Buna!:)
Pentru azi am pregatit cateva poze si povesti din culisele lucrarii realizate de mine pentru STD / SP Tema #07 Mobilier: sala de clasa / camera de studiu / atelier de creatie..Cu protagonista acestei teme, ati facut cunostinta deja ieri, la Miercurea fara cuvinte " STD / SP Tema #07 Mobilier: sala de clasa / camera de studiu / atelier de creatie".
Asa se prezenta ciorna acestui articol in 2019 - am pastrat neschimbat inceputul acesteia. Calatorind in timp, in 2024, am recuperat aceasta tema - o parte dintre proiectele mele realizate pentru prima editie a Salvam Papusi s-au pierdut mai mult sau mai putin - la unele am reusit sa recuperez partial ce lucrasem, la altele nu. Acesta este unul dintre proiectele refacute de la zero, cu ocazia unei alte provocari creative: Mobilier pentru o sala de clasa. Fii Creativ (TC 16/44).
Dar sa patrundem in culise si sa aflam.. cum a decurs lucrul. Pentru aceasta tema, aveam de realizat, dupa cum spune si titlul.... mobilier. Mai precis, trebuia sa ne alegem una dintre variantele propuse: sala de clasa, camera de studiu sau atelier de creatie. Evident ca nimeni nu dorea sa faca sala de clasa asa ca... m-am gandit sa „ma sacrific”. Glumesc. Chiar mi-a facut placere. Ideea mea a fost sa combin putin ceea ce am „copilarim” prin clasele primare, cu ceea ce doresc Provocarile Verzi sa aduca in atentie (recicleaza, refoloseste, redu) si a iesit ce veti vedea. Inainte de a continua, mai am de facut precizare: pentru aceatsa tema aveam de realizat ceva pe care sa se poata sta, ceva la care sa se poata lucra, ceva in care sa poata fi asezate lucruri, ceva pe care sa se poate scrie/atasa mesaje si un obiect de decor.
Sa trecem la treaba. Materia prima a fost, in principiu, cartomul. Carton care provenea de la ambalaje: parti dintr-o cutie in care am primit ocomanda, doua cutii de la biscuiti, cateva spatule de lemn si veti vedea pe parcurs, mai ce... 🤗😅.
Am inceput cu banca. Pentru aceasta am folosit o cutie in care fusesera biscuiti bio cu ciocolata, luati ca sa ii testeze parintii :)). Eu m-am ales cu aceasta foarte potrivita cutie (din carton reciclat). Cele doua papusi incap perfect pe bancuta (de fapt, intre noi fie vorba.. incap chiar trei, la nevoie).
Dupa ce am facut testul, am luat o bucata de carton dintr-o laterala a unei cutii (folosite ca spate de puzzle) si am masurat, indoit pentru a crea laterale, decupat surplusul pentru a crea sus speteaza si... lipit cu banda dublu adeziva (mai multa decat apare in imagine - am avut si ceva peripetii, dar sunt de domeniul trecutului:
Am creat o deschizatura pe laterala cutiei, ca sa putem avea spatiu de depozitare la banca :D. Am facut din nou testul (dar nu am mai indoit picioarele Liccai, pentru ca nu vreau sa abuzez de articulatiile ei din sarma) si am trecut la urmatorul pas: spatulele de lemn. Acestea sunt deasemenea reciclate (au fost pentru cand te uitai in gat, dar expurandu-le data, mi-au fost donate mie - motiv de mare bucurie).
Sub cutie se vede inca o bucata de carton, da va povestesc mai jos despre ea. Cu spatulele am ales sa fac un model si le-am taiat cu foarfeca. Unele bucatele s-au mai ciobit (le-am pastrat pentru proiecte mai mici, pe viitor) dar in principiu m-am descurcat. Am pilit doar vreo 2 sua trei.. cu o bucatica de smirchel. Le-am lipit, evident, cu banda dublu adeziva:
Am lipit pe speteaza, unde se aseaza si pe capacul de la cutia de depozitare, dupa cum se poate observa mai jos:
Acum.. cartonul de mai jos este pus acolo in ideea de a sustine cutia (care nu este din cel mai tare carton si de aceea avea tendinta sa se lase in partea de jos. Si am uitat sa precizez (si pozez) dar spatele de la banca , cel de carton este dublat cu hartie de impachetat in nuante natur.
