marți, 12 iunie 2018

Cartofi (ne)prajiti versus inghetata


Buna!! 😊
De cand a inceput vara tot visez si eu la niste cartofi noi, buni buni.... cum erau in copilaria mea. Mi-au ramas doar amintirile.. vorba aceea, mancam si cartofi cruzi uneori si ... ce buni erau! La astia e imposibil sa nu strice unul (in cel mai fericitcaz doar unul) toata mancarea... yucks.
In "apararea" mea, pozele sunt realizate in august 2013, respectiv 2014. Nu vreau sa va fac pofta, ci, poate, sa va dau idei. Cartofii sunt facuti in cuptor, cu foarte putin ulei si usturoi (ador usturoiul). Sunt deliciosi si o varianta mai buna la cei prajiti in "baie de ulei".... Numai sa gasim cartofi (ca astia din piata sunt plini de chimicale 😭). 
Inghetata presupune: caise coapte bine (de-alea romanesti, ca cele straine sunt deobicei fade/ acre si de decor), decojite si pasate. Am folosit doar zahar brun si cateva mure :). 
[ 🍦 Nu ma invidiati nici la capitolul acesta - am pregatit-o, dar au mancat doar fetele din ea. ]
Dar sa-mi spuneti daca ati incercat vreuna din "combinatiile acestea", care va face mai mult cu ochiul .. unde mai gasim cartofi si fructe ca pe vremuri? Haha .. in afara de amintiri.
Pofta [ in cazul meu] buna! 😶


12 comments :

Ella spunea... [Raspunde]

De obicei asa fac cartofii "prajiti", la cuptor pe hartie si stropiti cu ulei de masline. Mie înghetata nu îmi place ... yucks.😅
Ozi frumoasa îti doresc!
Pupicios! 😘😘😘

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ella pe hartie vreau si eu sa incerc "chipsuri" lol. Pana acum ii faceam in vas de yena (sau iena cum s-o scrie, lol). Mie imi placea taremult inghetata dar imi lua cam de doua pana la patru ori mai mult timp sa o savurez fata de ceilalti. :))) Imi amintesc si acum ca cea mai buna inghetata pe care am mancat-o a fost de la Evga, dar asta era in secolul trecut. Era pe bat si avea un gust extraordinar de bun. (oricum la noi nu mai aduc decat porcarii de ceva timp, iar eu cu chestiile reci nu prea ma mai inteleg)
Eu mai fac inghetata de casa doar cu lapte - iese foarte buna. Doarca mananca mai mult ai mei... :))). La mine "traiasca ceaiul" :))).

Diana spunea... [Raspunde]

Multe variante de cartofi "gatiti" am incercat si toate mi-au placut - asa, facuti la cuptor cu ulei si usturoi am mancat (si mie-mi place usturoiul dar nu-mi place mirosul si "muncesc" mult sa scap de el!) :)
Am mancat si cartofi cruzi! :) Buni tare, dar nu in exces! :) Iar sucul de cartofi cruzi e un perfect pansament gastric.
In piata din apropierea blocului vine o familie, din Stupini, care vinde cartofi "ca pe vremuri". :)
Tipul de inghetata prezentat de tine nu l-am savurat, facut in casa. Altfel... mananc inghetata si iarna!
Pupici cu drag!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana ooooo ce tare!!! <3
Ce ma bucur(serios deci zici ca cine stie ce minune e, cand artrebui sa fie normal, dar ce mai e normal la noi?) cand aud asemenea vesti. Eu am avut surpriza neplacuta sa dau peste niste cartofi din Tara Brasovului (candva renumita pentru cartofii ei) atat de groaznici ca mi-au dat efectiv lacrimile de ciuda. dar nu ma mira. In loc de oameni care au grija de cartofi pe camp, cum era pe vremuri, acum se prefera sa se arunce saci de chestii... si asta e pretul pe careil platim.

Apropo, cand eram mica am fost si eu cu verii mei sa ajutam la curatarea cartofilor. Era o mare problema cu gandacii de colorado. Toata ziua vedeai in perioada "invaziei" oameni cu palarii pe camp. Dar si ce cartofi ... Desigur nici eu nu mancam in exces, dar imi mai dadea Buni sa rontai o feliuta doua cand ii pregatea... :).

Si eu mancam inghetata cu placere. Dar in ultimul timp, in afara faptului ca toate sortimentele au cam acelasi gust, mai ramai si cu o acreala enervanta in gura apoi :)))). Atatea prafuri... Cea de casa imi place - o sa incerc sa fac in vara aceasta din nou din aceea cu lapte (nu praf, ci de vaca) si sa si documentez. E foarte buna. Daca reusesc scriu reteta pe blog.

Pupici

Zina spunea... [Raspunde]

Cartofii făcuți la cuptor după rețeta ta sunt excelenți, mai gustoși decât cartofii prăjiți clasic. Înghețată fac după rețeta primită de la o prietenă. E minunată, încearcă și tu!
https://zinnaida.blogspot.com/2014/03/inghetata-de-casa-izabela.html

copilarim spunea... [Raspunde]

@Zina multumesc mult - am citit reteta de inghetata yummy (astept lamurire la capitolul "smantana" :P).

