duminică, 29 mai 2011

Giulietta e Romeo (Romeo si Julieta)

Buna! Astazi avem pentru inceput o portie de W. Shakespeare: Romeo si Julieta! Sunt sigura ca macar ati auzit aceste nume si poate vazut vreun film/ desen... balet cu aceasta tema. Daca nu, iata azi aveti ocazia sa urmariti o ecranizare animata cu acest subiect:






video youtube

Rezumat:
- prima parte 
 In Verona rivalitatea dintre familiile Capulet si Montague era foarte cunoscuta. In timp aceasta devenise atat de acuta incat avea consecinte nedorite si violente. Intr-o seara in casa familiei Capulet fu organizat un bal mascat la care erau invitati toti cetatenii de vaza din Verona. Romeo, alaturi de Benvolio si Mercutio, venisera si ei mascati  la bal sa o admire pe frumoasa Rosalina. Singurul fiu al Montague zari insa o tanara de o frumusete rapitoare si, desi risca aratandu-si identitatea, ii vorbi si isi scoase masca.
Frumoasa tanara era nimeni alta decat Julieta. Indragostiti la prima vedere isi pecetluira iubirea cu un sarut, dar fura intrerupti din dans de doica fetei care o chema. Aceasta ii spuse lui Romeo cine era fata care ii rapise inima: fiica dusmanului familiei sale, Capulet. Tot aceasta ii spuse si  Julietei cine era tanarul intalnit mai devreme. In seara aceea, nelinistit si gandindu-se la promisiunea de iubire pe care o facuse Julietei, Romeo ajunse in gradina familiei Capulet. O zari pe Julieta la balcon. Aceasta isi dorea ca un nume sa nu stea in calea fericirii lor si el auzind-o i se alatura in balcon. impreuna dansara toata noaptea sub cerul instelat si isi fagaduira sa se insoare a doua zi, in secret. Iubirea care ii lega era mai puternica decat ura care rodea de atata timp cele doua familii.
A doua zi, Romeo merse la parintele Lorenzo care de mult isi dorea sa impace cele doua familii si se hotari sa ii ajute pe cei doi tineri. Romeo astepta pana a doua zi cand Julieta veni la biserica si cei doi isi unira destinele. Sperau ca in curand cele doua familii sa se impace si sa accepte bucuroase casatoria lor.
In dupa amiaza acelei zile insa, o tragedie se intampla. Mercutio, prietenul lui Romeo fu ucis de Tybalt. Pentru a-si razbuna prietenul, Romeo se lupta cu Tybalt, varul Julietei pe care il ucide. Cand Julieta afla se gaseste prinsa intre ura si durerea provocata de moartea varului si iubirea si disperarea ca nu isi va putea vedea sotul. Romeo urmeaza sa fie exilat la Mantova. Acesta este disperat ca nu o va mai revedea pe Julieta si numai datorita parintelui Lorenzo nu face fapta necugetata de a-si curma viata. Parintele ii promite ca va face tot posibilul ca tanarul sa isi poata vedea sotia inainte sa plece.
- a doua parte 
Dupa ce cei doi tineri isi luara ramas bun, Romeo dandu-i Julietei cruciulita sa, tatal acesteia, nestiind de casatoria secreta a fiicei, ii spuse acesteia ca in joia urmatoare se va marita cu Paris, un tanar gentilom. Degeaba incerca tanara sa se opuna, parintele fu ferm in hotararea sa. Nestiind ce sa faca, Julieta merse la parintele Lorenzo, care, incercand iar sa ajute, ii dadu o sticla cu o licoare care o facea sa para moarta pentru o zi. Tot parintele trimise un mesager care sa il anunte pe Romeo de strategia pusa la cale. Insa mesagerul trimis nu ajunse la destinatie si Romeo afla de la Balthazar ca Julieta  este moarta. Tanarul isi cumpara o sticluta cu otrava si ignorand faptul ca era exizilat se indreapta spre Verona.
Intre timp parintele Lorenzo afla ca scrisoarea sa nu a ajuns la destinatie si incearca sa impiedice o nenorocire. Romeo ajunge la cavoul familiei Capulet si intalnidu-se cu Paris, il ucide pe acesta din urma, care il provocase la duel, dupa care forteaza usa si dupa ce isi ia ramas bun de la iubita sa pe care o credea moarta bea o sticluta de venin. Julieta insa tocmai se trezea din somnul indus de licoarea bauta deunazi si il zari alaturi pe cel iubit fara suflare. Dandu-si seama ce s-a intamplat, cauta o picatura de venin ca sa il urmeze, dar negasind se folosi de pumnalul acestuia. Parintele Lorenzo nu putu pacali destinul tragic...ajungand prea tarziu.

3 comments :

Unknown spunea... [Raspunde]

de ce familia Julitei dorea sa o casatoreasca pe Julieta desi avea 13 ani?????

copilarim spunea... [Raspunde]

@Tudurache Alexandru la intrebarea aceasta ar trebui sa iti raspunda Shakespeare (autorul)... sau mai bine societatea de atunci:).
Desi exista locuri unde si acum se mai practica acest obicei... din pacate.

Alexandrrra spunea... [Raspunde]

Oh... cred ca timpul trecea altfel atunci. Sa ne gandim ca doar in ultimul secol speranta de viata a crescut cu peste 30 de ani.
Si daca tot traiau mai putin atunci, era normal ca oamenii sa se casatoreasca mai repede. Chiar si mai recent, daca ne gandim la bunicile sau strabunicile noastre, era ceva comun sa se marite la 15-16 ani.

Trimiteți un comentariu