duminică, 24 noiembrie 2013

Il vecchio della roccia (Batranul stanca)

Buna!!
Ultima duminica din noiembrie... ce repede a trecut si toamna! Astazi ne uitam la un animat care ne plimba la un moment dat prin toate anotimpurile.. de fapt nu pe noi:). O sa vedeti. 
Sper sa va placa!!
Si pentru ca tot este vorba despre semanat in el (printre altele) va reamintesc, daca tineti traditia, ca pe 30, de Sf. Andrei se pune grau la incoltit. Eu abia astept:D! 
Vom face o mica pauza de fabule in decembrie:)! Ne revedem cu ele dupa sarbatori :)!

Video via youtube
Rezumat 
In China, intr-un satuc situat in zona montana, traiau doi frati. Cel mare, pe motiv ca era casatorit, il tot dadea afara din casa pe cel mic. Acesta din urma nu parea foarte afectat - el isi dorea sa isi lucreze pamantul.
Mai intai fu nevoie sa dea foc la buruieni, apoi sa stranga pietrele (toate mai putin una) si in cele din urma, trudind din greu, reusi sa faca din acel pamant arid unul roditor. Cand facea pauza vorbea cu stanca ramasa in mijlocul terenului - aceasta semana cu un batranel.
Intr-o zi i se confesa stancii: era fericit ca avea asa un pamant roditor si intentiona sa stranga bani ca sa mearga intr-un oras mare si sa manance carne pe saturate. La ei in sat se manca doar o data pe an, si atunci nu foarte multa.
Stanca ii raspunse, batranelul fiind amuzat de dorinta tanarului. Ii spuse sa aduca a doua zi un sac. Zis si facut, tanarul deschise sacul - asa cum ii ceru stanca si se trezi cu o gramada de arginti care ieseau pe gura batranelului din piatra. Baiatul ii ceru sa se opreasca inainte ca sacul sa fie plin si multumindu-i pentru tot, pleca sa isi implineasca visul.
Fratele sau, auzind povestea stancii, veni imediat sa faca rost de arginti. Cum stanca nu dadea semne sa ii ofere argintii, barbatul ii pus niste pietre peste ea, fortandu-l pe batranul de piatra sa ii promita ca ii va darui arginti. A doua zi se infiinta la rasaritul soarelui cu sacul si, pentru ca i se parea ca banii ies prea incet, inceput sa ii scoata cu mainile, chiar daca sacul dadea pe dinafara. Batranul din stanca se infurie si ii prinse mainile.
Astfel omul ce lacom ramase cu mainile prinse. Si degeaba se stradui el sa se elibere ca fu in zadar. O furtuna se isca din senin si tot locul fu inundat. A doua zi cand rasari soarele banii se transformara in zapada si asta gasi nevasta barbatului cand veni sa il caute.
Apoi trecura doi ani de la intamplare, doi ani in care barbatul incerca sa se elibereze si femeia ii aducea de mancare. Incercara in zadar sa il faca pe batranul de piatra sa rada ... pana cand, dupa ce vanduse tot, femeia ii aduse ultima portie de mancare pe care o avea. Ii spuse barbatului ca nu ar fi o idee rea sa devina el de piatra si sa ii ofere arginti ca sa poata trai si ea bine. Atunci batranul de piatra incepu sa rada - dupa cate indurasera cei doi tot nu se invatasera minte si tot la arginti se gandeau.
Eliberat, barbatul isi lua nevasta si fugi cat il tinura picioarele.
Va intrebati ce a facut fratele mai mic? A ajuns in oras.. si a mancat carne pe saturate:P.

2 comments :

ghemulet spunea... [Raspunde]

M-am amuzat maxim...ce voce funny avea sotia fratelui hapsan :)) O saptamana minunata sa ai draga Ruxi.

copilarim spunea... [Raspunde]

@ghemulet iti multumesc tare mult si tie iti doresc la fel:D.
Si pe mine m-a amuzat foarte tare animatul acesta.:P
De duminica viitoare intram in atmosfera de sarbatoare. :D

Trimiteți un comentariu