Buuuuna!
In ultima vreme nu mai reusesc sa dau randament (imi trebuie un depanator bun, ca cel care ne-a reparat azi centrala -- am avut-o in repaus mai bine de o saptamana). Dar ii dau bice ca sa reusesc sa public articolul macar inainte sa bata de 12 noapte (sa nu carecumva sa mi se transforme frumusete de produse de panificatie in dovleci - desi nu mi-ar strica sa am cativa acum, la dispozitie... hahahah).
Ieri, pe 20, a fost ziua lui Carmen si astazi, pe 21, se sarbatoreste Diana. Ma tot gandeam despre ce sa scriu dragut, asa ca un dar simbolic, de zilele lor. Si mi-am zis... ce ar fi, daca as publica o reteta savoroasa, pe care o tot fac de vreo saptamana, de cand mi-a venit ideea sa adaug felii de cascaval in paine :))).
Inainte insa sa intru in "paine" si sa va povestesc mai multe detalii, vreau sa le urez sarbatoritelor cu mult drag, La multi ani frumosi si sanatosi si pliiiiiiini de bucurii. Binele sa va imbratiseze in fiecare zi :*. Va multumesc pentru prietenie si sper sa va placa aceasta reteta - am creat-o tot pentru o balanta (Buni). :D
Pornind de la reteta lui Buni de mucenici impletiti, am ajuns la painea cozonac. Care este delicioasa. Daaaar... la un moment dat, nu am mai putut folosi unt si uite-asa am inceput sa fac variatiuni (eu sunt mai sensibila la adaosuri, asa ca o perioada nu am folosit untul). Eu imi fac paine aproape zilnic (si daca sunteti curiosi, am sa va las ingredientele si pentru paine ) si fac si pentru ceilalti ai casei. Pentru ca de curand am gasit iar unt bun, am zis sa ii fac lui Buni o delicatesa si asa a aparut painea aceasta. Prima data am pus cascaval ras pe ea:
Si, pentru ca a fost delicioasa, am hotarat sa incerc sa pun si inauntru. Dar iata ingredientele pentru aluat:
1 ou
aprox 50 grame unt 80%
jumatate cana cu lapte
aprox 15 grame drojdie proaspata
putina sare
faina (incep cu 7-8 linguri cu varf)
cascaval (noi am avut de Dobrogea)
Mai jos in poza din stanga sunt primele painici (impletite si un covrig) presarate cu cascaval si in dreapta sunt doua painici de-ale mele (cu ou) - mi s-au parut foarte simpatice, parca ar fi melci.. haha).
Iata-i! Deobicei fac aluaturile in paralel, astfel incat atunci cand pun o tava la cuptor, celalalt creste si cand e gata prima runda intra a doua la copt. Nu framant foarte mult odata si e mai simplu asa.
Va las acum ingredientele la painea mea (noroc ca am masurat cu paharul gradat pentru ca... ralu):
- 250 grame de faina.
- intre 12.5 si 15 grame drojdie de bere proaspata
- doua oua (medii)
- un vf de cutit de sare
- 150 ml lapte ( faina difera deci e posibil sa fie nevoie de mai mult
Cele de mai jos sunt painile mele, facute din aluatul cu ou, la care va si las modul de preparare mai jos (asa cum i-am explicat lui Ralu, ca altfel ma apuca Anul Nou si nu mai apuc sa public articolul):
Se cern 250 grame de faina. Din care iau 35 de grame si pun intr-un bol cu 12.5 grame de drojdie ( intre 12.5 si 15 grame - pun din ochi) pentru maia.
In bolul cu faina se pun doua oua (medii), un vf de cutit de sare.
Se incalzeste laptele si se pun 50 de ml la maia: se amesteca faina, drojdia si laptele pana se obtine o pasta omogena care seamana cu o smantana. Se lasa putin la crescut, intr-un loc caldut - de exemplu eu la acest moment deschid cuptorul sa se pregateasca si o las in apropiere de aragaz.
Cat creste amestec ouale cu faina, cu sarea si laptele (100 ml). Adaug maiaua. Cand se amesteca mai adaug faina cam 50 e grame sau cat e nevoie ca sa poata sa se formeze un aluat, care sa fie rasturnat pe masa si framantat. Este posibil ca, in functie de ce faina se foloseste (dar si de oua sau lapte) sa mai ceara.
Cand se obtine un aluat elastic se lasa la crescut cam 20 de min. Apoi o impart in patru si o impletesc in doua painici. Mai las sa creasca putin si cand pun in tava tapetata cu faina si apoi la cuptor (setat la treapta 4 - aprox 150 grade, mediu) pentru 30 de min.
Revenind la painea cu cascaval, pasii sunt cam aceeasi doar ca adaug si unt. Fac maiau din faina, drojdie si lapte caldut si o las sa creasca. Intre timp pun in faina cernuta un ou, untul si un praf de sare. Amestec frumos si adaug lapte. Apoi maiaua si amestec cu lingura de lemn. Daca cere pun faina (uneori cere mai multa, alteori mai putina - depinde de faina, la aceste painici din fotografii am folosit faina alba de la Moara cu Pietre, alteori folosesc faina intermediara tot de la ei si in alte dati combin cele doua). Se framanta, se lasa sa creasca, se imparte aluatul.
