vineri, 8 martie 2013

vALLuntar: "Cele mai frumoase locuri din Europa"

Buna:)!

Imi place campania vALLuntar pentru ca de fiecare data am ocazia sa va povestesc despre carti interesante - este ca un fel de club de lectura. Timpul este cam scurt, dar ma bucur ca am reusit sa gasesc o solutie pentru a ma putea strecuta printre termene si multe alte treburi... si sa particip.

Una dintre cartile mele preferate aparuta la Editura ALL este cea despre care va voi povesti astazi. Am primit-o cadou de la parinti (ne place sa calatorim, sa aflam lucruri noi, sa admiram peisaje...si atunci cand nu putem face acest lucru fizic, o evadare virtuala este mai mult decat binevenita).

Cartea se numeste Cele mai frumoase locuri din Europa si a aparut in 2008. Formatul este unul foarte mare... cred ca A3. Colile sunt lucioase... are 320 de pagini cu fotografii superbe si informatii interesante si.... un lucru pe care l-am apreciat si la alte carti, are un sistem de semnalizare cromatica, realizat printr-o dunga in partea stanga a paginii - si astfel este impartita pe capitole..
Inca inainte de cuprins avem o legenda - cu patru semne menite sa va ajute sa gasiti mai usor ceea ce va intereseaza: puncte de interes istoric, puncte de interes arhitectural, istorie urbana si puncte naturale de interes.
Cuprinsul nu are capitolele numerotate, dar la inceputul fiecarui punct principal se afla o fotgrafie reprezentativa. Incepem calatoria in Insulele Europei, prima oprire fiind Stonhenge. Nici nu se putea mai bine (mai ales ca mie imi plac foarte mult acele locuri nevizitate inca dar familiare din lecturi -beletristica in special si calatorii virtuale - atlas, "teleenci"[TeleEnciclopedia] etc). Calatoria in segmentul verde( dupa culoarea respectivului capitol) se incheie in Dublin (un loc pe care iar as dori sa il vizitez, din exact aceleasi motive enumerate mai sus).
Calatoria continua in segmentul bleu - unde vizitam Europa de Nord. Biserica de barne din Borgung mi-a amintit oarecum de bisericile noastre de lemn din Maramures si mi-a sporit dorinta deja existena de a vizita Norvegia. Am tranzitat foarte putin aceasta tara acum 7 ani si atat cat a fost m-a surprins cu natura majestuoasa, cu linistea si calmul locurilor... si soarele sus pe cer in miezul noptii (vara). 
Europa occidentala isi deschide portile in segmentul roz - primul oras in care poposim fiind Bruges-ul. L-am vizitat cu placere intr-o excursie organizata de scoala prin 96. Este un orasel foarte frumos si linsitit, o mica Venetie a nordului - datorita retelei de canale din oras.
Segmentul verde deschis ne plimba in Peninsula Iberica si veti aprecia cu siguranta plimbarea. Fie ca este vorba de Lisabona care straluceste "auriu" sau Barcelona si monumentele ei deosebite, sau Madridul veti descoperi o lume altfel decat cea vizitata pana acum... mai calda, exuberanta as putea spune.
In tara cocosului galic - (sau segmentul verde praz) ne plimba in Franta si.. fie ca vorbim de cea mai mare duna de nisip dinEuropa sau admiram catedralele minnunate in stil gotic cu siguranta veti adora acest capitol.
V-am facut curiosi? Ei bine... mai sunt 6 capitole!!! 
Intre mare si Alpi vizitam Germania -iar la pagina 159 puteti admira o fotografie din interioul castelului Neuschwanstein ( poate stiti castelul si din Chitty Chitty Bang Bang un film pe care l-am vazut in copilarie si il revad cu mult drag de cate ori am ocazia!).
Continuam calatoria in Elvetia -pe culmile Alpilor - trebuie sa vedeti splendoarea glaciala in Alpi - Heidi unde esti?:P (nu nu ma refer la ciocolata..). Tot in cadrul acestui capitol vizitam Austria - trebuie sa recunosc ca imaginile din Tirol sunt superbe.
In inima Europei incepem calatoria in Praga, trecem si prin Bratislava dupa care poposim in Polonia.
In sfarsit ajungem si in tarile din Balcani si dupa o scurta oprire la vecinii bulgari.. vizitam Delta Dunarii si plecam mai departe pana in Grecia sau Turcia.
Penultimul capitol este dedicat Italiei (in sudul insorit) si este destul de bogat in informatii si imagini.Calatoria se sfarseste cu o vizita in Tarile baltice si Europa de Est.

Daca ati avut rabdare sa cititi pana aici va multumesc - recunosc ca mi s-a parut foarte greu sa sintetizez o carte care trebuie in primul rand vazuta .. in cateva cuvinte. Sper ca am reusit sa va trezesc interesul!

Acest articol face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA

Va multumesc pentru lectura si pentru comentarii (sa creasca padurea!!). 

Aici puteti gasi colectia de recenzii inscrise in Campania vALLuntar 2.

34 comments :

Unknown spunea... [Raspunde]

Stonhenge n-am vazut inca dar este pe lista mea "de vazut". De Norvegia m-am indragostit tot in albume, dar acum dupa ce am vazut-o "live" o iubesc din tot sufletul. Chiar as fi curioasa cate locuri dintre cele prezentate in carte am vazut deja.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Kadia Yusupova sunt sigura ca tie ti-ar placea cartea tare mult:D!!!!