Pupici cu drag :)!!!

coco spunea... [Raspunde]

inghetata imi face cu ochiul, o sa incerc si eu, sa se mai coaca putin caisele, sunt cam acre!

CARMEN spunea... [Raspunde]

la noi in casa cartofii sunt pe masa aproape zilnic - si sunt bio (cu certificat). Facem fierti usor, apoi rumeniti in tigaie cu putin ulei de masline si la final, sparg un ou deasupra... Hmmm, as manca zilnic! Cartofi pai fac exrem de des, si atunci fac sos de mujdei <3 si eu ador usturoiul, insa sotul meu ma trimite in exil ☺☺☺
cartofi gratinati facem deseori si cartofi rumeniti, in unt si rosmarin. Servim foarte des si cartofi natur - fierti intregi si serviti cu un cub de unt deasupra si marar proaspat tocat, ca garnitura la diferite tipuri de peste. Ador si cartofii in coaja lor, doar spalati si inveliti in hartie pergament si pusi in jar - cand facem gratar in curte <3
Inghetata ♥ noi avem cativa italieni care fac inghetata superdelicioasa, reteta proprie... hmmm, toate tipurile e fructe! ador inghetata de lamâie, de pepene galben, de capsuni sau fragute... Acum suntem in Italia - tara inghetatelor delicioase <3 Zinic mancam o portie. Ma voi gandi la tine <3 te pup

copilarim spunea... [Raspunde]

@coco neaparat sa fie foarte coapte, altfel iese acrisoara. Eu nu am pus decat fruct si zahar brun si a iesit buna.
Am inteles ca mai e o varianta - fructe congelate (gen afine de ex) bagate la mixat, cu putin iaurt si miere. Eu am facut afine asa si a iesit interesant. Desigur nu este spumoasa ca cea din comert. E o varianta foarte rapida :P.
Pupici

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN mie imi e si ciuda ce cartofi buni aveam si acum efectiv nu mai stii de la cine sa iei - isi bat joc. Si nu numai cartofi... stai sa vezi ca apar pepenii [ si nu spun numai eu, din ce in ce mai multi oameni se "resimt" ].

Nu iti zic ca luam de ani de zile dintr-un loc de toate, de la piata. De vreo 2 ani insa am observat ca ceva s-a intamplat. De exemplu usturoiul luat de la ei, daca il gatesc isi schimba gustul de tot stau si ma intreb ce zici ca mananci, de fapt. Ceva ciudat oricum, care numai a usturoi nu aduce.
Inconstienta.

O sa caut si eu pe net poate gasesc vreo ferma bio care are si cartofi ;). Imi plac mult cartofii nostri romanesti... sper sa am noroc. :D
Si mie imi plac mai ales cei noi fierti cu marar si unt, sau fierti si apoi lasati sa faca crusta si sa se faca "crocanciosi" in cuptor... yumminess:)))).

Ah da... italienii fac inghetata buna. Stiu ca aparusera acum cativa ani (buni de tot) in Bucuresti vreo doua gelaterii autentice si chiar imi facea placere sa merg sa imi iau inghetata de fructe - imi placea cea de mango, de pepene galben.. de caise. Buna de tot. Dupa s-au standardizat si ei... :)))). Sau au disparut.

Have fun <3!!! Si multumesc :*!!!

Mirela spunea... [Raspunde]

Noi cumpărărm cartofi de la o fermă, Steluța, aflată în apropiere de Cluj. De fapt până acolo sunt o mulțime de case, vile, suburbiile devenite acum la modă. Așa că e ca și cum ne-am plimba prin cartiere! Un mod de-a face piața, iar cartofii sunt buni, galbeni, cu gust adevărat (!) și consistență asemenea. Au și din aceia mari și apoși, dar nu-i cumpărăm. Prăjiți vara, fierți ușor, mai ales în coajă, făcuți al cuptor toamna și iarna sau copți, miamm, că vara se prea încălzește casa. Înghețata pe care o mâncăm este Maria Siviero, toate sortimentele! Ne așteaptă din nou Riviera venețiană unde zilnic ne putem delecta cu cea mai bună înghețată din lume, de data asta artizanală, nu din cutie.
O zi minunată îți doresc și felicitări pentru înghețata de caise! :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Mirela Ohhh alta veste buna!! :) <3. Ce ma bucur de fiecare data cand mai aflu de cate un loc fain, cu oameni gospodari si surse de mancare buna :D. Cred ca cei mari sunt pentru piure (nici mie nu imi plac foarte mult gatiti altfel). Plus ca ma feresc acum sa iau cartofi uriasi :))).
Ca o paranteza, cand eram copii, am mers odata sa ne plimbam cu bunica si verii nostri pe un drum dintre doua localitati.. si am nimerit pesemne in spatele unei remorci care transporta... cartofi (din cei cu coaja roz). Erau potriviti ca marimi.. si ne-am distrat copios strangand cartofi :))) hahahahaha. Pana la uram Buni ne-a lasat ca nu te pui cu capsomanii.
Pe atunci treceau masinile rar, se auzeau de la departare si nu era problema sa te plimbi asa. Am improvizat o sacosica si dupa amiaza ne-am bucurat de cartofiori gustosi si buni.

Va doresc o vacanta minunata pliiiina de amintiri frumoase <3. Si inghetata buna :D.
Pupici!!

Trimiteți un comentariu