vineri, 20 ianuarie 2023

Placinta cu dovleac si.. alte bunatati.


Buna!

O secunda, sa fac putina ordine in idei. Am avut iar o zi din aceea, vorba vine: nu scap bine de una ca pac alta! :))) Umorul (sau hazul de necaz) rezista. Mai mult sau mai putin... Daaaaar! Nu va plictisesc cu chestiile alea, pentru ca deja a inceput duduiala si as vrea sa termin pana la miezul noptii si sa petrec cateva momente si cu Mami.

Sa incepem. Unul dintre lucrurile dragute de pe ziua de astazi, a venit din partea domnului laptop de pe care va scriu. Si anume:


Frumos, asa-i? Am facut si poza, sa impart bucuria cu voi. Si, pe langa putinele randuri pe care am reusit sa le crosetez azi, am mai facut ceva ce a inclinat balanta in favoarea vibratiilor ridicate :))). De energie zic. Adica din categoria bucurii din bucatarie, cu rezultate demne de mentionat:


Placinta cu dovleac! Si a iesit... trebuie sa recunosc ca e cea mai faina placinta pe care am facut-o vreodata. Si umplutura minunata (aici nu e meritul meu - ci al dovleacului si al lui Mami care m-a ajutat si l-a dat pe razatoare). De fapt am lucrat in echipa - Buni i-a spus cat zahar sa puna la dovleac.





Dar si aluatul - o minunatie. A iesit puf... Ia stati, sa scriem noi aici ce si cum, ca nu se stie, poate va fi de folos pe viitor. Pana nu uit! :))))

Asadar.....
Pentru umplutura - dovleac. Nu stiu de care. Avea coaja portocalie :)))))). Daca ajuta. Nu e luat din comert, ci de la tara. Asa... dovleacul avea in el seminte din acelea mai tari - deci nu ca acelea pe care le mancam deobicei, cu coaja alba.
Bun. Dovleacul se curata de coaja si seminte, se da prin razatoare si se adauga doua linguri de zahar brun. Se amesteca. Atat.


Pentru aluat:
  1. Maia: 3 polonice cu lapte caldut, 2 linguri de faina alba, 25 grame drojdie proaspata (pakmaya/bravo)
  2. 4 oua medii
  3. 4 polonice de lapte caldut (din care trei pentru maia)
  4. un praf de sare de himalaya
  5. o cana mare, cu varf, cu smantana (adunata de pe lapte pus la prins)
  6. faina integrala si intermediara aproximativ 15 linguri cu varf
  7. faina alba (cat cuprinde.. haha - da stiu - am inceput cu vreo 5 linguri si apoi am mai adaugat cat a cerut aluatul)
Am facut maiaua: se faramiteaza drojdia, se pune faina se adauga laptele caldut si se omogenizeaza, am lasat putin deoparte, cat am pregatit restul de ingredente in bol.
In bol se pune amestecul de faina integrala s intermediara (eu iau de la moara cu pietre si le combin singura - am pus mai multa intermediara). se face ca o gropita in mijloc si se adauga sarea, cele 4 oua, smantana, apoi laptele si se amesteca. Dupa care am adaugat maiaua si si faina alba. Faina alba o adaug in functie de cat cere aluatul. Cand s-a format aluatul l-am pus pe masa (infainata) si am framantat usor. Nu foarte mult.
Am impartit in trei parti (pentru ca iesise mult), am facut doua foi pentru placinta si restul.. va arat mai jos ce am facut.



Cele doua poze de mai sus le am de la Mami :). Am facut prima foaie, pus in tava, pus umplutura, a doua foaie. La cuptor 15 minute la treapta 5 si 15 la 4. Dupa care facut testul - a fost gata si a iesit super buna.
Din cealalta portie de aluat am facut o tava de covrigei speciali. Mami le-a facut poza:


Si pentru ca am avut mai mult lapte (pus la congelator :D), am mai facut si paine, tot astazi. Care arata cam asa:


Si acum inchei... si ma grabesc sa petrec putin timp cu Kouki si Mami. Sper ca maine sa fie mai bine si .... sa ne recuperam de data asta, baia :))))))).

Ja ne!




8 comments :

MNiko spunea... [Raspunde]

Totul arata foarte delicios. Si Rukkusu are porția ei!
Sper că ați avut parte de o seară frumoasă împreuna!