Cam asa se prezenta situatia la final de zi (aproape de final, pentru ca am facut si baza la birou, dupa cum se va putea observa):
Privind spre noi, baza biroului este urmatoarea: o cutie ceva mai maricica de data aceasta , tot cu sistem de deschidere lateral facut de mine, pentru depozitare, lipita de un carton care o imprejmuieste pe trei laturi si pe care nu am vrut sa il decupez deloc in fata (stiu ca la bandile noastre asa era) pentru ca aveam eu o idee.
A trecut si testul de potrveala, merge perfect - poate ca in poza pare prea inalt dar nu este, e iluzie optica din cauza unghiului din care faceam poza):
Urmatorul pas a fost sa imbrac cu pluta partea de sus si capacul de la birou. Poze foarte proaspete (dinainte de ajustare) mai jos:
Daca ati observat ceva in plus, chiar asa este - un „picior” de sustinere care se pliaza la nevoie - si la final veti vedea cand anume se pliaza :D.
A doua zi, am continuat lucrul la birou. Voiam sa fie lemn in ceea ce voi lucra si voiam ca pe langa cel natur sa fie si ceva culoare, dar pastelata. Tot uitandu-ma lung la birou si nemaiavand hartie de impachetat natur (ooops) mi-a venit ideea sa folosesc totusi spatulele... dar, ca sa nu arate chiar ca un gard (lol), am avut ocazia sa le pot face colorate, fara sa imi pun problema unei posibile patari a papusii (de aceea nu am vopsit la bancuta).
Mai intai am masurat si taiat spatulele pe dimensiunea dorita. eu am vrut sa creez acea terminatie tip gardulet in sus, asa ca am taiat doar un capat. Deasemenea spatulele sunt de doua dimensiuni - unele mai late, altele mai inguste. pe cele mai late le-am folosit pentru lungimea biroului, iar cele mai inguste au mers pe latime. In setul meu de culori pastelate sunt 6 pasteluri, plus alb si negru. Am folosit pastelurile: verde, bleu, portocaliu, galben, roz si mov. Pe lungime mai era necesara o spatula - a ramas natur. Pe latime a fost nevoie sa pun inca o bucata de carton pentru a incapea cum trebuie ultima spatula.
Pentru ca am dublat lateralele, am mai adaugat cate o fasie de pluta si acolo... (sau doua in cazul partii stangi😅).
Am decorat cu o spatula natur si cateva bucatele ramase si de sus, acoerita cu pluta, a biroului (unu la mana pentru ca voiam sa creez acel spatiu si doi la mana pentru a nu se vedea cumva urat imbinarile, care... teoretic nu se vedeau, decat daca te uitai cu lupa, dar stiam eu ca sunt acolo 😅):
Printre aceste activitati am rezolvat si problema de la bancuta, care se tot dezmembra. Ideea este ca, desi am masurat cand am creat mobilierul, am lucrat pe canapea - si patura a ascuns faptul ca partea lipita jos nu era perfect dreapta si facea o bucla minuscla. Cum o asezam pe plan drept cum incepea sa pice :))). Asa ca am indreptat acea portiune si am si intarit-o putin adaugand pe margini cateva bucatele de carton, ca sa fixeze acea proptea:
Ziua a doua de lucru s-a terminat cu o poza facuta la materia prima pentru urmatorul element de mobilier: micuta etajera:
Ideea pentru etajera mi-a venit „salvator” - initial voiam sama complic cu altceva 😅. Mi-am amintit de micuta etajera cu carti a lui Mami, pe care o tot admiram eu in copilarie. Era ceva special la ea - rafturile se puteau desface. Si asa mi-a venit ideea sa fac o micuta etajera top puzzle 3D. Pentru ca raman iar fara banda dublu adeziva si oricum are si ea limitele ei.