Pentru varianta cu cascaval inauntru procedez astfel: fac un fel de triunghi sau dreptunghi intinzand aluatul cu degetele cat mai subtire (dar fara sa exagerez) si uniform pun felii de cascaval subtirele (am o ustensila care taie felii uniforme :D) si apoi rulez. Fac dintr-o bucatica de aluat un... cum sa ii zic? Un "cilindru" ca atunci can impletesc si il infasor in jurul ruloului obtinut. Asta ca sa tina mai bine si sa nu curga cascavalul. Iese delicios si arata ca un foietaj, dupa cum puteti observa in sectiunile de mai jos:
Cam atat dragii mei. Probabil pana vineri nu voi reusi sa ma mai ocup de articole. Asta e, sa mai aduna trei ciorne si le voi publica incetisor, in timp, anuntandu-va cand am reusit sa mai recuperez din restante. Sper sa va placa joaca mea cu painea - ador sa fac paine si fac tot felul de combinatii in functie de ce materie prima am la dispozitie.
Cum astazi este luni, am cautat si un citat.... si am gasit unul care are un punct comun cu subiectul de azi:
"Speranţa e ca sarea în bucate: nu hrăneşte, dar dă gust."
Jose Saramago
Acest articol este inscris in tabelul gazduit de Zina pe minunatul blog cu Povestiri pe scurt, in Serialul ”Citate favorite”. 😊
Ja ne! Pe curand!!
ps: este posibil ca tastatura mea sa imi fi facut figuri - mananca cratime, k-uri si alte litere din dreapta mai ales si spatii... imi cer scuze, dar nu mai rezist sa stau sa corectez :).
______________
📷 11.10.19: p01, p03-p07(poza stanga)
📷 14.10.19: p09-p14, p15(poza stanga)
📷 19.10.19: p02, p07 (poza dreapta), p08, p15(poza dreapta)
12 comments :
Mi-ai ruinat glandele salivare cu pâinicile tale, dragă Rux! Felicitări pentru hărnicie și ingeniozitate!
ce bine arata painicile acestea, zise un mare gurmand :)))
si eu fac dar mai mult iarna sa miroasa frumos in casa si atunci fac reteta fara framantare!
Multumesc pentru urare, draga Rux! De bine-bine iti doresc sa ai si tu parte! Si multumesc pentru cadoul virtual, care-i delicios! Se simte parfum de paine calda pana aici! :)
Si glandele mele salivare sunt ruinate! (am citat-o pe Zina!) :)) Inghit in sec si te felicit! Am salvat link-ul pentru... cine stie cand?! Nu ma vad facand paine, dar ar trebui sa mai incerc (am facut si eu paine, candva) :)) Dau reteta mai departe si, poate, voi manca si eu astfel de painici. :)
Saptamana cu spor iti doresc! Pupici cu drag! <3
@Zinaida Strinu ooops :P.
Multumesc mult <3! Imi place sa fac produse de panificatie si dulciuri - din ultimele chiar nu am mai facut de ceva timp :(.
Pupici cu drag :*
@Oprea Carmen :D
Paine la masinarie? Nici aceasta nu este cu framantare ca reteta obisnuita (se amesteca ingredientele cu lingura apoi cand pui pe masa sa "framanti" practic nu faci decat sa o "masezi" de cateva ori ca sa se omogenizeze si mai bine - daca ma ajuta Ralu cand mai vine pe aici poate filmeaza sa se vada. Plus ca nu fac nici cantitati foarte mari. Inainte framantam la paine cate 30 de minute :))))).
Masina i-am dat-o eu. era cu teflon captusita :(.
Pup cu drag :D
@Diana cu mare mare drag <3.
Si eu multumesc tare mult !!! :*
Sa stii ca nu e greu si nici nu "te murdaresti" pe maini ca la painea obisnuita. Mie nu prea imi place sa raman prizoniera a "aluatului, hahaha - si la cozonac imi place mai mult varianta in care nu raman cu mainile in castron.. hahaahaha..
Multumesc mult mult :D. Si tie la fel <3
Arata exceptional! Trebuie sa recunosc ca am renuntat la paine (faina) de cateva luni bune. Poate o sa ma inspir de la tine pentru o combinatie cu hrisca si naut. Daca imi iese ceva mancabil (:D), voi indrazni sa vorbesc despre.
Speranta este ceva minunat! Fara ea parca nu este oxigen!
Pupici, draga Rux. Mai vorbim saptamana viitoare... :) <3
Apetisante.
Felicitari!
Superbă ideea de a adăuga cașcaval la pâine :)
Cred că atunci proaspătă pâinea este foarte delicioasă <3
Mi-au plăcut și impletiturile de pe la mijlocul articolului, foarte frumos făcute, îmi aduce aminte de cuptorul de aur de la noi din oraș când era odată :)
Ps. Să ști că și eu am pățit-o cu untul de la producătorul de unde luam, că nu mai era ceea ce a fost că au schimbat ceva la el că nu mai avea nici culoarea care trebuie și nici gust, văd că pe uni nu-i ține prea mult să-și respecte politica pe care o declară, mă refer la calitate și seriozitate, asta e, căutam alții..
O Seară Liniștită vă Doresc !!!
@Suzana si eu tolerez destul de greu faina - am gasit acum de la o moara cu pietre si vad ca e ok.
Cred ca si intolerantele astea sunt din cauza ca se dau cu mult prea multe mizerii. Dar noi nu mai avem sisteme de irigatii asa ca nu ma mira... (are legatura ).
Sper sa iasa ceva fain - si eu fac tot felul de variante ;).
Pupici cu drag <3
@daurel multumesc mult ! :) Se mananca rapid - ceea ce ma bucura :).
@Stef Rof sa stii ca este! Si nu e rea nici dupa ce se raceste. (spun beneficiarii :D).
Ce fain - cuptorul de aur... Mie imi aduc aminte de covrigaria de aici din zona. Ce covrigi minunati <3. Acum e o banca... :))
Da, cu untul cam e o problema. Acum vad ca miroase iar bine. O fi ceva pe timp de vara :))).
[ am mai cautat si la altii dar la majoritatea miroase untul a lapte praf :))) ]
Trimiteți un comentariu