa vedem.

Pupici cu drag :*
🌸

Mihaela Toilă spunea... [Raspunde]

Arată foarte bine. Mulțumesc pentru retetă si mai ales pentru site-ul de unde cumperi făina....chiar am cautat ieri și nu gasisem nimic pe placul meu.
Iar poza cu reflexii e foarte tare . :)))
O seară frumoasă să ai! Pupici

copilarim spunea... [Raspunde]

@Mihaela Toilă cu mare drag! si eu am tot cautat (pentru ca au avut intr-o perioada oprite livrarile, noroc ca am gasit la niste magazine in bucuresti).
M-am amuzat foarte tare la poza aceea (reflexia era de fapt de la bac - problema e ca nu aveam cum prinde becul.. asa ca. Am vrut sa pun si mucenicul deasupra, insa nu mai aveam nicio mana disponibila :))))) - telefonul meu are nevoie de amandoua..

puup

Trimiteți un comentariu