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko Ca sa fiu sincera, eu ma bazez mai mult pe miros. Pentru ca, mai ales in acest moment, nu prea pot manca variat. Nu am timp sa imi revin de la un asalt al chimcalelor la altul. Si atunci incerc sa merg cat pot pe ce stiu ca tolerez mai usor.
Dar.. miroseau divin toate (placinta cred ca as fi putut manca, insa am pus zahar la dovleac si... faina integrala.. asa ca am zis pas - mai ales cu tratatia de pe coloana din baie de azi... acum imi „ling ranile” - a trebuit sa intru in baie si gatul meu s-a iritat tot de la mirosul ala de... acetona /freon... sau cine stie ce alta blestematie).

Rukkusu a fost extrem de draguta - am vrut sa ii fac azi ceva simpatic de imbracat dar a trebuit sa ma opresc ca sa bucataresc, asa ca a fost intelegatoare :))).

Am petrecut fix 10 minute... cautand hartie de bucatarie fara parfum :)))))))))) (care sa nu coste dublu fata de cat era la producator, totusi) si nu am gasit nimci la oferta.... dupa care Mami a capitulat. As fi capitulat si eu... dar dududud imi salta perna.. si oricum, dupa cum spuneam... astept sa imi recuperez baia. Sper acum, o vreme cel putin... sa ma lase in pace.

ca as vrea sa va mai povestesc si alte chestii, mai simpatice... nu doar de-astea - faza e ca simt nevoia sa ma descarc, sa scap cumva de ele. ca poate dispar mai repede :))))

Diana spunea... [Raspunde]

Rux, peste praji am trecut pe repede inainte! 😊 Stau rau de tot cu pofta cand e vorba despre prajituri (dulciuri, in general, dar nu numai)
Am savurat, insa, covrigeii si painea. De doua ori in viata am facut paine, si de fiecare data a iesit cu miez delicios si coaja... tare ca piatra. 😄

Si la noi in baie ajung, uneori, mirosuri ciudate... Ba de acetona, ba de... usturoi (dar pare arsenic!), ba de ceva sulfamide... Nu-mi dau seama ce ar putea fi, dar probabil ceva de pe conductele de canalizare... doar ca, uneori, vin duhorile pe ferastruica de aerisire ce da spre curtea interioara. Noroc ca se intampla foarte rar! E tare nasol, chiar si pentru cei care nu au probleme...
Iti doresc liniste si cat mai putine zile aiuristice...
Alaturi de Mami a ta, de Buni si Kouki cred ca ai petrecut timp frumos, in ciuda neplacerilor. ❤
Pupici cu drag! ❤

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana :D
Oh, lux - ferestruica de aerisire :D
Eu am din fericire un ventilatorcentrifugal care mai salveaza un pic situatia (fara el nu am putea sta probabil in partea aia a casei cand se intampla chestiile astea). Nu avem geam la baie.

Am petrecut vreo 10 minute... ca sa zic asa. Fetele mele dorm.. de fat toti dorm (doar eu si cu cei de la club nu - eu as cam vrea, dar au pus manele la maxim... :))))))

Sa stii ca eu cred ca oricune ar putea face reteta de placinta. Nici mie nu imi ies mereu asa - dar tot iese ceva comestibil :))).
Lasa ca e bine ca a iesit facuta - mi s-a intamplat de cateva ori sa arate perfect si sa fie inauntru nu neaparat nefacuta, dar nu tocmai puf. Depinde si de faina... Oricum, au iesit mai bune decat painea din comert.

Tocmai m-a speriat o persoana care se tanguie... e de fapt melodie. Pfiu.. am crezut ca ii e cuiva rau, sau viseaza urat. :))))))))

pup cu drag si te rog sa ma ierti daca ti-am facut pofta (eu nu am mancat, daca te ajuta cu ceva :D)

Suzana spunea... [Raspunde]