DaNuTzA spunea... [Raspunde]

Interesanta cartea din descrierea ta...cred ca mi-ar place si mie una hihi ...castelul Neuschwanstein e frumos ,deprins ca din basm..

copilarim spunea... [Raspunde]

@DaNuTzA si este utila si ca suport pt lapot (shhhhh) :P - cum faceam o pauza - cum ma uitam prin ea:)).

Anonim spunea... [Raspunde]

Eu cred ca voi merge in cautarea lui Heidi... Felicitari pt recenzie.

copilarim spunea... [Raspunde]

@teodea iti multumesc!!

Si eu ma gandeam la acelasi lucru - revazand imaginile:)))!

Anonim spunea... [Raspunde]

wow...chiar mi-as dori sa resfoiesc enciclopedia asta si sa-mi fac planuri de duca. spor la copacei:)

copilarim spunea... [Raspunde]

@simonacriste :D ma bucur ca iti place si sper sa o rasfoiesti curand;)
Iti multumesc!!

Ihrielle spunea... [Raspunde]

În unele dintre locurile pe care le-ai amintit am fost deja, dar au mai rămas multe de descoperit. Recenzia ta mi-a facut o mare pofta de călătorii - cu gândul dacă fizic este mai dificil.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ihrielle ma bucur:).
E bine ca putem calatori si asa.. cu gandul:).

Anonim spunea... [Raspunde]

Îmi place recenzia, mi-a stârnit interesul pentru carte! Ce-aş mai călători... ehe... dar, deocamdată, mă mulţumesc să vizitez diverse locuri doar în imaginaţie. Cred că e tare frumoasă cartea.

copilarim spunea... [Raspunde]

@kemetblog multumesc! Si eu calatoresc virtual pentru moment.
Chiar este foarte frumoasa. Evident nu poate contine chiar toate locurile deosebite din Europa, dar selectia este interesanta si fotografiile graitoare. :)

Loredana spunea... [Raspunde]

Eu mi-am ales China, ca e mai exotica pt noi, dar si Europa sunt convinsa ca are taine nestiute.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Loredana eu am primit cartea de la parinti:D. am descoperit ca au mult mai multe.. sunt pe lista:D Deocamdata ma gandesc sa imi refac biblioteca... ma da afara din camera.. haha!

rha spunea... [Raspunde]

frumoasa Barcelona :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@rha
sunt cateva imagini superbe de acolo! :D

coco spunea... [Raspunde]

sa ne mai povestesti din cartea aceasta !!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@coco :D pot sa iti spun ca imaginile alese in carte pentru locurile in care am fost sunt foooarte reusite;)

Anonim spunea... [Raspunde]

felicitari pentru calatorie! Inspirata alegerea parintilor si bine ar fi sa vizitezi si in viata reala locurile care te-au incantat din fotografii!

Micaela Gh spunea... [Raspunde]

Si mie imi place sa calatoresc prin pozele din carti :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@omulvaly multumesc! Am avut prilejul si bucuria sa vizitez o mica parte - dar ar fi minunat sa pot vizita inca pe atat:).

copilarim spunea... [Raspunde]

@Micaela gh :D
mi se trage din copliarie! atunci pozele erau mai la indemana decat tv-ul (desi aveam si atunci teleenci:P)

Ada Angharad spunea... [Raspunde]

Ma bucur ca si Romania se afla printre tarile selectate.Mandria mea locala imi spune ca merita si Sibiul o mentiune acolo...

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ada Angharad si eu m-am mirat in prima faza de ce doar un loc si .. de ce Delta Dunarii? Adevarul este ca erau foarte multe locuri despre care se putea scrie si s-a tot scris. Despre Delta poate se stiu mai putine lucruri asa ca alegerea nu este deloc rea:D.

dulceameacasa spunea... [Raspunde]

Imi plac foarte mult cartile care te duc mai aproape de locurile minunate lasata de Dumnezeu pe acest pamant. Cum nu sunt un excursionist patimas, imaginile, descrierile si povestile din carti imi hranesc dorinta. Multumesc pentru recenzie!

copilarim spunea... [Raspunde]

@dulceameacasa ma bucur ca ti-a placut!
Mi-ar placea s arasfoiesc astfel de carti si cu tara noastra - aveam pe vremuri niste vederi foarte dragute:)

Simona spunea... [Raspunde]

Locuri minunate în care mi-aș dori tare mult să ajung.....Felicitări pentru recenzie!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Simona iti multumesc! Asa este- multe locuri minunate:)

Lucica spunea... [Raspunde]

Sunt atatea locuri in care as vrea sa ajung :). O sa le iau pe rand...sper sa imi permit sa vizitez tot ce vreau!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Lucica Iti doresc sa ai calatorii placute si pline de amintiri frumoase:)

Pishky spunea... [Raspunde]

frumos.. tare frumos.. felicitări pentru alegere :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Pishky multumesc! :)

liana spunea... [Raspunde]

Imi plac foarte mult albumele de calatorii - pentru ca iti dau idei si pentru ca in ele poti vedea locuri indepartate, pe care poate nu ajungi sa le vizitezi "pe viu"

copilarim spunea... [Raspunde]

@liana asa este! :)

Trimiteți un comentariu