Am dublat asadar fiecare element: laterale si doua rafturi si, dupa ce am trecut proba de foc a decuparii spatiilor unde intra raftturile, am lipit intre ele, doua cate doua, elementele:
Dupa ce am fixat elementele si le-am montat, ma tot gandeam cum sa fac cu rafturile. Initial ma gandisem eu sa le imbrac tot in pluta, dar acum nu mai eram prea convinsa:
Pana la urma am optat tot pentru spatule si bine am facut - bucata aceea de folie de pluta a mers la fix pentru altceva:
Lateralele le-am lasat asa, natur si am ales sa imbrac doar marginile lor - noroc cu niste betisoare mititele din AEC (primite de la MNiko - Mihaela, in 2023 - pentru ca, asa cum am mentionat pe la inceput, acum povestesc din viitor). Am reusit sa le prind cu banda dublu adeziva - noroc ca erau dublate elementele:
Pentru elementele de decor am facut o vaza cu flori (sau ghiveci, cum vreti) folosind o bucatica dintr-un alt ambalaj: un tub de carton de la funde de par :D. Florile le-am realizat pe masura din sarma pluasata, iar suportul are baza facuta din carton recuperat de la ce a ramas dupa ce am facut etajera. Am decorat suportul cu banda washi:
Imi place tare mult cum a iesit. De entuziasm am uitat sa fac poza separata si cu etajera, pentru care am facut doua cutiute origami. Noi... Pfff. Dar le vedeti in pozele de „grup”. Pentru etajera am mai folosit din creatiile recente: un mini jurnal, un album cu timbru si cateva miniaturi realizate din imagini cu jocuri diferite, reale.
Pentru ca aveam tablite de scris (din acelea ci negru, ca pe vremuri) de asezat decorativ pe birou, dar si intr-un moment de inspiratie, am ales sa fac un fel de pinboard - un panou din pluta pe care sa poata fi prinse cu ajutorul pionezelor diverse creatii.
Aveam carton pentru baza (am lipit doua bucati, una putin mai mare decat bucata de pluta pe care o aveam), aveam o bucatica de folie de pluta perfecta ca dimensiuni.... si am gasit chiar si ce sa folosesc ca pioneze: niste cuie mici mici, cu o bucla la capat, primite in dar de la Micaela. In bucla am atasat sarma plusata - aveam o bucatica pe galben ramasa de la flori - si stiti ceva? merg perfect!
Sarma aceea galbena mi-a dat si o idee pentru a finaliza panoul (am vrut sa fac rama din washi tape, doar ca s-a dovedit cam imposibil (adera doar la ce vrea ea...). Suportul pentru panou e simplu: o baza rondea de lemn, gaurita natural la mijloc. Tati a avut inspiratia sa imi taie din aceasta creanga cateva feliute si uite, una deja si-a gasit intrebuintare. Tija este de la bradul de anul trecut, o „amintire”. Le-am fixat cu grija.. cu ciocanul. nu a fost nevoie sa lipesc :D. Si in varf am pus ce a mai ramas din sarma plusata galbena (se vede dragut cand adaug panoul).
Pentru rama panoului am folosit sarma plusata verde - ăarca ar fi iarba plantata de jur imprejur - mi s-a parut o idee simpatica:
Pentru panou am facut si patru mici „tablouri” folosind bucatele e hartie ramase, washi tape, creioane colorate (am scris si un mesaj inspirational „imparte bucurie”), o bucatica dintr-un ambalaj frumos colorata si doi ochisori mobili. Inimioara origami este realizata din ambalaj de bomboana, mai demult. Mi se pare super draguta.
Si iata rezultatul final.... Rukkusu, imbracata cu o costumatie noua si Kurhn, imbracata in uniforma creata in 2019, prezentand elementele de mobilier pentru tema cu numarul 7:
La final, , se desface etajera, totul este depozitat in cele doua cutii, se ridica piciorul rabatabil de la birou si practic bancuta intra sub acesta, formand amandoua un singur corp, ce ocupa mai putin spatiu:
Sper ca v-a placut aventura aceasta! Mie cu siguranta mi-a placut! Si ma bucur foarte mult ca am reusit sa mai bifez inca o recuperare! Acum, la final, va las cu salutul original, din ciorna si... ma teleportez in 2024:D.
Ja ne! Pe curand!
0 comments :
Trimiteți un comentariu