vineri, 29 octombrie 2010

Sote de dovlecei

In sfarsit.... in sfarsit am reusit sa sortez din poze (am reusit sa adun o gramada in timp, din mai multe dati petrecute in bucatarie) si sa "pun" de-o portie de "bunatate" pe blog. Si cum inca se mai gasesc pe la piata, puteti sa mai profitati de minunatii dovlecei.

Sote de dovlecei
Evident, aceasta mancarica savuroasa se poate face in mai multe feluri. Iata cum am facut-o de data aceasta:

Am folosit
- un dovlecel crud
- cativa catei de usturoi
- ulei
- sare
Se spala bine dovlecelul, se curata de coaja (si se spala iar!). Pentru ca era un dovlecel foarte crud l-am taiat rondele (si nefiind sec inauntru nu a trebuit sa renunt la mijloc).

Se pune in cratita putin ulei cat sa se acopere fundul cratitii, ca mai jos. Se curata si spala si cateii de usturoi.

Se aseaza un rand de dovlecei si usturoiul (* se pot aseza si toate rondele/cubuletele de dovlecel odata, sau se poate adauga usturoiul mai tarziu).
Se pune pe aragaz la foc potrivit si se amesteca usor cu lingura de lemn la inceput pana isi lasa suc (trebuie avut grija sa nu se prinda - deobicei dovlecelul isi lasa suc, dar puteti pune putina apa la inceput ca sa nu se prinda).
Asa arata primul rand de dovlecei dupa ce s-au patruns putin si pe o parte si pe cealalta. Ii puteti scoate pe o farfurie (daca nu i-ati pus toti odata) si sa ii adaugati pe ceilalti - cruzi. (*evident ii puteti pune, cum spuneam, si toti odata avand grija sa se patrunda toti si pe ambele parti)
Yummy!! ei isi lasa acum suc (daca vi se pare ca nu este destul puteti adauga putina apa - atentie cand cumparati dovleceii sa fie proaspeti - de preferinta de la gospodari in timpul sezonului, sau din sere autohntone :P)

Si adaugam putina sare ( lingura de lemn este cat o lingurita);


Si asa arata cand sunt gata!! (ei fierb in sucul propriu, sote-innabusit, puteti pune si capacul daca vreti, dar atentie sa verificati din cand in cand).


Si in farfurie o portie (mica:P ... ce e drept dar ca sa vedeti cat sunt de frumosi.... cred ca merg sa mananc si eu o portie imediat!)

Si puteti adauga ca si garnitura o rosiuta de gradina..... Bineinteles nelipsita paine de casa (o sa va scriu reteta pe care o fac eu... e nemaipomenit de buna!!).
Si pofta buna!!

4 comments :

dulceameacasa spunea... [Raspunde]

acum ori niciodata....gatim dovlecei dupa reteta ta, Rux...si-ti scriu impresii

copilarim spunea... [Raspunde]

@dulceameacasa Sa citesc numai de bine:D lol';))

Maria Camelia Nita spunea... [Raspunde]

Și eu fac destul de des dovlecei sotați sau pe gril, sunt delicioși atât simpli, cât și precum garnitură :D

copilarim spunea... [Raspunde]

@Maria Camelia Nita chiar ma gandeam ca nu am mai facut de ceva vreme - abia astept sa apara pe piata dovleceii :)!
Si in cuptor sunt deliciosi... simpli sau in diferite combinatii (ah... musaca. lol)

Trimiteți un comentariu