Oooo! Ce surpriza ne-ai pregatit impreuna cu Rukkkusu. Ce crezi? Se incumeta la astfel de initiative? Sper sa ai cat mai putine probleme de felul mentionate. Doar ca las un gand, ca mai trebuie un moment de introspectie pentru a observa cauza radacina, adanc sadita in tine. Priveste subiectele altfel, desi posibil sa respingi ideea. Insa mereu este ceva ce inca nu stim sau am uitat.
Pupici si doar bine la voi! 😘❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana :D Ea este mereu pregatita de poza zilei - abia asteapta :).
Si eu sper la fel - chiar uitasem de chestia asta cu baia. Se tot intampla de cativa ani, periodic (doar ca deobicei in februarie - cred ca de prin 2017... da, de atunci).
Sa stii ca eu fac mereu introspectii - dar in cazul asta, cred ca are mai degraba legatura cu cineva care are ritual sa isi goleasca in canalizare aparatele de aer conditionat sau mai stiu eu ce. :)))
Nu resping ideile de gen - sunt un om.. responsabil. Si stiu ca am si eu momente cand sunt mai vulnerabila, avand o vibratie mai joasa - oboseala, lasgarda jos si ma intristeaza unele lucruri, ma supara nedreptatile.. mai mult decat ar trebui sa ma afecteze. Stiu ca cer prea mult de la mine si ca ma invinovatesc pentru ca nu am putut face multe lucruri si mai stiu ca asta nu imi aduce ceva bun. Totusi.. nu are nimic de-a face cu haosul asta de chimicale folosite aiurea, iresponsabil, dupa ureche, dupa cum vrea muschiul si asa mai departe (dar ce pretentii sa am cand peste tot sunt reclame ca cea vazuta ieri fix ieri, cand am intrat pe pagina Copilarim: ” aer curat in casa cu marca x” - marca x care ii zdruncina pana si pe ai mei, cand da femeia de servici cu ea pe hol si care ma face sa migrez in coltul cel mai indeparttat al casei. dar ma rog... daca asta a ajuns sa insemne aer curat :))) ce pot sa zic.).
Revenind la ce spuneai, da - sunt de acord. Mereu sunt lucruri pe care le putem descoperi - ma gandeam ca e posibil (citind despre Psihogenealogie, legaturile transgenerationale etc) - am intalnit multe aspecte interesante: traume mostenite, sau sindom aniversar, sau un membru al familiei care (nu imi mai amintesc exact formularea, dupa zilele astea a venit firesc si migrenuta... haha oboseala, plus efectul toxinelor inhalate) este cumva ales de cei care au suferit nedreptati pentru a le face dreptate. Chestia asta mi-a dat un pic de gandit (mereu am vrut sa fac dreptate celor care au fost nedreptatiti.. ).

Totusi, cand vine vorba despre chestiile astea, am mai citit ceva, care pentru mine cel putin, are foarte mult sens: totul tine de mediu. Mediul ne face viata mai buna sau mai rea. Eu pot incerca sa controlez ce tine de mine, ganduri, sentimente, dar nu pot decat sa imi manifest dorinta sa nu se mai foloseasca anumite lucruri - as vrea eu sa pot sa am influenta telepatica asupra celor care fac exces de zel de nu pot sta linistita nici in casa - sa am puteri ca samantha (chiar am incercat sa exersez datul din nas) dar.. inca nu sunt rezultate.

Pup cu drag!! Si multumesc mult pentru tot :).

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Apetisante toate ! Felicitări pentru realizări !
Rukkusu ar trebui să-și pună un șervețel ca să nu-și murdărească rochița cât mănâncă prajiturica !
Este greu să dai sfaturi altuia...am descoperit demultișor că ceea ce se întâmplă la alții, nu are nicio legătură cu viața mea...venim ca să trăim niște evenimente cu rezonanță pentru noi (nu pentru altul..) pe care să le bifăm ca înțelese sau altele rămase nerezolvate pentru alt viitor...
Pupici ❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza iti multumesc mult! Ma bucur ca iti plac - destinatarii au fost incantati (ieri le-am facut painica - abia astept sa vina sa vina maine sa o vada/ guste, hehe).
Hmm... voi avea in vedere servetelul. Sau poate o batisuta!! Imi placeau mult batistele de pe vremuri. Ah... si cred ca ar fi mers acum transformate in rochite :))).

Ai dreptate :*. Cand eram foarte mica o terorizam pe Buni cu intrebari :))). Nu olasam sa doarma noaptea... uneori imi doream mult sa pot stii cum simt/vad/inteleg ceilalti lumea. Pentru ca sesizam ca nu o resimtim la fel.
Pupici cu drag!!

Trimiteți un comentariu